Vaikuttaa siltä, että mennyt 1,5 vuotta on sekoittanut aika monen päät ja tietty suhteellisuuden taju ja realismi on hävinnyt aika monelta.
Keväällä 2018 uutisoitiin mm. TAYS:in toimesta näin:
Influenssa-aalto täytti Taysin ääriään myöten – potilaita siirretty käytäväpaikoille - Uutiset - Aamulehti
Muutama poiminta:
TAYS:issa oli viikolla 9 yhteensä 183 influenssapotilasta. Ymmärrän tämän siten, että nuo 183 potilasta olivat nimenomaan sairaalahoidossa taudin vuoksi. Tehohoidossa on ollut reilusti yli 10 influenssaan sairastunutta ihmistä.
Huippuviikoilla tapauksia raportoitiin n. 3000 tapausta viikossa.
Nämä lukemat pelkästään TAYS:in osalta. Mitä on mahtaneet olla vastaavat luvut koko Suomen osalta tuolloin?
Tilanne koronan suhteen tällä hetkellä koko Suomessa. Lähde THL:
Tilannekatsaus koronaviruksesta - Infektiotaudit ja rokotukset - THL
Torstai 24.6 - Keskiviikko 30.6. ilmoitettuja tartuntatapauksia yhteensä 1146.
Osastoilla (perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito) olevien potilaiden määrä 31.
Teho-osastoilla olevien potilaiden määrä 7.
Miettikääpä, mikä hitonmoinen kauhuskenaarioiden maalaaminen olisi meneillään, jos oltaisi tällä hetkellä edes lähellä noita kevään 2018 tartunta- ja sairaalahoitoa vaativien määriä. Oliko tuolloin keskusteluissa esillä yhteiskunnan toimintojen rajoittamiset, sulkutoimenpiteet, koulujen sulkemiset, etätöihin ja -kouluihin siirtymiset, tapahtumien peruuntumiset, päivittäiset uutisoinnit tartuntamääristä jne. No ei ollut eikä ollut tarpeenkaan, koska ihmiset osasivat elää normaalia elämää.
Puhuttiinko silloin isommin terveydenhuollon kantokyvyn riittävyydestä noilla potilasmäärillä? Eipä juurikaan. Ihmeellisesti silloin on riittänyt hoitajia ja terveydenhuollon henkilökuntaa pyörittämään sairaaloiden ja muiden yksiköiden toimintaa vaikka esim. tehohoitopotilaita on ollut huomattavasti paljon enemmän kuin nyt. Ei olla oltu veitsenterällä.
Ja kyllä. Tässä vaiheessa vertaan jo nykyistä koronatilannetta normaaliin influenssakauteen hyvän rokotustilanteen vuoksi.