Huhtikuun lopussa tilanne on väkisin parempi jo ihan kausivaihtelun sekä rokotusten takia. Jos seuraavan 5vk aikana pystytään rokottamaan se n. 1 000 000 ihmistä, olisi huhtikuun lopussa n. 1 400 000 suomalaisella melko hyvä suoja tartuntaa vastaan. Väitän tällä olevan merkitystä R-luvun ja sitä kautta tartuntamäärien pienenemiseen, vaikka veli
@Sistis hieman vastaan vänkää :)
Haluan olla pessimisti ja maksimoida tämän kurjuuden. :)
Arvioin itse, että jos tämä nyt käsillä oleva rokotusvauhti onnistuttaisiin pitämään, meillä on 30.4. rokotettu noin 1.25 miljoonaa ihmistä. Jos kuitenkin huomioidaan, että vastustuskyky kehittyy merkittäväksi noin kahdessa viikossa, niin katsotaan sitten 16.4. olevaa lukua. Se on 1.05 miljoonaa ihmistä.
Jos kuitenkin ajatellaan, että rokotteet menevät alkuun lähinnä riskiryhmäläisille, jotka muutenkin ovat vältelleet kontakteja, on tuosta melko merkittävä osa sellaisia, ettei niillä ole juurikaan vaikutusta tartuntalukuun. Arvioidaan karkeasti, että noin 500 000 olisi sellaisen väestön osuus. Karkeasti ajateltuna R-luvun kannalta merkittävää väestöä olisi siis loput 5 miljoonaa. Tuossa kohtaa olisi vastustuskykyä vailla tästä väestöstä vielä 4.45 / 5 = 89%.
Tuossa kohtaa rokotteet pienentäisivät tasaisesti jakautuessaan R-lukua siis noin 11%. Laskin tämän päivän lukujen perusteella, että nyt R-luku olisi noin 1.14. Jos tuo pysyisi vakiona, niin rokotusten vaikutus pienentäisi sen noin 1.015:een.
Toki voi hyvin olla, että rajoituksia jatketaan edelleen, ja niitä kyllä tarvitaan, koska tuo 1.14 on sen verran kova luku, että tartunnat nousevat oikeasti korkealle ennen rokotteiden antamaa suojaa.
Tuossa siis karkea laskelma perusteeksi, miksi en vielä usko huhtikuun lopussa rokotteista olevan suurtakaan apua. Rajoituksia tarvitaan rinnalle, niin homma helpottuu.