Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 317 342
  • 81 154

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kirjoitin vain, että minä olen asennoitunut siihen. En koe, että mulla on toinen jalka haudassa, vaan elämä vielä edessä. Lapset muuttaa muutaman vuoden päästä pois kotoa ja alkaa uusi elämä. Vaikka rakastan lapsiani yli kaiken, elämän kiertokulkuun kuuluu se, että he kasvavat aikuisiksi ja alkavat elää omaa elämäänsä. Ja minä jatkan omaani.

Asiat pitää osata laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Se, että nyt osalta jää juttuja kokematta, se on kuitenkin maailman mittakaavassa varsin pientä. Tästä paskasta ja vaikealta tuntuvasta ajasta jää käteen suurimmalle osalle jotain sellaista, mikä auttaa tulevaisuudessa. Ei varmasti kaikille, mutta suurelle osalle. Olkoon se sitten vaikka parempi epämukavuuden sietokyky. Se taas johtaa ehkä keskimäärin pienempään stressiin, suurempaan onnellisuuden kokemukseen ja kiitollisuuteen sitten, kun tämä kaikki on ohi.

Kaikki lähtee itsestä. Jos jotain helpottaa se oletus, että tätä jatkuu vuoden, pidä se. Jos taas se helpottaa, että tätä kestää seuraavat pari kuukautta ja sitten taas ehkä vähän lisää, pidä se. Mutta, harvan psyyke kestää pidemmän päälle jatkuvia pettymyksiä ja se on hyvä pitää mielessä. Paluu ”entiseen vanhaan” ei todellakaan ole edessä kesään mennessä, vaan kyllä tässä pidempään vielä jollain tavalla lusitaan.

Joo tuo toinen jalka haudassa -heitto oli yleisesti suunnattu kaikille, joilla ikävuosia on enemmän kuin se 35 vuotta, pahoittelut hieman kärjekkäästä ilmaisusta. Ajattelutapa tuppaa vain muuttumaan matkan varrella, sen tunnistan ainakin itsestäni, se tietty levottomuus on karissut jo aikaa sitten ja nyt on oikein mukava olla tässä kotisohvalla ja kirjoittaa tätä viestiä samalla Vain elämää -ohjelmaa katsellen. 15 vuotta sitten tilanne oli aika lailla toinen, silloin ei välttämättä riittänyt liikuntasuorituksen väsyttämä keho ja sen mukanaan tuoma levollinen fiilis, vaan kaipuu oli aina jonnekin muualle.

Mutta allekirjoitan todellakin tuon, mitä sanoit asioiden mittasuhteisiin asettamisesta. Tämä varmasti kasvattaa epämukavuuden sietokykyä, joka on osalle nuorista vuosi vuodelta vaikeampaa (tämän olen huomannut omissa hommissanikin opetuspuolella toimiessani). Otetaan siis tästä irti se, mitä suinkin on irrotettavissa ja peilataan tulevia hyviä kokemuksia tähän paskajaksoon eli ainakin vuoteen 2020.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Lock-downit tehoavat, mutta ihan heti niitä ei voi ainakaan kokonaan lopettaa.

Ranskassa kuulemma kuntosaleille päästään vasta tammikuun loppupuolella mikäli tilanne sen sallii. Tilanne pääsi siellä niin pahaksi, että aika varovainen on linja ennen kuin mitään avataan isommin uudestaan.
 

rpeez

Jäsen
No mun mielestä nuorilla on jopa pointtinsa, helppohan se on meidän toinen jalka haudassa huudella turvaväleistä, kun toisilla jää välistä ne parhaat nuoruuden kokemukset, fuksivuosi, vaihto-oppilasajat yms.

Tämä on kyllä hyvä huomio, ja kun muistelee itseä nuorena niin näin se varmasti on. Lisäksi tuossa iässä myös ajatteli tuota aikaa kärjistyneesti eli menovuodet on yhden käden sormilla laskettavissa, ja 30 vuotiaana on jo ikäloppu. Näinhän asia ei sitten ihan ollutkaan, onneksi.

