Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 172 242
  • 81 180

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tehohoidossa on nyt 41 henkilöä, maltillista kasvua. Tartuntojen määrän perusteella kasvu jatkuu ainakin lähiviikot. Eilisen tiedotustilaisuuden mukaan 50 henkeä on sellainen raja, jonka jälkeen resurssien kanssa on ongelmia tehohoidossa.

Katsoin pitkästä aikaa, että mikä Suomessa on laskennallinen tartuntojen kasvuvauhti. Se on tartuntojen kehityksen perusteella melko maltillinen (R-luku välillä 1.05-1.15). Mutta kun sairaita on paljon, ja taudilla on tilaa jyllätä vielä rokottamattomien parissa, niin kovia lukemia tulee tälläkin tahdilla. Se on eksponentiaalisen kasvun luonne...

Jos tämä kasvuvauhti jatkuisi vakiona, niin vuodenvaihteeseen mennessä tartunnat miltei kaksinkertaistuisivat.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Jos tämä kasvuvauhti jatkuisi vakiona, niin vuodenvaihteeseen mennessä tartunnat miltei kaksinkertaistuisivat.

Nähtäisiinkö tässä vihdoinkin jossain vaiheessa se THL:n keväällä ennustama 11 000 tartunnan päivä?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nähtäisiinkö tässä vihdoinkin jossain vaiheessa se THL:n keväällä ennustama 11 000 tartunnan päivä?

No, ei ainakaan samaa matematiikkaa käyttämällä. Itävallan nykytahti vastaa Suomessa noin 8000 tartuntaa vuorokaudessa, mutta käyrä osoittaa kunnolla koilliseen, tai pikemminkin oikeastaan lähes pohjoiseen, joten sieltä voidaan hakea jonkinlaista vertailukohtaa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos Suomessa tarvittaisiin joidenkin päätösten läpiviemiseksi paljon enemmän positiivisia näytteitä kuin tällä hetkellä, se onnistuisi helposti testauskäytöntöjä muuttamalla. Kaikki vähänkään oireiset testiin ja esim. kouluissa ja muissa ryhmissä Brittityyliin joka(vai joka toinen?) viikko kaikkien testaus.

Aika äkkiä oltais lähellä jotain 10000 tartuntaa / päivä lukemissa. Miksi näin sitten haluttais tehdä? Ei hajuakaan...

Ehkä näin voitaisiin esim. laittaa valtakunnalliset rajoitukset anniskelu- ja muihinkin ravintoloihin, kuten oli kovimpien rajoitusten aikana. Yleisötapahtumiin ja joka muuhunkin paikkaan. Koronapassilla sitten vapautettaisiin kaikki rajoituksista. Eipä löytyis sitten mitään yksittäisiä ravintoloita, mitkä kikkailee passin kanssa jne...

Rajoituksille sitten alustavasti päättymispäivä 31.12.2022. Eiköhän rupeis porukkaa kiinnostamaan rokotukset.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Rokottamattomien epidemian takia ollaan nyt siinä pisteessä, että koko Itävalta menee maanantaina tiukkaan lockdowniin.

Denilistihöpönassuja täällä on tosiaan aivan liikaa, ja paljon enemmän kuin Suomessa. Ylivoimasesti suurin osa rokottamattomista ei kuitenkaan ole varsinaisia salaliittohörhöjä tai homeopatiahippejä, vaan alhaisen rokotusprosentin taustalla on isolta osalta täkäläisen koronapassijärjestelmän valuvika:

Käytössä on ollut siis järjestelmä, jossa pääsy kaikkiin tapahtumiin, ravintoloihin, klubeille, baareihin, kahviloille, punttisaleille, kylpylöihin ja vastaaviin on ollut mahdollista todistamalla olevansa testattu, rokotettu tai koronan sairastanut. Maksuttomia testejä tarjoavia antigeenitestiasemia oli vielä jokin aikaa sitten joka kulmalla, ja testiksi riitti myös kotona tehty ja apteekista maksutta saatava kotitesti, jonka tulos rekisteröitiin QR-koodilla järjestelmään.

Testaaminen oli siis äärimmäisen helppoa, mikä oli välttämättömyyskin siihen asti, kun kaikilla ihmisillä ei ollut vielä mahdollisuuttakaan saada rokotusta. Tuo käytäntö jäi kuitenkin voimaan, ja monet ihmiset näkivät hyötypuntaroinnissaan järkevämmäksi / helpommaksi / helvtistäkömätiedän testailla itseään 1-2 vuorokauden välein, kun käydä rokotettavana.

Hallitus epäonnistui tässä törkeällä tavalla. Miten olisi pitänyt toimia?

Siinä vaiheessa, kun kaikilla oli ollut jo mahdollisuus käydä piikillä, maksuttomista testeistä (sekä asemilla tarjottavat antigeenitestit että kotitestit) olisi pitänyt luopua välittömästi. Tämä oli tilanne käytännössä jo kesällä. Sillä olisi säästetty pitkä penni veronmaksajien rahoja ja rokotusprosentti olisi jo pelkästään tuon takia nyt merkittävästi korkeampi, kun rokotteet olisivat olleet ihmisille jatkuvaa testaamista ylivoimaisesti helpompi ja halvempi tapa elää käytännössä normaalia elämää.

Sen sijaan kotitesteillä ja maksuttomilla antigeenitesteillä sai kuitattua koronapassin voimaan vielä muutama viikko sitten. Silloin iso osa palveluista suljettiin niiltä, jotka eivät olleet rokotettuja tai koronaa sairastaneita. Muutama päivä sitten julistettiin "rokottamattomien lockdown" ja tänään havaittiin paskojen olevan housussa (tai ne meni tänään housuun), ja julistettiin täysi lockdown maanantaista alkaen koko maahan.

Tämä tilanne on täysin sietämätön. Valtio suojasi viimeiseen asti ihmisten oikeutta päättää itse rokotuksistaan ja teki sen vaihtoehdon kattavan infrastruktuurin sekä täyssubventoitujen testien kautta erittäin helpoksi. Sinänsä arvostettavaa. Mutta se ei huomioinut sitä, että turvatessaan selvän vähemmistön perusoikeuden olla tyhmä, laiska ja / tai välinpitämätön, se sivutuotteena ajoi tilanteen siihen pisteeseen, että sen on rajoitettava radikaalisti kaikkien asukkaiden perusoikeuksia: erityisesti liikkumisvapautta sekä elinkeinonharjoittamisen vapautta. Huomoiden karut tutkimustulokset Itävallan tiukkojen lockdownien vaikutuksesta ihmisten - erityisesti nuorten - mielenterveydelle, tässä vahingoitetaan nyt vakavasti myös ihmisten oikeutta terveyteen. Tämä on luonnollisesti aivan huutava vääryys niitä kohtaan, jotka ovat rokottautumalla halunneet suojata itsensä sekä kantaa velvollisuutensa yhteiskuntaa kohtaan.

Olen laillisuusihminen ja sosiaaliliberaali, ja suhtaudun erityisellä varauksella perusoikeuksiin kajoamiseen. Siksi olen ollut varauksellinen myös rokotepakkoa kohtaan, vaikka henkilökohtaisesti pidän vastenmielisenä sitä, että niin moni ihminen haluaa käyttää oikeuttaan olla typerä ja välinpitämätön. Perusoikeuksia kuitenkin rajoitetaan ja on voitava rajoittaa semmoisissa tilanteissa, kun jonkun ryhmän perusoikeudet vakavasti vahingoittavat toisten perusoikeuksia. Nyt, mitä vakavimmissa määrin, näin on tapahtunut Itävallassa. Siksi olen sitä mieltä, että rokottamattomia olisi pitänyt ajaa piikille nähtyä tylymmin, ja rokotevelvollisuus olisi pitänyt ottaa poliittiseen valmisteluun jo huomattavasti aiemmin.

On myös sanottava, että kun tästä pandemiasta viimein päästään, peräisin poliitikoilta ja medialta äänekkyyttä sen suhteen, että lockdownit, rokotepassit, terveyteen liittyvät pakkotoimenpiteet ja vastaavat kontrollimekanismit eivät jää pandemian perintönä pyörimään arkipäiväiseen poliittiseen työkalupakkiin, vaan että ne todellakin laitetaan jämerien juridisten lukkojen taakse ja käytettäväksi vain äärimmäisen selkeissä poikkeustiloissa.

onko ollut puhetta sakosta tai vankeuden pituudesta jos kieltäytyy rokotteesta?
 

MegaForce

Jäsen

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Rajoituksille sitten alustavasti päättymispäivä 31.12.2022. Eiköhän rupeis porukkaa kiinnostamaan rokotukset.

Eikös Suomessa ole rokotuksia otettu erinomaisen hyvin? Yli 80 pinnaa kohderymistä on tuplarokotettu ja 1. piikin on saanut liki 87 %. Minusta nuo ovat kovia lukemia ja varsinkin iäkkäämmissä rokotuskattavuudet ovat erinomaisia.

Kuten Tegnell eilen totesi, rokote suojaa erinomaisesti vakavalta taudilta, mutta ei estä tartuntoja. Tämän vuoksi on vaikea kuvitella, että tilanne muuttuisi tästä paremmaksi ennen kausivaihtelua. Rokotuksilla ei kuitenkaan saada suojattua iäkkäitä ja riskiryhmiä, koska heillä immuunipuolustus ei toimi riittävän hyvin.

Nykyisellä tiedolla minusta vaikuttaa, että korona jää pysyväksi kiusaksi ja uusi aalto iskee aina syksyllä ja keväällä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nykyisellä tiedolla minusta vaikuttaa, että korona jää pysyväksi kiusaksi ja uusi aalto iskee aina syksyllä ja keväällä.
Varmaankin näin. Rokotteet tullaan antamaan jos ei puolivuosittain, niin ainakin vuosittain. Voisi yhdistää influenssarokotteen kanssa. Molemmat rokotteet pitäisi olla saatavissa helposti ja ilmaiseksi, jotta niitä otettaisiin. Kallista, mutta niin on tehohoitokin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kuten Tegnell eilen totesi, rokote suojaa erinomaisesti vakavalta taudilta, mutta ei estä tartuntoja. Tämän vuoksi on vaikea kuvitella, että tilanne muuttuisi tästä paremmaksi ennen kausivaihtelua. Rokotuksilla ei kuitenkaan saada suojattua iäkkäitä ja riskiryhmiä, koska heillä immuunipuolustus ei toimi riittävän hyvin.

Tegnell suunnittelee myös ihmisten kahtiajakamista rokotetut ja rokottamattomat ryhmiin. Tästä tulee pitkässä juoksussa lisää ongelmia

"Iltalehti kysyi Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnelliltä torstaina Tukholmassa Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa, miksi Ruotsi on tässä vaiheessa ottamassa passia käyttöön, kun monissa Euroopan maissa korona- tai rokotepassit ovat olleet jo kuukausia käytössä.

– Virus leviää yhä rokottamattomien keskuudessa. Tavoitteena on pitää heidät erillään rokotetuista ihmisistä, sekä rokottamattomien että rokotettujen suojelemiseksi, Tegnell sanoi.

– Tästä tulee yksi uusi tapa pitää nämä ryhmät erillään toisistaan. Toivottavasti sen myötä yhä useammat kiinnostuvat rokotteen ottamisesta, hän jatkoi.

Toisin kuin Suomen koronapassissa, Ruotsissa passin vaatimusta ei voisi Tegnellin mukaan täyttää koronatestissä käymällä, vaan ainoastaan täysi rokotussarja oikeuttaisi passin saamiseen. Mikäli rokotetta ei lääketieteellisestä syystä voisi ottaa, henkilö saisi tästä lääkärintodistuksen ja voisi sitä kautta päästä tapahtumiin."
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan 1 191 tartuntaa.

Ilmaantuvuus tänään jo 212,9. Eilen oli 205.

Tässä vielä rokotekattavuudet tällähetkellä.
Osuus väestöstä ja yli 12-vuotiaista annoksittain:
1.rokote 75,9 % (86,3 %)
2.rokote 71,1 % (80,8 %)
3.rokote 2,9 % (3,3 %)

0-20v osuus tartunnoista tänään 37%. Samoissa pitkään pyörinyt.

Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan osuus tänään tartunnoista 48,4%.

14pv:n tartuntamäärä tänään 12 347. Nousua viikon takaiseen summaan 28,7%.

Tänään tosiaan sairaalahoidossa 277, kun keskiviikkona vielä 299. 22 pudotus siis keskiviikkoon nähden.
Teholla tänään 41, kun keskiviikkona vielä 38. Kolmen nousu keskiviikkoon nähden.
Tänään raportoitu 3 uutta kuolemaa.
Perusterveydenhuollossa 106 ihmistä. 2 vähemmän kuin keskiviikkona.
Erikoissairaanhoidossa 130 ihmistä. 20 vähemmän kuin keskiviikkona.

HYKS:n erva-alueella tänään 125 sairaalahoidossa. Viime keskiviikkona oli vielä 143. Mukava 18 potilaan pudotus.
Tehomäärä tippunut 21:stä 20:een. Vuodeosasto määrä tippunut 122:stä 105:een.

TYKS:n erva-alueella enään 45 sairaalahoidossa, keskiviikkona vielä 47.
Teholuku noussut 7:stä 8:aan.

OYS:n erva-alueella nyt 54 sairaalahoidossa. Keskiviikkona vielä 49. Toisaalta tehomäärä tippunut 3:sta 2:een.

KYS:n erva-alueella nyt sairaalahoidossa 27. Tehomäärä noussut 3:sta 6:een.

TAYS:ssa enään 26 sairaalahoidossa. Keskiviikkona vielä 34. Kivaa pientä pudotusta.
 
F

Flonaldo

Nähtäisiinkö tässä vihdoinkin jossain vaiheessa se THL:n keväällä ennustama 11 000 tartunnan päivä?
No, ei ainakaan samaa matematiikkaa käyttämällä. Itävallan nykytahti vastaa Suomessa noin 8000 tartuntaa vuorokaudessa, mutta käyrä osoittaa kunnolla koilliseen, tai pikemminkin oikeastaan lähes pohjoiseen, joten sieltä voidaan hakea jonkinlaista vertailukohtaa.
THL:n skenaarioissa toki puhuttiin oikeasta tartuntakuormasta, ei testipositiivisista. Suomessa viime kuukausien testausmuutosten myötä todellinen tartuntojen määrä on varmaan nykyään lähempänä 3x testiposeihin kuin ehkä aiemmin ollut 2x. Nyt jo siis uusia tartuntoja tulee useampi tuhat päivässä.

Itävallassa testaamisen määrä on ollut 10x per capita Suomeen verrattuna, jo silloin kun tartuntaluvutkin olivat hyvin matalat. Nyt taas testaaminen ei ole siitä enää noussut, mikä taas kertoo siitä, että iso osa testaamisesta on ollut oireettomien muista syistä (passin saamiseksi jne.) testejä.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun on todella vaikeaa ymmärtää ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että tilanteet muuttuu. Ilmeisesti on siis todella yleistä, että ihmiset ottavat nämä viranomaisten lupaukset aivan kirjaimellisesti, sanasta sanaan? Mun mielestäni jokaisen edes keskimääräisellä järjenjuoksulla varustetun ihmisen pitäisi ymmärtää, ettei kukaan tai mikään taho oikeasti voi luvata yhtään mitään, kun muuttujia on paljon.

En koe olevani lammas tai hyväuskoinen hölmö kuvitellessani, että yleisesti ottaen ympäri maailmaa viranomaiset ja tiedemiehet paiskivat ahkerasti duunia ratkaistakseen tämän käsillä olevan normaalielämää haittaavan ongelman, jota pandemiaksikin kutsutaan. En ymmärrä, mikä se "suurempi kuva" tässä nyt voisi olla? Että kaikki valtionpäämiehet haluaa kyykyttää kaikkia ja sulassa sovussa tyytyvät siihen, että jokainen kyykyttää pääasiassa omaa kansaansa? Ja sitten kuitenkin samaan aikaan pidetään vapaita vaaleja, missä ihmiset saavat itse valita, ketä äänestävät? Sallikaa mun nauraa, ja naurankin.

Mitä lisäarvoa se ihan oikeasti tuo yksilön elämään, jos käytännössä vain periaatteen vuoksi haluaa pitää kiinni jostain itsemääräämisoikeudestaan ja yksilönvapaudestaan? Voi sitten sairastua tai kuolla onnellisempana? Hautakivessä lukee, että ei ollut lammas hän? En koe, että mun elämääni nyt kamalasti huvin ja urheilun vuoksi rajoitetaan, vaikka tokihan tässä nyt kaikenlaista uutta on parin viime vuoden aikana kuvioihin mukaan tullutkin. Itse koen, että näille rajoituksille on ollut ihan selkeä syy ja perusteet ja olen ollut ne valmis hyväksymään. Olen myös varsin tietoinen siitä, että maailmassa voi tapahtua kaikenlaista ja tulla erilaisia muutoksia hyvin nopeallakin varoitusajalla, mutta en murehdi niitä etukäteen. Tiedän kuitenkin, että ehdoin tahdoin en esim. halua koronaan sairastua ja mun on mahdollista tätä sairastumisen todennäköisyyttä joko pienentää ja/tai minimoida sairastumisen haittoja ja rokotteet ovat toistaiseksi paras keino siihen, otan ehdottomasti rokotukset.

Jos sitten käykin niin, että minä ja kaikki muutkin rokotetut tulemme kuolemaan näihin jo otettuihin ja mahdollisesti tulevaisuudessa otettaviin koronarokotteisiin, olkoot sitten niin. Olen elänyt ihan hyvän elämän. Jos käy niin, että vain rokottamaton osa maailman väestöstä selviää hengissä, niin he voivat sitten olla tyytyväisiä itseensä ja maailma on varmasti heidän itsensä kannalta parempi paikka. Vaikuttavat pääsääntöisesti sellaiselta porukalta, joka hoitaa homman kuin homman ja ovat muutenkin fiksumpia kuin valtaosa nykyjengistä, eli me muut sokeat ja tyhmät rokotetut lampaat. Siinähän sitten jatkossa tekevät aina, mitä itseä sattuu huvittamaan, minä en ole täällä enää sitä touhua todistamassa.

edit: pikkuviilausta
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuinkakohan moni rokotteen ottamatta jättänyt ymmärtää, mitä turhat rokotteilla estämään pystytyt sairaalajaksot maksavat yhteiskunnalle? Aika monen rokotevastaisen olettaisin määrittelevän itsensä jollain tasolla "isänmaalliseksi" ja oman kotimaan taloudellinen menestys lämmittää varmasti liki jokaista. Rokotekattavuus 90% vs. 70% merkitsee huomattavaa eroa koronapotilaiden hoitoon sidotuissa terveydenhoitoresursseissa ja inhimillisen kärsimyksen lisäksi turhat tehohoitojaksot ovat pois muista julkisista investoinneista ja realisoituvat myös veronkorotuksina.

Yksittäisen kansalaisen vaikutus on luonnollisesti minimaalinen, mutta sillä onko teho-osastoilla johonkin huhtikuulle asti ~20 vai ~60 koronapotilasta alkaa olla jo taloudellinen vaikutus, tämän päälle rajoituksista koituvat tappiot.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
THL:n skenaarioissa toki puhuttiin oikeasta tartuntakuormasta, ei testipositiivisista. Suomessa viime kuukausien testausmuutosten myötä todellinen tartuntojen määrä on varmaan nykyään lähempänä 3x testiposeihin kuin ehkä aiemmin ollut 2x. Nyt jo siis uusia tartuntoja tulee useampi tuhat päivässä.

Tuo keväinen 11 000 oli itse asiassa nimenomaan todettuihin tartuntoihin ja silloiseen kasvuvauhtiin perustuva. Tai ainakin sain samat luvut, kun syötin ne Exceliin.

Toki näin on, että tällä hetkellä tartuntojen määrä olisi vieläkin suurempi, jos testattaisiin sanalla tavalla kuin keväällä. Luvut eivät ole vertailukelpoisia, mutta nimenomaan niin päin, että nyt todettu lukema on selvästi alakanttiin.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Eikös Suomessa ole rokotuksia otettu erinomaisen hyvin? Yli 80 pinnaa kohderymistä on tuplarokotettu ja 1. piikin on saanut liki 87 %. Minusta nuo ovat kovia lukemia ja varsinkin iäkkäämmissä rokotuskattavuudet ovat erinomaisia.
Hyviä lukemia tosiaa. Varsinkin riskiryhmissä erinomaisia! Taitaa kaikissa riskiryhmissä kattavuus olla selkeästi +90%.

Rokotuksilla ei kuitenkaan saada suojattua iäkkäitä ja riskiryhmiä, koska heillä immuunipuolustus ei toimi riittävän hyvin.
Ehkäpä tarkoitat tällä jotain muuta kuin mitä kirjoitat? Nimittäin rokotukset suojelevat riskiryhmiä erittäin tehokkaasti. Ei 100%, mutta erittäin tehokkaasti.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Suomessa viime kuukausien testausmuutosten myötä todellinen tartuntojen määrä on varmaan nykyään lähempänä 3x testiposeihin kuin ehkä aiemmin ollut 2x. Nyt jo siis uusia tartuntoja tulee useampi tuhat päivässä.
Vaikea uskoa, että todellisten tartuntojen määrkäksi riittäisi edes 3x positiivisten näytteiden määrä. Kuitenkin niin isosti noita testauskäytäntöjä on muutettu ja niin selkeä enemmistö sairastaa koronan tällä hetkellä oireettomana. Eikä tosiaan edes oireellisia oteta testattavaksi.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tehohoidossa on nyt 41 henkilöä, maltillista kasvua. Tartuntojen määrän perusteella kasvu jatkuu ainakin lähiviikot. Eilisen tiedotustilaisuuden mukaan 50 henkeä on sellainen raja, jonka jälkeen resurssien kanssa on ongelmia tehohoidossa.
Näihin lukuihin pitää suhtautua varauksella. Tilanteesta tiippuen tuo luku on ollut 20, 30, 40, 50, 60 tai ihan mikä tahansa. Aina kiikutaan veitsenterällä.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

STRATEGIAN PÄIVITYS herättää Nohynekissa kysymyksiä.

”Mielestäni nyt pitäisi kirkastaa, mitä koronarokotusohjelmalla tavoitellaan. Jos strategiaa muutetaan niin että sen keskiössä on tartuntojen ehkäisy, herää kysymys annetaanko tehosteannoksia tästä eteenpäin sitten puolen vuoden välein kun suojateho on taas heikentynyt?”

Nohynek jälleen siellä asian ytimessä. Tästä juuri eilen puhuin; jatketaanko tätä rokoterumbaa nyt sitten joka kuudes kuukausi - ja ketä se enää kiinnostaa, jos pakkoa ei ole?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
onko ollut puhetta sakosta tai vankeuden pituudesta jos kieltäytyy rokotteesta?

Enpä itse asiassa ole vielä ehtinyt tarkemmin perehtymään.

Veikkaisin kuitenkin, että kyse on lähtökohtaisesti ennemminkin sulusta kuin siitä, että alettaisiin varsinaisesti rankaisemaan. Eli käytännössä mihinkään ei pääse, jos ei ole rokotettu.

Nythän tämä täysi lockdown jatkuu lähtökohtaisesti vähintään 10 päivää, mutta todennäköisesti 20, jonka jälkeen riippuu tilanteesta. "Rokottamattomien lockdown" jatkuu kuitenkin joka tapauksessa vielä tuon täyden lockdownin jälkeenkin. Rokotevelvollisuus varsinaisesti astuu voimaan kai vasta helmikuussa.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Näihin lukuihin pitää suhtautua varauksella. Tilanteesta tiippuen tuo luku on ollut 20, 30, 40, 50, 60 tai ihan mikä tahansa. Aina kiikutaan veitsenterällä.

No sehän riippuu ihan täysin siitä, kuinka paljon teholla on muita potilaita. Noiden ammatti-ihmisten mukaan voidaan olla tilanteessa, ja on oltukin, jossa teholle on niin paljon tunkua kaikenlaisista potilaista, että koronasta johtuvia lisäyksiä ei juuri kapasiteetti kestäisi. Seuraavalla viikolla voi taas olla eri tilanne, ja liitokset kestää enemmän. Ei tuo lukema ole mitenkään kiinteä kuinka paljon nyt on varaan foliopäitä ottaa sisään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nohynek jälleen siellä asian ytimessä. Tästä juuri eilen puhuin; jatketaanko tätä rokoterumbaa nyt sitten joka kuudes kuukausi - ja ketä se enää kiinnostaa, jos pakkoa ei ole?

Nohynekin lausunto on itse asiassa jokseenkin erikoinen, kun alustavien tutkimusten mukaan tuon kolmannen annoksen jälkeen syntyvä vastustuskyky on selvästi parempi. Viittaan siis esimerkiksi tuohon eiliseen keskusteluumme. Olen itse ainakin siinä käsityksessä, että kolmas piikki ei ole "uusi kuusi kuukautta", vaan sen myötä tuleva suoja on selvästi parempi ja sitä myöten myös rokotteen suojateho on pidempi. Eli ero on vähän samanlainen kuin ensimmäisen ja toisen välillä.

Kolmansista piikeistä ei toki suurta pidemmän aikavälin tutkimusta ole, mutta ainakin nuo ensimmäiset sellaiset viittaavat vahvasti siihen, ettei tuo ole vain lisäaika vaan tärkeä lisä rokotesuojan kehittymiseen.
 
F

Flonaldo

Nohynekin lausunto on itse asiassa jokseenkin erikoinen, kun alustavien tutkimusten mukaan tuon kolmannen annoksen jälkeen syntyvä vastustuskyky on selvästi parempi. Viittaan siis esimerkiksi tuohon eiliseen keskusteluumme. Olen itse ainakin siinä käsityksessä, että kolmas piikki ei ole "uusi kuusi kuukautta", vaan sen myötä tuleva suoja on selvästi parempi ja sitä myöten myös rokotteen suojateho on pidempi. Eli ero on vähän samanlainen kuin ensimmäisen ja toisen välillä.
Mutta hallitushan ei halua antaa kolmansia annoksia edes 6 kk jälkeen, vaan välittömästi. Kiuru sai jo juntattua vastoin asiantuntijoiden näkemystä, että toisen annoksen väliä lyhennettiin heikomman ja lyhytkestoisemman suojan tuottavalle välille. Nyt vastuuministeri aikoo tehdä saman jutun kolmansille - jolloin suoja on taas heikompi ja lyhytkestoisempi kuin pidemmällä välillä.

Nykytietojen valossa riskiryhmien (lääketieteelliset ja sanotaan vaikka 60+) kohdalla suoja vakavaakin tautia vastaan heikkenee ja on erittäin perusteltua heidän rokottamisensa 6 kk kohdalla kolmannella annoksella. Sen sijaan ei-riskiryhmien kohdalla tässä kohdin voidaan pikemminkin nähdä, että mitä pidemmäksi väliä voidaan lykätä, sitä parempi kun katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen kuin ensi kuukauteen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta hallitushan ei halua antaa kolmansia annoksia edes 6 kk jälkeen, vaan välittömästi. Kiuru sai jo juntattua vastoin asiantuntijoiden näkemystä, että toisen annoksen väliä lyhennettiin heikomman ja lyhytkestoisemman suojan tuottavalle välille. Nyt vastuuministeri aikoo tehdä saman jutun kolmansille - jolloin suoja on taas heikompi ja lyhytkestoisempi kuin pidemmällä välillä.

Nykytietojen valossa riskiryhmien (lääketieteelliset ja sanotaan vaikka 60+) kohdalla suoja vakavaakin tautia vastaan heikkenee ja on erittäin perusteltua heidän rokottamisensa 6 kk kohdalla kolmannella annoksella. Sen sijaan ei-riskiryhmien kohdalla tässä kohdin voidaan pikemminkin nähdä, että mitä pidemmäksi väliä voidaan lykätä, sitä parempi kun katsotaan pidemmälle tulevaisuuteen kuin ensi kuukauteen.

Totta. Itse en ole vielä ehtinyt lukea uutisia, joista selviäisi Kiurun ja muun hallituksen kanta. En yhtään ihmettelisi, jos tuo vielä tarkentuisi, kun asiantuntijoiden kanssa keskustellaan enemmän.

Jos itselleni tulisi mahdollisuus ottaa kolmas piikki nyt, niin nykytiedon valossa en sitä vielä tekisi. Oma kuuden kuukauden säännön vuoro osuisi jonnekin helmi- ja maaliskuun vaihteeseen, niin piikille ei olisi kiirettä. Ehkä helmikuun alku voisi olla sellainen, jolloin voisi ottaa, jos mahdollisuus tulisi.

Riskiryhmäläisten kohdalla tuo on perusteltua. Itse asiassa lähipiirissäni oleva munuaissiiirron saanut 75+ -ikäryhmään kuuluva henkilö sai kolmannen piikkinsä muistaakseni lokakuun alussa. Toisen piikkinsä hän oli saanut toukokuun loppupuolella. Tuossa ei siis edes noudatettu kuuden kuukauden sääntöä, mihin todennäköisesti oli syynä se, että tutkimusten mukaan (terveydenhuollosta tulleessa esitteessä mainittu) vain puolella elinsiirtopotilaista on toisen rokotteen jälkeen kehittynyt vasta-aineita, joten siksi kolmas kierros on ehdottoman tärkeä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös