Asko Järvinen on näemmä aika lailla samoilla linjoilla kuin allekirjoittanut:
Rokottamaton sairastuu koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavaan versioon rokotettua todennäköisemmin.
www.iltalehti.fi
Tästä vähän mittakaavaa... Artikkelissa mainitaan näin:
Tiedetään, että yli 70-vuotiaista yli kolmannes joutuu sairaalaan, yli 60-vuotiaista 15 prosenttia ja yli 50-vuotiaistakin 10 prosenttia. Riskit yksilötasolla ovat siis merkittävät, Asko Järvinen varoittaa.
Rokottamattomia on 70+ -ikäryhmässä reilu 54 000, 60-69 -vuotiaissa reilu 55 000 ja 50-59 -vuotiaissa reilu 80 000.
Tuolla Järvisen kertomalla osuudella, jos tauti kulkee koko väestön läpi, sairaalahoitoa tarvitsisi yhteensä yli 32 000. No, tietystikään ei ole realismia, että kaikki tulisivat sairastumaan. Vaan mikä sitten on realismia?
Jos kymmenesosa tuosta sairastuisi, se tarkoittaisi noin 3200 sairaalapotilasta, mikä olisi nopeasti ajateltuna vielä aika lailla hallittavissa oleva määrä. Suomessa ei valitettavasti ole tilastoitu sairaalassa olijoiden yhteismäärää, eikä myöskään sitä, montako uutta potilasta joutuu hoitoon päivittäin, joten tuon pohjalta on mahdotonta arvioida, miten suuri kuormitus sairaaloille tulisi. Siihen vaikuttaa toki myös se, miten nopeana aaltona epidemia kulkisi läpi Suomen. Britannian vastaavista tilastoista päättelin, että noin 15% sairaalaan joutuvista kuolisi tällä hetkellä. Se tarkoittaisi, että tuolla kymmenesosalla kuolleita tulisi noin 500.
Itse en kuitenkaan usko, että tuo 10% rokottamattomista tulee mitenkään riittämään, vaan kyllä tuo tauti tavoittaa ennemmin tai myöhemmin huomattavasti suuremman osan väestöstä, kunhan rajoitukset vain puretaan. Paljonko sitten se osuus on, jää avoimeksi. Kolmannes tarkoittaisi reilua 10 000 sairaalapotilasta ja 1500 kuollutta, puolet 16 000 sairaalapotilasta ja 2400 kuollutta...