Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 171 678
  • 81 180

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Itseäni kyllä hieman ihmetyttää nämä rokottamattomien leimaaminen foliohatuiksi tai sitten laiskoiksi tai vastaaviksi. Missä vaiheessa aletaan ilmoittamaan maahanmuuttajapohjaisten osuus rokottamattomista? Itselle alkaa tulemaan se fiilis että tämä pieni foliohattukerhon meuhkaaminen on saanut aikaan sen paradoksin että joka puolella ollaan sitä mieltä että nämä ovat se ketkä eivät rokotusta ota (ja heitä olisi se lähes 20 prosenttia vaikka todellisuudessa kyse lienee joistain yksittäisistä prosenteista).

Jos Superin puoleltakin tulee jo viestiä että ongelma on etenkin nämä maahanmuuttajaperäiset niin pitäisikö oikeasti alkaa antamaan lukuja myöskin etnisen taustan perusteella?
Onko muuten itselläsi rokotteet kunnossa?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään siis 1 406 uutta tartuntaa. Vähän vääristää tilastoja toi 14pv:n takainen 0 tartunnan päivä. 12.11. kun oli se perjantai, jolloin ei saatu tartuntoja rekisteriin ja seuraavana ma julkaistiin pe-ma tartunnat.

7pv:n tartuntamäärä tänään 7 461. 7pv:n tartuntamäärä 3,1% laskussa viikon takaiseen summaan verrattuna.

14pv:n ilmaantuvuus tänään 253,3.

Toisaalta jos vertaa ti - pe välisiä tartuntoja. Niin ollaan 7,3% kasvussa. Kyllä se kasvu taitaa vähän hidastumassa olla, vaikka kovia päivälukemia nyt pari viikkoa onkin tullut.

Tänään sairaalahoidossa 336 uutta potilasta. Keskiviikkona vielä 306. 30 nousu siis keskiviikkoon nähden.
Teholla tänään 44. Keskiviikkona vielä 42. 2 nousu keskiviikkoon nähden. Ei ihan Kiurun 49 pitänyt paikkansa.
Potilaita perusterveydenhuollossa tänään 127 potilasta. 8 enemmän kuin keskiviikkona.
Erikoissairaanhoidossa tänään 164 potilasta. 19 enemmän kuin keskiviikkona.
7 uutta kuolemaa tullut rekisteriin.

HYKS:n erva-alueella tänään 159 sairaalahoidossa. Keskiviikkona vielä 143. 16 nousu siis keskiviikkoon nähden.
Teholuku noussut 20:stä 23:een. Aika vakiona noi HYKS:n teholuvut pysyny, toki voinu olla siirtoja. 22.11 oli teholla 24.
Vuodeosasto määrä noussut 13:sta.

TYKS:n erva-alueella tänään sairaalahoidossa 56 potilasta. Keskiviikkona vielä 48. 8 nousua siis.
Teholuku tippunut 9:stä 8:aan. Vuodeosasto määrä noussut 9:llä 48:aan.

OYS:n erva-alueella tänään 50 sairaalahoidossa. 3 nousua keskiviikon määrästä.
Toisaalta teholuku tippunut 4:stä 3:een.

TAYS:n erva-alueella tänään 36 sairaalahoidossa. Sama määrä kuin keskiviikkona.
Toisaalta teholuku noussut 5:stä 7:ään.

KYS:n erva-alueella tänään 35 sairaalahoidossa. 3 nousu keskiviikkoon nähden.
Toisaalta teholuku tippunut 4:stä 3:een.

Havaintoja luvuista:

Yleisesti tartuntamäärien kehityksessä valoa havaittavissa.

1. Uudellamaalla 7pv:n tartuntamäärä 0,3% kasvussa enään. Pian kääntyy laskuun. Helsingissä kääntynyt jo laskuun.
2. Varsinais-Suomessa 7pv:n tartuntamäärä kääntynyt 2,5% laskuun.
3. Pirkanmaalla 7pv:n tartuntamäärä kääntynyt 15,9% laskuun.
4. Pohjois-Pohjanmaalla 7pv:n tartuntamäärä 13,5% laskussa. Pientä rauhoittumista.
5. Keski-Pohjanmaalla 7pv:n tartuntamäärä 51,2% laskussa.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jaahas taas on roskalehdistä riehaantunut oikein kunnolla tästä uudesta variantista. Jos nyt jotain olen oppinut niin mikäli on hermoheikko tai muuten vaan kyllästynyt arvuutteluun niin kannattaa jättää noin viikoksi kaikki nämä otsikot klikkaamatta ja sitten kun jotain selviää niin voi miettiä paluuta aiheeseen.

