Koronavirus – uhka myös Liigalle?

  • 2 489 042
  • 16 370

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Miten tämä nyt liittyy mihinkään?

Viesteistäsi on vaan syntynyt kuva, että olet yltiöpessimisti ja lähes toivot ettei paluuta normaaliin tapahdu ainakaan kovin nopeasti. Sillä olisi vaan niin urheilulle kuin talouselämälle aika kohtalokkaat seuraukset. Toki huonosti voikin käydä, mutta toivoisin ettei ainakaan asenteellisuudella mustamaalattaisi tulevaisuudennäkymiä. Ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan selviytyjiä, eivätkä monetkaan uhkakuvat välttämättä toteudu.
 
Kuulin tänään, että sairaalan työntekijät ei saa olla yli 5 hengen ryhmässä samassa tilassa. Ei vaikuta millään liigan alkuun, mutta jännä olisi, että alkaisi liiga vielä tässä kuussa. Lisäksi WHO on antanut varoituksen, että vaikka rokote tulee niin silti tartunnat jatkuu.

Ei pelata tässä kuussa versus katsotaan parin vuoden päästä uudelleen. Noiden väliin mahtuu aika monta skenaariota ja noiden ääripäiden väliltä pitäisi valita, niin pidän kyllä paaaljon todennäköisempänä kauden jatkumista lähiviikkoina kuin ettei pariin seuraavaan vuoteen pelata.
 

Jore12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei pelata tässä kuussa versus katsotaan parin vuoden päästä uudelleen. Noiden väliin mahtuu aika monta skenaariota ja noiden ääripäiden väliltä pitäisi valita, niin pidän kyllä paaaljon todennäköisempänä kauden jatkumista lähiviikkoina kuin ettei pariin seuraavaan vuoteen pelata.

Niin lähinnä tarkoitin, että normaali oloihin voi viedä tuon 2v helposti. En sitä etteikö sitä ennen rajoitusten kanssa voitais pelata.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Niin lähinnä tarkoitin, että normaali oloihin voi viedä tuon 2v helposti. En sitä etteikö sitä ennen rajoitusten kanssa voitais pelata.

Varmasti näin, mutta jos nytkin on esimerkiksi baarit melkein koko vuorokauden auki muutamaa yötuntia lukuunottaatta ja muutenkin pystyy melko vapaasti liikkua niin onhan tuossa matkaa myös että kaikki olisi kielettyä ja olisi isompia rajoituksia. Tuntuu että aika moni kunta vain reakoi siihen kun muutkin ja teki rajoituksia.
 

zizou

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täytyy kyllä sanoa, että mielenkiintoinen ketju, jossa tietämystä löytyy moneen lähtöön. Paatuneena keittiöpsykologina klusteroisin palstalaiset seuraaviin ryhmiin (jotka löytyy myös Twitteristä etc.):

1a. Hysteeriset neurootikot ; Korona on ikuinen ja kaikki menee muutenkin päin persettä. Liiga suljettava vuosiksi.
1b. Optimistiset ekstrovertit ; Tunnelin päässä on valoa, jos nyt mitään tunnelia on koskaan ollutkaan. Korona on tullut tiensä päähän. Liiga voidaan käynnistää huomenna.

2a. Sosiaalikonservatiivit ; Valtio ja virkamiehet saavat päättää kaikesta, myös tukipolitiikasta. Liiga saa jatkua, kunhan Krista Kiuru näin sallii.
2b. Libertaarit ; Valtion ei tule saada päättää mistään, koska yksilönvapaus ja yritysten vapaus toimia. Liiga saa jatkua pikimmiten, ja mitään tukia ei ole syytä maksella.

3a. Porilaiset ; Liigakausi keskeytettävä kokonaan ja lopullisesti, jotta Rauman Lukko ei voita mestaruutta.
3b. Raumalaiset ; Liigakautta pitää jatkaa vaikka tyhjille katsomoille, jotta Rauman Lukko voisi vihdoin voittaa mestaruuden.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Viesteistäsi on vaan syntynyt kuva, että olet yltiöpessimisti ja lähes toivot ettei paluuta normaaliin tapahdu ainakaan kovin nopeasti. Sillä olisi vaan niin urheilulle kuin talouselämälle aika kohtalokkaat seuraukset. Toki huonosti voikin käydä, mutta toivoisin ettei ainakaan asenteellisuudella mustamaalattaisi tulevaisuudennäkymiä. Ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan selviytyjiä, eivätkä monetkaan uhkakuvat välttämättä toteudu.
Viestisi ei ollut minulle - eikä vastauksenikaan ole yksinomaan sinulle, hyvä @magnum37. Viestissäsi oli muutama erittäin mielenkiintoinen lause, jotka ansaitsevat vähän tarkempaa pohdintaa. Yritän pitää edes jonkin verran lätkäaiheisena, mutta pääasiassa mennään yleisellä tasolla eli käytännössä off-topicina.

