Pakko heittää omakin lusikka soppaan koronan jo pari kertaa sairastaneena ja kaksi rokotusta ottaneena. Kolmannen sain varattua tammikuulle.
Tämä kirjoitus olisi kuin omasta kynästäni jos vain osaisin näin hyvin kirjoittaa. Summaa kuitenkin omat ajatukseni.Onhan tämä melkoista taas. Ymmärrän ihmisten turhautumisen. Kaksi vuotta alkaa olemaan täynnä. Lähes kaksi vuotta, kun esimerkiksi opiskelijat eivät ole saaneet normaalia sosiaalista turvaverkkoaan, vaan on yksin on pitänyt painaa eteenpäin. Uupumusta, masennusta ja syrjäytyneisyyden tunnetta, kun tukiverkot eivät olleet valmiit opiskelijoiden täysipainoiseen etäopiskeluun. Sama koskee monia työikäisiä tai vanhuksia. Kaksi vuotta, joiden aikana moni yritys erityisesti ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla on ajettu sietokyvyn rajoille. Moni on henkistä taakkaa saanut koronan lisäksi taloudellisen epävarmuuden vuoksi, kun yt-neuvottelujen kautta on pidempiä lomautuksia tai työttömyyttä tullut monien osaksi. Kaksi vuotta, joiden aikana "veitsenterä", "pari viikkoa", "jaksetaan ihan hetki vielä" tai vaikka "sairaalakapasiteetin loppuminen" on toistettu liian monta kertaa. Ei niillä fraaseilla ole enää merkitystä, kun ihmiset ovat huomanneet niiden merkityksettömyyden. Miksi ihmiset uskoisivat siihen parin viikon loppukiriin nyt, kun aiemmin se pari viikkoa on osoittautunut puoleksi vuodeksi.
Äänessä on suurelta osin sairaaloiden ja sairaanhoitopiirien edustajia, terveydenhoidon asiantuntijoita. Se on ymmärrettävää, kun konteksti huomioidaan. Korona on keskiössä edelleen. Yhtä ymmärrettävää on, että nämä asiantuntijat suhtautuvat koronaan oman asiantuntemuksensa kautta. Terveydellisenä riskinä. Ei näiden asiantuntijoiden kuulukaan harkita yhteiskunnallista puolta, ei taloutta. Siihen pitäisi olla eri tyypit. Mutta niitä muita tyyppejä ei kovin usein kuulu, enemmän otsikot maalataan koronan uhkakuvista terveydelle, yleensä äänen saavat ne kovempia mielipiteitä esittävät.
Joku "en varmasti ota kolmatta rokotetta" -uho internetissä ei auta kuitenkaan mitään. Ei kukaan tahdo tilanteen näin jatkuvan. Rajoituksille on perusteet olemassa, jos sairaalahoidossa ongelmia ilmenee. Korona-aikana on jouduttu siirtämään liikaa muita toimenpiteitä koronasta johtuen, sama jatkuu ilmeisesti edelleen. En tiedä onko se huonoa resurssointia (jäljityksen ja testauksen mielekkyys?), mutta kyllä siitä osa johtuu ihan koronatapausten määrästä. Rokottamattomia on sen verran paljon, että ongelmia lienee edessä jatkossakin.
Mutta päättäjien olisi suotavaa saada joku roti tähän touhuun. Poika, joka huusi sutta, ei ole vakuuttava, kun sutta ei monista huudoista huolimatta tullut. Viestinnässä pitäisi olla joku johdonmukaisuus. Median olisi suotavaa saada kevyempääkin tulokulmaa viestintään. Ei kaikessa voida mennä masentavin kulma edellä, ei näin pitkän ajan jälkeen. Kokonaisuus ratkaisee. Jonkun pitää pelkkien koronapositiivisten määrän lisäksi laskea hintalappu sille kaikelle muulle. Juuri nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että esimerkiksi opiskelijoiden henkisen hyvinvoinnin ongelmien vuoksi hintalappu korona-ajalle on kohonnut melkoiseksi, monessa mielessä liiankin suureksi. Se on sääli. Harrastusten tai esimerkiksi tapahtumien arvoa ihmisten henkisen hyvinvoinnin osana ei saisi liikaa aliarvioida.
New Yorkissa myös tartunnat kasvavat nopeasti mutta sairaalatapausten määrä ei. New York on kuitenkin yksi USA:n pahiten osumaa pandemian aikana ottaneista osavaltioista. Siitä ehkä voisi jotain jo päätellä variantin vakavuudesta. Siellä kuitenkin on ollut aika paha Delta-epidemia käynnissä.