Avasin ensimmäisen jutun tästä hirviömutaatiosta ja seuraavat lauseet pomppasi silmille:

"Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka herkästi muunnos tarttuu ja mikä on sen kyky läpäistä rokotesuojaa."

"Siitä ei vielä tiedetä, aiheuttaako uusi koronamuunnos pahempia oireita tai suurempaa kuolleisuutta."

Huolimatta edellä mainituista lauseista voidaan kuitenkin todeta myös seuraavaa:

" – Sen sijaan se yllättää, kuinka vaikeaksi virus voi edelleen muuttua."

" – Huolestuttavat merkit ovat kuitenkin ilmassa, tämä on huolestuttavinta sitten deltavariantin. "

Eli ollaan todella huolestuneita ja yllättyneitä kuinka vaikeaksi virus voi muuttua, vaikka siitä ei vielä tiedetä oleellisimpia asioita?

Hämmentävää.
Voi olla, ehkä, mahdollisesti, saattaa olla. Siinäpä päivän uutisten anti koskien uutta varianttia.
 
Viimeksi muokattu:

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Omia menojani en ole rajoittanut enää tämän vuoksi. Toki pandemian aikana on ehkä hieman menettänyt kiinnostusta moniin asioihin, mutta se johtuu vain siitä, että on ikääntynyt. Ja pandemian aikana on ehkä tajunnut, että eivät ne niin tärkeitä ehkä ole olleetkaan.

Sinun ja @axe :n kanssa olen todella samalla linjalla, mutta tätä jäin miettimään.

Viikatteen keikalle on lippu ollut jo kauan taskussa. Olen viikolla ihmetellyt, että enkö oikeasti ole innoissani tuosta, mikäs minuun on mennyt. Onko oikeasti ikäkriisi hyökkäämässä (vihdoin), vai olenko liian varovainen edelleen. No, tänäänhän se jalka alkaa vipattaa vanhaan malliin. Livemusiikki itselle varsin terapiaa ja tuota olen kaivannut. Varmaan tämän jälkeen tulee piipahdettua kirkkokonserteissa ja esim. Raskasta joulua -keikalla. Kaipa se menee niin, että pitää vaan lähteä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Onhan se ihan hyvä, että tuota uutta varianttia seurataan tarkasti. Britannia, Saksa ja Israel reagoivat heti kieltämällä kaikki lennot tuolta alueelta. Deltan kohdallahan britit vitkastelivat ja se osaltaan auttoi virusta leviämään laajalle. Mutta ei tämä ainakaan vielä miltään kovin ärhäkältä leviäjältä vaikuta. 77 varmistettua tapausta Etelä-Afrikassa ja maan ulkopuolella toistaiseksi kuusi tartuntaa. Delta levisi todella nopeasti hyvin lyhyessä ajassa silloin, kun se vuosi sitten havaittiin.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sinun ja @axe :n kanssa olen todella samalla linjalla, mutta tätä jäin miettimään.

Viikatteen keikalle on lippu ollut jo kauan taskussa. Olen viikolla ihmetellyt, että enkö oikeasti ole innoissani tuosta, mikäs minuun on mennyt. Onko oikeasti ikäkriisi hyökkäämässä (vihdoin), vai olenko liian varovainen edelleen. No, tänäänhän se jalka alkaa vipattaa vanhaan malliin. Livemusiikki itselle varsin terapiaa ja tuota olen kaivannut. Varmaan tämän jälkeen tulee piipahdettua kirkkokonserteissa ja esim. Raskasta joulua -keikalla. Kaipa se menee niin, että pitää vaan lähteä.