1) "- - - olet yltiöpessimisti ja lähes toivot ettei paluuta normaaliin tapahdu ainakaan kovin nopeasti."
Joiltain osin tämä varmasti pitää paikkansa. Onko se kuitenkaan yltiöpessimismiä vai silkkaa realismia? Mikä on se "normaali"? Näin joulukuussa 2020 kun miettii, tuntuu paluu vuoden takaiseen tilanteeseen joulukuussa 2019 lähes mahdottomalta.

Esim. olin helmikuun 2020 alussa (02.02.2020) lätkämatsissa, jossa oli lähes 15.000 hengen yleisö. En tiedä oliko kyseessä yleinen käytäntö vai pettivätkö järjestelyt jollain tavalla, mutta yläkerran purkautuminen kesti järjettömän kauan. Siinä pönötettiin aulassa noin puoli tuntia kuin sillit suolassa - maskeja ei ollut kenelläkään eikä ketään ollut kuullutkaan turvaväleistä. Elettiin siis sen ajan "normaalia". Pikkukaljoissa seistiin tappituntumalla ja höngittiin toisten niskaan. Nyt lähes päivälleen kymmenen kuukautta myöhemmin joulukuussa 2020 (03.12.2020) kun miettii kyseistä tapahtumaa, tulee miettineeksi, että koska seuraavan kerran.

Olenko yltiöpessimisti vai inhorealisti, jos väitän, että vastaavaa ei pysty kokemaan ainakaan seuraavaan pariin-kolmeen vuoteen?

2) "Sillä olisi vaan niin urheilulle kuin talouselämälle aika kohtalokkaat seuraukset."
Tällä on jo nyt kohtalokkaat seuraukset niin urheilulle kuin talouselämälle. Seuraukset ovat sitä kohtalokkaammat mitä kauemmin pidetään kiinni wanhasta ja yritetään kaikin mahdollisin keinoin palata "normaaliin" - eli esim. joulukuuhun 2019. Nyt jos koskaan on todellinen tilaus keksiä jotain uutta - sopeutua "uuteen normaaliin". Mitä kauemmin takaraivossa vähänkin jyskyttää se, että kuinka voitaisiin palata vaikkapa joulukuun 2019 "normaaliin" ja käyttäytymismalleihin... sitä kohtalokkaammat seuraukset tulevat olemaan niin urheilulle kuin talouselämällekin.

Jääkiekon puolella tämä tullee tarkoittamaan uusien tulonlähteiden keksimistä yleisötulojen sijaan. Ne seurat tulevat olemaan vahvimmilla, jotka nyt - mahdollisimman nopeasti - keksivät uusia liikeideoita sen ydintuotteen tueksi. Sitten ehkä parin-kolmen vuoden päästä, jos/kun yleisö (mahdollisesti) alkaa palata jäähalleihin kuten aiemmassa "normaalissa", vahvimmilla seuroilla on yleisötulojen lisäksi muitakin tulonlähteitä. Ehkä sitä yleisöä ei enää tarvitakaan halleilla muuta kuin tunnelmanluojiksi?

Olenko yltiöpessimisti vai inhorealisti, jos väitän, että SM-liigaseurojen - ja koko talouselämän - tulee pelkästään selvitäkseen ajatella "laatikon ulkopuolelta" ainakin seuraavat pari-kolme vuotta?

3) "Ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan selviytyjiä - - -"
Tässä olet niin oikeassa kuin olla ja saattaa! Nyt COVID-19 runteleman ihmiskunnan pitää löytää jälleen itsestään se selviytymisvietti. Mä väitän, että 2000-luvun länsimainen ihminen on kadottanut selviytymisviettinsä. Ruoka tulee kaupasta ja sähkö seinästä. Ei ole enää tarvetta olla innovatiivinen selvitäkseen jokapäiväisestä elämästä. Nyt tätä selviytymisviettiä ja innovatiivisuutta taas tarvitaan, kun haetaan sitä "uutta normaalia" COVID-19 jälkeen.

Kyllähän sitä kivikauden Tauno Tasalakkiakin on vituttanut, kun sitä neliön mallista kiveä on niin hemmetin raskasta kantaa paikasta toiseen. Joku ilta Tauno riehuu kyrpä otsassa varpaansa verille ja potkii kivestä kulmat vittuun. Kas kummaa seuraavana päivänä varpaat sattuu niin perkeleesti, mutta kivi liikkuukin yllättävän kevyesti maata pitkin rullaamalla.

Nykypäivänä ei ole ainakaan länsimaissa tarvetta tuollaiselle kyrpäotsaiselle potkimiselle, että ihmiskunta selviytyy jokapäiväisestä elämästä. En missään nimessä ole aiheen asiantuntija, mutta mielestäni innovatiivisuus ja rohkeus ovat aina näytelleet isoa osaa suurten kriisien jälkimainingeissa. Kuinka paljon löytyy vielä tänä päivänäkin yrityksiä, jotka on perustettu aina jonkin suuren kriisin jälkeen?

- 1800-luvun loppupuolella perustetut yritykset ovat saaneet alkunsa Yhdysvaltain sisällissodan ja sitä seuranneen laman jälkimainigeissa
- 1920-luvulla perustetut yritykset ovat saaneet alkunsa ensimmäisen maailmansodan, espanjantaudin ja niitä seuranneiden laman jälkimainingeissa + bonuksena vielä vuoden 1929 pörssiromahdus ja siitä selvinneet yritykset
- 1950-luvulla perustetut yritykset ovat saaneet alkunsa toisen maailmansodan ja sitä seuranneen laman jälkimainingeissa jne. jne.
- 2020-luvulla perustetut yritykset saavat alkunsa COVID-19 -kriisin ja sitä seuraavan laman jälkimainingeissa?

Näissä kaikissa on tarvittu innovatiivisuutta ja rohkeutta nähdä tulevaisuuteen. Todella moni yritys olisi jäänyt perustamatta, jos niiden perustajat olisivat kriisin keskellä vain katsoneet taaksepäin ja voivotelleet "paluusta normaaliin". Kriisien keskellä on tärkeintä katsoa eteenpäin, tulevaisuuteen ja nähdä nykytilanteen sekä tulevaisuuden tarjoamat mahdollisuudet. Kriisitilanteissa paska tulee tippumaan rattailta eli ensimmäisenä kaatuvat ne "normaalissa" eläneet/elävät epäkelvot yritykset. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että joka kylästä tulee kaatumaan jokunen hädintuskin hengissä sinnitellyt kaljakuppila ja SM-liigasta kaatuu muutama taloudellisesti kannattamaton kyläseura? Ehkä?

Nykytilanne saattaa olla lähtölaukaus mullistavalle muutokselle jopa koko Euroopan jääkiekkoilussa. Kenties innovatiivisimmat ovat jo kuoppaamassa nykyisiä kansallisia mestaruussarjoja? Tuskin se on täysin tyhjä veikkaus, että taloudellisesti tiukoilla olevia seuroja tulee kaatumaan ympäri Eurooppaa? Kenties nyt näistä jäljellejäävistä, taloudellisesta kriisistä parhaiten selviytyneistä seuroista saadaan kasattua se Euroopan NHL? Kaikki aiemmat yritykset ainakin 1960-luvulta lähtien ovat kaatuneet vahvoihin kansallisiin sarjoihin. Kenties se ajatus viikottaisista ulkomaalaisten huippuseurojen kohtaamisista saa COVID-19 -kriisin jälkeen aiempaa suurempaa kannatusta, jos/kun omassa maassa ei enää olekaan oman lisäksi kuin 3-4 ahdingosta selviytynyttä huippuseuraa?

Edellä on vain yksi scenario, jossa pohditaan asioita "laatikon ulkopuolelta" - otsikon mukaisesti "uhka myös Liigalle?". Tiedän, että ajatusmalli ei varmasti miellytä kaikkia, mutta mielestäni juuri tällä tavalla pitää osata pohtia kriisitilanteissa. Ei aina haihatella paluuta siihen wanhaan "normaaliin", vaan yritetään olla innovatiivisia ja löytää ratkaisuja pitkälle tulevaisuuteen - löytää se "uusi normaali".

Olenko yltiöpessimisti vai inhorealisti, jos väitän, että kauden 2018-19 (viimeinen täysi kausi) kaltaista kautta ei tulla SM-liigassa pelaamaan ainakaan pariin-kolmeen vuoteen?
 
Viimeksi muokattu:

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Tän aamun aamulehden, ainakin paperiversiossa Lauri Lehtinen kirjoittaa hyvin urheilun tilanteesta. Ihmettelee sitä kuinka urheilua ajetaan alas ja samaan aikaan koronaa sairastanut seikkaili mustana perjantaina Seinäjoen idea parkissa.

Hyvin tossa kyllä tuo esille mitä urheilupuolella on tehty jotta tauti ei niissä tapahtumissa etenisi....
Ennen tiistain pelejä, 135 peliä, joissa 491388 katsojaa, nolla altistumista / tartuntaa peleistä?
 

JPriest

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hyvin tossa kyllä tuo esille mitä urheilupuolella on tehty jotta tauti ei niissä tapahtumissa etenisi....
Ennen tiistain pelejä, 135 peliä, joissa 491388 katsojaa, nolla altistumista / tartuntaa peleistä?

on kyllä laskenut yleisömäärät aika tavalla pieleen... tai sitten on laskenut myös vierasotteluiden yleisömäärät mukaan.

Omien laskelmieni mukaan on Liigaa pelattu 138 ottelua ja kävijämäärä peleissä ollut 295774. Nämä siis liigan sivuilta katsottuna
 

A - P

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Juurikin näin. En itse ole mitenkään rajoitustoimia vastaan sinällään, niiden ansiostahan Suomessa näinkin hyvä tilanne on ollut mutta jos toimia aletaan tekemään niin sitten niiden pitäisi koskea kaikkia aloja. Eli baarit kiinni, muut paitsi ruokakaupat kiinni jne. Varsinkin kun noista edellä mainituista on varmasti about 100-kertainen riski saada tartunta.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
on kyllä laskenut yleisömäärät aika tavalla pieleen... tai sitten on laskenut myös vierasotteluiden yleisömäärät mukaan.

Omien laskelmieni mukaan on Liigaa pelattu 138 ottelua ja kävijämäärä peleissä ollut 295774. Nämä siis liigan sivuilta katsottuna
Joo, oli varmaan tullut joko Lehtiselle tai @Niilo kirjoitukseen typo, kun ennen Tiistaita yleisöä oli käynyt tuo päälle 290000.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

6) Voivatko tapahtumanjärjestäjät vedota lakiin ja vaatia korvauksia heille aiheutuneista menetyksistä?

Tapahtumanjärjestäjät voivat valittaa päätöksistä hallinto-oikeuteen.

He voivat myös hakea valtionkonttorilta vahingonkorvausta. Molemmissa tapauksissa on esitettävä perustelut, miksi päätös tulisi kumota tai miksi vahingonkorvausta tulisi myöntää.


Jos pääministeri ehtii vetää virtuaalista kalasoppaa Antti Mäkisen kanssa, niin luulisi ministeriössä olevan myös aikaa keskustella urheilun tilasta. Ei muuta kuin linjat vain kuumiksi hallituksen suuntaan sanon minä.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara

6) Voivatko tapahtumanjärjestäjät vedota lakiin ja vaatia korvauksia heille aiheutuneista menetyksistä?

Tapahtumanjärjestäjät voivat valittaa päätöksistä hallinto-oikeuteen.

He voivat myös hakea valtionkonttorilta vahingonkorvausta. Molemmissa tapauksissa on esitettävä perustelut, miksi päätös tulisi kumota tai miksi vahingonkorvausta tulisi myöntää.


Jos pääministeri ehtii vetää virtuaalista kalasoppaa Antti Mäkisen kanssa, niin luulisi ministeriössä olevan myös aikaa keskustella urheilun tilasta. Ei muuta kuin linjat vain kuumiksi hallituksen suuntaan sanon minä.
Mäkiselle on varmaan sen verran some-seuraajia että poliitikko haistoi mahdollisuuden pelkällä vastauksella kalastella ääniä. Aikaa noilla ei ole jutella kuin koronan torjunnasta. Lepomäen verokysymys eiliseltä hyvä esimerkki. Marin kahdesti jätti vastaamatta ja alkoi puhumaan koronasta.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
HUSin tämän päivän tiedotustilaisuudessa erityisesti nostettiin esiin jääkiekko ja salibandy tapahtumat, joista on tullut jatkotartuntoja:

Hus: Korona levinnyt liikuntatapahtumissa – kaksi lajia nousee esiin jatkotartunnoissa
Joo, tässäkin voisi kertoa ihan suoraan, että kuinka paljon niitä tartuntoja on tullut ja millä tasolla. Kyllähän sen nyt tietää että harrastustoiminnassa ja jossain Suomi-Sarja tasolla näitä varmasti tulee, kun siellä pelaa ihan tavalliset tallaajat, kuten meikäläinen. Tässä on nyt tullut joku päälle 10000 tartuntaa n. kuukaudessa, niin mikä on urheilun osuus ja jatkotartunnat? Jos tuolla jutulla viitataan Jokereihin niin sen nyt tiestivätkin jo varmaan kaikki ja myös syyn miksi Jokereissa niitä tartuntoja oli.
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Joo, tässäkin voisi kertoa ihan suoraan, että kuinka paljon niitä tartuntoja on tullut ja millä tasolla. Kyllähän sen nyt tietää että harrastustoiminnassa ja jossain Suomi-Sarja tasolla näitä varmasti tulee, kun siellä pelaa ihan tavalliset tallaajat, kuten meikäläinen. Tässä on nyt tullut joku päälle 10000 tartuntaa n. kuukaudessa, niin mikä on urheilun osuus ja jatkotartunnat? Jos tuolla jutulla viitataan Jokereihin niin sen nyt tiestivätkin jo varmaan kaikki ja myös syyn miksi Jokereissa niitä tartuntoja oli.

En tiedä oliko täällä jo aikaisemmin tämä, mutta KIHU selvitti seurojen tilanteita tämän osalta. Kyselyyn vastasi 3567 seuraa, joiden alla toimii noin 660000 ihmistä. Näistä ihmisistä noin 2500 oli ollut karanteenissa tai altistunut. Altistumisista noin 3,4% johti tartuntoihin. Eli nuo luvut joita ei kerrota eivät voi olla millään ihan älyttömiä isolla otannalla. Kaikesta tilastotieteilystä saadaan yrittämällä hurjan näköisiä toki.

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: #16

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En tiedä oliko täällä jo aikaisemmin tämä, mutta KIHU selvitti seurojen tilanteita tämän osalta. Kyselyyn vastasi 3567 seuraa, joiden alla toimii noin 660000 ihmistä. Näistä ihmisistä noin 2500 oli ollut karanteenissa tai altistunut. Altistumisista noin 3,4% johti tartuntoihin. Eli nuo luvut joita ei kerrota eivät voi olla millään ihan älyttömiä isolla otannalla. Kaikesta tilastotieteilystä saadaan yrittämällä hurjan näköisiä toki.

Niin sitten kun lukee tämän Ylen jutun ja uudestaan näkee tuon kommentin "Salibandy ja jääkiekko nousevat erityisesti esiin jatkotartunnoissa" niin en ihan taas ymmärrä, että mitä tarkoittaa tuo erityisesti. Kyllähän niitä on ollut (Jukurien ja K-Espoon junnut), mutta kuinka paljon niitä nyt sitten onkaan kun siitä oikein pitää painosanalla mennä mainitsemaan. Noh, tällä hetkellä tartuntoja ei ainakaan voi tulla näistä, kun ovat jo toista viikkoa kohta tauolla suuressa osassa maata. Ensi viikon lopulla sitten alkaa varmaan paljastumaan että auttoiko nämä yleisötilaisuuksien lopettaminen mitenkään. Aika vähän niistä katsomoissa altistumisista on kuulunut oikeastaan missään lajissa.
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Niin sitten kun lukee tämän Ylen jutun ja uudestaan näkee tuon kommentin "Salibandy ja jääkiekko nousevat erityisesti esiin jatkotartunnoissa" niin en ihan taas ymmärrä, että mitä tarkoittaa tuo erityisesti. Kyllähän niitä on ollut (Jukurien ja K-Espoon junnut), mutta kuinka paljon niitä nyt sitten onkaan kun siitä oikein pitää painosanalla mennä mainitsemaan. Noh, tällä hetkellä tartuntoja ei ainakaan voi tulla näistä, kun ovat jo toista viikkoa kohta tauolla suuressa osassa maata. Ensi viikon lopulla sitten alkaa varmaan paljastumaan että auttoiko nämä yleisötilaisuuksien lopettaminen mitenkään. Aika vähän niistä katsomoissa altistumisista on kuulunut oikeastaan missään lajissa.

Kaitpa noita tartuntoja ja altistuksia on tapahtunut tosiaan harrastuksissa ja alasarjoissa enemmän. Pieni tauko omastakin mielestä ihan ok, mutta pitäisi olla todella tarkkana, miten pitkään ja mitä ovia tarkalleen pidetään säpissä. Vähän turhan tuntuisia nämä hakemalla haetut tiedot missä käy mitäkin.

Ihme, jos Salibandy ja jääkiekko nousevat esiin, ovathan ne suosituimpia lajeja harrastajamääriltään etenkin näin talvella. Jalkapallo on erittäin turvallista juuri nyt ulkona, samoin avovesiuinti ja kirkkovenesoutu.
 

Ist0

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toimiva Ilves, Jets, Leki
Liiga aloitti kauden, vaikka riskit olivat tiedossa. Nyt kun riskit konkretisoituivat, alkoikin rahan vinkuminen valtiolta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös