Juuri nyt päästävä? Reaalimaailmassa nämä sisäliikuntalajit ovat käytännössä olleet vuoden enemmän tai vähemmän seis.
Tosiaan puhuin sisäliikunnasta ja tuo väitteesi on ihan liirumlaarumia. Laitapa vaikka esimerkki jostain lasten sisäliikuntalajista seis-aikoineen ja laske tuleeko yhteensä vuosi vai todella huomattavasti vähemmän. Merkittävistä ajoista puhutaan silti ja varmasti haittaa on lapsillekin koitunut, se on selvää. Iso osa haitasta olisi kuitenkin vältettävissä jos ei suhtauduttaisi asiaan niin, että haitta on väistämätön eikä yritetäkään keksiä vaihtoehtoisia liikuntamuotoja ja tapoja aktivoida lapsia sosiaalisesti ja liikunnallisesti tartuntatilanteen mukaisesti.
Vaikka nämä sisäliikuntalajit pyörisivät, niin lapset edelleen ulkoilisivat. Sama reality check tähän, nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Vituttaa oikein lukea tällaista, täysin vastaavaa kuin noissa iltalehden kommenteissa, että ulkoilemaan vain kaikki lapset, ennenkään ei ollut muuta kuin ulkoilua. Ihan turha mitään muuta tehdä, kyllä lapset sen kestävät.
Jos luet esimerkiksi tämän UKK-instituutin asiallisen kannanoton, jossa ollaan aiheellisesti huolissaan kevään rajoitusten vaikutuksesta lasten liikkumiselle, voit huomata seuraavan olennaisen kohdan:
UKK-instituutti mittasi toukokuussa 2020 koulujen ollessa vielä etäopetuksessa perusopetusikäisten fyysistä aktiivisuutta 24/7-mittaavalla liikemittarilla. Lue lisää!
ukkinstituutti.fi
– Tulevaisuudessa vastaavien rajoittamistoimien rinnalla tulisikin tarkastella myös niitä haittavaikutuksia, joita väestön liikkumista vähentävät toimet aiheuttavat ja pohtia samanaikaisesti keinoja tukea ja kannustaa väestöä liikkumaan tavoilla, jotka eivät samalla levitä infektiota, Vasankari päättää.
On varmaan melkoinen ero selitetäänkö lapsen kotona rakentavasti sitä, miksi rajoituksia on ja millainen tautitilanne maailmalla on ja ketä pyritään suojelemaan, vai myrkytetäänkö lapsenkin ajatukset paasaamalla kuinka rajoitukset on perseestä ja maskit on perseestä ja talous tulee kärsimään ja mielenterveys menee väistämättä kaikilta jne. Ja tietenkään lapsille ei pidä mennä selittämään mitään naurettavaa "Afrikan lapset näkevät nälkää" tyyppistä argumentaatiota, että "kun muualla kärsitään niin täälläkin pitää kärsiä", vaan ihan asiallisesti kertoa mitä näillä rajoituksilla tavoitellaan ja että silloinkin kun ne tuntuvat kohdistuvan epäreilusti, perimmäinen tarkoitus on hyvä.
Tietenkin pitää myös olla entistä enemmän tukena ja ymmärtää sopeutumisvaikeuksia ja pyrkiä yhdessä löytämään tilanteeseen sopivia mahdollisimman hyviä ratkaisuja. Mutta ei ihmisen eikä ihmislapsen onnellisuus ja mielenterveys ole riippuvainen juuri siitä, että pääsee toteuttamaan ryhmäliikuntaa nimenomaan jää- tai palloiluhallissa. Näistä fataaleista ajatuksista voisi koittaa päästä vähän rakentavampaan suuntaan.
"Jotain tiettyä ryhmässä tapahtuvaa". Nimenomaan tuo ryhmä on sellainen kaveriporukka usein. Porukka, jota ei välttämättä näe siinä ulkoilussa.
Mikä estää järjestämästä ryhmässä ohjattua ulkoliikuntaa? Joo, ei ole ihan sama mutta varmaan olosuhteisiin nähden aika helvetin paljon parempi kuin ei mitään. Mutta tietysti jos lähdetään siitä että "ei käy", niin varmaan sitten kärsitään. Ainakin ennen jäähalleissakaan ei ollut jäätä kesäisin ja silloin oli tapana treenata ulkona ihan muita juttuja samalla porukalla. Onko tällainen nyt yhtäkkiä jotenkin ihmisarvon vastaista?
Ja tottakai lapset tähän sopeutuvat. Niin ne sopeutuvat vuosien kaltoinkohteluunkin. Ja varmasti hyvin siihen, että säbätreenien sijaan jäädään sohvalle katsomaan telkkaria. En yhtään epäile.
Joo, silloinhan vuosien kaltoinkohtelu on ihan sama asia kuin se, että salibandy vaihtuu joiksikin kuukausiksi esimerkiksi ulkona ohjattuun ryhmäliikuntaan. On sulla jutut...