Kyllä minä esimerkiksi Tampere Jazz Happeningissä kävin tässä kuussa, ja kivaa siellä oli. Ja parille muullekin keikalle on jo liput olemassa. Eilen olisi ollut Tampere Filharnonian konserttiin liput, mutta se jätettiin väliin, kun avovaimolle tuli este, enkä viitsinyt yksin lähteä. Liput löysivät uuden käyttäjän helposti.

Mutta on se kynnys selvästi noussut. Suurempi syy on se, että reilu puoli vuotta ennen pandemiaa tuli muutettua, ja nykyiseen asuinpaikkaan ei öiseen aikaan enää julkinen liikenne kulje. Silloin pitää puntaroida tarkemmin, että mille kannattaa lähteä. Keikan aikataulu vaikuttaa jo paljon, ja jos hotellihuonetta tarvitsisi, niin sitä suurempi se kynnys on.

Tuo tuossa on taustalla ikääntymisen kanssa. Ja näkyy se muutenkin. Jos menee oluelle, niin mielellään sitä poistuu jo ajoissa kotiin. Antaa nuorempien jatkaa siitä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Positiivista jos ilmaantuvuuksista hakee. Niin koko Suomen 7pv:n ilmaantuvuus tällä hetkellä pienempi kuin 14pv:n ilmaantuvuus.
Pääkaupunkiseudellakin 7pv:n ilmaantuvuus pienempi kuin 14pv:n ilmaantuvuus, vähän toki vaan mutta kuitenkin.
Pirkanmaalla 7pv:n ilmaantuvuus noin 20 pienempi kuin nykyinen 14pv:n ilmaantuvuus.
Varsinais-Suomessakin 7pv:n ilmaantuvuus hieman pienempi kuin 14pv:n ilmaantuvuus.
Pohjois-Pohjanmaalla tosiaan edelleen jonkunmoinen nousu jatkuu. Toisaalta 7pv:n - ja 14pv:n ilmaantuvuuden ero on enää noin 30, eli huippu lähestyy.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onko muuten itselläsi rokotteet kunnossa?

No ei muuta ku tsekkaat siitä koronapassista jos saat sen jossain vaiheessa luettavaksi? Itse aiheeseen mitä kommentoin niin nythän noita ulkomaalaisten lukuja on tullut, eli pyöreä puolet on oikea vastaus. Oletko sitä mieltä että nykyisillä rajoituksilla joita on tullut tai tulemassa on heidän rokotusintoonsa mitään merkitystä?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Toivottavasti näissä huomioidaan sairaalamäärät, eikä pelkät ilmaantuvuudet. KalPalle vois siis jossainvaiheessa ehkä tulla yleisörajoitukset kuten Jukureille.

Arviointia varten Itä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriltä ja Pohjois-Savon kuntien ja kuntayhtymien terveystoimilta sekä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymältä asiantuntija-arviota tartuntatautilain 58 §:n mukaiselle päätökselle asetettujen edellytysten täyttymisestä tiistaihin 30.11.2021 mennessä.

Valtakunnallisen Covid-19-epidemiatilanteen huononemisen vuoksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on käynnistänyt arvioinnin yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisen tarpeesta tartuntatautilain 58 §:n nojalla alueilla, joissa ilmaantuvuus ylittää 100 / 100 000 asukasta.

 
Viimeksi muokattu:

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Uusi, vaarallinen koronamutaatio voi olla jo Suomessa

Siinä otos Kauppalehden verkkolehden tämän hetken pääotsikosta. Otsikossa julistetaan mutaatio vaaralliseksi, vaikka todellisuudessa tätä ei vielä tiedetä. Ikävää, kun ns. laadukaatkin mediat sortuvat tälläiseen mvlehti-tason roskauutisointiin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tämmöset tilanteet tällähetkellä, mutta äkkiähän ne muuttuu. Saa nähdä tuleeko rajoituksia AVI:n toimesta vai ei.

Pohjois-Karjalassa siis ollaan lähellä leviämisvaihetta, mutta ei kuitenkaan olla leviämisvaiheessa. Sairaalamäärät pieniä, vaikka tartuntamäärät hieman kasvaa.


Pohjois-Savossa ollaan kaukana leviämisvaiheesta tämän raportin mukaan. Erikoissairaanhoito tai tehohoito eivät ole kuormittuneita.

 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
No ei muuta ku tsekkaat siitä koronapassista jos saat sen jossain vaiheessa luettavaksi? Itse aiheeseen mitä kommentoin niin nythän noita ulkomaalaisten lukuja on tullut, eli pyöreä puolet on oikea vastaus. Oletko sitä mieltä että nykyisillä rajoituksilla joita on tullut tai tulemassa on heidän rokotusintoonsa mitään merkitystä?

Tilastoidaanko samalla esim rokotekattavuus puolueittain? Ja siitä sitten sairaalassaolo samalla tavalla
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tilastoidaanko samalla esim rokotekattavuus puolueittain? Ja siitä sitten sairaalassaolo samalla tavalla

Toivottavasti tilastoidaan, mitä enemmän dataa on ja saadaan potilaat ja ne ketkä rokotuksia ei ota segmentoitua, voidaan oikeasti alkaa miettimään tehokkaita rajoituksia kuin se että ammutaan singolla yksittäistä muurahaista.

Muslimeille kannattaa ehdottomasti lyhentää baarissaoloaikaa ja lapsettomille suurin vaikutus saadaan sillä kun lasten harrastukset kielletään.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Krista Kiuru oli kuitenkin oikeassa, kun varoitteli rajoitusten liian nopeasta purkamisesta. Nyt tuoreessa tutkimuksessa 70% suomalaisista oli sitä mieltä, että rajoituksia purettiin liikaa. Vanhemmissa ikäluokissa prosentti oli vielä isompi.

Kiuru sai paljon kuraa niskaan, kun Marin ja kumppanit hehkuttivat rajoitusten poistoa.

Pisteet myös Kristalle siitä, että ulosanti on selvästi kehittynyt. Lisäksi arvostan sitä, että Kiuru on pitänyt kovasta kritiikistä huolimatta oman linjansa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Krista Kiuru oli kuitenkin oikeassa, kun varoitteli rajoitusten liian nopeasta purkamisesta. Nyt tuoreessa tutkimuksessa 70% suomalaisista oli sitä mieltä, että rajoituksia purettiin liikaa. Vanhemmissa ikäluokissa prosentti oli vielä isompi.

Kiuru sai paljon kuraa niskaan, kun Marin ja kumppanit hehkuttivat rajoitusten poistoa.

Pisteet myös Kristalle siitä, että ulosanti on selvästi kehittynyt. Lisäksi arvostan sitä, että Kiuru on pitänyt kovasta kritiikistä huolimatta oman linjansa.
Mitkä näistä rajoituksista on kohdistuneet "kouluihin" sieltähän tällä hetkellä tulee se 40% tartunnoista. Ei yksikään ja ei pidäkkään kun kyse on lapsista ja nuorista, heistä vain murto-osa tarvitsee ylipääntänsä sen isommin hoitoa.
Sen sijaan rajoituksia laitetaan ravintoloille, joiden osuus viime aikojen tartunnoista on ollu todella pieni ja sama pätee muihin yleisötapahtumiin.

Lasten rokottamisesta tai rokottamatta jättäminen ei vaikuta käyttänössä yhtään sairaanhoidon kapasiteetti tarpeeseen sen sijaan äidinkielenään muuta kuin Suomen virallisia kieliä puhuvien aikuisten osuus korostuu siellä. Eikä monisairaiden vanhusten osalta vaikka rokotuksia olisi annettu voi poistaa, he tulevat saamaan tartuntoja ja joutuvat niistä sairaalaan.
Eli taaskin korostuu sama mikä tähänkin asti tehdään se mikä on "helppoa" ei sitä millä olisi oikeasti vaikutusta.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Krista Kiuru oli kuitenkin oikeassa, kun varoitteli rajoitusten liian nopeasta purkamisesta. Nyt tuoreessa tutkimuksessa 70% suomalaisista oli sitä mieltä, että rajoituksia purettiin liikaa. Vanhemmissa ikäluokissa prosentti oli vielä isompi.

Kiuru sai paljon kuraa niskaan, kun Marin ja kumppanit hehkuttivat rajoitusten poistoa.

Pisteet myös Kristalle siitä, että ulosanti on selvästi kehittynyt. Lisäksi arvostan sitä, että Kiuru on pitänyt kovasta kritiikistä huolimatta oman linjansa.
Ulosanti kehittynyt? Eilen tuli taas useita suoranaisia valheita. Lisäksi kielikuvat ovat edelleen sellaisia, että kun niitä tarkemmin miettii, niin niissä ei ole mitään logiikkaa tai järkeä. Päinvastoin minusta tuntuu, että jutut ovat menneet paljon hämärämpään suuntaan.

Tehopaikoista kun on keskusteltu, niin vahingossa silmiini osui tänään juttu pandemian alusta (8.4.2020), jossa tyksin osalta todetaan mm.

Tyksin teho-osastolla on tavallisesti 24 paikkaa. Paikkaluku voidaan tarvittaessa nostaa nopeasti noin 40 paikkaan ja vuorokauden varoitusajalla vielä 55 paikkaan.

...
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen arvion mukaan tehohoitoon voitaisiin koko Suomessa tarvita 500 paikkaa. Tähän yliopistosairaalat ovat yhdessä varautuneet.

Lisäksi jutussa mainitaan, miten mm. on perehdytetty lisää hoitajia teholla työskentelyyn. Huomioitavaa tuossa on se, että pandemian räjähtämisestä oli kulunut aikaa muutama viikko.

Noista luvuista ja nopeasta reagointikyvystä huolimatta nyt, 20 kuukautta myöhemmin, ollaan tilanteessa, että koko suomen tehohoito on veitsenterällä sellaisen luvun perusteella, jonka tyks olisi tuolloin raapinut kasaan vuorokauden varoajalla.

 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Sen sijaan rajoituksia laitetaan ravintoloille, joiden osuus viime aikojen tartunnoista on ollu todella pieni ja sama pätee muihin yleisötapahtumiin.

Baarit kiinni on se helpoin rajoitus, koska eihän ihmisten ole pakko ryypätä. Ja jos onkin sen voit tehdä yksin kotona. Sitten vielä ihmetellään, kuinka Suomessa itsemurhaluvut ovat erittäin korkealla tasolla. Viina, masennus ja yksinäisyys eivät ole hyvä kombo
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Baarit kiinni on se helpoin rajoitus, koska eihän ihmisten ole pakko ryypätä. Ja jos onkin sen voit tehdä yksin kotona. Sitten vielä ihmetellään, kuinka Suomessa itsemurhaluvut ovat erittäin korkealla tasolla. Viina, masennus ja yksinäisyys eivät ole hyvä kombo

Suomihan on tilastoissa maailman onnellisin maa. Juurikin tuosta syystä, että noi tyytymättömät on poistaneet itsensä tilastoista.

Mitäs jos pistettättäis samoin tein kaikki työpaikat kiinni? Ei kait ihmisten (ainakaan nykyhallituksen mukaan) tarvii käydä töissä?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ulosanti kehittynyt? Eilen tuli taas useita suoranaisia valheita. Lisäksi kielikuvat ovat edelleen sellaisia, että kun niitä tarkemmin miettii, niin niissä ei ole mitään logiikkaa tai järkeä. Päinvastoin minusta tuntuu, että jutut ovat menneet paljon hämärämpään suuntaan.

Tehopaikoista kun on keskusteltu, niin vahingossa silmiini osui tänään juttu pandemian alusta (8.4.2020), jossa tyksin osalta todetaan mm.

Tyksin teho-osastolla on tavallisesti 24 paikkaa. Paikkaluku voidaan tarvittaessa nostaa nopeasti noin 40 paikkaan ja vuorokauden varoitusajalla vielä 55 paikkaan.
...
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen arvion mukaan tehohoitoon voitaisiin koko Suomessa tarvita 500 paikkaa. Tähän yliopistosairaalat ovat yhdessä varautuneet.

Lisäksi jutussa mainitaan, miten mm. on perehdytetty lisää hoitajia teholla työskentelyyn. Huomioitavaa tuossa on se, että pandemian räjähtämisestä oli kulunut aikaa muutama viikko.

Noista luvuista ja nopeasta reagointikyvystä huolimatta nyt, 20 kuukautta myöhemmin, ollaan tilanteessa, että koko suomen tehohoito on veitsenterällä sellaisen luvun perusteella, jonka tyks olisi tuolloin raapinut kasaan vuorokauden varoajalla.


