Kun seurailee Twitterin ihmeellistä maailmaa niin en voi kuin ihmetellä, miksi tätä asiaa ei oikein tuolla ymmärretä. Yllättävän moni kommentoi noita sairaaloiden postauksia "koska julkistetaan kiihtymisvaihe?" -tyyppisesti. Mielestäni julkisen keskustelun paine on nyt aivan äärimmillään, koska näyttää oikeasti siltä, että kansalaisissa on liikaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tartuntamäärän absoluuttista merkitystä ollenkaan.
Tartuntamäärä lukuna kuvaa tällä hetkellä heikosti epidemiaa. Meillä on nyt rokotuskattavuutta, immuniteettia ja kohtalaisen simppeleitä säädöksiä taistelemaan koronavirusta vastaan. Tartunnat kiertävät edelleen, koska täysin suojassa emme ole ennen kuin se 70 % on rokotettu kahdesti ja siihen vielä tovi menee. Kuitenkin tartuntamäärän kanssa vehtaaminen on nyt jo aivan liian myöhäistä ja nyt pitäisi oppia tuijottamaan muita tilastoja.
Yksi tervehenkinen uudistus voisi olla, että valtamediat lopettavat tartuntamäärän julkaisemisen. Tartuntamäärä oli indikaattori monesta vielä muutama kuukausi sitten, mutta nyt se on melkein kelpaamaton kuvaaja koko epidemialle. Tässä myös vähän yliherkästi takerrutaan tuijottamaan yhtä lukua yksittäisenä päivänä, kun trendiä kuvaamaan riittäisi tuo kahden viikon jakso.
Eilen töissä yksi työkaveri avautui, että on tosi huolissaan, kun opiskelu alkaa ja jo nyt pelotellaan, että syksyllä täytyy rajoittaa uudestaan. En kiistä, etteikö tuo olisi mahdollista, mutta nyt on korkea aika alkaa myös tuolla THL:ssä & HUSissa puhua samaa kieltä ihmisten kanssa. On turha masentaa tulevia opiskelijoita sillä, että etäolot jatkuvat maailman tappiin. Näinhän asia ei ole. Nyt kannattaisi vaan rehellisesti kertoa, että jos jotain rajoitetaan niin se kohdistuu enemmänkin massoihin kuin kouluihin.