Ja liikenne tappaa maailmassa 3700 ihmistä päivässä eli 1,35 miljoonaa ihmistä vuodessa. Kun huomioidaan saasteiden, mm. pienhiukkasten, aiheuttamat kuolemat, luku on vielä paljon suurempi.
Ihminen on kuitenkin huono sietämään tällaista suhteuttamista. Kun oma lapsi on hengenvaarassa, hänelle tahdotaan hoitoa eikä vetoamista tilastoihin. Jos kuolemassa olevan lapsen vanhemmille kerrotaan, että lapsi kuolee, koska resurssit ovat koronapotilaiden hoidossa, se on vanhemmille sietämätön viesti. He eivät pysty hyväksymään sitä, että heidän lapsensa päätetään uhrata vain siksi, että hän ei ehtinyt jonoon ajoissa.
En usko, että juuri kukaan koronauhan väheksyjistä hyväksyisi sitä, että häneltä itseltään tai hänen läheiseltään evättäisiin hoito vedoten siihen, että resurssit ovat loppu.
Koronan aiheuttaman uhan kieltäjät elävät kuvitteellisessa maailmassa, jossa resurssit ovat loppumattomat. He samaan aikaan väheksyvät koronauhkaa ja kuitenkin olettavat, että kaikki tarvitsevat saavat hoitoa.
Tässä viestissä on hyvää aihiota jatkaa omaa pohdintaani, joten käytän tätä kirjoittaakseni omista ajatuksistani.
Minua ärsyttää ne palstahuutelijat ym., jotka ovat vaatimassa Suomeenkin rajuimpia rajoitustoimia heti ja nopeasti. Valitellaan, kun Suomessa ei otettu käyttöön kuumemittauksia satamissa ja lentoasemilla, vaikka naapurimaassa niin tehtiin. (Sittemmin naapurimaankin viranomaiset totesivat, että eipä tuosta oikeasti mitään hyötyä ole / ollut.) Kaikki kiinni ja eristykseen ja karanteeniin mieluummin jo eilen kuin ehkä tulevaisuudessa.
En yritä tai halua vähätellä koronavirusta. Oma näkemys on ehkä enemmänkin inhorealistinen siihen. Tauti on jo Suomessa, eikä sen leviämistä voi oikein millään toimin estää. Hidastaa ehkä jonkun verran, mutta siinäkin pitää käyttää järkeviä toimenpiteitä. Toimenpiteissä olisi hyvä huomioida myös mm. niiden vaikutusta yhteiskunnan kokonaistalouteen pidemmällä aikavälillä ym. monia seikkoja.
Kuten
@Byvajet tuossa ansiokkaasti kirjoittaa, niin meillä on paljon muitakin sairauksia yhä ja koko ajan hoidettavaksi kuin koronaviruksen aiheuttamat. Vielä ei korona ole hirveästi tainnut viedä hoitokapasiteettia sairaaloiden osastoilta. Paitsi toki viemällä henkilökuntaresurssia, mutta hoidettavia potilaita ei ole ollut. Nyt jos minä tai joku läheiseni vaikkapa kompastuisi ulkona liikkuessaan ja saisi esim. leikkausta vaativat nilkkavamman, niin kyllä minä toivoisin, että leikkaus olisi tehtävissä mahdollisimman nopeasti. Hoitoa tarvitsevat myös monien sairauksien kantajat, ja kaiken maailman koronasta kohkatessa perussairauksia (juuri sitä riskiryhmääkin) potevien hoito pitää onnistua.
Sehän tässä vähän huolettaa, että jos koronasta vaahdotessa unohtuu tuo perustekeminen. Jos lähiviikkoina tai -kuukausina koronapotilaat vievät ison osan tehohoitokapasiteetista, niin miten hoidetaan niitä, jotka tarvitsevat tehohoitoa muusta syystä?
Tosiasia on, että koronan vuoksi Suomessakin tulee ihmisiä kuolemaan. Kuinka paljon, niin siihen ei osaa vielä vastata kukaan. Nämä tulevat kuolemat on se, mistä viranomaiset ja päättäjät eivät pahemmin ole keskustelleet tai kertoneet. Ikään kuin haaveillaan, että niitä ei Suomessa tulisi hirveästi tapahtumaan.
Itse kaipaisin päättäjiltä nyt siinä mielessä tosiasioiden tunnustamista, että tästäkin kerrottaisiin ääneen, että ihmisiä tulee kuolemaan koronan takia ja se on valitettava tosiasia. Läheskään kaikkia niitä, jotka sairastuvat taudin pahimpaan muotoon, ei pystytä pelastamaan edes massiivisella tehohoidolla, kuolemaa ainoastaan siirretään hetkellisesti. Ja tästä johtuen sitä tehohoitoresurssia ei tulla käyttämään niihin potilaisiin, joiden ennuste on tehohoidosta huolimatta huono. Tiedostan toki sen, että ei pääministeri voi edellä kuvailemani kaltaista sanoa julkisuudessa, sillä se loisi paniikkia ja olisi myös poliittinen itsemurha.
En nyt osaa näitä ajatuksiani kuitenkaan kunnolla auki kirjoittaa. Yritän sanoa, että en kiellä koronan uhkaa, enkä väheksy, vaan yritän jopa olla inhorealistinen sen suhteen, että tehtiin täällä mitä tahansa rajoitustoimia, niin tosi moni tulee sairastumaan ja varsin moni myös kuolemaan. Olen sen hyväksynyt ja nyt toivon erilaisten rajoitusten olevan lähinnä sitä, että niillä varmistetaan yhteiskunnan toiminta koko ajan. Kaikki kiinni ja seis ei tässä kohtaa mielestäni ole oikea ratkaisu.