Kotitesteissäkin on eroa ja ainakin Bosonista on todettu, että soveltuu myös oireettomille.Ainakin kotitestit oli negaa. Onko noissa vasta-ainetesteissä mahollista käydä?
Tampereella oli ainakin muutamat pubit pidentänyt aukioloa tällein kun myyvät tyyliin suolapähkinöitä ja jotain tälläistä :DKuinkahan nopeasti kaljakuppiloihin alkaa ilmestyä mikropizzoja myyntiin, jotta aukioloaikoja saadaan pidennettyä muutama tunti? Varmasti joku alkaa kikkailemaan tämänkin kanssa.
Sama täällä. Viimeksi kuumeessa varmaan sikaflunssan aikoihin ja nyt taas. Lauantai tyttären kotitesti posi, itsellä kotitesti 2x negatiivinen. MUTTA. Työnantaja määrää vielä herkästi testeihin ja tänään PCR-testistä tuli positiivinen. Kohtuu heikko happi ollut vaikka kaksi piikkiä alla, viimeisin syyskuussa. Silti menee ihan kotihoidolla ohi ainakin nyt tuntuu siltä. Lääkkeillä saa oloa paremmaksi. Eilenkin koko päivän "terve" olo kunnes iltaa kohden meni veteläksi. Tosiaan missään riskiryhmässä en siis ole.Olin viime viikolla muutaman päivän sairaslomalla kohtalaisen pahan flunssan vuoksi. Se olikin itse asiassa ensimmäinen sairastelu tällä vuosikymmenellä ja tein sitten myös pari kotitestiä, negatiivisia molemmat.
Järin outoa, miten tuo virus valitsee kantajansa, kun itse en ole enää aikoihin jaksanut laittaa sitä naamaria päähän, saati vältellyt ihmisjoukkoja oikeastaan missään vaiheessa pandemiaa. Ja sitten näkee uutisen jossa joku valittaa, miten on saanut tartunnan vaikka on ylitunnollisesti noudattanut kaikkia varotoimenpiteitä.
Jep. Varsinkin rokotetuilla sillä kropan immuunipuolustus aloittaa työnsä jo heti vähäisestä virusmäärästä(Josta johtuu oireet) jolloin kotinenätestit ei löydä tarpeeksi virusta positestin muodostumiseen.Jos kotitesti näyttää negaa niin hyvin mahdollista että tikkutesti antaa posin. Itsellä kans kaksi negaa kotitestistä ja tikkutesti antoi posin. Ei noihin voi luottaa jos negaa näyttää. Posia jos antaa kotitesti niin todennäköisesti myös tikkutesti posi.
Kuinkahan nopeasti kaljakuppiloihin alkaa ilmestyä mikropizzoja myyntiin, jotta aukioloaikoja saadaan pidennettyä muutama tunti? Varmasti joku alkaa kikkailemaan tämänkin kanssa.
Eikö näissä edelleenkin edellytetty ravintolalta "ruokapainotteisuutta", eli tiettyä osuutta liikevaihdosta? Joka baarissa on jotakin naposteltavaa myynnissä, eli ei sillä pääse tällä hetkellä korottamaan itseään ruokaravintolaksi "juottola"-statuksesta.Tampereella oli ainakin muutamat pubit pidentänyt aukioloa tällein kun myyvät tyyliin suolapähkinöitä ja jotain tälläistä :D
Eikö näissä edelleenkin edellytetty ravintolalta "ruokapainotteisuutta", eli tiettyä osuutta liikevaihdosta? Joka baarissa on jotakin naposteltavaa myynnissä, eli ei sillä pääse tällä hetkellä korottamaan itseään ruokaravintolaksi "juottola"-statuksesta.
Ei ole ymmärtääkseni ja kysyin tätä lääkäriltänikin ja ainakaan tämä yksityinen ketju ei niitä tee. Niitä on kuitenkin tehty tutkimuksissa ja yksi sairaalassa työskentelevä kaveri on ollut parikin kertaa mittauttamassa vasta-aineensa kun on mukana jossain tutkimuksessa.Ainakin kotitestit oli negaa. Onko noissa vasta-ainetesteissä mahollista käydä?
Katsos vain. Ukko todellakin blokkasi mut twitterissä kun ei löytynyt esittää mitään dataa hänen linjaustensa tueksi. On kyllä vittu uskomatonta minkälainen sankari tämäkin tapaus on. Valitettavaa että Lehtosen kaltaiset mutu-miehet ja naiset ovat pitkälti ohjaamassa rajoitusten kestoa.
THL taitaa olla oikeassa. Tilanne on muuttunut ja toimenpiteet uuden tilanteen mukaisesti. Poliitikoille väristä riippumatta muutokset ovat vaikeita. Juuri kun on saatu neuvoteltua viikkokausien soutamisen ja huopaamisen jälkeen jonkinlainen kompromissi hallituksessa, tulppa aukesi ja kompromissi valui viemäriin.Sittemmin THL on muuttanut linjaansa asiassa. Viime viikkoina THL on liputtanut jopa sen puolesta, että Suomi luopuisi omista koronapasseista kokonaan.
– THL:n mielen muuttumisen syynä lienee ollut se, että koronan omikron-muunnos menee hurjimmillaan läpi joka kaikkien kolmen rokoteannoksen.
Ei hyvä, jos näin on. Näyttää puolustavan 3. rokotteen etua (vähentää omikronin tartuntoja) ja näin maallikkona sanoisin, että on tässä asiassa oikeassa. Vähentää.MItähän Lehtoselle on tapahtunut. Sehän puhui hyvinkin järkeviä pitkän aikaa, mutta nyt jotenkin tuntuu, että on ihan vetänyt ihan liinat kiinni eikä hyväksy mitään kritiikkiä tai komenttia.
Meillä 10- ja 12-vuotiaat pojat ovat sairastaneet viikonlopusta lähtien, mutta ei ole tarttunut ainakaan vielä muihin. Nuoremman oireet alkoivat perjantaina koulussa ja illalla todettiin PCR-testillä tartunta. Lauantaina alkoi toisen oireilu ja testissä käytiin sunnuntaina. Haluttiin virallinen merkintä, kun pitäisi mahdollisesti lähteä molempien kanssa Kanadaan tämän vuoden aikana turnaukseen, eikä tiedä vielä, mitä käytäntöjä silloin on.Löytyykö ketjusta kirjoittelijoita jotka ovat viimeaikoina selvinneet terveinä vaikka taloudessa on kotitestillä koronapositiiviseksi todettu perheenjäsen?
Meillä juniorilla lauantaina todettu korona ja toistaiseksi muut pysyneet terveinä. Eipä tuota 5v sälliä voi muista eristää, joten tarttuu jos on tarttuakseen. Kaikki muutkin tietysti pysytellään kotosalla.
Hyvä kysymys. Jostakin tähän erottelu revitään, mutta ilmeisesti kovin julkinen tieto se ei taida olla. Mutta kuten sanoin, pelkkä sipsipussi kaljahanan vieressä ei ainakaan toistaiseksi tee paikasta ruokaravintolaa.Tunnistaako lainsäädäntö tällaisen erottelun?
Ymmärtääkseni hallitus yritti aikoinaan saada pisteytysjärjestelmän sen takia, että lailla voitaisiin erottaa kaljakuppilat yökerhoista ja karaokeravintoloista, mutta johonkin se pysähtyi.
Jaottelu "ruokaravintoloihin ja baareihin" tuli tartuntatautilain 58 a §:ään, kun sen voimassaoloa jatkettiin 1.11.2020 alkaen. Lakimuutosta koskevassa hallituksen esityksessä (HE 139/2020 vp) ei ollut alun perin esitetty tällaista jakoa, mutta eduskuntakäsittelyssä perustuslakivaliokunta (PeVL 31/2020 vp) edellytti, että rajoitustoimenpiteistä on säädettävä myös erityyppisten ravitsemisliikkeiden osalta eriytetysti siten, että rajoitukset ovat välttämättömiä juuri niissä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Ehdotettua 58 a §:ää muokattiin tämän johdosta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastaamaan perustuslakivaliokunnan näkemystä.Hyvä kysymys. Jostakin tähän erottelu revitään, mutta ilmeisesti kovin julkinen tieto se ei taida olla. Mutta kuten sanoin, pelkkä sipsipussi kaljahanan vieressä ei ainakaan toistaiseksi tee paikasta ruokaravintolaa.
Ehdotetussa säännöksessä ravitsemisliikkeet jaotellaan niiden ravitsemistoiminnan luonteeseen liittyen sillä perusteella, pidetäänkö niissä pääsääntöisesti tarjolla nautittavaksi ravitsemisliikkeen tiloissa alkoholijuomia. Tiukemman rajoituksen piirissä oleva ravitsemistoiminta eroaa valiokunnan näkemyksen mukaan koronaviruksen leviämisriskin suhteen olennaisesti sellaisesta ravitsemistoiminnasta, jossa ravitsemisliikkeen toimintamalli perustuu lähtökohtaisesti siihen, että ne myyvät asiakkaille pääasiassa aterioita tai esimerkiksi kahvilatuotteita. Pääasiallisuutta ei valiokunnan näkemyksen mukaan ole tarkoitus arvioida yksistään perustuen esimerkiksi määrälliseen tai taloudelliseen osuuteen myynnistä, vaan punninta tulee tehdä ensisijaisesti ravitsemistoiminnan luonteen perusteella. Siten ratkaisevaa säännöksen soveltamisen kannalta ei olisi esimerkiksi alkoholijuomien osuus liikevaihdosta, vaan olennaista olisi ravintolan toiminnallisuuteen liittyen se, kokoontuvatko asiakkaat kyseiseen ravitsemisliikkeeseen pääasiassa aterioimaan omissa pöytäseurueissaan vai ovatko ravitsemisliikkeet toimintaperustaltaan sellaisia, että niiden pääasiallinen ravitsemistoiminta on alkoholijuomien myyntiä. Viimeksi mainittuihin liittyy usein muun toiminnallisuuden kautta yleisesti laajempaa ihmisten välisten sosiaalisten kontaktien ja fyysisen läheisyyden muodostumista sekä esimerkiksi tanssimista tai laulamista, jotka voivat olla merkityksellisiä tartuntataudin leviämisriskin todennäköisyyden kannalta.
Koska ratkaisevaa arvioinnin kannalta olisi ravitsemistoiminnan luonne, valiokunta toteaa, että pelkästään se, että maksusta saatavilla pidetään esimerkiksi vähäisessä määrin ruokaa, ei muuta ravitsemistoimintaa pääasiallisesti ruoan saatavilla pitämiseksi. Myöskään yksistään merkityksellistä ei olisi se, millä nimikkeellä ravitsemisliikettä kutsutaan.
Tiukimman rajoituksen piiriin kuuluisivat valiokunnan näkemyksen mukaan sellaiset ravitsemisliikkeet, jotka toimialalla mielletään käytännössä lähinnä yökerhoiksi, anniskelubaareiksi tai pubeiksi. Pienemmän rajoituksen piiriin kuuluvien ravitsemisliikkeiden ryhmään kuuluisivat sellaiset ravitsemisliikkeet, jotka alalla mielletään käytännössä esimerkiksi ruokaravintoloiksi, pizzerioiksi, hampurilaisravintoloiksi, kahviloiksi tai lounasruokaloiksi.
Koska joidenkin ravitsemisliikkeiden toiminta voi olla esimerkiksi päivällä ruokaravintolan toimintamallille perustuvaa toimintaa ja illalla pääsääntöinen toiminta on anniskelua tai ravintolan toiminta vaihtelee viikonpäivän taikka vuodenajan mukaan, valiokunta ehdottaa, että pykälän 2 momenttiin lisätään säännös, jonka nojalla ravitsemisliikkeeseen sovelletaan sen toimintaan kunakin ajankohtana sitä edellä todettua rajoitusta, johon sen toiminta kyseisenä ajankohtana liittyy.
Ravintoloita koskevat rajoitukset riippuvat siitä, millaista toimintaa niillä on. Alle on jaoteltu ravintolat kahteen ryhmään niiden toimintatyypin mukaan. Arvion siitä, kumpaan ryhmään ravintola kuuluu, tekee ensi sijassa ravintolayritys itse.
Alkoholijuomia pääasiallisesti tarjoileva ravintola
Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi yökerhot, anniskelubaarit ja pubit.
Ravintolan pääasiallista toimintaa arvioidaan ensisijaisesti sen luonteen perusteella. Ratkaisevaa on, kokoontuvatko asiakkaat ravintolaan pääasiassa aterioimaan omissa pöytäseurueissaan vai onko ravintolan pääasiallinen toiminta alkoholijuomien myyntiä. Ravintolan toiminta ei muutu ruokaravintolaksi vain sen perusteella, että ravintola pitää myynnissä vähäistä määrää ruokaa. Myöskään ravintolasta käytettävä nimike ei ole itsessään merkityksellinen toiminnan määrittelyn kannalta.
Joidenkin ravintoloiden toiminta voi olla esimerkiksi päivällä ruokaravintolan tyyppistä toimintaa ja illalla pääsääntöisesti anniskelua. Ravintolan toiminta voi myös vaihdella viikonpäivän tai vuodenajan mukaan. Tällaisiin ravintoloihin sovelletaan kunakin ajankohtana sitä rajoitusta, johon niiden toiminta kyseisenä ajankohtana liittyy.
Muu kuin edellä tarkoitettu ravintola
Ryhmään kuuluvat ravintolat voivat olla esimerkiksi ruokaravintoloita, pizzerioita tai hampurilaisravintoloita, kahviloita tai lounasruokaloita.
Ryhmään kuuluvat myös sellaiset toimipaikat, joissa pääasiallinen liiketoiminta on muu kuin ravitsemisliiketoiminta. Tällaisia toimipaikkoja voivat olla esimerkiksi biljardisalit ja keilahallit, joilla on anniskelulupa.
Toihan on hyvä, että AVIn ohjeessa lukee, että pääasiassa arvion siitä, että onko kyseessä ruokapaikka vai baari tekee ravintola itse. Mikä estää kaikkia baareja määrittelemästä itseään, suolapähkinöiden perusteella, ruokaravintoloiksi? Sanktioita ei ole määrätty. Nyt jos kaikki baarit päättäisivät tänään pitää vähän pidempään auki, niin mitä AVI voisi tehdä?Jaottelu "ruokaravintoloihin ja baareihin" tuli tartuntatautilain 58 a §:ään, kun sen voimassaoloa jatkettiin 1.11.2020 alkaen. Lakimuutosta koskevassa hallituksen esityksessä (HE 139/2020 vp) ei ollut alun perin esitetty tällaista jakoa, mutta eduskuntakäsittelyssä perustuslakivaliokunta (PeVL 31/2020 vp) edellytti, että rajoitustoimenpiteistä on säädettävä myös erityyppisten ravitsemisliikkeiden osalta eriytetysti siten, että rajoitukset ovat välttämättömiä juuri niissä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Ehdotettua 58 a §:ää muokattiin tämän johdosta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastaamaan perustuslakivaliokunnan näkemystä.
Ravintoloiden jakoa on taustoitettu seuraavasti sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä (27/2020 vp):
StVM 27/2020 vp
www.eduskunta.fi
Avin sivuilla puolestaan on ohjeistettu seuraavasti:
Mutta kuten sanoin, pelkkä sipsipussi kaljahanan vieressä ei ainakaan toistaiseksi tee paikasta ruokaravintolaa.