Se mulla on kyllä vielä hämärän peitossa, että mitenlähän kauan ihmisillä on kestänyt kuolla oireiden alkamisesta? Että alkaako kohta muuallakin tippua väkeä, kunhan päästään vähän pidemmälle.
Toki huomioon on syytä myös ottaa, että jos kuolleisuus on about 3% ja muualla maailmassa on 209 tartuntaa tiedossa, niin se tarkoittaisi 6 kuollutta. Tuohon kun ottaa huomioon sen, että osa kuolleista Hubeissa ei pakosti ole päässyt hoitoon tarpeeksi ajoissa tai kuolettavaa tautia ei edes alkupäässä ole itse sairastuneet osanneet pelätä, niin se voi vielä nostaa lukemaa. Toki myös, että onko noilla 209:llä muulla perussairauksia taustalla. Voisi kuvitella, että sairaalla iäkkäällä kiinalaisella on keskiverrosti vähemmän pätäkkää ja/tai halua matkustella. Ulkomaisia kuolonuhreja on siis syytä odottaa enemmän vasta siinä vaiheessa, jos tauti pääsee hallitsemattomasti leviämään riskiryhmiin, kuten Hubeissa. Nythän taitaa olla kaikkinensa 5 tapausta tiedossa, joilla ei ollut taustalla jotain muuta sairautta.
En usko, että länsimaissa kauheata ongelmaa tästä siunaantuu ainakaan vielä, mutta köyhemmissä maissa voi muodostua merkittäväksi ongelmaksi. Jos pääsee esim. Intiassa leviämään käsiin, niin kuolleiden määrä tulee nousemaan heittämällä. Jos taas Lähi-Itä tai Afrikka alkaa kytemään, niin sitten mahdollisuus myös kontrolloimattomaan leviämiseen Euroopassakin onRanska ja Minnesota ovat ainakin tästä kärsineet jo oliko tuhkarokon muodossa. Niin Euroopassa kuin USA:ssa erityisesti somaliyhteisöissä tuppaa pukkaamaan jo lähes hävinneitä tauteja, kun rokotushalukkuus on alhaista. Voisi kuvitella muidenkin tautien liikkuvan tehokkaasti tiiviiden yhteisöjen sisällä, joiden jäsenet käyvät paljon kotimaassaan, ja sitä kautta ottavan huomaamattomasti potkustartin länsimaissa.