Koronavirus – keskustelua rokottamisesta

  • 1 253 201
  • 10 614
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä tuo aika tasaisesti vähän yli 50k/viimeiset 7pv on nyt ollut jo pidempään. Helppo aina tarkastaa koronabotin seurannasta Twitteristä.

Toivottavasti tuo tahti 4-5 -kertaistuu, kun rokotetta saadaan maahan.
Nopeasti kun katoin, niin viime päivinä tahti on ollut n. 25000/7 vrk?
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helsingissä pääsee nyt varaamaan rokotusajan 1952-1956 syntyneet riskiryhmään 1 kuuluvat sekä 1941 tai aiemmin syntyneet ihmiset. Ainakin merkkejä siitä, että homma etenee ja rokotuksiin ollaan valmiina.

e. Itse en tosiaan em. ryhmiin kuulu, niin ei pääse kokeilemaan mihin sen ajan todellisuudessa saisi :)
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Tuo juuri on jännä juttu, että toiset saavat rokotteesta pahempia oireita, kuin toiset itse koronasta. Onhan tuo rokote kuitenkin vaikutukseltaan joillekin, kuin pienen koronan olisi sairastanut.

Ja nimenomaan se tehostava piikki on se, joka noita oireita aiheuttaa. Yhdestä piikistä ei vielä tule mitään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна




Ensimmäisen annoksen saaneita 27 788 ja toisen 35 666? Vai tulkitsenko nyt itse väärin...


Muuten samat, mutta oma taulukkoni (THL:n dataan pohjautuva) näytti toisen piikin saaneiden määräksi viime viikolta 36 666. Mutta ilmeisesti tuossa THL:n datassa oli jotain viivettä juuri reilu viikko sitten, jolloin yhdeltä päivältä kirjautui nollat, ja ne tulivat sitten seuraavana päivänä viiveellä...

Mutta noilla nurkilla joka tapauksessa. Toinen piikki on nyt dominoinut rokotetilastoja. Tämä meno jos jatkuisi, niin meikäläinen saa jälkimmäisen piikin ensin. :)

No, veikkaisin, että tuo vauhti muuttuu lähiaikoina, kun toisen piikin antovälin kasvattaminen alkaa näkyä.
 
F

Flonaldo

Tsekkasin tuon THL:n aamun infon. Vähän yllättävää, että tätä ei missään mediassa ole oikein nostettu esille.

Iso osa ajasta siis meni siihen, että esiteltiin THL:n rokotusskenaariota, missä tehosteannosten antamista viivästytettäisiin syksylle / johokin tulevaisuuteen asti. Koko skenaario perustui siihen, että rokotteita ei tulisi missään vaiheessa enempää kuin nyt tulee helmikuun lopussa 160-170k annosta viikossa.

Se ei siis mikään THL:n uusi strategia tai hyväksytty linja ole, mutta selvästi sellainen, mitä siellä on jo pitkälle pohdittu ja mallinnettu sen vaikutuksia.

En usko, että tuohon tullaan menemään, kun tuo rokotteen saatavuuden oletus on mielestäni tarpeettoman pessimistinen. Osoittaa kuitenkin, että Suomessa ainakin näitä mietitään myös aika vahvasti ulkona laatikosta. (Siihen nähden yhä erikoisempaa, että Oxford/AZ:aa ei anneta vanhuksille, jos ja kun ollaan valmiita taas harkitsemaan tehosteannosten lykkäämistä puolella vuodella valmistajan suosituksista.)
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

En suoraan sanottuna jaksa lukea tuota tekstiä, mutta taulukko on mielestäni aika erikoinen siihen verrattuna, että viime viikon keskiviikkona THL kertoi Suomen rokottavan varovaisen arvion mukaan 2 miljoonaa ihmistä huhtikuun loppuun mennessä.

Eihän nämä ole enää ollenkaan synkassa keskenään. Siis tuo viime viikon tiedotustilaisuus vs. tämän linkkaamani uutisen taulukko.
 