Toinen tekijä noin yleisesti on kun tartuntoja oli vähän, moni ajatteli että nyt asiat on kunnossa. Epäilen ettei kaikki oikein tajua korkoa korolle ilmiötä, eli eksponentiaalista kasvua mikä voi seurata jos yhtään antaa siimaa lähtötilanteessa.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paluu ”entiseen vanhaan” ei todellakaan ole edessä kesään mennessä, vaan kyllä tässä pidempään vielä jollain tavalla lusitaan.

Teksteissäsi oli paljon hyviä pointteja, mutta tästä pakko sen verran kommentoida, että ainakin HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen uskalsi ennustaa Hjalliksen podcastissa, että kesään mennessä tämä on pääosin ohi, eli palaillaan normaaliin elämään. Edit: Koitan kohta kaivaa vielä sanatarkempaa lainausta.

Sen verran nopeastihan nuo rokotteet ovat loppusuoralla edenneet, ja niitä on vielä useammalta valmistajalta tulossa. Läheskään kaikille ei saada rokotteita kesään mennessä, mutta riskiryhmäläiset ja terveydenhuollon työntekijät voitaisiin ehkä saada kesään mennessä rokotettua, ja jos valmistus sujuu oikein vauhdilla, niin jonkinlaista väestösuojaakin ehditään rakentaa. Mutta nämä on toki edelleen arvioita, koska rokotteet eivät ole vielä valmiita jakeluun, eikä valmistuksen todellisesta nopeudesta ole varmuutta. Jonkinlaisia rajoitteita on varmaan kesälläkin, mutta hyvässä lykyssä suurin osa on purettu, eli paluu lähes normaaliin on mahdollista.

Mutta nyt on nyt, ja eletään noiden rajoitusten kanssa, noudatetaan suosituksia jos se on mahdollista, ja koitetaan pysyä positiivisina. Sellainen huomio vielä, että pääkaupunkiseudulla tilanne on paljon vakavampi kuin muualla Suomessa. Koko Suomi ei siis todellakaan ole täysin samassa kelkassa, vaan alueellisia eroja löytyy paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Paluu ”entiseen vanhaan” ei todellakaan ole edessä kesään mennessä, vaan kyllä tässä pidempään vielä jollain tavalla lusitaan.

Aika vahva statement, sillä tuossa vaiheessa rokotukset ovat pyörineet jo hyvän aikaa ja kesäksi tartunnat saataneen taas hyvin laskuun, jopa lähelle nollaa. Ei vanha maailma tietenkään palaa ikinä, mutta vaikea uskoa, että tämä jumppa enää noin pitkään jatkuu.

Niin... Tulevaisuuden arvioiti on hankalaa. Määritteet pitäisi ensin yhtenäistää, ja tässä casessa tuo "entiseen vanhaan" on isossa osassa. Suomi on hoitanut toivottavasti rokotteiden oston ennakkosopimukset kuntoon. Rokotteelle on globaali huutava kysyntä, mihin tuottajat pystyvät rajallisesti vastaamaan. Kauanko kestää, että Suomi on riittävästi rokotettu? Iso kysymys on myös se, että jos nykyisellä feikkiuutisten ja facekusetuksen kultakaudella ensimmäisten rokotteiden päälle saadaan heitettyä paskaa valehtelemalla niiden sivuvaikutuksista, niin moniko haluaa rokottautua? Muodostuuko Suomeen suojakuplien sijasta viruskuplia? Toivon sydämmmestäni, että rokote saadaan tänne, eikä sen kyljessä lue cccp. Maa saadaan palautettua taas raiteilleen, ja koronasta on vain kymmenien miljardien muisto maksettavaksi. Olemmeko silloin palanneet "entiseen vanhaan"?

