Tästä toki on brittihallituksen tarkat luvut, koko pandemian ajalta, kaikista sairastuneista. Opettajien osuus tartunnan saaneista on suurinpiirtein prosentin murto-osien tarkkuudella sama kuin muiden töissään ihmisiä kohtaavien. Otos lienee hieman luotettavampi kuin muutaman koulupiirin vapaaehtoinen kyselylomake.
"Since the start of the school year there is no evidence of difference in the positivity rate between teachers and other key workers"
Briteissä sentään ilmeisesti tutkitaan koronan esiintyvyyttä eri ammattiryhmissä. Suomessa asiasta ei ainakaan marraskuussa ollut varmaa tietoa, mutta onhan se ymmärrettävää, kun edessä seisoo ylittämätön tekninen este:
"Suomessa sairastuneiden ammatista ei pidetä kirjaa, THL:stä todetaan."
"Sekä Helsingin, Vantaan että Espoon sosiaali- ja terveyspalveluista todetaan, että ammateista ei kuitenkaan pidetä tilastoja. Ammatit kyllä kirjataan, mutta niitä ei tilastoida erikseen."
”Meillä ei ole mitään systemaattista tiedonkeruuta, esimerkiksi työpaikkojen listaa tai tarkkaa ammattiryhmittäistä tilastoa. Me kirjaamme tartuntoja jäljittäessä ammatteja, mutta järjestelmistä ei saa ulos täsmällisiä raportteja, tartuntatauti-hygieniayksikön lääkäri
Laura Juvonen Vantaan sosiaali- ja terveystoimesta sanoo.”
THL: Suomessa ei tilastoida koko maan sairastuneiden ammatteja.
yle.fi
Eli testattavien ilmoittamat ammatit ovat kyllä tiedossa, mutta tiedolla ei tehdä mitään. Näin jää selvittämättä faktoja, joiden pohjalta rajoituksia voitaisiin kohdistaa sinne, missä koronavirus leviää eniten. Pienemmän riskin aloilta rajoituksia voisi samalta faktapohjalta lieventää, ja hallitushan on luvannut tehdä tutkittuun tietoon pohjautuvaa politiikkaa.
Mutta minkäs teet, jos järjestelmästä ei saa raportteja ulos – kädet pystyyn vain ja eespän eespäin tiellä taistojen. Vastahan tuota tautia on kymmenen kuukautta yritetty kukistaa kaikin keinoin velanotosta tinkimättä.