F

Flonaldo

En suoraan sanottuna jaksa lukea tuota tekstiä, mutta taulukko on mielestäni aika erikoinen siihen verrattuna, että viime viikon keskiviikkona THL kertoi Suomen rokottavan varovaisen arvion mukaan 2 miljoonaa ihmistä huhtikuun loppuun mennessä.

Eihän nämä ole enää ollenkaan synkassa keskenään. Siis tuo viime viikon tiedotustilaisuus vs. tämän linkkaamani uutisen taulukko.
JOS rokotteita ei saapuisi helmikuun lopun eriä nopeammin jatkossakaan, tulisi 2M rokotetta täyteen joskus huhti-toukokuun vaihteessa.

JOS tehosterokote annettaisiin neljän viikon välein, pitäisi jo nyt käytännössä kuitenkin rokottamisen tahti puolittaa - jolloin tiettyihin ikäryhmiin pääsemisessä kestäisi tietysti tupla-aika.

Nyt kuitenkin mennään 12 viikon aikavälillä, ja lisäksi THL tosiaan pohtii koko tehosteen antamisen lykkäämistä johonkin hamaan tulevaisuuteen. Se koko skenaario kuitenkin perustuu tuohon, että rokotteita ei tulisi yhtään nopeammin kuin nyt. Se on mielestäni tarpeettoman pessimististä.

Toisaalta, ehkä siellä Pfizerin tehtaalla se kapasiteetin kasvattaminen meneekin ihan pieleen ja kohta sieltä ei tulekaan kuin rippeitä. Todennäköisyys on pieni, mutta ihan housut kintuissa vonderleyeninä ei kannata tulla yllätetyksi siinäkään tapauksessa.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Kipukynnykset tosiaan kovin yksilöllisiä. Toinen ei muuten sairasta juurikaan ja tuntee herkästi vaikkapa päänsäryn. Sitten on tällaisia melkein kaiken jo kärsineitä, joilla kipukynnys on paljon korkeampi. Kuume haittana toki yhdistävämpi. Jos allekirjoittaneen lääkkeissä mainitaan haittoja, joita ilmenee yhdellä kymmenestä, otan nuo aika reippaana vastaan (jos nyt satun olemaan juuri se yksi kymmenestä).

Turussa alkaa tällä viikolla 1-riskiryhmien AZ-rokotukset. Pieni "jee" tuolle, vaikken itse porukkaan kuulu.
 

Leijona

Jäsen
Tapio Sadeojan kolumni: EU:n rokotehankinnoissa on mennyt pieleen kaikki - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mitäs mieltä palstalaiset ovat kyseisestä artikkelista?

Mielestäni hiukan erikoinen mielipide ottaen huomioon, että viime aikojen rokoteuutiset ovat olleet varsin positiivisia. Itse ainakin olen aivan tyytyväinen, mikäli ison riskin ryhmät on rokotettu huhtikuuhun mennessä ja muut halukkaat kesän loppuun mennessä. Kesällähän virustilanne todennäköisesti helpottuu joka tapauksessa. Jos sitten syksyllä tulisi jonkin uuden variantin aalto, niin sehän tulisi rokotteista riippumatta.

Tähän liittyen, mielestäni THL voisi jo nyt tehdä melko selkeän linjauksen, että kesällä saa elää melko vapaasti ja järjestää festareita. Jo pelkästään yli 60-vuotiaiden suojaaminen romahduttaa sairaalahoitoa tarvitsevien määrän, jolloin rajoitusten tarve vähenee merkittävästi.

Mielestäni EU:n laaja rokoteohjelma ei ole ollut täydellinen, mutta aivan mukiinmenevä. Rokotteita on tilattu laajasti, jolloin yksittäisen valmistajan ongelmat eivät romahduta suunnitelmaa. EMA olisi voinut hyväksyä (suositella) rokotteita muutamaa viikkoa aiemmin, kuten USA:ssa (Pfizer) ja Britanniassa (AZ & Pfizer). Toisaalta USA ei ole hyväksynyt AZ:ta vielä ollenkaan, mikä on omasta mielestäni vähän hullunkurista.

AstraZenecan Belgian tehtaan tuotanto-ongelmat ovat ikävä asia, mutta en syytä tästä EU:ta. Saamaan aikaan Pfizerin tehtaat on saanut skaalattua annosmääränsä ylös, mikä on erinomainen uutinen.

Omat isovanhempani saivat ensimmäiset annokset viime viikolla. Heitäkin voinee siis taas nähdä melko huoletta :)
 
Viimeksi muokattu:

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Tähän liittyen, mielestäni THL voisi jo nyt tehdä melko selkeän linjauksen, että kesällä saa elää vapaasti ja järjestää festareita. Jo pelkästään yli 60-vuotiaiden suojaaminen romahduttaa sairaalahoitoa tarvitsevien määrän, jolloin rajoitusten tarve katoaa.

Vaikka kukaan meistä tuskin on näistä rajoitteista innoissaan, niin THL ei takuulla tule tällaista "virhettä" tekemään - jos tällaista infoa julistettaisiin jo tässä vaiheessa, niin mikä haloo siitä syntyisikään jos sitten kesän korvalla nuo kaikki jouduttaisiin perumaan? Jokaisen tietysti pitäisi ymmärtää, että arvio on aina vain arvio, mutta silti.

Jo tämä koko rokoteshow ylioptimistisine arvioineen ja siihen liittyvine tiedotuksineen ovat aiheuttaneet sen, että nyt kannattaa kaikenlaisia lupauksia, jopa arvioita käsitellä aika harkitsevasti. Monille ihmisille iski jumalaton epätoivo kun mediassa oli eri tahoilta viestitty, että isot massarokotukset alkavat lähiviikkoina ja kun sitten niin ei käynytkään, niin soppa oli valmis.

Toki tässä pitää muistaa se, että lausuntoja annettiin sen tiedon ja uskomuksen pohjalta, että mm. sitä AZ:n rokotetta tulee satojatuhansia ihan lähiaikoina, mutta tässä taas nähtiin se, ettei moisia lausuntoja pitäisi mennä antamaan ennen kuin rokotteet on fyysisesti maassa.

Tottakai meistä jokainen haluaisi infoa milloin tämä touhu on ohi ja jotain porkkanaa siitä, että rokotusajankohta lähenee, mutta silti yltiloptimististen lausuntojen antaminen aiheuttaa myös näitä vastareaktioita kun asiat eivät menekään suunnitellusti. Tätä vasten THL ei takuulla tule antamaan lausuntoja tässä vaiheessa, että kesällä kaikki on taas normaalisti. On niitä lausuntoja edelleenkin annettu eri tahoilta, että kesällä tilanne _saattaa_ jo normalisoitua, mutta mitään sen varmempaa lupausta sieltä ei tule vielä aikoihin tulemaan.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Turussa aletaan huomisesta eteenpäin rokottomaan myös alle 70-vuotiaita 1. riskiryhmään kuuluvia ja maaliskuusta eteenpäin on tarkoitus siirtyä myös 2. riskiryhmään. Vauhti vaikuttaa mielestäni hyvältä.

Tämä tekee myös jonkinlaisen tyhjiön yli 70v porukalle. Kaupungin sivuilla oli pitkään niin, että maalis-huhtikuussa olisi 1. riskiryhmä vuorossa. Olisikohan rokotteita niin, että AZ:t pitäisi saada käytettyä ja vanhemmille odotetaan muita.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En tiedä johtuuko rokotteesta, mutta hakiessani lastani eskarista, iski uskomaton väsy. Nyt puolittaisessa unessa mennyt monta tuntia ja aina vaan väsyttää. Silmät on vaan todella raskaat ja lähes kipeät.
 
F

Flonaldo

Mitäs mieltä palstalaiset ovat kyseisestä artikkelista?
Kaikki ei ole selvästikään mennyt pieleen, kun rokotteita koko ajan tulee, enenevissä määrin. Suurimmalla osalla maailmasta näin ei ole ja EU-maat ovat rokotemäärissä heti kärjen jälkeen tarkkailuasemissa. Sen sijaan hankkeessa on tapahtunut kaikki mahdollinen mitä pahimmillaan EU-projekteissa juuri EU-syistä voi mennä vikaan. Hidasta, riitaista, syyttelyä, vähän valehtelua, nurkkakuntaista.

Jos sitten syksyllä tulisi jonkin uuden variantin aalto, niin sehän tulisi rokotteista riippumatta.
EU ei toki ollut nyt ihan kärjessä noita uusiakaan sopimuksia tekemässä tai vieläkään omaa valmistuskapasiteettia varaamassa... Tilanne ei yhäkään ole se, että olisi vedetty mieluummin vaikka överiksi ja turvattu myös syksyn tilanne varmuudella.

Toisaalta USA ei ole hyväksynyt AZ:ta vielä ollenkaan, mikä on omasta mielestäni vähän hullunkurista.
Jenkit ja FDA eivät noin periaatteellisesti hyväksy mitään, mitä ei ole testattu jenkeissä ja heidän väestökoostumuksellaan ja protokolloillaan. AZ:n jenkkikokeen tulokset pitäisi olla tulossa viikkojen sisään.
 
F

Flonaldo

Oliko mitään kommenttia liittyen Etelä-Afrikkalaiseen?
Siellä vasta rohvessorit hölisee ja vastailee maailman lehdistön kysymyksiin. Pääviesti: ei ole mitään merkkiä tai todisteita, että Oxford/AZ tai muut rokotteet eivät suojaisi vakavalta taudilta / kuolemalta eafrikkalaista vastaan. Sekundäärinen viesti: tutkimus oli pieni, epäedustava jne. Jotta rokotteen positiivinen tulos hyväksyttäisiin, vaaditaan siihen kymmenientuhansien osanottajien kokeita ja paljon selvempiä tuloksia. Potentiaalisen negatiivisen tuloksen osalta pitäisi toimia samoin, vaikka tutkimuksen osoittama suunta olikin huolestuttava.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
WHO suosittelee AZ/Oxfordia kaikille aikuisille.

Miksi eivät suosittelisi, kun mitään suurempia haittavaikutuksia ei ole? Toki ei ole myöskään varmaa tietoa, antaako AZ:n litku suojaa vanhuksille ja virusmuunnoksia vastaan. Oletuksena nykytiedolla kuitenkin AZ-piikit on parempi käyttää kuin laittaa roskiin. Saattavat suojata ainakin vakavalta taudilta, kunnes toisin todistetaan.

Käytäntö sitten näyttää, millaista apua kansanrokote todellisuudessa tuo ja kuinka nopeasti muuntovirukset pääsevät leviämään. Tilanne on tietysti erilainen niillä aluille, missä muuntovirus on jo levinnyt ja jos ilmenee, että AZ ei suojaa.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Tyypillinen Ilta-Pulujen vuodatus, jossa todetaan että EU on paska, byrokraatit paskoja ja paskuuden multihuipentuma ovat EU:n byrokraatit. Sitten kun lähdetään tutkimaan konkreettisia ehdotuksia siitä, mitä olisi pitänyt toisin, niin huomataan että niitä ei käytännössä löydy artikkelista yhtään. Nojoo, koronanyrkki mainitaan (mitä ikinä se tässä tapauksessa olisi tarkoittanutkaan), mutta seuraavassa virkkeessäkin jo todetaan että sellaisen organisointi olisi vaikeaa. Mutta joka tapauksessa EU on paska kun eivät ole nyrkkiäkään saaneet aikaan.

Varmasti parannettavaa olisi EU:n osalta ollut ja jotkut lausunnot olisi saanut jättää antamatta. Mutta jos katsotaan isoa kuvaa niin EU on tilannut yli 2 miljardia rokoteannosta 450 miljoonalle asukkaalleen ja EU-maissa on rokotettu n. 4% väestöstä jo nyt helmikuun alussa eli alle 1,5 kuukaudessa. En ainakaan itse olisi millään uskonut tällaiseen vauhtiin vaikkapa muutama kuukausi sitten. On ihan turhaa leukojen louskutusta väittää, että EU:n tilanne rokotusten hankkimisen tai edes toimitusvauhdin suhteen olisi "katastrofi" tai "surullinen, traaginen lopputulos".

Muutenkaan en oikein pidä tästä keskustelusta, jossa rakennetaan rokottamisen osalta vastakkainasetteluja tyyliin EU vs. Israel tai EU vs. UK. Kun oikea matsi käydään välillä maailma vs. koronavirus. Kaikki rokoteannokset, mitä missään päin maailmaa annetaan, ovat tässä matsissa pieniä askelia kohti tavoitetta eli pandemian nitistämistä ja vanhaan normaaliin palaamista.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tapio Sadeojan kolumni: EU:n rokotehankinnoissa on mennyt pieleen kaikki - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mitäs mieltä palstalaiset ovat kyseisestä artikkelista?

Mielestäni hiukan erikoinen mielipide ottaen huomioon, että viime aikojen rokoteuutiset ovat olleet varsin positiivisia. Itse ainakin olen aivan tyytyväinen, mikäli ison riskin ryhmät on rokotettu huhtikuuhun mennessä ja muut halukkaat kesän loppuun mennessä. Kesällähän virustilanne todennäköisesti helpottuu joka tapauksessa. Jos sitten syksyllä tulisi jonkin uuden variantin aalto, niin sehän tulisi rokotteista riippumatta.

Olen samaa mieltä. Heikko ja populistinen kirjoitus. Noudattaa IS:n nykyistä linjaa kolumnien suhteen - ja mikäs sinä, syvät rivit tykkää. Siitä kirjoittajalle kuitenkin kreditit, että mainitsi sen tosiasian, että hankinta yhdessä EU:n kanssa oli Suomelle ainoa järkevä vaihtoehto.

Mitä tulee EU:n rokotehankintoihin, niin aivan hyvinhän se on tosiaan mennyt. AZ:n ongelmien osalta EU:lla kävi tavallaan paska säkä, koska firman kupru osui Euroopan tuotanto- ja toimitusketjun kohdalle. Sen jälkeinen riitely näytti vähän rumalta, mutta sehän oli toki osin teatteriakin kansan ja jäsenvaltioiden suuntaan. Sittemmin homma on ollut vahvasti selkiämään päin, mikä ei tietystikään ole yllättävää. Tottakai tämmöisessä asiassa etsitään ja löydetään ratkaisut lopulta yhdessä.

Mitä tulee tuohon Saksassa käytävään "ankaraan kritiikkiin" ja "päiden vaatimiseen vadille", niin riittää, kun katsoo mistä suunnasta kritiikki tulee ja tarkistaa sen jälkeen seuraavien liittopäivävaalien ajankohdan. Varakansleri Scholz (demarit) on kusessa puolueensa hiipuneen kannatuksen kanssa ja varmasti harmissaan, kun Merkel ja CDU kerää kaikki pointsit korona-asioiden hoitamisesta. Liberaalimpi äänestäjäkunta puolestaan on menossa 100-0 Vihreille. Nyt sitten tuli pieni sauma alkaa mesoamaan, joten siihen piti tarttua - ymmärtäähän sen. Niin ja ne vaalit - ne ovat niinkin pian kuin tämän vuoden syyskuussa.
 
Viimeksi muokattu:

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Eilen varattiin isovanhemmille rokotukset 3.3 ja 26.5, eli kesän kuluessa kaikki vanhukset saaneet rokotukset tehostuksineen. Meneehän tässä vielä tuhottoman kauan kun kaikki halukkaat on saanut molemmat piikit. Onko tietoa, että onko tämä toisen piikin välin pidennys EU-maiden yhteinen päätös vai vaan Suomen asiantuntijoiden? Kolminkertainen väli kuulostaa isolta erolta valmistajan suosituksiin nähden.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös