Mielestäni kattavuutta pitää nostaa välillisiä keinoin. Ihan ensiksi kaikki ei-välttämätön kiinni 24/7 rokottamattomilta. Passi käyttöön laajasti ilman poikkeuksia. Seuraavaksi työnantajille oikeus vaatia rokotusta esim. asiakaspalvelussa yms. toimivilta. Nythän esim. kuppiloissa kaikki on passilla, paitsi henkilökunta. Noilla saadaan sairaaloita tyhjemmiksi ja loput saa odottaa että saavat passin sairastamisen myötä. Diktaattorina päättäisin noista vielä tänään.
En täysin ymmärrä vieläkään keinovalikoimaasi, mutta yritän kuitenkin keskustella rakentavasti ajatuksistasi. Ensimmäiseksi kysyn ehkä tarkennusta, miksi katsot olevan jollakin tavalla parempi luoda ihmisille käytännön pakko mieluummin kuin säätää laissa pakollinen rokotus? Toki ymmärrän, että meillä on pakkoruotsia ja muuta, jotka kuulostavat korvaan aika kauhealta, mutta joskus lainsäädännön kautta tehtävä muutos on parempi kuin tällainen keinotekoisesti luotu käytännön pakko.
Meillä on tällä hetkellä kuitenkin koronapassia akuutimpi ongelma siinä, että rokotekattavuus jo nykyisellä tasolla on riittävän suuri pitkälle pysäyttämään epidemian kehityksen. Erilaiset alueet ovat juuri näitä kertoamiasi rajoituksia epäsuorasti käyttäneet ja suurinta tautitaakkaa on koko ajan kantanut Uusimaa ja sitä kantaa edelleen. Oma käsitykseni on, että Uudellamaalla ollaan vaadittu koronapassia hyvin laajasti ravintoloissa. Tautimäärä ei kuitenkaan ole ilmaantuvuuden näkökulmasta oikeastaan laskenut juurikaan (viimeisin tieto löytyy THL:n tämän päivän infossa, jossa tautitapausten lukumäärä keikkuu viimeiset viisi viikkoa tällä samalla tasolla kuin nyt), joten rajoitukset (koronapassi) eivät ainakaan empiirisen näytön perusteella ole juurikaan laskeneet tapausilmaantuvuutta. Rokotuskattavuus on sen sijaan pysäyttänyt sairaalahoidon tarpeen kasvun ja itse asiassa se on nyt viime viikolla kääntynyt laskuun eli tämän viidennen tautiaallon lakipiste saavutettiin jo.
Nyt kun olemme nähneet jo kerran sen, että tällä rokotekattavuudella tautitaakan taso pysynee tällä nykyisellä sairaalahoidon tarpeen tasolla niin millaista rajoitusta nyt tarkalleen haluat ajaa, jolla saadaan oikeasti sitä tapausilmaantuvuutta alas? On ylipäätään hieman erikoinen asetelma, miksi tapausilmaantuvuutta ylipäätään pitää saada laskemaan. 100 % rokotekattavuus ei ole realismia ja ainakin maailman esimerkit osoittavat, että joku 88 % alkaa olla ison työn takana missä tahansa. Jos sinulla nyt olisivat ne diktaattorin valtuudet niin miten huomioisit ilman pakkorokotusta sen, että suurin osa tautitapauksista tälläkin hetkellä pomppailee työelämästä sekä koulusta. Näiden osuus tämän hetken tautitaakasta on melkein varmuudella kaikista suurin, koska muutoinhan ongelmallisimmalla alueilla on jo hyvin voimakkaasti tuota koronapassia sovellettu ja kuten kuvasta näkyy, sillä ei ole kovin suurta merkitystä ilmaantuvuuteen.
Koronavirus ei levitessään tiedä, mikä on ei-välttämätön paikka levitä ja mikä on välttämätön paikka levitä. Yhteiskunnan toiminnan kannalta on aivan keskeisen tärkeää, että ihmiset voivat tuottaa rahaa, jolla he voivat ylipäätään elää. Lapsien ja opiskelijoiden on saatava käydä koulussa, jotta he voivat tulevaisuudessa jatkaa näitä samoja asioita. Kauppaan on päästävä, samoin apteekkiin. Näissä paikoissa se koronavirus ihan toiminnan luonteen vuoksi tulee leviämään ja tällöin olisi mielestäni ensiarvoisen tärkeää, että niihin voitaisiin soveltaa pakollista rokotetta (josta voit kieltäytyä lääketieteellisesti merkittävästä syystä ja vapautua), joten rokottamisen keinovalikoimaan pakon tuominen toimisi mielestäni paremmin.
Näiden "ei-välttämättömien" rajoittaminen ei ole kovin merkittävä rajoitus sitten kuitenkaan siinä kaikista tärkeimmässä eli ihmisten joutumisessa sairaalaan ja tätä kautta elinvuosien menetyksessä. Pistemäiset rajoitteet eivät toimi oikein millään muotoa koronavirusta vastaan eikä varsinkaan silloin, jos ravintolojen rajoitukset koskevat ainoastaan yhtä asiakassegmenttiä tietyn osan päivästä.