tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mielestäni helpottavana huomiona voidaan todeta että Italiassa kasvutahti on muuttunut viimepäivien aikana eksponentiaalisesta lineaariseksi. Toki tämä voi kääntyä vielä huonompaan, jos epidemia pääsee samalla tavalla valloilleen myös keski- ja eteläosissa maata, mutta Lombardian osalta uudet tapaukset ja kuolemat taitavat olla jo laskusuunnassa.

En tiedä voiko tästä vielä mitään johtopäätöksiä tehdä. Mutta kohta voisi olettaa että virus on pyyhkäissyt kunnolla kahden noin 10 miljoonan asukkaan alueen läpi (Wuhan, Lombardia). Kuolinmäärät ovat toistaiseksi 3200 ja 4400. Lombardian lukuihin tullee vielä pari tuhatta lisää. Molemmissa kuolintapaukset ovat saavuttaneet huippunsa noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä kuolintapauksesta - Lombardian osalta pidetään toki vielä peukkuja.

Jos tästä nyt mitään voisi ekstrapoloida, niin näyttäisi että näillä rajaustoimenpiteillä akuutti paikallinen epidemia Wuhanin ja Lombardian kaltaisilla alueilla kestää sen pari kuukautta. Wuhanissa oli tiukemmat toimenpiteet, mutta se on myös tiheämmin asuttu alue.

Jos Uudenmaan maakuntaan vertaa, niin väkimäärältään Lombardia ja Wuhan ovat reilu 6-7-kertaisia, asukastiheydeltään selkeästi tiheämmin asuttuja. Jos puhtaasti tilastollisesti arvailee, ilman mitään lääketieteellistä ymmärrystä , niin Uudellamaalla päivittäiset kuolintapaukset saavuttanevat huippunsa 4-6vk kuluttua, päivittäisten kuolinmäärien ollessa pahimmillaan joitain kymmeniä päivässä, ja kokonaismäärät noussevat muutamiin satoihin. Saattaa mennä pahasti metsään koska eri toimenpiteet, asukastiheys, toivottavasti paremmin kestävä sairaanhoitokapasiteetti, jne.

edit. Lisättäköön että ennusteeni saatttaa olla varsin pessimistinen jos vertaillaan paremmin pärjänneisiin maihin, kuten Sveitsi tai Etelä-Korea. Toisaalta Ruotsissa ollaan jo yli 20 kuollessa / päivä.
 
Viimeksi muokattu:
Totta, mitä tuota turhaan käyttämään. Tiedotteethan voi lukea vaikka iltapäivälehdistä, somesta tai keskustelupalstoilta.
Niitäkin toki on, jotka ei lue iltapäivälehtiä tai käytä internetiä. Tuijottaa vain telkkaria. Siinä mielessä tuo television hätätiedoite olisi hyvä olla käytössä tässä tilanteessa. Mutta kuten todettua, asiat tärkeysjärjestykseen ja odotellaan tulevia karhuhavaintoja.
 
Hyvää puuta, ilman muuta.

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Voi vittu tota Taviota... Halliksella on maailman suurin naamapalmu otsassaan.
 
Hyvin toimiva avanne on paljon parempi kuin huonosti toimiva peräsuoli - Ylen aamutohtori 11.3.2015

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vähän ihmetystä itsellä ainakin aiheittaa tuo Baarien ja Ravintoloiden vaatimukset että pitäisi sulkea, sen verran rauhallista noissa ollut että en usko olevan hirveä uhka tässävaiheessa. Sen sijaan kaikenmaailman ostoskeskukset ja vastaavat pyörii ihan normaalisti ja sitten tuhannet ihmiset ei mukamas levitä mitään toisiinta mutta muutama yksittäinen baarissa istuja on supertatuttajia. Ei sillä varmasti ihmisten liikkuvuutta hyvä raja niin sairautta samalla, mutta tuntuu aika marginaaliselta kuitenkin jos sitten muuten annetaan ihmisten aika vapaasti kulkea näiden baarien ja ravintoloiden ulkopuolella.
 
Hockeyarena.net
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Hexa

Jäsen
Kysymys kuuluu että tuleeko Suomi koskaan olemaan täysin velaton, oisko ollut edes ilmankaan koronaa. Uskottavuus pitää säilyä ja maksukyky, mutta realistisesti ajateltuna se olis luultavasti vasta ikuisuuden päästä maksettu. Sama varsinkin jenkeillä.
Kummassakin odotellaan, että inflaatio maksaa velan pois.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
”Pyydän ihmisiä tulemaan pois mökeiltä”... No ei whitussa, mutsi ja faija (täysin omakotitalo-varusteisella) mökillään koronakaranteenissa, reilun puolen tunnin päässä Tampereelta, pysyvät 100% varmasti siellä!! Ollaanpas hiukan tarkempia noiden ohjeiden kanssa...
Itsellä menisi mökille meno haastavaksi...

- Ei talviasuttava, pakkasta varmaan sisällä nytkin
- Lämmitetty viimeksi syksyllä, eli ei voi heti täysillä alkaa lämmittää jos ei halua piippua halkaista
- Ulkohuussi
- Järvi jäässä, pesuvesi saunaan pitäis kantaa ämpärillä jahka saa avannon tehtyä
- Pihassa vtusti lunta, tosin normitalvena ois vielä enemmän
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Onko muuten koronan kohdalla hyödynnetty vielä lainkaan sitä television hätätiedotetta/vaaratiedotetta, jossa normaalisti ilmoitetaan vaikka karhuhavainnoista? Ja siis itsellä tuo töllö ei ole läheskään joka päivä auki, joten ihan puhtaasti tietämättömyydestä kysyn. Jotenkin voisi olettaa tällä hetkellä, että olisi käytössä vaikka uusien määräysten tiedottamisessa.
Menny kyllä itseltäkin ohi. Ois kyllä hyvä idea. Joskus sitä on radiossakin testattu
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Mukava että me molemmat olemme siis sitä mieltä että THL unohti ohjeistaa hallitusta koko hiton lentoliikenteestä ja hallitus ei asiasta kysynyt kun ulkoistanut toimenpiteiden suunnittelun THL:lle ja keskittyy lähinnä näiden suositusten poliittiseen läpivientiin.

Maatamme siis johtaa tällä hetkellä operatiivisesti Mika Salminen ja Markku Tervahauta joka piirtää ne linjat miten homma hoidetaan.
Höpsistä höpönassu, en minä noin kirjoittanut.
 
Kielipoliisi - prkl... päivämäärään kuuluu piste molempien numeroiden perään!

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Eihän se ole, mutta asia tuppaa unohtumaan välillä sellaisiltakin joilta sen ei pitäisi unohtua. Ministeri Henriksson juuri äsken sanoi jotenkin näin:

"Tässä vaikeassa paikassa niin kuuntelen erittäin herkällä korvalla mitä meidän terveydenhuoltoviranomaiset THL [teehooel] meille kertoo".

Korostan ymmärtäväni tilanteen suunnattoman paineen ja ymmärrän tuollaiset pikkumokat. Toki asia on eri, jos Henriksson oikeasti luulee THL:n olevan viranomainen.
Minäkin ymmärrän tuommoiset mokat tiedotustilaisuudessa. Toisaalta, siinä saattoi olla ja sana välissä, en enää muista. Kuulin vielä tuon itsekin ennen unille menoa ja kiinnitin asiaan huomioni.
 
Kielipoliisi - prkl... päivämäärään kuuluu piste molempien numeroiden perään!

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Esimerkiksi niin, että Uusimaa olisi eristetty jo siinä vaiheessa, kun muualta maasta ei ollut tullut ilmi kuin yksittäisiä tapauksia. Aivan kuten Kiinassa ymmärtääkseni toimittiin Wuhanin alueen kanssa. Epidemia olisi ollut silloin paljon helpompi rajata ja nitistää sekä myöskin kesto olisi jäänyt todennäköisesti lyhyemmäksi.
Minkä lain perusteella olisit kuvaamassasi tilanteessa eristänyt Uudenmaan? Ottaen huomioon valmislain 4 §:n (lihavointi minun):

Viranomaiset voidaan oikeuttaa poikkeusoloissa käyttämään vain sellaisia toimivaltuuksia, jotka ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia 1 §:ssä säädetyn tarkoituksen saavuttamiseksi. Toimivaltuuksia voidaan käyttää vain sellaisin tavoin, jotka ovat välttämättömiä lain tarkoituksen saavuttamiseksi ja oikeassa suhteessa toimivaltuuden käyttämisellä tavoiteltavaan päämäärään nähden.

Tämän lain mukaisia toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin.
 
Kielipoliisi - prkl... päivämäärään kuuluu piste molempien numeroiden perään!

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ruotsin toiminta poikkeaa kyllä rajusti muista maista ja on joko erittäin viisasta tai ihan vitun tyhmää. Vaikea olisi nähdä, miksi ruotsalainen keskivertojannu olisi yhtään sen viisaampi kuin suomalainen tai muunkaan maalainen, ja suositukset tehoaisivat sen enempää heihin ilman selkeitä rajoituksia ja kieltoja, vaikka toki osin poliittisia vetoja nuo nopeimmat maiden sulut varmasti olivat esim. Tsekeissä ja Tanskassa.

Jotenkin hassu tämä meidän suhteemme Ruotsiin on, kun näistä hallituksemme toimintaa ja koronavirusta käsittelevistä ketjuista on saanut lukea, miten fiksusti nyt mahdollisesti Ruotsissa on toimittu. Yhtälailla, jos Ruotsi olisi vetänyt rajat kiinni, olisi palstalla ollut kova hinku Ruotsin mallin mukaiseen toimintaan välittömästi. Toki se on osin ihan looginen verrokkimaa ja yhteistyökumppani, mutta omavaraisuusasteeltaan ja tehohoitopaikoiltaan taannoisten Ylen uutisten mukaan Suomea heikommassa asemassa.
 
”Niin paljon kuin internetiä halveksinkin, mun on myönnettävä, että internet pelastaa meidät uudelta vapaussodalta. Kuka viitsisi lähteä kaupungille osoittamaan mieltään tai edes kirjoittaa jotain vakavasti odotettavaa, kun voi sen saman työajan ja vapaa-ajan viettää vaikka pornografisilla sivustoilla? "
(Teemu Keskisarja)

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Vielä on varmasti vaikea verrata Suomea ja Ruotsia keskenään "toimintatavoista", mikä on oikein ja mikä ei. Aika isot erot kuitenkin noissa kuolemantapauksissa, kun Tukholman alueella kuoli eilen 18 ja Suomessa luku on tällä hetkellä 3....
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Se mikä mulle ei mene jakeluun on se, että mihin kaikenmaailman pöpöt ja virukset aina katoaa jyllättyään tietyn aikaa? Ei influenssa- rino- tai norovirukset käy läpi koko kansaa eikä edes puoltakaan siitä, ja silti ne aina katoaa tai vähenee erittäin merkittävästi jyllättyään tietyn aikaa. Luonto on ihmeellinen.
 

julle-jr

Jäsen
Se mikä mulle ei mene jakeluun on se, että mihin kaikenmaailman pöpöt ja virukset aina katoaa jyllättyään tietyn aikaa? Ei influenssa- rino- tai norovirukset käy läpi koko kansaa eikä edes puoltakaan siitä, ja silti ne aina katoaa tai vähenee erittäin merkittävästi jyllättyään tietyn aikaa. Luonto on ihmeellinen.
Eikse riitä, että riittävän suuri osa ihmisistä sairastaa sen, sitten koko ajan harvempi ja harvempi levittää pöpöä. Jossain vaiheessa ollaan tilanteessa, että uutta kotia virukselle ei enää löydy, kun niiden vähenevien tartuttajien kaikki kontaktit ovat jo vastustuskykyisiä.
 

muti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kysymys kuuluu että tuleeko Suomi koskaan olemaan täysin velaton, oisko ollut edes ilmankaan koronaa. Uskottavuus pitää säilyä ja maksukyky, mutta realistisesti ajateltuna se olis luultavasti vasta ikuisuuden päästä maksettu. Sama varsinkin jenkeillä.
Tähän se pakollinen kysymys, miksi valtion pitäisi saada velkansa maksettua pois? Normaalilla ihmisellä se on ymmärrettävää, eläkkeellä tulot tippuvat (tulevaisuudessa vielä jyrkemmin), jolloin kustannuksiakin pitäisi olla vähemmän. Mutta valtion voi ajatella saavan "tuloja" tästä ikuisuuteen.

Silti olen sitä mieltä että syömävelkaa ei pidä ottaa, kuin ehkä taantumassa/lamassa, kunhan sitä muistetaan nousukaudella lyhentää
 
And what's inside Tikkanen's head? "A hamster?"
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

Fordél

Jäsen
”Pyydän ihmisiä tulemaan pois mökeiltä”... No ei whitussa, mutsi ja faija (täysin omakotitalo-varusteisella) mökillään koronakaranteenissa, reilun puolen tunnin päässä Tampereelta, pysyvät 100% varmasti siellä!! Ollaanpas hiukan tarkempia noiden ohjeiden kanssa...
Niin tämä koski uusimaalaisia, joten jos he asuvat vakinaisesti Uudellamaalla, olisi syytä palata.
 
“You never actually own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation.”

julle-jr

Jäsen
Tähän se pakollinen kysymys, miksi valtion pitäisi saada velkansa maksettua pois? Normaalilla ihmisellä se on ymmärrettävää, eläkkeellä tulot tippuvat (tulevaisuudessa vielä jyrkemmin), jolloin kustannuksiakin pitäisi olla vähemmän. Mutta valtion voi ajatella saavan "tuloja" tästä ikuisuuteen.

Silti olen sitä mieltä että syömävelkaa ei pidä ottaa, kuin ehkä taantumassa/lamassa, kunhan sitä muistetaan nousukaudella lyhentää
Toisaalta miksi valtion pitäisi pitkässä juoksussa mitoittaa menonsa niin, että niiden rahoittamiseen tarvitaan lisää velkaa? Kuvitteellinen esimerkki, jos valtion budjetti on vaikkapa 53 Mrd€, miksi se ei voisi olla vaikka 51 Mrd€, jos sen verran olisi tuloja? Eihän toi 53 Mrd€ ole mikään alkuräjähdyksessä asetettu totuus.
 

Morgoth

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Näky lähikaupassa oli viimeinen niitti (IS)

Muurahaiset taas liikenteessä. Niitä ostoksia sitten ei voinut edes tehdä ennen lähtöä vaan pakko käydä nyt levittämässä pöpöjä sinne lähikauppaan? Olisivat vittu ajaneet sinne mökille suoraan kulkematta lähtöruudun kautta ja olleet pari viikkoa karanteenissa ja sitten vasta kyläkauppaan, mutta ei...

Italiassahan piti lopulta sulkea koko maa, kun ihmiset lähti eristetystä pohjoisesta karkuun. Saman kaavan mukaan täälläkin mennään. Katsotaan miten eilisen tiedoitustilaisuuden vetoamiset lopulta kansan syviin riveihin toimivat. Luultavasti loputkin muurahaiset lähtee liikkeelle kiihtyvällä vauhdilla vielä kun pääsee.

Viikonloppuna sitten baarit täyteen, joohan? Mikäli jollakin luojan ihmeellä niitä ei ole saatu kiinni siihen mennessä.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aiveloko siitä mainitsi (taisi olla @BigRedCat kirjoittama viesti, jossa oli linkki twitteriin), että THL laskee tehohoitojakson kestävän keskimäärin kahdeksan päivää; muualla maailmassa on huomattu, että koronan tapauksessa tehohoitojakson pituus vaihtelee 14 - 21 päivän välillä. Eli koska tehohoitopaikka on laskettua pidempään yhden potilaan käytössä, samalla myös epidemiahuipun aikainen maksimikuormitus tullee olemaan korkeampi kuin THL:n ennustama noin reilu 200 yhtäaikaista tehohoitopotilasta.
 

muti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Toisaalta miksi valtion pitäisi pitkässä juoksussa mitoittaa menonsa niin, että niiden rahoittamiseen tarvitaan lisää velkaa? Kuvitteellinen esimerkki, jos valtion budjetti on vaikkapa 53 Mrd€, miksi se ei voisi olla vaikka 51 Mrd€, jos sen verran olisi tuloja? Eihän toi 53 Mrd€ ole mikään alkuräjähdyksessä asetettu totuus.
No jos itsellä olisi päätösvaltaa, niin valtiolla olisi aina hieman velkaa, mutta nousukaudella valtion budjetti voisi olla vaikka 5-10% pienempi kuin tulot (joko leikkauksia tekemällä ja/tai veroja nostamalla suhdetta säädetään), jolloin ylijääväosuus voidaan käyttää velkojen lyhentämiseen/sijoittamiseen. Laskukaudella sitten taas voidaan toimia toisinpäin, mieluiten siten että lasketaan veroja, otetaan velkaa yms.

Ja perustuslakiin pitäisi saada pykälä että valtion sijoitustenmyyminen tarvitsee 90% kansanedustajista taakseen.
 
And what's inside Tikkanen's head? "A hamster?"

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Jos PS olisi hallituksessa, niin kommentit olisivat mahdollisesti. "tulemme poistamaan teidät mökiltä väkivaltaisesti".
Toisaalta näitä sanoja käytti jo HUS:n lääkäri ihmisistä jotka käyvät baareissa. Tulee poistamaan heidät sieltä väkivaltaisesti.

Hermot kiristyy ja vastakkainasettelu kärjistyy.
On tämä yksi show seurata. Nyt mökkipaikkakuntien vanhat jäärät uhkaavat myös väkivallalla, koska kuulemma ruoka on paikoitellen loppu kaupoista. Suurin virhe on ulkopaikkakuntalaisena mennä nyt mökkipaikkakuntansa pieneen ruokakauppaan hamstraamaan ruokaa. Siitä syntyy uhreja.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
muualla maailmassa on huomattu, että koronan tapauksessa tehohoitojakson pituus vaihtelee 14 - 21 päivän välillä. Eli koska tehohoitopaikka on laskettua pidempään yhden potilaan käytössä, samalla myös epidemiahuipun aikainen maksimikuormitus tullee olemaan korkeampi kuin THL:n ennustama noin reilu 200 yhtäaikaista tehohoitopotilasta.
Aivelohan taisi tosiaan puhua tuossa kohdin vain tehohoidon avulla parantuneista. Keskimäärin tehohoitojakson pituus on ollut hänen mukaansa 8pv.
 
“It’s now very common to hear people say “I’m rather offended by that”, as if that gives them certain rights. It’s actually no more than a whine. “I find that offensive”. It has no meaning, it has no purpose, it has no reason to be respected as a phrase. “I’m offended by that”, well so fucking what.” -Stephen Fry
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy