Järkevää on:
- häiritä yhteiskunnallista elämää mahdollisimman vähän
- olla varovainen ja välttää turhia kontakteja
- pitää korona kurissa siten, että siedämme tartuntoja, muttemme kuitenkaan ylireagoi niihin, tartuntoja kriittisempiä ovat sairaalahoidon sekä tehohoidon tarve, koska harvoin tuo korona suoraan meistä ketään tiputtaa, kyllä sinne hautaan kuljetaan sairaalaan kautta
Viikkotasolla kuljetaan nyt jossakin 200-300 tartunnan välissä. Viikkotaso on ainoa järkevä mittari, koska on erilaisia viiveitä sekä tilastoinnin eroja.
200-300 tartuntaa kohden sairaalaan joutuu ihmisiä 5-10. Tehohoitoon yksi tai kaksi.
Jokainen sairaalajakso on liikaa, mutta sairaalajaksoja tulee muutenkin - koronalla tai ilman. Keuhkokuume vie sairaalaan monta ihmistä vuosittain.
En yritä vähätellä.
En pyydä paljoa.
Pyydän ainoastaan suhteellisuutta. Kestämme vielä sairaaloiden osalta paljon isommankin tartuntamäärän - ja on aika ikävä sanoa, että kestämme sen ihan pirun hyvin. Kestävä taso voi olla koko vuoden n. 100 tartuntaa päivässä. Tartunnat ovat avaamisen hinta.
Nyt meillä on merkittäviä ristiinvetoja ihmisten välillä - myös asiantuntijoiden siitä, mikä on sopiva hinta. Mitä tartuntamääriä näistä massatapahtumista voidaan odottaa? Suomessa ei ole oikein esimerkkejä. Ulkomailta tunnetaan esimerkkejä.
Kouluissahan ihmisiä on paljon enemmän - samoin julkisissa tiloissa. Tällä hetkellä mietitään nyt sitä, kuinka moni meistä on valmis ottamaan riskejä sen sadan tartunnan edestä. Jääkiekon suhteen (ja massatapahtumien suhteen) tuntuu, että riskiä ei oikein haluta ottaa.
Otan tällaisen hauskan esimerkin vielä loppuun:
yksi ystäväni meni kaverinsa valmistujaisiin, jossa paikalla oli yksityisessä talossa (pieni talo) yli 50 ihmistä. Se ei ollut hänen mielestään riski.
Sama tyyppi ei suostunut tulemaan Tapparan peliin (harjoituspeli), jossa yleisöä oli n. 400. Välit olivat isommat, tilaa oli enemmän ja ruuhkaa ei sitäkään vähää.
Ihmiset ovat aika alttiita tälle vaikuttamispuheelle. Yksilöt tekevät suoraan sanoen epäloogisia ja järjettömiä päätöksiä. Mikä näitä päätöksiä ohjaa? Pelko.