Se, että ihmiset luottavat hallitukseen johtaa siihen, että hallitus voi myös luottaa ihmisten omaan harkintakykyyn aikana, kun pandemia ei vielä ole ohi.
Kun hallitus luottaa kansaan, kansa luottaa hallitukseen. Tämä on erityisen tärkeää, jos ikävä skenaario toteutuu, tulee vielä joku uusi variantti, ja rajoituksia joudutaan vielä asettamaan uudelleen. Yhteiskunta hyväksyy silloin rajoitukset, koska se voi luottaa, että niitä lievennetään taas välittömästi, kun se vain on mahdollista.
Ymmärrän oikein hyvin, ettei päättäjät luota kansaan. Jos esimerkiksi hallitus ei olisi rajoittanut mitään, vaan vedonnut ihmisiin, että älkää lähtekö oireellisena ulos, jotkut olisivat kuitenkin lähteneet. Epäluottamus ei myöskään kohdistu vain ihmisten terveysturvallisen käyttäytymiseen.
Olen täällä ehtinyt jo esittää, että rajoituksia ei pureta nopeasti, koska taustalla on pelko ihmisten reaktioista, mitä jos purkaminen tapahtuu sittenkin liian nopeasti ja rajoituksiin joudutaan palaamaan. Luotetaanko siis siihen, että kansalaiset ymmärtävät hallituksen tehneen virhearvion, minkä takia joudutaan palaamaan rajoituksiin.
En olisi vakuuttunut jälkimmäisestäkään, mutta tällaisen ajattelutavan voi silti kyseenalaistaa, sillä se sisältää yhteiskunnallisen kysymyksen, mitä päättäjät voivat tehdä pelkän luottamuspulan takia. Rajoitukset ovat niin kauan perusteltuja, kun niissä ei ole kysymys luottamuksesta, vaan terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisesta, mutta niihin ei saisi vaikuttaa luottamus tai epäluottamus.
Kysymys on valitettavasti myös politiikasta. Kansalaiset ehkä ymmärtäisivät, jos hallitus tekisi nyt liian nopeita ratkaisuja, mikä tarkoittaisi myöhemmin paluuta rajoituksiin, mutta poliitikot näkevät ihmiset kansalaisten lisäksi äänestäjinä ja niiden epäluottamus on joillekin kansalaisten epäluottamusta todennäköisempi uhka.
Loppuun on pakko sanoa, että kyllähän tämä näyttää tosi hienolta, kun meillä on tartunta-, sairaala- ja kuolintapausten sijaan keskustelun fokus juridiikassa, viestinnässä, ja yhteiskunnallisessa luottamuksessa.