Menemättä muihin epävarmuuden lähteisiin, kommentoin nyt tätä yhtä asiaa jota olen koittanut saada tuotua läpi. Ongelma ei niinkään ole otoskoko per se, vaan se että tuossa sinunkin esimerkissäsi "ihan tavan tilastotieteen metodit", jolla käsittääkseni viittaat jakolaskuun kuolleet/sairastuneet, päätyisi käyttämään jakajana jotain ihan muuta kuin lukua 4474. Kenties silloin sairastuneita olisi 40000, 400000, tai 4000000. Heistä valtaosa olisi sairastanut vasta hetken jolloin moni kuolemaan tuleva ei ole vielä ehtinyt menehtyä. Pointtina siis ettei luvuksi tulisi lähimainkaan tuota 50% vaikka se olisikin todellinen kuolleisuus.
Eli vielä kerran, minusta asiaa pitäisikin tarkastella siten kuten viestissäsi asettelet: Katsoa kuinka moni on hengissä n päivää sairastumisestaan/sairauden toteamisesta. Nyt tännekin kuolleisuusarvioita kirjoittelevat niputtavat sujuvasti yhteen viikon, kaksi viikkoa ja yhden päivän sairastaneet, mikä ei olisi niin suuri ongelma jos taudin leviäminen olisi tasaista. Nyt leviäminen on kuitenkin kiihtyvää, minkä takia niitä vähän aikaa sairastaneita on paljon suhteessa pitkään sairastaneisiin.
Tämä on ongelma, ei niinkään sairastaneiden otoskoko yhteensä.
Alla vielä yksi yritys asian hahmottamisesta. Kuvitteellisen taudin kuolleisuus on 20% alkaen päivä sairastumisen jälkeen. Tartunnat lähtevät kymmenestä ja kasvavat ajan mukana joko kertoimella 1, 1.3 tai 1.6, joista kaksi jälkimmäistä edustavat kiihtyvää leviämistä. Ao. kuvaan siis laskettu kullakin ajanhetkellä kuolleet/sairastuneet kuten monella täällä ollut tapana.
Kuvasta näkyy kuinka "kahden viikon pätkällä" tasaisesti leviävän sairauksen kuolleisuusarvio lähestyy (vaikkei ihan ehdikään saavuttaa) todellista lukua 20%. Sen sijaan kiihtyvästi leviävät esimerkkitapaukset eivät tuohon näytä edes konvergoituvan, vaan antavat reippaasti alakanttiin olevat arviot. Kun yhdistetään vasemman- ja oikeanpuoleinen kaavio, voidaan todeta että ongelma ei tosiaankaan ole otoskoko sinänsä: kiihtyvimmässä vihreän käyrän tapauksessa on ylivoimaisesti eniten havaintoja mutta silti tulos heittää ollen vain vähän yli puolet todellisuudesta.
katso liitettä 10859
Toivottavasti tämä selvensi ajatustani nimimerkille
@kamenski ja kenties muillekin.
edit: Jaahas, miksiköhän kopioimani kuva ei näy viestissä vaikka muokatessa näkyy liitteenä. Osaako
@Ylläpito auttaa?