Itselleni matkustaminen on ollut, ja toivottavasti tulee vielä olemaan iso osa maailmankuvaani. Mutta mihin uskaltaa ensimmäisenä matkustaa? Yksi interrail-kesä menetettiin, ja menetetään taatusti seuraavakin. Saadaanko Suomeen taas ikäluokkia, jotka ovat matkustaneet vain laivalla Ruotsiin maissa käymättä? Palataanko "entiseen vanhaan" jossa pohjoismaiden ulkopuolelle piti hankkia viisumeita, nyt ehkä jotain terveysselvityksiä ja koronatestitodisteita. Palautuuko lentäminen koska hinnoille, joilla pystyi käymään Pariisissa aamiaisella? No sen leikin lopetti jo ilmastonmuutoskeskustelu, mutta minun mielestäni "entiseen vanhaan" kuulu myös Suomen passin suoma viisumivapaa liikkuminen lähes ympäri maailman. Sitä aikaa en usko palaavaksi vuosiin, sillä koronaa tuskin saadaan ihan heti globaalisti hävitettyä. Ja niin kauan kun turre ei reissaa, niin maailman suurin teollisuudenala on jäissä. Se ei ole lähelläkään "entistä vanhaa".
 
Toisin sanoen Suomen hallituksen toimilla on lopulta aivan mitättömän pieni vaikutus Finnairin lentäjien kotona istumiseen.

Ainiin, unohtui mainita tähän liittyen vielä yksi oleellinen juttu. Sinulta @Toxic Enema lienee unohtunut, että se oli juuri Finnair, joka päätti lakkauttaa Suomen sisäiset ns. maakuntareitit kokonaan. Kuten unohtui varmaan sekin, että juuri valtio tuli hätiin turvaamaan nuo reitit Finnairin päätöksen jälkeen. Eli miten se nyt olikaan tuo Suomen valtiovallan vaikutus Finskin lentäjien lomautuksiin?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kesällä ja alkusyksylläkään ei ollut mitään perusteita rajoittaa ihmisten elämää sen enempää, kuin tehtiin. Pitää aina muistaa se, että siinä vaakakupin toisessakin päässä on painoa. Nyt on tilanne täällä meidän maakunnassakin sellainen, että ihan aidosti ensimmäistä kertaa oikeastaan koko pandemian aikana on sellainen tilanne, että omaa toimintaa pitää pikkaisen ruveta miettimään. Mitään syytä ei tähän asti ole ollut millekään koronahössötyksille näillä nurkilla, mutta nyt asia rupeaa jo olemaan käsillä. Vaikka edelleenkin se määrä ihmisiä, jotka koronan on saaneet on aivan marginaalisen pieni, ja senkin kautta on hyvä pistää asioita mittasuhteisiin. Ei se kuitenkaan sitä tarkoita, että mitään ei kuuluisi tehdä.

Ai saatana, huomenna pitäisi heti aamupäivästä mennä ruokakauppaan. Saakohan sieltä enää vessapaperia? Alkaisi meinaan olemaan loppu.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sen verran nopeastihan nuo rokotteet ovat loppusuoralla edenneet, ja niitä on vielä useammalta valmistajalta tulossa. Läheskään kaikille ei saada rokotteita kesään mennessä, mutta riskiryhmäläiset ja terveydenhuollon työntekijät voitaisiin ehkä saada kesään mennessä rokotettua, ja jos valmistus sujuu oikein vauhdilla, niin jonkinlaista väestösuojaakin ehditään rakentaa. Mutta nämä on toki edelleen arvioita, koska rokotteet eivät ole vielä valmiita jakeluun, eikä valmistuksen todellisesta nopeudesta ole varmuutta. Jonkinlaisia rajoitteita on varmaan kesälläkin, mutta hyvässä lykyssä suurin osa on purettu, eli paluu lähes normaaliin on mahdollista.

En nyt pariin päivään seurannut tarkkaan rokoteuutisia mutta eikös tuossa ole aika hyviä ennusteita annettu paljonko rokotteita saadaan valmistettua loppuvuoteen mennessä ja esim. Espanja taisi sanoa että pyrkivät maaliskuun loppuun mennessä rokottaan suurimman osan kansasta. Tietenkin isoin asia taitaa nyt olla että ensin jonkun valmisteen pitää saada myyntilupa että asiat lähtee etenemään. Nauratti vaan tämä kun jossain puhuttiin että jos Suomeenkin saadaan loppuvuoden aikana rokotetta niin sen jakelua ei voisi aloittaa koska joulu on. Itse voisin vaikka mennä aattona jonottaan koko päiväksi jos rokotteen mahdollisuus on ja sillä saa koronahuolet suurimmaksi osaksi taakse ja jatkaa normaalia arkea.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maa saadaan palautettua taas raiteilleen, ja koronasta on vain kymmenien miljardien muisto maksettavaksi. Olemmeko silloin palanneet "entiseen vanhaan"?

Riippuu mistä katsantokannasta tätä katsoo. Joo valtiohan ei palaa pitkään aikaan ''entiseen vanhaan'', eli velkaa joudutaan kasvattamaan ja tulevaisuudessa maksamaan enemmän takaisin, terveydenhuollon leikkausjonot jatkuu pitkään jne, mutta tavallisen kansalaisen näkökulmasta suurin osa kansalaisista palaa rokotesuojan jälkeen takaisin ''vanhaan arkeen''.

Valtionvelan lisääntyminen vaikuttaa varmasti jollain tavalla pidemmällä aikavälillä myös tavallisten kansalaisten elämään, mutta tuskin mitään äkillisiä veronkorotuksia on tulossa, tai mitään sellaista joka suurimman osan arkea mullistaa suuntaan tai toiseen. Osa voi jäädä koronan myötä pidempään työttömäksi, ja psyykkiset vaikutuksetkin voi olla jollakin pidempiä. Kaikki ei siis palaa välttämättä koskaan siihen vanhaan. Osa on menettänyt ja osa tulee jopa menettämään henkensä. Edit: Pari muokkausta.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aika vahva statement, sillä tuossa vaiheessa rokotukset ovat pyörineet jo hyvän aikaa ja kesäksi tartunnat saataneen taas hyvin laskuun, jopa lähelle nollaa. Ei vanha maailma tietenkään palaa ikinä, mutta vaikea uskoa, että tämä jumppa enää noin pitkään jatkuu.

Oli kärjistetty statement, mutta kirjoitin sen siksi, että jos tulee takapakkia, haaveet eivät kaadu niin jyrkässä kulmassa. Itse olen valmistautunut siihen, että rokotusten osalta tulee vielä jotain mutkia matkaan. Kukaan ei taida tietää vielä, millaisen suojan ensimmäinen rokotus lopulta antaa? Kuinka pitkä aika rokotusten välillä pitää olla? Montako rokotusta lopulta tarvitaan? On vain ”hyviä arvioita”. Kuukaudet kuluu yllättävän nopeasti ja näen, että tässä asiassa on parempi olla inhorealisti kuin optimisti. En jotenkin jaksa sitä ulinaa, mikä on edessä, jos kaikki ei olekaan niin kuin ennen huhtikuussa, koska niin meille luvattiin. Muka.

Mutta ennen kaikkea tässä on nyt kyse omasta psykologisesta pelistäni.
 
Ainiin, unohtui mainita tähän liittyen vielä yksi oleellinen juttu. Sinulta @Toxic Enema lienee unohtunut, että se oli juuri Finnair, joka päätti lakkauttaa Suomen sisäiset ns. maakuntareitit kokonaan. Kuten unohtui varmaan sekin, että juuri valtio tuli hätiin turvaamaan nuo reitit Finnairin päätöksen jälkeen. Eli miten se nyt olikaan tuo Suomen valtiovallan vaikutus Finskin lentäjien lomautuksiin?

Ja ei vissiin tapahtunut reittien lakkauttamiset korona"kriisin" alkamisen jälkeen?

Varmistettu koronavirustartunta tarkoittaa automaattista vähintään 7 vrk:n kotikaranteenia, jos pystyy sairastamaan kotona. Siinä ei kysellä, että onko oireet lieviä vai ei. Tuon 7 vrk:n jälkeen voi palata töihin, mikäli kaksi edeltävää vrk:ta ovat olleet oireettomia.


Sepä kyllä kun koronatoimet eivät noudata tavallisten hengitystie-infektioiden logiikkaa. Oireettomien työkyvyssä ei normaalisti olisi mitään vikaa. Heidän pitäminen kotona ei vaikuta elämän halunsa jo menettäneiden hoitokotien vanhusten kuolemiin, niin kauan kuin heidän hoitajansa liikkuvat vapaasti ihmisten ilmoilla.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Ei kuulu tähän topicin alle mutta menkööt. Miten se Espanja meinaa saada rokotettua isoa osaa kansasta noin nopeasti? Eikö Euroopassa asiat mene niin että rokotteet jaetaan tasaisesti kaikille? Suomen osuus yhteishankinnasta oli muistaakseni noin 1.5%. Kiilaako suuret maat ohi? Ja kuinka tämä sitten selitetään kansalle? Varmasti jotain pääsee "yllättämään" hallitusta tässäkin asiassa.
 
F

Flonaldo

En nyt pariin päivään seurannut tarkkaan rokoteuutisia mutta eikös tuossa ole aika hyviä ennusteita annettu paljonko rokotteita saadaan valmistettua loppuvuoteen mennessä ja esim. Espanja taisi sanoa että pyrkivät maaliskuun loppuun mennessä rokottaan suurimman osan kansasta.
Vähän tuntuvat monetkin ministerit ympäri Eurooppaa maalailevan näin joulun alla mieluummin kauniita kuvia normaalista pääsiäisestä kuin ehkä jotain realistisempaa.

Pfizer/Biontechin rokotteella ei missään tulla rokottamaan koko kansaa, koska sitä ei varmaan saada jaeltua kuin sairaaloista tms. Modernan rokotteen ensimmäisiä annoksia Eurooppaan kannattaa vasta odotella joskus aikaisintaan maaliskuussa.

Ja jos nyt kaikki kysymysmerkit Oxfordin piikin ympäriltä hälvenevät ja sen saatavuus ei vaikka olisi ongelma enää helmikuusta lähtien (optimistista jälkimmäisen kohdan osalta), pitäisi vaikka juuri Espanjassa piikittää 16 ihmistä sekunnissa, 10 tuntia päivässä, 60 päivää putkeen.

Tähdätään siis suosiolla siihen, että riskiryhmät saadaan hoidettua sinne pääsiäiseen mennessä (mistä vielä viimeisen ihmisen ekasta piikistä kestää kuusi viikkoa immuniteettiin!), luotetaan että keväällä virus lähtee joka tapauksessa edes hieman vetäytymään, ja sitten ilman mitään hengenhätää vedellään kesän mittaan alle 50-vuotiaat perusterveet ihmiset.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En nyt pariin päivään seurannut tarkkaan rokoteuutisia mutta eikös tuossa ole aika hyviä ennusteita annettu paljonko rokotteita saadaan valmistettua loppuvuoteen mennessä ja esim. Espanja taisi sanoa että pyrkivät maaliskuun loppuun mennessä rokottaan suurimman osan kansasta. Tietenkin isoin asia taitaa nyt olla että ensin jonkun valmisteen pitää saada myyntilupa että asiat lähtee etenemään.

Positiivisen nopeasti siellä on useampi rokote edennyt, mutta optimistisimpien aikataulujen päälle on hyvä heittää vähän lisää aikaa. Tuovatko koronarokotteet laumasuojan jo ensi kesäksi? Seitsemän keskeistä kysymystä rokottamisesta

Tuon jutun mukaan rokotteiden valmistus on jo alkanut ja rokotejärjestystä suunnitellaan jo täyttä häkää euroopassa ja Suomessakin. Vielä rokotteiden osalta on jotain kysymyksiä auki, joten jakeluvaiheessa ei olla vielä. Deutche bankin analyytikkojen arvio ''laumasuojaan tarvittava määrä 60% EU:ssa rokotettu kesään mennessä'' haisee kyllä todella optimistiselta arviolta.

Deutsche Bankin laskelmassa on neljännen rokotteen valmistumisen lisäksi oletuksena, että AstraZenecan rokotteen suojateho olisi 90 prosenttia. Tähän lukemaan valmiste pääsi tehotutkimuksessa silloin, kun koehenkilöille annettiin ensin yksi puolikas annos rokotetta ja sen jälkeen tehosteena toinen, kokonainen annos.

Jos kumpikaan näistä oletuksista ei toteudu, viivästyy laumasuojan saavuttaminen todennäköisesti muutamalla kuukaudella (vuoden 2021) kolmannelle vuosineljännekselle”, Deutsche Bank arvioi.

Varautuisin siihen, että kesään mennessä vasta riskiryhmäläiset ja terveydenhuollon työntekijät on suomessakin rokotettu, ja se olisi kyllä jo paljon. Riskiryhmäläiset (vanhukset ja tiettyjä sairauksia omaavat) ovat ne jotka ylivoimaisesti eniten teho-osastoille päätyy, joten noiden rokottaminen olisi jo iso steppi eteenpäin. Laumasuoja toki lopulta tarvitaan, jotta yhteiskunta voi pyöriä normaalisti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Eli sain kuullä äsken että aikanaan fiksuna pitämäni henkilö on passitettu laitoshoitoon suoranaisen sekoamisen johdosta.
Eli jollain muullakin hihna hirttää kuin lapsuuden ystävälläni. Olen ollut huolissani hänen puolestaan kun korona ahdistaa kovasti. Olen siitä tännekin kirjoittanut. Ystäväni on varsin älykäs mutta ollut aina hyvin huolissaan terveydestään. Korona on laittanut hänet lähinnä kilpikonna-asentoon....
Nyt on tullut ihan seinä vastaan ja on yrittänyt pitää perheen koossa ja lapset kotikoulussa. Kaikki kotona on hyvä juttu... Hänen mielestään.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Eli jollain muullakin hihna hirttää kuin lapsuuden ystävälläni. Olen ollut huolissani hänen puolestaan kun korona ahdistaa kovasti. Olen siitä tännekin kirjoittanut. Ystäväni on varsin älykäs mutta ollut aina hyvin huolissaan terveydestään. Korona on laittanut hänet lähinnä kilpikonna-asentoon....
Nyt on tullut ihan seinä vastaan ja on yrittänyt pitää perheen koossa ja lapset kotikoulussa. Kaikki kotona on hyvä juttu... Hänen mielestään.

Jotenkin tuntuu, että nyt toisen aallon aikana ja kun tilanne pahentunut monilla alkanut paniikki iskemään. Ihmiset alkanut syyttelemään muita enemmän ja puheet että muuten ei olisi mitään ongelmaa kunhan ihmiset vain noudattaisi ohjeita. Paljonkohan noita todella paniikissa olevia oikeasti on? Siitä voi tulla vielä isoja ongelmia kun korona selätetty jos eivät saa pelkoja pois.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli jollain muullakin hihna hirttää kuin lapsuuden ystävälläni. Olen ollut huolissani hänen puolestaan kun korona ahdistaa kovasti. Olen siitä tännekin kirjoittanut. Ystäväni on varsin älykäs mutta ollut aina hyvin huolissaan terveydestään. Korona on laittanut hänet lähinnä kilpikonna-asentoon....
Nyt on tullut ihan seinä vastaan ja on yrittänyt pitää perheen koossa ja lapset kotikoulussa. Kaikki kotona on hyvä juttu... Hänen mielestään.

Itse näkisin, että näissä hysteriatapauksissa korona on ennemminkin seuraus jostain kuin jonkun syy. Voi hyvin olla, että näillä ”fiksuilla ja älykkäinä pidetyillä” ihmisillä ahdistus ja muut ongelmat kulminoituivat nyt vain tähän koronatilanteeseen. Monesti (ei aina) elämän ruuhkavuosia tai uran huippua elävien arki on vaativaa sekä töissä että kotona. On oltava tehokas, aikaansaapa ja aina kaikkien muiden käytössä. Tai näin moni kuvittelee. Arjen sujuvuus on hiottu huippuunsa ja perustuu sille, että kaikki asiat ovat edes jotenkin omassa kontrollissa. Jos ei täydellisessä, niin ainakin sellaisessa, että arjen pystyy suorittamaan.

Ja sitten tuli korona. Joka ei ollut aluksi kenenkään kontrollissa. Ei tiedetty aluksi kunnolla edes sitä, mitä vastaan taistellaan. Ja yhtäkkiä tajuntaan iskee, että tämä voi olla elämän ja kuoleman kysymys kenelle vain. Ei auta, vaikka mitä tekisit, voit silti kuolla. Miten käy lasten? Omien vanhempien? Muiden läheisten? Vielä hetki sitten kaikki oli ”täydellistä” ja omissa käsissä. Ja nyt mikään ei enää ole omassa kontrollissa. Ja siitä ne dominot sitten yksi toisensa jälkeen omassa päässä kaatuu. Toiset suojelevat itseään tiukoilla kielloilla, koska niitä on helppo kontrolloida ja jos jotain sattuu, ainakin kaikki mahdollinen on tehty. Toiset taas lyövät lekkeriksi, ”eivätkä pelkää mitään”, vaikka olisi tervettä pelätä edes ihan vähän. Edes sen verran, että noudattaa ohjeistuksia. ”Jos tässä nyt loppu tulee, mihin en todellakaan usko, mutta vahva jos, niin minä elin ainakin täysillä loppuun asti eikä kukaan määräillyt minua”.

Tiukkoja tilanteita myös läheisille, koska kun ihminen ajautuu tiettyyn tilaan, normipuhe ei auta ja tarvitaan ammattilaisten apua. Eikä sitä ole kovin helposti saatavilla, jos ihminen itse on sitä mieltä, ettei mitään ongelmaa ole. Tsemppiä kaikille, jotka seuraavat läheltä läheisten pahaa oloa ja tuntevat olonsa voimattomiksi.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Leviää se vissiin noissa harvaanasutetuissa paikoissakin jos ei rajoituksia ole. Etelä- ja Pohjois-Dakotassa on 1/10 väestöstä saanut positiivisen koronatestin tässä syksyn aikana (3 kuukaudessa). Kuolleita promille väestöstä, Pohjois-Dakotassa vähän ylikin. Ilmeisesti ei ole vielä vastustuskykyä väestöön muodostunut koska uusia tapauksiakin tulee reilu annos päivittäin. En ole perehtynyt heidän epidemian hoitoonsa, mutta aika republikaanista aluetta tuo taitaa olla, joten voisi olettaa että eivät ole halunneet kansalaisten vapautta rajoittaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuulemma Stora Enson tehtaalla 108 koronatapausta, joista yksi suomalaisella ja 107 itäeurooppalaisilla.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko näistä luvuista ollut vielä missään mitään varmistusta?

Edit. Saattaisi tosiaan yllättää, jos ruvettaisiin perkaamaan tartunnat kansallisuuksien mukaan.
Ei kait. Tämä tieto tehtaalla työskentelevän facebookista.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ranskassa kuulemma kuntosaleille päästään vasta tammikuun loppupuolella mikäli tilanne sen sallii. Tilanne pääsi siellä niin pahaksi, että aika varovainen on linja ennen kuin mitään avataan isommin uudestaan.

Juuri näin. Ranskassa ja etenkin Belgiassa tilanne pääsi todella pahaksi. Belgiassa liukuvalla viikkokeskiarvolla tartuntoja tuli pahimmillaan lähes 18000 tartuntaa päivässä. Tämä oli tilanne tämän kuun alussa. Nyt tartuntoja tulee keskiarvotettuna alle 3000 päivässä. Lock-downit on siis toiminut todella nopeasti. Tilanne on siis nyt parempi kuin Ruotsissa, ja korostuu entisestään, jos huomioidaan Belgian hieman suurempi väkiluku. Se, mihin kiinnitin huomiota, on se, että tartuntojen suhteellinen laskunopeus on ollut monin paikoin suurempaa kuin kasvunopeus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös