Lainaan pitkästä kirjoituksestasi tämän kohdan. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että vaihtoehtoisia liikuntamuotoja on todellakin pyritty löytämään menetettyjen sisätreenien sijaan. On käyty junnuporukan kanssa 3-4 kertaa viikossa juoksulenkillä, tehty ulkona fysiikkatreeniä, porrasjuoksua, ulkojäillä luistelua jne. Vaikka oheistreeniä on vedetty nyt marraskuun lopusta lähtien, ei se loppujen lopuksi ole lähellekään yhtä mieluisaa lapsille / nuorille kuin omaan lajiin pohjautuva treeni (salibandy, jääkiekko, koripallo jne.). Kyllä nuoriso kaipaisi jo oman lajin pariin.
Hyvä ja asiallinen viesti, kiitos siitä. Hienoa että teillä on tartuttu toimeen eikä harrastusmahdollisuus ole hävinnyt. Ihan varmasti nuoriso kaipaa omien lajien pariin ja kukapa ei kaipaisi normaalia arkea ennen koronaa. Haitallisuus ja jonkin asian kaipaaminen/nykyisen harrastustavan mieluisuus eivät kuitenkaan ole ihan samoja asioita. Varmaan paljon auttaisi myös jos rokotukset saataisiin rullaamaan vauhdilla ja osattaisiin kertoa selkeä aikataulu/suunnitelma. Tyyliin "ellei jotain odottamatonta tapahdu, kaikki liikuntamahdollisuudet ovat ennallaan toukokuuhun mennessä" tms. Viestinnän ja suunnittelun epäonnistumista olen minäkin kommentoinut enkä mitenkään kiistä. Myös rokottamisen hitaus on lähestulkoon anteeksiantamatonta perseilyä tilanteessa jossa tautitilanne vaatii rajoituksia joista ihmiset aidosti kärsivät.
Itse asiassa meillä on käynyt jopa niin, että lapset jaksavat toistaiseksi näitä oheistreenejä, mutta osalla vanhemmista alkaa ns. pinna kiristymään.
Tämä oli se juttu mitä hain takaa edellisessä viestissäni. Että monen ylitsevuotava universaalinen huoli kaikista lapsista onkin todellisuudessa huolta omasta lompakosta tms. Lapset saattavat olla huomattavasti enemmän ok tilanteen kanssa
kunhan heille järjestetään korvaavaa aktiviteettia. Olkoon sitten vaikka vähemmän mieluisaa kuin itse varsinainen harrastus.
Toki näille voi antaa painoarvoa, sillä esim. Lind on ollut kattavasti tekemisissä nuorten jääkiekkoilun kanssa. Mutta samalla Lind ja Möttölä eivät ole mitään nuorison terveyden ja hyvinvoinnin saati kansanterveyden asiantuntijoita vaan entisiä ammattiurheilijoita. Mielestäni kommentoivatkin ihan fiksusti ja nostan esiin tämän osan:
Lind ja Möttölä painottavat, ettei heidän tarkoituksenaan ole ylenkatsoa koronatilannetta tai kyseenalaistaa laajamittaisia rajoitustoimia.
Lind hyväksyisi myös lasten harrastustoiminnan keskeyttämisen, mikäli sen tarpeellisuudesta olisi pitävää näyttöä.
– Tilanne olisi ok, jos joku pystyisi perustelemaan aukottomasti, että lasten ja nuorten harrastaminen kasvattaa tartuntariskiä huomattavasti. Silloin se olisi selvä peli. En vain ymmärrä, miten samaan aikaan voidaan vetää punssia paikallisessa räkälässä, kun sisäkentät ovat suljettuna, hän vertaa turhautuneena.
Tähän lyhyenä kommenttina, että minusta pääosin asiaa, mutta puheet "aukottomista" perusteluista paljastavat yleensä ettei ihan ymmärretä tieteelliseen näyttöön perustuvaa päätöksentekoa. Ei aukotonta todistusaineistoa ole juuri missään tämän tyyppisissä asioissa olemassakaan, eikä sellaista ole muunkaan politiikan perusteeksi. Näyttöä kyllä on ja sitä voi huomioida mahdollisuuksien mukaan.
Olisi varmasti oikeudenmukaisempaa päästää lapset liikkumaan ja laittaa kapakat kiinni, mutta kuten tätä ketjua lukemalla voi havaita, löytyy iso määrä aikuisia joille kapakoiden sulkeminen ei kertakaikkiaan kävisi. Siis jos mietitään että avattaisiin palloiluhallit lapsille mutta suljettaisiin kapakat.
Mutta ehdottomasti lasten ja nuorten liikuntamahdollisuudet on siellä ensimmäisten avattavien asioiden joukossa, ei kysymystäkään. Ja toivon että riskien minimoinnilla ja kenties paremmin kohdennetuilla rajoituksilla voidaan nyt (toivon mukaan) pahimmasta akuutista vaarasta selvittyämme avata tuota puolta nopeastikin. Tämä vaatii yhteistyötä ja sitoutumista yhteisiin pelisääntöihin niin paikallisilta viranomaisilta, seurajoukkueilta, vanhemmilta kuin nuorilta itseltäänkin. Ja kuten
@Myyrä varsin viisaasti yllä totesi, askel kerrallaan ja merkittävimmät asiat edellä.