YLE selvitti huhtikuussa 2020 myös tehohoitopaikkojen määrät ja paikkoja oli tarkoitus lisätä. Tuolloin määrä oli 400 paikkaa, jota siis kasvatettiin:


Nyt ongelma on siinä, että henkilöstöä ei riitä. Tuttavalta peruttiin tällä viikolla kolmannen kerran hänen tarvitsemansa välttämätön leikkaus Espoossa. Kirjallisessa ilmoituksessa viittattiin henkilöstön siirtoon. Tätä kirjeessä ei ollut, mutta muista lähteistä saadun julkisen infon perusteella yksi koronan takia hoidossa oleva tehohoitopotilas sitoo noin neljä henkilöä valvomaan ja hoitamaan tilaansa.

Kiuru livertää tehohoitopaikkojen puutteesta ja äärimmäisistä rajoista. Varsinainen syy on se, että hoitajia ei riitä enää kiireellisiin leikkauksiinkaan. Jos tehohoitopaikkoja reippaasti nyt lisättäisiin, sama juttu. Ei riitä henkilökuntaa.

Tämä tilanne on ollut hallituksen, STM:n ja THL:n tiedossa jo vähintään vuoden verran, koska siellä on tunnetusti lasketettu skenaarioita koronatartuntojen määristä. Olisiko hallitus voinut jotain tehdä henkilöstömäärälle, sitä on ulkopuolisena vaikea sanoa.

Mutta kai nyt sentään jotain olisi hallituskin voinut tehdä? Miten olisi ollut laaja sopimus ykstyisen terveydenhuollon kanssa lisähenkilöistä?
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Tehopaikoista kun on keskusteltu, niin vahingossa silmiini osui tänään juttu pandemian alusta (8.4.2020), jossa tyksin osalta todetaan mm.

Tyksin teho-osastolla on tavallisesti 24 paikkaa. Paikkaluku voidaan tarvittaessa nostaa nopeasti noin 40 paikkaan ja vuorokauden varoitusajalla vielä 55 paikkaan.
...
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen arvion mukaan tehohoitoon voitaisiin koko Suomessa tarvita 500 paikkaa. Tähän yliopistosairaalat ovat yhdessä varautuneet.

Lisäksi jutussa mainitaan, miten mm. on perehdytetty lisää hoitajia teholla työskentelyyn. Huomioitavaa tuossa on se, että pandemian räjähtämisestä oli kulunut aikaa muutama viikko.

Noista luvuista ja nopeasta reagointikyvystä huolimatta nyt, 20 kuukautta myöhemmin, ollaan tilanteessa, että koko suomen tehohoito on veitsenterällä sellaisen luvun perusteella, jonka tyks olisi tuolloin raapinut kasaan vuorokauden varoajalla.

Tuosta jutusta on aikaa puolitoista vuotta. Juttua lukiessa ainakin minulle tulee selkeästi käsitys että kyse on ollut jutun tekohetkellä hetkellisestä paikkojen määrän kasvattamisesta. Ei kai leikkaussalien ja heräämöjen henkilökunta voi puoltatoista vuotta tehdä teho-osaston hommia? Kuka siellä salissa ja heräämössä sitten potilaita hoitaa?

– Leikkausosastojen ja heräämöjen hoitohenkilöstö on saanut lisäperehdytyksen teho-osastolle siirtymisen varalle. Lisäksi eri yksiköissä työskentelee tehohoito-osaamisen omaavaa henkilöstöä. Perehdytys sisältää tehohoidon menetelmien harjaannuttamista kokeneen tehohoitajan ohjauksessa. Hyödynnämme videovälitteisiä ja simulointiopetuksen keinoja, hallintoylihoitaja Päivi Nygren kertoo.

Kun tehohoitokapasiteettia vahvistetaan koronaviruspotilaiden lisääntyessä, samanaikaisesti vähennetään harkitusti kiireetöntä leikkaustoimintaa. Vapautuvia tiloja, laitteita ja henkilöstöä kohdennetaan uusien tehohoitopaikkojen varustamiseen.


Kyse on koko ajan ollut henkilökunnan riittämättömyydestä Laitteita ja paikkoja voidaan helposti lisätä mutta kun sitä osaavaa henkilökuntaa ei nyt vaan ole. Eikä ihan helposti mistään tule. Mutta tämäkin on nyt jo moneen kertaan käsitelty aihe. Päiväni murmelina -kokemus jatkuu.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Mutta kai nyt sentään jotain olisi hallituskin voinut tehdä? Miten olisi ollut laaja sopimus ykstyisen terveydenhuollon kanssa lisähenkilöistä?
Yhteistyö yksityisen terveydenhuollon kanssa on ideatasolla hyvä. Ratkaisuksi siitä ei taida juuri olla, koska yksityisellä puolella on hyvin vähän tai ei ollenkaan tehohoitopaikkoja ja siitä johtuen myös lähes olematon tehohoitohenkilöstö. Privaattipuolella sen sijaan olisi jonkin verran osaavaa leikkaussali- ja heräämöhenkilökuntaa, mutta heillä on ns kiireettömien leikkausten kanssa sattuneesta syystä tällä hetkellä kädet täynnä. Eli ovat sidottuna "tuottavammassa" työssä, joka myös on tuottoisampaa heidän työnantajalleen. Näin olen asianosaisilta kuullut.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Yhteistyö yksityisen terveydenhuollon kanssa on ideatasolla hyvä. Ratkaisuksi siitä ei taida juuri olla, koska yksityisellä puolella on hyvin vähän tai ei ollenkaan tehohoitopaikkoja ja siitä johtuen myös lähes olematon tehohoitohenkilöstö. Privaattipuolella sen sijaan olisi jonkin verran osaavaa leikkaussali- ja heräämöhenkilökuntaa, mutta heillä on ns kiireettömien leikkausten kanssa sattuneesta syystä tällä hetkellä kädet täynnä. Eli ovat sidottuna "tuottavammassa" työssä, joka myös on tuottoisampaa heidän työnantajalleen. Näin olen asianosaisilta kuullut.
Tämä on tiedossa valitettavan erinomaisesti. Yksityispuolelta olisivat ostaneet julkiselta puolelta tehohoidon tapaiset palvelut, jos olisin yksityiselle mennyt.

Mutta kun aikajänne on sanotaan nyt 12 kk, ei 18 kk, jotain olisi voitu tehdä. Esimerkiksi houkutella alan koulutuksen saaneita takaisin paremmalla palkalla. Toki ongelma Suomessa, koska ay-liike olisi vaatinut harmonisoinnin kaikille kalleimman mukaan... Ainakin voi lopettaa puheen tehohoitopaikkojen puutteesta ja puhua tehohoidon henkilöstöongelmasta.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Tämä on tiedossa valitettavan erinomaisesti. Yksityispuolelta olisivat ostaneet julkiselta puolelta tehohoidon tapaiset palvelut, jos olisin yksityiselle mennyt.

Mutta kun aikajänne on sanotaan nyt 12 kk, ei 18 kk, jotain olisi voitu tehdä. Esimerkiksi houkutella alan koulutuksen saaneita takaisin paremmalla palkalla. Toki ongelma Suomessa, koska ay-liike olisi vaatinut harmonisoinnin kaikille kalleimman mukaan... Ainakin voi lopettaa puheen tehohoitopaikkojen puutteesta ja puhua tehohoidon henkilöstöongelmasta.
Ehkä puhe tehohoitopaikkojen puutteesta kuulostaa päättäjien mielestä kansalaisten korviin dramaattisemmalta kuin puhua henkilöstövajeesta. Mene ja tiedä. Lopputuloshan on ihan sama.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
VR ottaa ravintolavaunuissaan käyttöön koronapassin. Junaan pääsee edelleen normaalisti ja myös ravintolavaunun tuotteita voi tilata omalle paikalleen. Mietin vain, että missä on tämä hyöty, jos täydestä junanvaunusta siirryt särpimään olutta täyteen ravintolavaunuun? Toki uudet määräykset koskevat myös VeeÄrrää, mutta jotenkin huvittaa. Ehkä junabaarissa ollaan enempi sillit suolassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös