– Kuntien ja sairaanhoitopiirien kapasiteetti mahdollistaa 500 000-600 000 henkilön rokottamisen viikossa, Kontio sanoo.
Kova olisi tahti, jos rokotetta vaan tulisi tarpeeksi maahan.
Ei tuon pitäisi olla mitenkään mahdoton, joskin se toki on tavoitteellinen luku.
Briteissä selvästi hidastavana tekijänä on yhä rokotteen saatavuus, ja väkilukuihin suhteutettuna pistelevät tällä hetkellä 250k (3M) viikossa. Rokotusten järjestämisessä myös samankaltaisuutta Suomen kanssa: julkinen terveydenhuolto, isompia ja pienempiä terveysasemia, osin isoista sairaaloista ja lisäksi kourallinen joukkorokotuspaikkoja.
Jossain kohdin tulee vastaan tietysti myös ihmisten halukkuus. Briteissä tuohon on pystytty, kun esim. >95 % 75-79-vuotiaista on piikin käynyt hakemassa välittömästi, kun siihen on tilaisuus tarjoutunut. Kun mennään nuorempiin ikäluokkiin, ei jokaista aikaa kalenterissa enää niin vaan saadakaan täytettyä ja osa vuorokauden kellonajoista on sellaisia, että töissä käyvät vanhemmat eivät vain niihin taivu. Ellei rokotuksia tuoda sinne Prismaan jne.
***
Tuo "täysin steriili immuniteetti" on hyvä tarkennus Nohynekilta. Varmasti loppuvuodesta saatetaan vetää riskiryhmille uutta rundia, mutta ylipäänsä viruksen leviämisen potentiaali on huomattavasti pienempi silloin ja voidaan todeta, että ei-riskiryhmien kohdalla täysi rokotuskierros ei enää ole edes välttämättä pakollinen. Vaikka immuunisuojasta olisi ajan kulumisen ja/tai uusien varianttien myötä karissut jotain pois, on se hyvin todennäköisesti riittävä tekemään koronasta hyvin toisenlaisen taudin profiililtaan: vähemmän leviävän ja vähemmän vaarallisen.