Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 167 072
  • 81 179

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mikäs juttu tää on?


Kohta joku variantti kiertää noi rokotteet ja kaikki alkaa alusta.

Kuten jo viime kesänä kirjoitin niin eiköhän tämä jää tänne pörräämään ja rokotteista ei hirveästi apua.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Mikäs juttu tää on?


Kohta joku variantti kiertää noi rokotteet ja kaikki alkaa alusta.

Kuten jo viime kesänä kirjoitin niin eiköhän tämä jää tänne pörräämään ja rokotteista ei hirveästi apua.

Broaksen tietokoneesta päätellen kyseessä on troijalainen virusmuunnos
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oletteko maskivouhottajat ihmetelleet sitä, miksi noissa television keskusteluohjelmissa ihmiset eivät vieläkään käytä maskeja? Äskönkin Marja Sannikka ja Annika Saarikko siellä puhua pälpättivät naamat vastakkain noin kahden metrin etäisyydellä toisistaan puolen tunnin ajan. Hädin tuskin siis turvaetäisyys toteutui. Turun Sanomissa muuten hiljattain joku virologi kertoi, että ylivoimaisesti tärkein toimenpide, joka koronaviruksen leviämisen torjumiseksi on brittivariantin suuremman leviämispotentiaalin myötä tehty, on turvavälisuosituksen kasvattaminen 1,5 metristä 2 metriin. Tohdin kyllä epäillä, onko tuo suosituksen muutos vaikuttanut millään tavalla kenenkään käyttäytymiseen.

Mutta itse en ole koko pandemian aikana ollut noin vaarallisissa vuorovaikutustilanteissa kuin Sannikka ja Saarikko äsken kuin ihan muutamia yksittäisiä kertoja muiden kuin omien perheenjäsenten kanssa. Tällaisia muutaman viikon tai kuukauden välein sattuvia tilanteita varten pidän kyllä maskia taskunpohjalla, josta maskin voi tarvittaessa kaivaa esiin. Mutta eihän esimerkiksi kaupassakäyntiä voi verratakaan riskitasolta tuollaiseen keskusteluohjelmaan. Kaupassa tulee vain hyvin lyhyitä ja ohimeneviä kontakteja ihmisten kanssa, jotka eivät pääsääntöisesti edes puhu, kun taas tuollaisessa keskusteluohjelmassa suu käy koko ajan ja pisarat lentelevät. Vaikkapa junassa taas saattaa olla etäisyys hiukan lyhyempi, mutta pisaratartunnan riski silti paljon pienempi ilman maskejakin, koska istutaan hiljaa, eikä olla naamat vastakkain. Aerosolivälitteisen tartunnan riski on varmasti suurempi, mutta siinä maskit eivät paljoa auta, jos altistusajat ovat pitkiä ja aina välistä maski vieläpä riisutaan hetkeksi naamalta.

Paljon on puhuttu, että maskia pitää käyttää näyttääkseen esimerkkiä, vaikka ei siitä hyötyä olisikaan, mutta televisiossa joka ilta näytetään esimerkkiä miten ei käytetä maskia juuri niissä tilanteissa, joissa maskeista voisi potentiaalisesti ollakin hyötyä. Itse en koronatilanteen takia nyt edes menisi televisioon, jos pyydettäisiin. Olen siellä joskus ollut.

No, jos nuo liikkumisrajoitukset tulevat voimaan, niin niihinhän sitten sisältyi myös maskin käyttövelvoite esimerkiksi noissa television keskusteluohjelmissakin, mikäli keskustelijat tulevat eri kotitalouksista ja keskustelevat sisätiloissa.

Oppositiossa jotkut valopäät näemmä haluaisivat Sannan liikkumisrajoitusten sijasta yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Ymmärrän kyllä idean, mutta siinäpä vasta tyhmä rajoitus myös olisi. Olen huomannut, että öisin ulkona on erittäin hyvin tilaa liikkua, vaikka kesäisin aina joskus olenkin löytänyt psytrance-bileet metsästä. Ihan varmasti kuitenkin rikkoisin tuollaista rajoitusta. Tuskin poliisitkaan sitä kyllä ihan joka metsässä olisivat valvomassa. Toki myös liikkumisrajoituksia rikon, jos sellaiset isketään. Hyvin voi lenkkeillä kunnan rajan yli, totta kai. Voisi myös olla hyvä hetki lähteä vaateostoksille, koska sitten pandemian alettua en ole vaatekaupoilla käynyt – no ok, kerran Stockalla, kun oli lahjakortti vanhenemassa – ja alkaisi vähitellen olla välttämätöntä hankkia uusia vaatteita ja jalkineita, ettei tarvitse rikkinäisissä kulkea. Kaikista terveysturvallisin aika lähteä ostoksille sitten pandemian alun olisi liikkumisrajoitusten tullessa voimaan, jos menisi johonkin erikoisliikkeeseen, eikä hypermarkettiin. Erikoisliikkeissä tuskin olisi tässä tilanteessa juuri muita asiakkaita kaikkien pakkautuessa hypermarketteihin.

