Oletteko maskivouhottajat ihmetelleet sitä, miksi noissa television keskusteluohjelmissa ihmiset eivät vieläkään käytä maskeja? Äskönkin Marja Sannikka ja Annika Saarikko siellä puhua pälpättivät naamat vastakkain noin kahden metrin etäisyydellä toisistaan puolen tunnin ajan. Hädin tuskin siis turvaetäisyys toteutui. Turun Sanomissa muuten hiljattain joku virologi kertoi, että ylivoimaisesti tärkein toimenpide, joka koronaviruksen leviämisen torjumiseksi on brittivariantin suuremman leviämispotentiaalin myötä tehty, on turvavälisuosituksen kasvattaminen 1,5 metristä 2 metriin. Tohdin kyllä epäillä, onko tuo suosituksen muutos vaikuttanut millään tavalla kenenkään käyttäytymiseen.
Mutta itse en ole koko pandemian aikana ollut noin vaarallisissa vuorovaikutustilanteissa kuin Sannikka ja Saarikko äsken kuin ihan muutamia yksittäisiä kertoja muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa. Tällaisia muutaman viikon tai kuukauden välein sattuvia tilanteita varten pidän kyllä maskia taskunpohjalla, josta maskin voi tarvittaessa kaivaa esiin. Mutta eihän esimerkiksi kaupassakäyntiä voi verratakaan riskitasolta tuollaiseen keskusteluohjelmaan. Kaupassa tulee vain hyvin lyhyitä ja ohimeneviä kontakteja ihmisten kanssa, jotka eivät pääsääntöisesti edes puhu, kun taas tuollaisessa keskusteluohjelmassa suu käy koko ajan ja pisarat lentelevät. Vaikkapa junassa taas saattaa olla etäisyys hiukan lyhyempi, mutta pisaratartunnan riski silti paljon pienempi ilman maskejakin, koska istutaan hiljaa, eikä olla naamat vastakkain. Aerosolivälitteisen tartunnan riski on varmasti suurempi, mutta siinä maskit eivät paljoa auta, jos altistusajat ovat pitkiä ja aina välistä maski vieläpä riisutaan hetkeksi naamalta.
Paljon on puhuttu, että maskia pitää käyttää näyttääkseen esimerkkiä, vaikka ei siitä hyötyä olisikaan, mutta televisiossa joka ilta näytetään esimerkkiä miten ei käytetä maskia juuri niissä tilanteissa, joissa maskeista voisi potentiaalisesti ollakin hyötyä. Itse en koronatilanteen takia nyt edes menisi televisioon, jos pyydettäisiin. Olen siellä joskus ollut.
No, jos nuo liikkumisrajoitukset tulevat voimaan, niin niihinhän sitten sisältyi myös maskin käyttövelvoite esimerkiksi noissa television keskusteluohjelmissakin, mikäli keskustelijat tulevat eri kotitalouksista ja keskustelevat sisätiloissa.
Oppositiossa jotkut valopäät näemmä haluaisivat Sannan liikkumisrajoitusten sijasta yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Ymmärrän kyllä idean, mutta siinäpä vasta tyhmä rajoitus myös olisi. Olen huomannut, että öisin ulkona on erittäin hyvin tilaa liikkua, vaikka kesäisin aina joskus olenkin löytänyt psytrance-bileet metsästä. Ihan varmasti kuitenkin rikkoisin tuollaista rajoitusta. Tuskin poliisitkaan sitä kyllä ihan joka metsässä olisivat valvomassa. Toki myös liikkumisrajoituksia rikon, jos sellaiset isketään. Hyvin voi lenkkeillä kunnan rajan yli, totta kai. Voisi myös olla hyvä hetki lähteä vaateostoksille, koska sitten pandemian alettua en ole vaatekaupoilla käynyt – no ok, kerran Stockalla, kun oli lahjakortti vanhenemassa – ja alkaisi vähitellen olla välttämätöntä hankkia uusia vaatteita ja jalkineita, ettei tarvitse rikkinäisissä kulkea. Kaikista terveysturvallisin aika lähteä ostoksille sitten pandemian alun olisi liikkumisrajoitusten tullessa voimaan, jos menisi johonkin erikoisliikkeeseen, eikä hypermarkettiin. Erikoisliikkeissä tuskin olisi tässä tilanteessa juuri muita asiakkaita kaikkien pakkautuessa hypermarketteihin.
Jännä juttu, että Marinista on tullut tässä vuoden aikana yksi sitkeimmin uusia rajoituksia ajava suomalainen poliitikko, vaikka pandemian alkaessa Marin tuntui olevan yksi nihkeimmin erilaisiin rajoituksiin suhtautuvista. Ehkä Marin on huomannut pandemian aiheuttaman suosiobuustin lumoissa, että suurin osa kansasta on lampaita, jotka haluavat vahvan autoritäärisen johtajan, joka kertoo Kiina-tyyliin miten kuuluu toimia, jotta kansalaisten ei itse tarvitse rasittaa aivokapasiteettiaan sen miettimiseen, vaan voi vaan totella sekä keskittyä kyttäämään ja paheksumaan muita ihmisiä ja ahdistumaan ajatuksesta mitä joku muu ajattelee, jos teen niin tai näin jossain tilanteessa. Kai tämä on jonkinlainen luonteenpiirrejuttu. Toiset tykkää kuulua joukkoon ja tehdä juuri niin kuin joku muu käskee. Hallitusviisikko muistuttaa päiväkodin tätikerhoa kertoessaan missä Stockan kerroksessa saa käydä milläkin ehdolla, mutta ehkä sitten ainakin ne ihmiset, joille on koko elämän ajan ollut aina joku muu kertomassa, mitä pitää tehdä, kaipaavat juuri tuollaista johtajuutta. On vähän pelottavaakin, että enemmistö kansalaisista tuntuu olevan näitä lampaita, jotka olisi mahdollista agitoida puoltamaan mitä tahansa asiaa.