Nyt päästään jo koeponnistamaan se, kuinka pitkälle nykyinen rokotekattavuus suojaa enää uudelta korona-aallolta, viittaan siis tähän futisfanien joukossa olleeseen tautiryppääseen. HUSin Mäkijärvi sanoi eilen televiossa, että jo nykyisen rokotekattavuuden ansioista ei usko tuosta ryppäästä lähtevän enää sen laajempaa tartunta-aaltoa, saas nähdä.. ja tosiaan syyskuun puolivälissä kun kausi alkaa, niin siinä vaiheessa jopa 80-luvullakin syntyneistä merkittävä osa on ehtinyt saamaan jo toisenkin piikin, eli ollaan jo todella pitkällä..
Noin tuo suunnilleen menee. Delta-variantin osalta ensimmäinen piikki tuo yhden tutkimuksen mukaan vain noin 34% suojan, mutta toinen jo erinomaisen (lähes 90% oireellisista tartunnoista, ja vakavan tartunnan osalta suoja on kattavampikin). Itse tosin heitän pienen epäilyksen, että voiko tuo ensimmäisen piikin suoja olla noin matala, koska sama tutkimus antoi alfa-variantille vain noin 50% suojan, ja toisaalta rokotteet ovat sen verran hyvin nitistäneet sen aiheuttamaa epidemiaa eri puolilla maailmaa, että suojan voisi olettaa olevan korkeampi. Tuo mittaus on ymmärtääkseni hyvin hankala.
Itse olen syntynyt vuonna 1980, ja saan toisen piikkini syyskuun alussa. Kun sain ensimmäisen piikkini, 40-44 -vuotiaista, eli 1977-1981 -syntyneistä oli noin 60% rokotettu. Ja seuraavasta ikäluokasta (1982-1986 -syntyneet) noin 40%. Oma tehosteeni on 6.9. Eli 1980-luvulla syntyneistä on tuossa kohtaa kun liiga alkaa, rokotettu kahdesti ehkä kolmannes, mikä on kyllä ihan hyvä osuus, ja tuo määrä kasvaa nopeasti kohti lokakuun alkua
Tosin mikä kattavuus sitten vaaditaan laumasuojaan... Tuo 70% oli alkuperäinen arvio, mikä on perustunut ymmärtääkseni alkuperäisen viruksen R0-lukuun (arvioitu olevan noin 3). Pari päivää sitten taas THL:n asiantuntijat arvioivat deltalla tämän olevan jopa 4.5, mikä olisi selvästi pahempi. Tuolla vapaan puolen koronarokote-ketjussa laskeskelin maallikon pätevyydellä, että tuo vaatisi yli 85% rokotekattavuutta...
Näissä yleisörajoituksissa on koko ajan ollut niiden päivittäisten tautilukujen taustalla ollut isona se huoli tehohoitopaikkojen riittävyydestä, sitä on yritetty suojella. Vaikka teholle asti päätyvät ovat varsin marginaalinen joukko, niin taisin joskus aiemminkin sanoa, että jopa suurella ja mahtavalla HUS-alueella ollaan nopeasti kusessa tehohoitapaikkojen kanssa. Meilahdessa raja on esimerkiksi 30(!!) ihmistä, eli jos teholla on sitä enemmän potilaita, niin sairaalan muita toimintoja pitää alkaa ajamaan puoliteholle, koska henkilökuntaa pitää alkaa siirtämään teho-osastolle (samoin silloin potilaita aletaan lähettää muihin HUSin sairaaloihin, joiden teho-osastojen kapasiteetit ovat luonnollisesti vielä pienemmät kuin 30). Tämä on yksi pääsyy yleisötapahtumien rajoituksiin..
Juuri näin. Ja uskoisin, että tuossa arvioidaan myös yhteiskunnallisia vaikutuksia. Jos tauti alkaa kunnolla levitä, niin sairaalat voivat olla ongelmissa, jos henkilökuntaa on laajemmin sairaana. Tämä pätee toki muillekin aloille. Näistä osa on kriittisiä yhteiskunnalle, ja osalle yrityksiä tulee taas ongelmia taloudelliselta kantilta, jos henkilökunta tai asiakkaat ovat suurina joukkoina kipeänä. Yhtä kaikki, uskon syksyllä tilanteen olevan rokotuskattavuuden vuoksi varsin hyvä, mikä pitää tautitapausten määrän pitkälti kurissa. Silti paikallisia epidemioita voi tulla, ja on ihan mahdollista, että niitä joudutaan päättäjien toimesta hillitsemään toivottavasti alueellisilla ja lyhytkestoisilla rajoituksilla.