Jännä juttu, että Marinista on tullut tässä vuoden aikana yksi sitkeimmin uusia rajoituksia ajava suomalainen poliitikko, vaikka pandemian alkaessa Marin tuntui olevan yksi nihkeimmin erilaisiin rajoituksiin suhtautuvista. Ehkä Marin on huomannut pandemian aiheuttaman suosiobuustin lumoissa, että suurin osa kansasta on lampaita, jotka haluavat vahvan autoritäärisen johtajan, joka kertoo Kiina-tyyliin miten kuuluu toimia, jotta kansalaisten ei itse tarvitse rasittaa aivokapasiteettiaan sen miettimiseen, vaan voi vaan totella sekä keskittyä kyttäämään ja paheksumaan muita ihmisiä ja ahdistumaan ajatuksesta mitä joku muu ajattelee, jos teen niin tai näin jossain tilanteessa. Kai tämä on jonkinlainen luonteenpiirrejuttu. Toiset tykkää kuulua joukkoon ja tehdä juuri niin kuin joku muu käskee. Hallitusviisikko muistuttaa päiväkodin tätikerhoa kertoessaan missä Stockan kerroksessa saa käydä milläkin ehdolla, mutta ehkä sitten ainakin ne ihmiset, joille on koko elämän ajan ollut aina joku muu kertomassa, mitä pitää tehdä, kaipaavat juuri tuollaista johtajuutta. On vähän pelottavaakin, että enemmistö kansalaisista tuntuu olevan näitä lampaita, jotka olisi mahdollista agitoida puoltamaan mitä tahansa asiaa.
 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pahoin pelkään, että tämä eduskunnan vääntö rajoituksista menee henkilötasolle jossa itse asia unohtuu ja kovapäisen pääministerimme pitää saada tahtonsa läpi, oli siihen tarvetta enää tai ei. Etenkin kun vastapuolella on hänen inhokkinsa Orpo & Hallis.
Vaikuttaa vahvasti siltä, että näin on käynyt ihan jo hallituksessakin. Miesmuistiin yhteistyökyvyttömin pääministeri meillä, joka ei koskaan tee virheitä, ja joka löytää kyllä kaikelle aina syyllisen muualta kuin peilistä. Ahdistaa ajatuskin jos joutuisi tuollaisen kanssa tai alaisena työskentelemään, saatika asumaan samassa taloudessa.

Ei sentään niin huono ettei jotain hyvääkin, Sanna saa jopa Ohisalon jutut kuulostamaan aina harvoin edes prosentin verran järkeviltä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Osataan sitä tehdä laskuharjoituksia muuallakin:

Ingressissä tykitellään:

Terveysministeri Jens Spahnin mukaan Saksa on nyt ”pandemiamaratonin” viimeisellä osuudella, mutta terveydenhuollon rajat saattavat silti tulla vastaan ennen maaliin pääsemistä.

Tuosta sanataidetta seuraavaan pressiin. (boldaus minun)
 
F

Flonaldo

Oppositiossa jotkut valopäät näemmä haluaisivat Sannan liikkumisrajoitusten sijasta yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Ymmärrän kyllä idean, mutta siinäpä vasta tyhmä rajoitus myös olisi.
Ehdotuksen ajatushan oli huomattavasti parempi kuin hallituksen ideat. Se mihin halutaan puuttua ovat kotibileet, kavereiden tapaamiset, sukuloinnit ynnä muut. Ja koska - jostain kumman syystä - näitä ei haluta rajoittaa, ajetaan liikkumisrajoituksia, jotta ne vähentyisivät mutkan kautta.

Arkisin nuo kaikki tapahtuvat klo 18 jälkeen. JOS siis liikkumisrajoituksia pitäisi olla näiden tapaamisten vähentämiseksi, voitaisiin rajoituksien haittoja minimoida rajaamalla liikkumisrajoitus koskemaan esimerkiksi vain klo 18-05 välillä. Ihmiset voisivat töiden jälkeen käydä niillä välttämättömillä koriste-esineostoksillaan, jotka eivät voi odottaa kuukautta.

(Ja en siis itse kannata liikkumisrajoituksia missään muodossa, mutta JOS ne pitää olla, pitäisi nekin olla minimaalisina.)
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ja pitää muistaa, että nyt puhutaan jo joissakin uutisissa epidemiasta. Pandemi kun luokitellaan kuolleiden mukaan.
 
4

444

Miksi ei sitten puhuta kausi-influessasta pandemina? Vai rajautuuko tämä ainoastaan meille Suomeen tai Eurooppaan?
Esim. WHO:n mukaan pandemia voi syntyä, kun kolme ehtoa täyttyy:

  • uusi tauti ilmaantuu
  • taudin vaikuttava tekijä vaikuttaa ihmisiin aiheuttaen vakavaa sairautta
  • taudin vaikuttava tekijä leviää helposti ja vahvistuu
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Ja pitää muistaa, että nyt puhutaan jo joissakin uutisissa epidemiasta. Pandemi kun luokitellaan kuolleiden mukaan.

Olisiko lähdettä tällaiseen uutiseen/uutisiin, jossa koronavirusta on puhuttu nyt epidemiana?

Miksi ei sitten puhuta kausi-influessasta pandemina? Vai rajautuuko tämä ainoastaan meille Suomeen tai Eurooppaan?

Minä käsitän pandemian niin, että se piinaa samalla hetkellä globaalisti kaikkialla. Kausi-influenssat taas harvoin piinaavat nykyään globaalisti kaikkialla samanaikaisesti , ellei sitten tule jotain uutta virusmuunnosta, joka pääsisi leviämään ympäri maailmaa.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Niin no Ruotsissa on ylikuollut ihmisiä enemmän vuosina 2002, 1993, 1988, 1985 kuin viime vuonna.
Kun katsoo prosentin mitä Ruotsissa on kuollut niin viime vuoden luku on täysin vertailukelpoinen koko 2010 lukuun, itseasiassa ainut poikkeava vuosi 2019.
Tuo vuosi 1988 on Ruotsissa ollut kaikista pahin kun asukkaita oli vajaa vähemmän 2M mutta kuolleita 400 vähemmän kuin viime vuonna ja silloin ei ollut Korona eikä mitään muuta.
Ilman niitä viime kevään muutamaa viikkoa, jolloin Koronaa pääsi hoitokoteihin niin kuolleita olisi Ruotsissakin ollut ihan normaalin verran.

Se iso ero Suomen ja Ruotsin tilastoissa on, että Ruotsissa väkiluku kasvaa maan sisäisesti jolloin kuolemien määrä suhteessa pienempi.
Suomessa kasvua ei ole maan sisällä vaan se suurten ikäluokkien luonnollinen poistuma vaikuttaa jo reippaasti sitä ei vaan uskalleta tunnustaa kun seuraavan 20v aikana Suomessa kuolee ihmisiä enemmän kuin koskaan.
Mikä on lähteesi näille ylikuolleisuusluvuille Ruotsissa? SCB:n mukaan Ruotsin ylikuolleisuus oli viime vuonna n. 7 500 ihmistä ja se on tosiaan suurin lukema sitten vuoden 1919. Kertaakaan sen jälkeen ei olla menty yli viiden tuhannen. Suhteellisestikin ottaen huomioon kulloinenkin väkiluku, on lukema suurin. Seuraavaksi suurimmat lukemat ollaan saatu 1931 ja 1988. Ylikuolleisuutta määritettäessä pitää siis ottaa huomioon väestönkasvu sekä odotettavissa oleva kuolleisuus. Mutta noin maailman mittakaavassa Ruotsi on päässyt lopulta varsin vähällä, etenkin jos katsotaan vielä ikästandardoituja lukemia, jotka ottavat siis huomioon maan ikärakennetta. Ruotsissakin kato kävi siellä yli 70-vuotiaissa.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Katselin tuossa eri tubettajian tuotoksia ja pisti silmään joku jenkkilän kaveri joka käy salilla paljon. Asui näemmä floridassa. Siellä oli valehtelematta 30-40 ihmistä vielä iltamyöhäänkin salilla. Oli iso mesta mutta jotenkin jännä että heidän tilanteeseen salit on vielä noinkin vapaasti käytettävissä.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Mikä on lähteesi näille ylikuolleisuusluvuille Ruotsissa? SCB:n mukaan Ruotsin ylikuolleisuus oli viime vuonna n. 7 500 ihmistä ja se on tosiaan suurin lukema sitten vuoden 1919. Kertaakaan sen jälkeen ei olla menty yli viiden tuhannen. Suhteellisestikin ottaen huomioon kulloinenkin väkiluku, on lukema suurin. Seuraavaksi suurimmat lukemat ollaan saatu 1931 ja 1988. Ylikuolleisuutta määritettäessä pitää siis ottaa huomioon väestönkasvu sekä odotettavissa oleva kuolleisuus. Mutta noin maailman mittakaavassa Ruotsi on päässyt lopulta varsin vähällä, etenkin jos katsotaan vielä ikästandardoituja lukemia, jotka ottavat siis huomioon maan ikärakennetta. Ruotsissakin kato kävi siellä yli 70-vuotiaissa.
Se oli 1918 ja lähde oli juuri se sama, josta et edes itse osannut oikeaa vuotta etsiä.
Suhteellisesti nimenomaan nuo mainitsemani vuodet nousevat esille kun kuolleisuus oli pahimmillaan, jopa hurjat 1,1 prosenttia.
Nimenomaan suhteellisesti vaikka Ruotsissakin on porukkaa kuollut niin se on ollut hyvin pieni prosentti.

Jännä juttu muuten, että ihmisetkin kuolevat yleensä sen 80v rajapyykin jälkeen.
Sitä olen nimenomaan sinullekin yrittänyt selittää viimeisen vuoden.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Se oli 1918 ja lähde oli juuri se sama, josta et edes itse osannut oikeaa vuotta etsiä.
Suhteellisesti nimenomaan nuo mainitsemani vuodet nousevat esille kun kuolleisuus oli pahimmillaan, jopa hurjat 1,1 prosenttia.
Nimenomaan suhteellisesti vaikka Ruotsissakin on porukkaa kuollut niin se on ollut hyvin pieni prosentti.

Jännä juttu muuten, että ihmisetkin kuolevat yleensä sen 80v rajapyykin jälkeen.
Sitä olen nimenomaan sinullekin yrittänyt selittää viimeisen vuoden.
1918 ylikuolleisuus oli lähes 28 000, 1919 n. 8000. Eli suurinpiirtein samoissa oltiin vuoden 1919 kanssa.
 

Consumed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bill Kazmaier
Katselin tuossa eri tubettajian tuotoksia ja pisti silmään joku jenkkilän kaveri joka käy salilla paljon. Asui näemmä floridassa. Siellä oli valehtelematta 30-40 ihmistä vielä iltamyöhäänkin salilla. Oli iso mesta mutta jotenkin jännä että heidän tilanteeseen salit on vielä noinkin vapaasti käytettävissä.
Big Lenny? Joo, ei ole nimenomaan ainakaan tuolla Floridassa liiemmin maskeja näkynyt. Toisaalta mukava katsoa tuollaista "normaalia" meininkiä, kun täällä meillä kaikki psykooseissa.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Tiivistelmä: sekä liikkumisrajoitukset että rokotusten kohdistaminen toisivat n. 20%:n kevennyksen sairaanhoidon kapasiteettiin. THL (Tervahuhta) kuitenkin toteaa jostain syystä vain rajoituksista olevan hyöytyä.

Toivottavasti Tervahuhdan taustat nyt tongitaan perusteellisesti mediassa. Ihan käsittämätöntä puhetta ja poliittinen ohjaus haisee Kurikkaan asti. Silti herää kysymys: miksi hallitus haluaa turvata sairaalahoidon kapasiteettia tuhoamalla talouden, aiheuttamalla eriarvoisuutta ja kasvattamalla mielenterveyshaittoja eikä keskittämällä rokotuksia? Vastaus ei voi olla pelkkä kepulaisuus...
 

Vatso

Jäsen
Katselin tuossa eri tubettajian tuotoksia ja pisti silmään joku jenkkilän kaveri joka käy salilla paljon. Asui näemmä floridassa. Siellä oli valehtelematta 30-40 ihmistä vielä iltamyöhäänkin salilla. Oli iso mesta mutta jotenkin jännä että heidän tilanteeseen salit on vielä noinkin vapaasti käytettävissä.
Jos et ole huomannut, niin jenkeissä ollaan jo rajoituksista osittain luovuttu, mm. Floridan peleihin pääsee jo sen 4500 henkeä. ”Pääsee vielä” viittaa ikään kuin olettaisit siellä olevan rajoituksia tulossa lisää, näin ei kyllä ole tapahtumassa. Rokotukset etenevät vauhdilla ja maata avataan samaan tahtiin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän positiivisempia uutisia maailmalta:


Kai Suomessakin ollaan kovaa vauhtia valmistelemassa "vihreää passia" rokotteen jo saaneille? Omassa kannassa jne. rokotustiedot tietty näkyvät, mutta kohta jo 20% on täälläkin saanut rokotteen, joten valmistelut luulisi täälläkin olevan jo pitkällä. Rokotepassilla yökerhoon ja futismatsiin jo toukokuussa? Miksipä ei.

Hyvin kyllä kuvaa, ettei exitstrategiasta ja yhteiskunnan avaamisesta haluta juuri edes keskustella, vaikka mitä todennäköisimmin se on edessä jo 1-2 kuukauden päässä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko

Tiivistelmä: sekä liikkumisrajoitukset että rokotusten kohdistaminen toisivat n. 20%:n kevennyksen sairaanhoidon kapasiteettiin. THL (Tervahuhta) kuitenkin toteaa jostain syystä vain rajoituksista olevan hyöytyä.

Toivottavasti Tervahuhdan taustat nyt tongitaan perusteellisesti mediassa. Ihan käsittämätöntä puhetta ja poliittinen ohjaus haisee Kurikkaan asti. Silti herää kysymys: miksi hallitus haluaa turvata sairaalahoidon kapasiteettia tuhoamalla talouden, aiheuttamalla eriarvoisuutta ja kasvattamalla mielenterveyshaittoja eikä keskittämällä rokotuksia? Vastaus ei voi olla pelkkä kepulaisuus...

THL:n laskelmissa rokotusten alueellinen painotus vähentäisi sairaalahoitoja 21-23 prosenttia. Mutta THL:n pääjohtaja Tervahaudan allekirjoittamassa lausunnossa vaikutusta kuvataan sanoilla ”voi vähentää jonkin verran”.

Tilastollisesti ja mallinnuksellisesti katsoen 21-23 prosentin vaikutus on erittäin merkittävä.

Verrokkina HS:nkin mainitsema hallituksen esitys. Sen mukaan liikkumisrajoitukset vähentäisivät Husin alueella erikoissairaanhoidon tarvetta maalis–kesäkuussa noin 17 prosenttia. Tätä vaikutusta kuvataan esityksessä ”merkittäväksi”.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Jos et ole huomannut, niin jenkeissä ollaan jo rajoituksista osittain luovuttu, mm. Floridan peleihin pääsee jo sen 4500 henkeä. ”Pääsee vielä” viittaa ikään kuin olettaisit siellä olevan rajoituksia tulossa lisää, näin ei kyllä ole tapahtumassa. Rokotukset etenevät vauhdilla ja maata avataan samaan tahtiin.

Luulin oikeasti että siellä on tilanne paljon pahempI. No mutta hyvä homma!

Big Lenny? Joo, ei ole nimenomaan ainakaan tuolla Floridassa liiemmin maskeja näkynyt. Toisaalta mukava katsoa tuollaista "normaalia" meininkiä, kun täällä meillä kaikki psykooseissa.

Big lennyäkin tullut katseltua pitkään (hieno mies) mutta nyt oli kyseessä bodari jolla ei ollut ufoa mahassa :D
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen jo aiemminkin asiasta kirjoittanut, mutta suomalaisten onni tulee olemaan se, ettemme hyvin rajallisesta ulkomaanmatkailusta huolimatta elä suljetussa ja sensuroidussa yhteiskunnassa vaan kaikilla on vapaa pääsy kansainvälisiin medioihin ja dataan.

Myös liki jokaisella on ystäviä ja tuttavia, jotka asuvat ulkomailla. Siinä vaiheessa kun kuvia iloisista terassi-illoista, salitreenisessioista, porukalla tehdyistä kalastusreissuista jne. alkaa tulvimaan ympäri Eurooppaa, varmasti moni alkaa kyseenalaistamaan silloin mahdollisesti edelleen voimassa olevat kotimaiset "dystopiarajoitukset", olettaen tietysti maamme tartuntatilanteen olevan laskussa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös