Olisi todella tärkeää tietää, löytyykö näiltä sairastuneilta lapsilta joku yhteinen selittäjä tai ovatko muuten olleet sairaita tai riskiryhmää. Vähentäisi panikoijien paniikkia ja ehkä joku rokottautumaton voisi lastensa suojelun nimissä käydä itse hakemassa sen rokotuksen.
Ehkä nyt ennen kuin huonoa terveydenhuoltoa (mikä on hieman kyseenalaista onko Suomen terveydenhuolto edes ylipäänsä isossa kuvassa UK:ta parempi) tai huonokuntoisempia lapsia, nyt vetelisin tosiaan vähän takapakkia sen suhteen kuinka moni lapsi on sairaalahoidossa koronasairauden takia.
Toinen pointti sitten se, että lasten sairaalaan päätyminen hengitystieinfektioiden vuoksi, varsinkin taaperoikäisten, ei ole mitenkään erikoista. Hoitamattomana tauti voi olla vaarallinen, mutta hoidettuna hyvin harvoin. Taaperoilla kuume ampuu pystysuoraan neljäänkymppiin, yhtenä hetkenä leikkii ja juoksee, toisena putoaa veltoksi, ja siihen päälle vielä se, että eivät osaa kommunikoida omaa oloansa lainkaan. Siispä vanhemmat herkästi lähtevät päivystykseen ja siellä sairaalassakin mieluummin pelataan varman päälle kuin lähetetään heikkokuntoinen pikkulapsi kotiin.
Suomessa otetaan vuosittain 15 000 lasta äkillisten infektioiden takia sairaalassa osastohoitoon (lähde:
Terhi Tapiainen, OYS:n johtava lastenlääkäri). Tavan koronavirukset (ei The Korona) vievät sairaalaan joka vuosi 500 lasta. Sen sijaan lapset hyvin harvoin menehtyvät näihin flunssaviruksiin tai saavat pitkäaikaisia seurauksia niistä - mutta ilman vaikkapa nesteytystä voisikin käydä kehnosti.
Briteissä on kyllä menehtynyt koronaan (The) useampi kymmen lapsi ja nuori. Sekin kuolleisuus on tietysti häviävän pientä infektioiden määrään nähden, mutta melkein 60 % näistä kuolleista on ollut hyvin vaikeasti vammaisia. Näiden kohdalla luonnehdinnat vammaisuuden asteen suhteen ovat pitäneet sisällään letkuruokintaa, tuettua hengitystä, syvällistä neurologista vammaa jne. Enkä halua vähätellä näiden lasten elämän arvoa, mutta koronavirus ei ole ainoa uhka heidän hengissä pysymiselleen tietysti.