Pohjola muistutti, että uusien koronatoimien yksi keskeinen toimi on vähentää tehohoidon kuormitusta. Tehohoidossa oli maanantaina 63 potilasta, joista kolmannes oli koronapotilaita.
Ei tietenkään ole kyse mistään uskomisesta. Nyt tiedetään ettei nykyisellä rokotuskattavuudella suojata rokottamattomia vakavalta tautimuunnokseltaEi uskota siihen, että rokotteet suojelevat kansalaisia riittävästi vakavalta tautimuodolta -> tarvitaan rajoituksia.
Kunnes aloitetaan neljäs kierros, jonka jälkeen kolmellakaan neulalla et pääse minnekään.Seuraava steppi lienee sitten se, että passi tekee paluun, mutta se on hyödytön ilman kolmatta rokotetta.
Lähestulkoon aina ne ammattilaiset liittävät tuohon huuteluun sanat"tämänhetkisen tiedon mukaan". Koska ne on ammattilaisia.Suomen terveydenhuollon ammattilaiset huutelee mediassa että "omicron on rokottamattomalle yhtä vaarallinen kuin delta". Onkohan heillä jotain raakaa faktaa tuossa taustalla? Veikkaan että ei.
Ei ole tietoa. Ensimmäisen epäilen itse saaneeen töistä, joskin olin ensimmäinen positiiviseksi testattu. Mutta ei tätäkään voi tietää. Toisesta ei hajuakaan sitten edes arvailuiden muodossa. Huvittavinta on se, että en tosiaan tunne itsekkään kuin muutaman, joka lisäkseni koronan sairastanut ja ihan takuuvarmasti kuulun siihen sakkiin, jolla kontaktien määrät aivan minimissä johtuen juurikin siitä, että aikaa ei ole kun kaiken ajan olen töissä ja sen mitä en yritän viettää lasteni kanssa.Melkoista, että olet jo kaksi kertaa koronan saanut. Näinkin pitkälle ollut pandemiaa ja itse tunnen vain joku pari kymmentä ihmistä jotka ovat koronan kertaalleen sairastaneet. Onko tietoa mistä olet tartunnat saanut ja kuinka pitkä väli näillä oli?
No eipä esiinny Yhdysvalloissa ylipainoa ei.Ei ole USA:n tilanne verrattavissa Suomeen. Siellä kun on erittäin terve väestö ja mm. ylipainoa ei esiinny,
Suomen terveydenhuollon ammattilaiset huutelee mediassa että "omicron on rokottamattomalle yhtä vaarallinen kuin delta". Onkohan heillä jotain raakaa faktaa tuossa taustalla? Veikkaan että ei.
Pohjola muistutti, että uusien koronatoimien yksi keskeinen toimi on vähentää tehohoidon kuormitusta. Tehohoidossa oli maanantaina 63 potilasta, joista kolmannes oli koronapotilaita.
STM:n Pohjola: Hätäjarrusta vetäminen on nyt ehkä tarpeellista – kokonaissulkutilaa ei kuitenkaan ole tulossa
Pasi Pohjola muistutti Ylen aamun haastattelussa, että uusien koronatoimien yksi keskeinen toimi on vähentää tehohoidon kuormitusta.yle.fi
Itsekään en mitään sulkutoimia kannata, ja ymmärrän kyllä jossain määrin tämän kollektiivisen turhautumisen, mutta onhan tää nyt koomista lukea kun aikuiset miehet vetää itkupotkuraivarit jatkoajan tyyliin. "Mä en kyllä enää noudata mitään rajotuksia, enkä varmaan ota mitään rokotuksia ja tunkekaa ne passit perseeseenne". Lapsilta/nuorilta tämän ehkä ymmärtäisi paremmin, mutta nelikymppiseltä mieheltä on jo hieman hankalampaa.
Ja siis näitä tunnutaan latovan tänne siinä uskossa, että niillä olisi vaikutusta johonkin. Uhkaillaan päättäjiä, että "nyt jos laitatte mitään rajoituksia, niin minä en enää jaksa ja menen yskimään Prismaan". En usko, että tämä jääkiekkoaiheinen palsta on se mistä THL ja kumppanit sitä kansan pulssia tunnustelee.
Sanottakoot heti tähän kärkeen, etten ole Pro Hallitus, enkä todellakaan ole The Syvän Päädyn edustaja. Olen ennemminkin hallitusvastainen ja koronan suhteen hyvin maltillinen keskitien kulkija. En kuitenkaan keskustalainen. Minulla on omia teini-ikäisiä lapsia, joten tiedän jotain myös lasten ja nuorten haasteista, joskaan en voi siinä mielessä sanoa olevani mikään asiantuntija. Omat lapseni ovat hyväosaisia nuoria, joiden elämää korona on koskettanut lopulta varsin maltillisesti, vaikka välillä on ollut haastavaakin. Mutta mikä on lopulta iästä ja mikä koronasta johtuvaa, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi. Pitkiin aikoihin emme ole menemisiä juurikaan heiltä rajoittaneet, mutta korostaneet vastuullisuutta ja terveen järjen käyttöä. Siltikin he ovat kokeneet nuorella iällä jotain, mitä minä ja ikätoverini emme koskaan nuoruudessamme joutuneet kokemaan. Tuskin olisin yhtä tyylikkäästi ottanut itse tätä kaikkea vastaan, kuten he lopulta ovat tehneet. Koska on ollut pakko. Mutta tiedostan, että ihan hirveän monella asiat eivät ole läheskään niin hyvin kuin meillä. Olen mm. viimeisen kohta parin vuoden aikana maksanut koronasta kärsineiden perheiden lasten harrastusmaksuja, jotta harrastus jatkuisi. Sillä juuri heillä tarve on todennäköisesti suurempi kuin monella muulla. Valitettavasti apua tarvitsevia on enemmän kuin mihin mun kassani riittää, mutta yksikin tukieuro on parempi kuin ei yhtään.
Monen kirjoittajan reaktiot ovat suoraan kuin teini-ikäisen (Vitux Vitux) käsikirjasta. Tietynlaisen tunteiden kuohahtamisen voi jopa ymmärtää, onhan kysymyksessä iso asia esim. alueelliselle taloudelle ja mitta alkaa olla täynnä aiemmin itsestään selvinä pidettyjen asioiden menettämistä. Ja ihan selvästi myös huomaa, että moni ihminen alkaa olla psyykkisesti todella väsynyt, jolloin vastoinkäymisten sietokyky on madaltunut. Se on ihan ymmärrettävää. Mutta turha uhoaminen kannattaa lopettaa, koska siitä ei loppupeleissä seuraa mitään hyvää, eikä auta kenenkään meidän asiaa.
Kukaan ei osaa sanoa, kuinka kauan tämä kestää ja kuinka helvetin monta rokotusta joudumme vielä ottamaan. Mutta rokotukset ovat ainoa keino päästä tästä ulos. Mä en edelleenkään usko mihinkään suureen salaliittoon. Mutta, jos siitä onkin lopulta kysymys ja minä osoittaudunkin hyväuskoiseksi hölmöksi, olkoot sitten niin. Olen toiminut parhaan tietoni mukaan yhteisen hyvän eteen itseäni ja omaa perhettäni sekä lukuisia muita suojellakseni, joten minulla ei ole hävettävää. Minun päämotiiveikseni riittää se, etten halua itse sairastua, enkä halua sairastuttaa ehdoin tahdoin ketään muutakaan. Jos ei muuta, niin se on edes kaunis ajatus.
Itse antaisin nykyisten rajoitusten tehota ensin tovin ennen uusien asettamista. Mua ei kiinnosta tartuntamäärät yhtään. Mutta ymmärrän myös, että nyt pitää malttaa odottaa muutama viikko, jotta saadaan lisätietoa Omikronista ja nähdään, mitä siitä seuraa ja seuraako mitään, mistä pitäisi oikeasti olla huolissaan. Tällä hetkellä suuret tartuntaluvut lienevät edelleen Deltaa, mutta ensi viikolla tilanne voi olla jo toinen. Tässä on nyt pari "sesonkia" päällekkäin ja ihmiset ovat eläneet. En minä osaa siitä ketään tuomitakaan. Se on ihan selvää, että jokainen tulee koronaan sairastumaan ennemmin tai myöhemmin, mutta miten vakavasti, riippuu sekä tuurista, geeneistä että myös rokotuksista. Itse olen enemmän kuin kiinnostunut paitsi minimoimaan oman sairastumiseni vakavuuden, myös sairastumiseni aiheuttamat kustannukset tälle yhteiskunnalle. Olemme jättämässä huonosti johdetun, ummehtuneen ja persaukisen Suomen seuraaville sukupolville, joten en halua yhtään enempää velkaa tälle maalle. Ja jollain ne kustannukset pitää kattaa. Valitettavasti en usko, että ainakaan tämä hallitus keksisi mitään viisasten kiveä, jolla Suomi lähtisi oikeasti uuteen nousuun ja kukoistukseen.
En voi vaikuttaa hallituksen toimintaan, mutta voin vaikuttaa siihen, miten itse toimin. Otan rokotukset myös siksi, että jossain vaiheessa tilanne helpottaa, kuten syksyllä nähtiin. Se on ihmisille tärkeää, erityisesti nuorisolle. Otan rokotukset siksi, että nuoret voisivat käydä harrastuksistaan, eikä lisää lopettamisia ainakaan harrastusrajoitusten vuoksi tulisi yhtään enempää. Otan rokotukset siksi, että ihmiset kaipaavat sosiaalista kanssakäymistä. Ehkä tämä ajankohta määräaikaisille rajoituksille on lopulta ihan hyvä, koska monet urheiluseurat ja harrastukset muutenkin ovat tauolla joka tapauksessa, jolloin haitta on niin pieni kuin mahdollista.
Minä en tästä enää nuorru, joten aika ei varsinaisesti ole puolellani. Eikä muuten ole teidän muidenkaan, eikä myöskään läheistenne. Ja kuten hyvin tiedetään, kukaan ei tiedä, kuka sairastuu pahasti ja kuka ei. Siksi ne kolmannet rokotukset kannattaa ottaa, vaikka kuinka nyt kaikki vituttaisi. Mutta totuus on myös se, että eihän tätä jaksaisi enää yhtään. Mutta jos pitäisi valita, otanko tämän vai vaikkapa jonkun suuren luonnonkatastrofin ja ihan todellisen konkreettisen kansakunnan hädän, otan tämän. Näin syvältä joudun minäkin hakemaan valoa tähän tilanteeseen. Ei se koko ajan lohduta, mutta ajoittain kyllä. Varsinkin silloin, kun saan mennä nukkumaan omaan lämpimään sänkyyni ja tiedän olevani omassa kodissani turvassa. Se on aika paljon se.
Tämän hetkisen tilanteen vertaaminen esimerkiksi sotatilaan kertoo ehkä ihmisistä sen, että eipä ole ollut elämässä paljon vastoinkäymisiä.
Siis rokottamattomiahan "syyllistetään" nimenomaisesti siitä, että jättäessään rokotteet ottamatta he aiheuttavat suuren kuormituksen Suomen terveydenhuollolle sairastuessaan potentiaaliseen vakavaan tautimuotoon. He siis tietoisesti asettavat itsensä alttiiksi sille, että vievät tulevaisuudessa jonkun toisen taudin vuoksi hoitoa tarvitsevan ihmisen paikan vuode- tai teho-osastolla. Tämä on käyty täällä läpi aika monta kertaa ja itsekin toteat saman omassa viestissäsi.Jos rajoituksista halutaan joskus eroon, niin kai sitä vaan kannattaa toivoa mahdollisimman isoja tartuntalukuja, jotta virus pyyhkäisee väestön läpi mahdollisimman pian. Mitä pienemmäksi tartuntamäärät painetaan, sitä kauemmin tätä kestää. Ja jos kahden rokotteen teho on nyt luokkaa 30 %, niin rokottamattomien syyttämisen voi myös pikku hiljaa alkaa lopettaa. Rokotteilla ei ainakaan pandemiaa torjuta, vaikka toki suojataan terveydenhuollon kuormittumista pienentämällä todennäköisyyttä vakavalle tautimuodolle, joka vaatisi sairaalahoitoa.
Eiköhän se korona ole rajoittanut ihan jokaisen elämää jollain tavalla. Tämä näissä viesteissä kyllä selkeästi näkyy, ettei niitä vastoinkäymisiä kestetä eli ei ole ns. "kovissa liemissä" keitettyä porukkaa. Mutta jos tästä haluaa jotain positiivista hakea niin ehkä tämä nyt vähän auttaa kehittämään sitä paksumpaa nahkaa ja luonnetta.Kyllä sen ymmärtää myös ihan hyvin, että osa ehdottaa passin tunkemista perseeseen. Joidenkin elämää korona on rajottanut aivan valtavasti ja toisilla ei mieli kestä samalla tavalla vastoinkäymisiä, kuin toisilla ja sit tuodaan se paha olo esiin. Totta kai on myös niitä, jotka kuuluvat ääripäihin ja tuovat kantansa esille.