Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 956 449
  • 81 126

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Amen to that. Menetettyjä ihmishenkiä tai terveyshaittoja väheksymättä tässä harmittaa eniten se, että olimme jo pääsemässä normaalitilaan, jonka olisimme voineet myös säilyttää järkevällä käyttäytymisellä. Elinkenoelämä ottaa nyt esim. stadissa iskua iskun päälle.
Vielähän ei varmasti tiedetä, etteikö nämä tartunnat liittyisi futismatkailuihin ja perhepiirissä leviämiseen. Jos nämä tartuntunnat isossa määrin pääsevät ulos tuosta "kuplasta", niin sitten varmasti viranomainen reakoi. Vielä tekisi mieli uskoa, että ei hätää koska viranomainen on kuitenkin aika maltilla viestinyt tilanteesta. Eli vielä ei paniikkia, kunhan nämä futismatkailijat hoitavat homman loppuun saakka.
 
Viimeksi muokattu:

Masentaja

Jäsen
Onko muuten testimäärät nousseet nyt samassa linjassa ja onko positiivisten osuus testeistä pysynyt samana?

Testien 7 päivän liukuva keskiarvo on mennyt alaspäin kokoajan, ollen nyt alle 10k testiä päivässä. Positiivisten osuus on noussu nyt noin 0,7% tasosta 1,3%. Tässä on tilastoinnista johtuen pientä viivettä laitettu jotta ns. iso massa on mahdollisimman oikeessa. Eli testimäärät menee alas ja posimäärät rajusti ylös.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
HUS 56.4
Kainuu 51.6
Päijät-Häme 39.1
Etelä-Karjala 33.1

Tuossa tilastoja johtavat sairaanhoitopiirit, kaikissa nuoli ylöspäin verrattuna edellinen 14pv, Kainuussa ja E-Karjalassa kasvu suurinta
Vittu, kiva asua Etelä-Karjalassa kun kohta lisäillään taas rajoituksia ja supistellaan aukioloja.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Iltasanomien fb:ssä etsitään haastateltavia teemalla "onko sinulla long covid?"

Vähän tuo juhannus vielä aiheuttaa sellaisia tuntemuksia, että pitäisi varmaan ilmoittautua. Tätä samaa oli myös viime vuoden juhannuksena.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Eilen oli 29 potilasta sairaalassa, nyt jo 39. Tämä on ikävä kyllä huono kehitys kun näin nopeasti tuli pomppu ylöspäin.

Itse en paina paniikkinappulaa, mutta pitää samalla ymmärtää ja osata katsoa näitä kriittisiä mittareita.

Voi jeesus. Puhutaan 10 hengestä 5,5 miljoonan hengen kansasta.

Jos sairaalapotilaat nousee yhdestä viiteen, niin silloinhan on armeijan on oltava kaduilla vahtimassa että ihmiset pysyy sisällä. Sairaalapotilaat nousi 500% nääs.

Pomppu ylöspäin...
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Ei pelkästään täällä vaan ihan tilastojen sekä asiantuntijoidenkin perusteella. Boldaus oma.
Ja kyllä poistaisin rajoitukset, suositukset hygieniasta jne käyttäytymisestä jättäisin (jos sellaisia on). Jokainen voi itse valita miten elää elämäänsä vaikka poterossa maailmanloppua odotellen, mutta lapsien pelottelun tuomitsen.

Laitapa linkkiä sellaiseen lähteeseen, jossa sen todetaan olevan TÄYSIN vaaratonta.
 
F

Flonaldo

Toki toivon itsekin valmistautumista elämiseen koronan kanssa, mutta toistaiseksihan meillä ei vielä ole laumasuojaa, mikä tarkoittaa sitä, että varotoimia tarvitaan. Kyse on sitten siitä, että miten tiukkoja rajoitteita enää tarvitaan kesän jälkeen. Soisi rokotekattavuuden parantuvan nuoremmissa ikäluokissa vielä huomattavasti, laiskasti on osin jaksettu käydä rokotuksissa.
Meillä ei koskaan tule olemaan rokotusten kautta laumasuojaa. Sen odottaminen on siis melko turhaa. Jo sieltä viidenkympin korvilta alaspäin kattavuus yksinkertaisesti jää liian vähäiseksi.

Kakkosannoksia toki tarvitaan vielä lisää ja niitä tässä ihan seuraavina viikkoina suurissa määrin annetaankin.

Tässä vielä jonkin aikaa kausivaihtelu jeesaa, onneksi, ja omalta osaltaan vähentää R:aa. Mutta nämä Pietarit ja Deltan valtaviruksen aseman ottamisen ajoitukset ovat hieman viikko sinne, viikko tänne tason juttuja. Eli olisi se viikko myöhemmin tietysti parempi, mutta ei se isoa kuvaa mihinkään muuta.

En oikein keksi mitään järjellistä perustetta yhtään mihinkään rajoituksiin enää jatkossa. Jos nyt siis vaikka teoreettisesti elettäisiin kovilla rajoituksilla ja pidettäisiin tartunnat alhaalla niin... entäs sitten? Tehdäänkö se seuraavana talvena, ja sitä seuraavana, ja sitä seuraavana? Varsinkin kun rokotteiden vaikutus, ennemmin tai myöhemmin, rapistuu kuitenkin - ja jokaisella tulevalla rokotuskierroksella kattavuus vain vähenee.

Todellisuus on se, että jokainen rokottamaton ihminen tulee joskus koronavirustartunnan saamaan.
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Jos olisin arvannut talvella, että vielä juhannuksen jälkeenkin jatketaan tätä samaa kauhistelua tartuntamäärillä tilanteessa, jossa on jo kohtuullinen rokotuskattavuus ja riskiryhmillä hyvä sellainen, niin eihän tätä olisi jaksanut tätä vähääkään. Mutta ei kun sama mouhoaminen ja rajoituksilla uhkailu sen kun jatkuu vaan. Ei voi muuta sanoa kuin että sekaisin on kupongit aika monella.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Koronalaiva kääntyy aina hitaasti, varsinkin silloin, jos yhtäkkiä tyhjästä ilmestyy satoja tartuntoja peliin mukaan. Eli odotellaan nyt ihan kaikeassa rauhassa viikonpäivät ja katsotaan sitten, missä mennään. Tilastoihin tuli tänään vielä runsaasti noita aikaisemmin kirjaamattomia tuliaistartuntoja (n. 120kpl välillä 23.6-25.6. otetuista näytteistä) ja ne tulevat kaikesta huolimatta aiheuttamaan oman määränsä jatkotartuntoja. Vastaavasti kisareissuilta palailee vielä suomalaisia pitkin tätä ja seuraavaa viikkoa, eli lisää tuontitartuntoja on tiedossa. Mutta liukuvat keskiarvot kääntyvät todennäköisesti viimeistään viikon sisällä laskuun. 14 vuorokauden seurannassa tosin muutokset tulevat näkymään varsin pitkällä viiveellä, mikä saattaa askarruttaa monia, jos iso kuva ei ole hyvin selvillä. Nyt ollaan kuitenkin varsin ainutlaatuisessa tilanteessa sen suhteen, että meillä on runsaasti uusia tartuntoja ja altistumisia, mutta näistä ehdoton enemmistö "odotettuja" ja jo valmiina karanteenissa olevilla. Nykytilanteessa ei esimerkiksi Helsingissä peruspulliaisen riski saada koronatartunta ei ole juurikaan kohonnut. Pitää vain huolen, ettei hengaile vähään aikaan kisareissulla käyneiden kavereiden kanssa.

Delta on todistetusti tartuttavampi, mutta virusten kohdalla se ei tarkoita automaattisesti sitä, että tartuntoja tulee tietyssä suhteessa enemmän. Vähän vastaava tilanne kuin siinä, jos juon pullollisen tärpättiä tai pullollisen syanidia. Molemmista lähtee henki, vaikka toinen on toista moninkertaisesti tappavampaa tavaraa. Eli edelleenkin tartunnat tulevat suurimmilta osin aivan samoissa tilanteissa, kuin aikaisemmatkin variantit ovat tarttuneet. Ja niitä kohtaamisia on helppo ehkäistä jo omalla toiminnalla.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Jos olisin arvannut talvella, että vielä juhannuksen jälkeenkin jatketaan tätä samaa kauhistelua tartuntamäärillä tilanteessa, jossa on jo kohtuullinen rokotuskattavuus ja riskiryhmillä hyvä sellainen, niin eihän tätä olisi jaksanut tätä vähääkään. Mutta ei kun sama mouhoaminen ja rajoituksilla uhkailu sen kun jatkuu vaan. Ei voi muuta sanoa kuin että sekaisin on kupongit aika monella.
Tällä hetkellä tosiaan näyttää siltä, että koulunpenkille palataan syksyllä tuttuun tapaan poikkeusjärjestelyin ja maskit tiukasti naamalla. Signaali oli ainakin sellainen, kun rokotuksen tänään hain. Sanottiin, että vasta kun valtaosa kansasta on rokotettu kahdesti, niin voi alkaa elämään vapaammin. Sanomattakin selvää, että melkoisen eri mieltä olin tuosta mutta hoitaja oli muuten varsin mukava niin pidin suuni kiinni asiasta. Olin käsittänyt, että jo kesällä saa heittää esim. maskit mäkeen lopullisesti mutta ilmeisesti yleinen kanta on jälleen muuttunut?

Mitä kauemmin maskeja käytetään, sitä isompi kynnys niiden käytön lopettamiseen on ajan myötä. Siis kollektiivisesti katsottuna.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Voi jeesus. Puhutaan 10 hengestä 5,5 miljoonan hengen kansasta.
Ei, vaan puhutaan siitä että näillä tartuntamäärillä mitä nyt on tullut on aiheuttanut tuon nousun. Siinä vaiheessa kun se leviää laajemmin niin tuo +10 on jotain aivan muuta.

Tässä tietenkin toivon että tämä on vain "tilastoharha" ja hetkellinen pomppu. Kuten jo mainitsin, ei syytä paniikkiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä minulla on joku valistunut arvaus mikä selittää tuon. Se nyt ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että Suomessa hoitoa tarvitsevat pomppas päivässä huolestuttavasti ylöspäin.

Tämä ei ole hyvä asia millään tavalla, mutta itse haluan kyllä nähdä pidemmältä ajalta miten tilanne kehittyy. Syytä paniikkiin ei suinkaan ole vielä tässä vaiheessa.

Pomppu on suhteellisesti mitattuna iso, mutta jotenkin epäilen, että tähän on jotain loogista selitystä olemassa. Pietarin tartuntojen ei pitäisi selittää tätä, koska niiden vaikutuksen pitäisi näkyä ehkä viikon päästä. Joko kirjausvirhettä tai sitten sairaalapotilailta olisi jossain löytynyt tartuntoja, ja ne on virheellisesti kirjattu koronan vuoksi sairaalassa olijoiksi...

On muuten rivakka nousu. Tartuntojen nousuvauhti vastaa minusta suunnilleen R-lukua 1.6. Sitä se ei luonnollisestikaan ole, kun tartunnoista iso osa on peräisin maamme ulkopuolelta, eivätkä ne ole siis maassamme tapahtuvia tartuntoja. Tämä tulee väkisinkin tasapainottamaan pian. Tällaisena tämä ei jatku millään, koska missään vaiheessa pandemiaa R-luku ei ole ollut noin korkea. Samoissa lukemissa, ja jopa vähän korkeammalla se kävi ihan pandemian alkumetreillä, jolloin tautia tuli ulkomailta suuria määriä siihen nähden, mitä sitä maassamme tuolloin oli.

Tämä nykyinen kasvuvauhti nostaisi nopeasti laskettuna tartunnat parissa viikossa jo noin 600 per päivä, vaikka rokotteiden eteneminen otettaisiinkin huomioon. No, jokainen tietää, että kasvuvauhti ei millään jatku tällaisena, ja tuollaiset lukemat eivät ole mitenkään realismia. Pietarin reissaajat ovat hyvin pitkälti jo kotimaassa, joten kasvu hiipuu pian, ja sitten nähdään, miten käy jatkossa. Veikkaan edelleen, että 3-4 viikkoa, ja sitten ollaan sillä tasolla kuin kuun puolivälissä.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Tällähän voi nyt kyllä "myydä" ihan mitä tahansa. Kaikki maailman sairaudet varmaan ilmavaivoista lähtien liittyvät koronaan.. Mitä vaan eteen tulee niin kyllä printataan eteenpäin.
Kun tuolle tielle lähdetään, niin vuorenvarmasti mikä tahansa saadaan liittymään koronaan. Mielessä edelleen Tesla-Jonin "koronasilmät" (täysin normaaleja punaisia verisuonia, joita jokaisen silmissä esiintyy) sekä leuan polttelu unohtamatta tietenkään varpaiden kutinaa. Kaikki koronaa, ilman muuta.
 
K

Kiekkokatsoja

Näkyy tartunnat olevan monella alueella Suomea. Lomakausi, ja tapahtumat melko vapaita järjestää. Saa nähdä, josko tartunnat jatkuu nykyisenlaisena, tai pahenee, että palaammeko takaisin alueellisiin rajoitustoimiin.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Laitapa linkkiä sellaiseen lähteeseen, jossa sen todetaan olevan TÄYSIN vaaratonta.
Ja laitapa sinä linkkiä missä olen väittänyt sen olevan TÄYSIN vaaraton. Mikään sairaus ei ole TÄYSIN vaaraton. Aina on poikkeuksia, jollain on kolme nänniä ja jollain autoimmuniteettisairaus jne. Ei 100% riskitöntä elämää ole olemassakaan eikä kaikkien elämää tulee rajoittaa sen saavuttamiseksi. Sairaudet ovat olleet ja tulevat aina olemaan osa elämää. Oli sitä jo ennen koronaa ja tulee olemaan sen jälkeenkin.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
En oikein keksi mitään järjellistä perustetta yhtään mihinkään rajoituksiin enää jatkossa. Jos nyt siis vaikka teoreettisesti elettäisiin kovilla rajoituksilla ja pidettäisiin tartunnat alhaalla niin... entäs sitten? Tehdäänkö se seuraavana talvena, ja sitä seuraavana, ja sitä seuraavana? Varsinkin kun rokotteiden vaikutus, ennemmin tai myöhemmin, rapistuu kuitenkin - ja jokaisella tulevalla rokotuskierroksella kattavuus vain vähenee.

Todellisuus on se, että jokainen rokottamaton ihminen tulee joskus koronavirustartunnan saamaan.

Ihan mielenkiinnosta on kysyttävä, että onko mielestäsi rokotteita otettava hamaan tappiin asti ja ne jotka jossain vaiheessa eivät enää ota, niin tulevat ennemmin tai myöhemmin saamaan koronatartunnan?

En minä kuvitellut, että loppuikäni joudun rokotettavana ramppaamaan vaan oletin, että 2-3 kertaa riittää aivan hyvin.
 
F

Flonaldo

Ihan mielenkiinnosta on kysyttävä, että onko mielestäsi rokotteita otettava hamaan tappiin asti ja ne jotka jossain vaiheessa eivät enää ota, niin tulevat ennemmin tai myöhemmin saamaan koronatartunnan?

En minä kuvitellut, että loppuikäni joudun rokotettavana ramppaamaan vaan oletin, että 2-3 kertaa riittää aivan hyvin.
Emme tiedä.

Ihan viimeisen viikon tutkimustulokset niin Pfizer/Moderna kuin AZ suunnalta viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että jo yksikin tuplaus kantaa hyvin pitkälle. Ne eivät välttämättä suojele maailman tappiin tartunnoilta kokonaan, mutta tekevät taudista tuon otsikon kaltaisen räkäyskän useimmille.

Jos säännöllisiä rokotekierroksia tulee, niissä todennäköisesti keskitytään 70+-vuotiaisiin ja muihin riskiryhmiin (ei riskiryhmiin kuten nyt käsitetty hyvinkin laajasti, vaan ne joilla selvästi suurempi riski / suurempi todennäköisyys, ettei rokote toimi yhtä hyvin).

Ja sitten tietysti vielä plussana kaikki epävarmuus uusista varianteista, ja miten ne mahdollisesti rokotuksia kiertävät. Ehkä siis joskus (ei varmaankaan vielä tulevana syksynä) tulee toinen laajempi rokotuskierros koko väestölle, missä käytetään jotakin "multivariantti"-rokotetta.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kymsote miettii tällä hetkellä siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Hieno juttu näin auringonpaisteella! Kele, tana...

"Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pohditaan Kymsoten mukaan tällä hetkellä tarkasti.

Asiasta päättää alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Se kokoontui keskiviikkona ja pohti kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pitkään. Seuraava kokous on määrä pitää ensi viikon keskiviikkona, mutta tarvittaessa ryhmä kokoontuu päättämään asiasta jo sitä ennen."
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos haluaa muuten hetkeksi suhteuttaa asioita, niin rokotepeitto kasvaa kutakuinkin sellaista vaihtia, että eilen n. 10400 ihmistä sai 2. Rokotteen ja on parin viikon päässä tutkitusti hyvästä rokotesuojasta, tänään raportoitiin menneiltä päiviltä 355 tartuntaa.

Tällä tahdilla jos kilpaillaan tilastoissa, niinnkuuluisan kahden viikon päästä 2. Rokotteen on saanut 145600 ihmistä lisää ja tartunnan on saanut 4970 ihmistä lisää. Näistä realistisempaa on rokotettujen määrän kasvu kuvatulla tahdilla.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Kymsote miettii tällä hetkellä siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Hieno juttu näin auringonpaisteella! Kele, tana...

"Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pohditaan Kymsoten mukaan tällä hetkellä tarkasti.

Asiasta päättää alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Se kokoontui keskiviikkona ja pohti kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pitkään. Seuraava kokous on määrä pitää ensi viikon keskiviikkona, mutta tarvittaessa ryhmä kokoontuu päättämään asiasta jo sitä ennen."

Upeeta kärsivällisyyttä siellä Kymsoten johtoportaassa. Aplodit sinne.
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Vaikuttaa siltä, että mennyt 1,5 vuotta on sekoittanut aika monen päät ja tietty suhteellisuuden taju ja realismi on hävinnyt aika monelta.
Keväällä 2018 uutisoitiin mm. TAYS:in toimesta näin:
Influenssa-aalto täytti Taysin ääriään myöten – potilaita siirretty käytäväpaikoille - Uutiset - Aamulehti
Muutama poiminta:
TAYS:issa oli viikolla 9 yhteensä 183 influenssapotilasta. Ymmärrän tämän siten, että nuo 183 potilasta olivat nimenomaan sairaalahoidossa taudin vuoksi. Tehohoidossa on ollut reilusti yli 10 influenssaan sairastunutta ihmistä.
Huippuviikoilla tapauksia raportoitiin n. 3000 tapausta viikossa.

Nämä lukemat pelkästään TAYS:in osalta. Mitä on mahtaneet olla vastaavat luvut koko Suomen osalta tuolloin?

Tilanne koronan suhteen tällä hetkellä koko Suomessa. Lähde THL: Tilannekatsaus koronaviruksesta - Infektiotaudit ja rokotukset - THL
Torstai 24.6 - Keskiviikko 30.6. ilmoitettuja tartuntatapauksia yhteensä 1146.
Osastoilla (perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito) olevien potilaiden määrä 31.
Teho-osastoilla olevien potilaiden määrä 7.

Miettikääpä, mikä hitonmoinen kauhuskenaarioiden maalaaminen olisi meneillään, jos oltaisi tällä hetkellä edes lähellä noita kevään 2018 tartunta- ja sairaalahoitoa vaativien määriä. Oliko tuolloin keskusteluissa esillä yhteiskunnan toimintojen rajoittamiset, sulkutoimenpiteet, koulujen sulkemiset, etätöihin ja -kouluihin siirtymiset, tapahtumien peruuntumiset, päivittäiset uutisoinnit tartuntamääristä jne. No ei ollut eikä ollut tarpeenkaan, koska ihmiset osasivat elää normaalia elämää.

Puhuttiinko silloin isommin terveydenhuollon kantokyvyn riittävyydestä noilla potilasmäärillä? Eipä juurikaan. Ihmeellisesti silloin on riittänyt hoitajia ja terveydenhuollon henkilökuntaa pyörittämään sairaaloiden ja muiden yksiköiden toimintaa vaikka esim. tehohoitopotilaita on ollut huomattavasti paljon enemmän kuin nyt. Ei olla oltu veitsenterällä.

Ja kyllä. Tässä vaiheessa vertaan jo nykyistä koronatilannetta normaaliin influenssakauteen hyvän rokotustilanteen vuoksi.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Kymsote miettii tällä hetkellä siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Hieno juttu näin auringonpaisteella! Kele, tana...

"Kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pohditaan Kymsoten mukaan tällä hetkellä tarkasti.

Asiasta päättää alueellinen koronakoordinaatioryhmä. Se kokoontui keskiviikkona ja pohti kiihtymisvaiheeseen siirtymistä pitkään. Seuraava kokous on määrä pitää ensi viikon keskiviikkona, mutta tarvittaessa ryhmä kokoontuu päättämään asiasta jo sitä ennen."
Eli sitä varaa hieman katsella mihin tilanne on mahdollisesti menossa, ei ilmeisesti ole. Täällä on koronaa - mestat kiinni. Toki olemme, minäkin mukana, huutaneet etupainoitteisuuden perään, mutta jos tässä pitäisi edes etäisesti yrittää siirtyä elämään koronan kanssa ja pois poikkeavista oloista, niin ei tämä siitä pyrkimyksestä kauhean hyvää kuvaa anna.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös