En oikein keksi mitään järjellistä perustetta yhtään mihinkään rajoituksiin enää jatkossa. Jos nyt siis vaikka teoreettisesti elettäisiin kovilla rajoituksilla ja pidettäisiin tartunnat alhaalla niin... entäs sitten? Tehdäänkö se seuraavana talvena, ja sitä seuraavana, ja sitä seuraavana? Varsinkin kun rokotteiden vaikutus, ennemmin tai myöhemmin, rapistuu kuitenkin - ja jokaisella tulevalla rokotuskierroksella kattavuus vain vähenee.
Todellisuus on se, että jokainen rokottamaton ihminen tulee joskus koronavirustartunnan saamaan.
Tässä on paljon miettimistä.
Isossa osassa on viruksen käyttäytyminen, eli kykeneekö se muuntumaan vaikutuksiltaan ikävämpään suuntaan. Koronan pitkäaikaisvaikutusten tutkiminen on pahasti kesken, koska tauti on niin nuori. Useammasta suunnasta raportoidaan koronan vaikutuksista mielenterveyteen. Kykeneekö virus muuntumaan tappavammaksi, se jää nähtäväksi. Viruksen vahingollisuus on kumminkin erittäin isossa osassa arvioitaessa tarvittavia jatkotoimia.
Ei ole varmaan ihan väärässä oleva näkemys, että koronan torjunnan panostuksiin suhteutettuna tulokset oli nyt aika laihoja.
Ilmateitse leviävä pandemia on aika hankala torjuttava. Nyt on rahaa poltettu niin paljon, että en usko toiseen samanlaiseen kierrokseen olevan varaa lähivuosina. Tarvitaan ehdottomasti lisää tietoa koronan haittavaikutuksista, jotta on pohjaa päätöksen tekoon, paljonko paukkuja torjuntaan kannattaa laittaa. Ruotsalaisten tekemiset on varmaan monen mielenkiinnon kohteena. Jos korona aiheuttaa suurempia mielialan vaihtelua ja masennusta, niin onko muutamassa vuodessa naapurimaana jöröjukkakarlsson entisen iloisen pellesvenssonin sijaan? Tämä naurattaa monia, mutta mua ei. Jos koronalla on selviä mielialavaikutuksia, niin muutamassa vuodessa ne näkyvät terveydenhuollon ruuhkana, yleisen toimeliaisuuden ja sitä myötä talouden sakkaamisena, sekä asumismukavuuden rommaamisena. Mikäli näin käy, niin sillloin voi katsoa Tegnellin tulleen Ruotsille aika helvetin kalliiksi. Summarum, Ruotsi otti ison riskin ja listi 15000 senioriaan. Suomi velkaantui rajusti, mutta piti kansalaisensa erossa viruksesta erinomaisen hyvin. Kannattiko, on ehkä vuosikymmenen vaativan tarkkailun jälkeen arvioitavissa.
Oleellisinta on, että tästä kierroksesta opitaan mahdollisimman paljon, ja että syksyllä ollaan viisaampia. Oma näkemys on, että ainoa kohtuuhintainen ase tartuntoja vastaan on paikalliset ulkonaliikkumiekiellot, joilla viikossa-kahdessa katkaistaan tartuntojen leviäminen. Nyt koetuissa lääni- ja puolen Suomen sulkemisissa ei ole mitään järkeä. Jonkun toimialan jäädyttäminen täysin on lainsäädännöllisesti epäilyttävää. Talouden on pyörittävä, ja parhaiten se pyörii silloin, kun mahdollinen häiriö on lyhyt mutta totaalinen. Nyt valittu pitkän linjan hirressä roikkuminen ei sitä ole.