Luin linkittämäsi tutkimuksen pintapuolisesti. Tai siis preprintin. Siinä oli tehty huolellista työtä laskelmien osalta, mutta edelleen mielestäni varsinainen pihvi eli kausaliteetti jää hyvin epäselväksi. Eli onko uusi variantti nousevien tartuntalukujen takana vai ei. Mielestäni moni tekijä puoltaa sitä, että syyt ovat ihan muualla:
1. UK:ssa loppui 3-tason lockdown joulukuun alussa. Pubit, ravintolat, kirjastot yms. aukesivat ja moni muukin rajoitus poistui. Tavoitteena oli ylioptimistisesti pyrkiä viettämään ns. normaali joulu.
2. 8. joulukuuta alkoi briteissä ihmisten rokottaminen. Päivää hehkutettiin mediassa "V-daynä", pääministeri ja hallinto hehkuttivat rokoteohjelman alkamista ja sitä että vihdoin virusta vastaan pystytään taistelemaan. Tämän kaltaiset uutiset täyttivät brittimediat:
NHS workers have been giving their reaction to the news the vaccine will be rolled out in the UK from next week.
www.bbc.com
Ihan varmasti tämä uutisointi on vaikuttanut ihmisten mieliin siten, että ns. "suojaus on laskenut".
3. Ihmiset alkoivat liikkua huomattavasti enemmän kuin marraskuussa. Osittain tämä liittyi kahteen edelliseen tekijään, osittain siihen että joulusesonki alkoi.
Täältä lontoon datastore-sivustolta näkee hyvin, kuinka joulukuun alussa ihmisten liikkuvuudessa tuli selkeä piikki ylöspäin.
4. Vuodenaikavaihtelussa ollaan menossa kohti pohjoiselle pallonpuoliskolle vaikeinta aikaa. Auringonvaloa on vähiten, d-vitamiinitasot ovat alhaalla, ilma on viruksen leviämiselle sopivan viileää.
Sanoisin että nämä 4 asiaa selittävät hyvin pitkälti sen, miksi tartuntamäärät ovat Englannissa nousseet. Ehkä pieni osa, n. 5-10% voi olla selitettävissä viruksen mutaatiolla, mutta mielestäni on todella ongelmallista, että tätä toitotetaan pääministerinkin toimesta käytännössä ainoana syynä tartuntamäärien kasvuun, vaikka kyse on mielestäni suurimmalta osin ihan muista seikoista.
Eli summa summarum: en edelleenkään ole yhtään huolissani tuosta UK-mutaatiosta. Edelleenkin ihan samoilla konsteilla (kontaktien vähentäminen, rajoitukset, turvavälit, hygienia, maskit) tuota uuttakin virusvarianttia voidaan menestyksekkäästi torjua, ihan samalla tavalla kuin meillä on tähänkin asti tehty. Jos briteissä ihmiset alkaisivat yhtäkkiä toimia yhtä tunnollisesti kuin suomalaiset, niin eiköhän sielläkin päivittäiset tartuntamäärät lähtisi nopeasti alaspäin.