Asian todellista luonnettahan on mahdotonta tietää kun sopimuksien yksityiskohdat ei tule ikinä julkisuuteen, mutta minun nenääni haiskahtaa erittäin paljon siltä että EU komissio vyöryttää omaa huonoa työtään AZ:n niskaan.
EU on kaivanut oman kuoppansa viivyttelemällä rokotteen hyväksymisen kanssa, ja lisäksi nyt näköjään polttaa kaikki sillat AZ:n suuntaan. Voitte kuvitella tuleeko AZ toimittamaan yhtään minimisopimusvaatimuksen ylittävää määrää EU:lle yhtään nopeammalla aikataululla vaikka tämä olisi mahdollistakin tuotantokapasiteetin suhteen. Ainakin itse AZ edustajana lähettäisin rokotetta mieluummin esim. Intian tai Etelä-Amerikan markkinoille tuossa tapauksessa.
Niin, EU maksaa tästä 46% vähemmän annokselta kuin esim USA. Ei sinänsä ihme, että EU on kärsijänä.
Tässä on ollut puhetta että on vaarana että nuo Astran rokotteet menee vanhaksi. Voisiko se olla syynä tähän? Astralla päätettiin että paskat, nyt pitää varasto saada tyhjäksi ettei litkut mene hukkaan. EU yrittää sitten epätoivoisesti pestä kätensä tästä syyttämällä Astraa, vaikka virhe olikin oma.
Jotenkin kuulostaa vain hullulta että tämä koko tilanne olisi voinut tulla molemmille osapuolille yllätyksenä. Kyllä se virhe taitaa olla se että tämä jahkailu on aiheuttanut tämän, tavalla tai toisella.
Totuus taitaa olla paljon tylsempi ja proosallisempi, kuin se, että EU "maksaisi" tässä nyt viivyttelemisestään tai että se on sopinut AZ:n kanssa alhaisemmasta hinnasta.
Kyse on nyt siitä, että AstraZenecan tärkeällä (tärkeimmällä?) sopimusvalmistajalla Euroopassa - eli Belgialaisella Novasepilla on tuotantovaikeuksia. Tämä nimenomainen ongelma ei vaikuta esimerkiksi Intiaan tai USA:aan, koska AstraZenecalla on muilla maantieteellisillä aleuilla eri sopimusvalmistajat. Myös Britanniassa sillä on eri valmistaja. Eikä kyse myöskään ole mistään nollasummapelistä, että AZ piruuttansa "lähettelisi" mitään rokotteita toisen valmistajan alueelta toiselle, koska EU kiusaa.
Se, että EU antaa painetta AstraZenecalle on tietenkin aivan normaalia liikesuhteen hoitoa, ei "siltojen polttamista". Samalla tavalla AZ antaa painetta Novasepille tuotantonsa kuntoonsaattamiseksi. Minäkään en toki pidä siitä, että EU julkisuudessa syyttelee AstraZenecaa, koska en myöskään näe sen auttavan mitään - tuotanto tulee kuntoon sitten kun se tulee kuntoon. Mutta julkisuudessa mouhoaminen on sinällään ymmärrettävää, että tämä asia yksinkertaisesti kuumentaa niin paljon tunteita kansan keskuudessa - eli populistisella otteella yritetään osoittaa, että asialle ollaan tekemässä jotakin. Jos EU ei pitäisi tästä meteliä, olisi nyt päällä hirveä poru siitä, että "EU on totaalisen munaton, kun ei edes vaadi AZ:a korjaamaan tuotanto-ongelmiansa".
Summa summarum: EU:ta on turha syyttää siitä, että AZ:n alueellisella sopimuskumppanilla on vaikeuksia. AZ on asiakkaidensa suuntaan vastuussa itse valitsemiensa partnereiden ongelmista.
***
Johtuneeko uutisoinnin negatiivisuusvääristymästä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Pfizer-BioNTech on onnistunut kasvattamaan tämän vuoden tuotantokapasiteettiaan 1,3 miljardista annoksesta 2 miljardiin. EU:n osalta tämä tarkoittaa vuoden 2021 toimitusten tuplaantumista 300 miljoonasta 600 miljoonaan. Tuotantokapasiteetin nousu vaikuttaa per heti: Itävalta saa ensimmäisen kvartaalin aikana 1,1 miljoonaa annosta, kun alkuperäinen määrä oli 0,9 miljoonaa. Koska käsittääkseni myös Pfizer-BioNTechin rokote on EU:ssa jyvitetty suoraan asukasluvun mukaan, myös Suomen saama määrä nousee samassa suhteessa.
Pfizer-BioNTechin onnistuminen tuotannon ramp-upissa on valtavan hieno uutinen - etenkin, kun jossakin vaiheessa taidettiin julkisuudessa spekuloida myös heidän mahdollisilla tuotanto-ongelmilla. Toki tämä ei vielä riitä yksinään kattamaan AZ:n rokotteen tuotanto-ongelmista koitunutta takaiskua, mutta minä kuitenkin uskon, että myös AZ pystyy melko nopeastikin selvittämään tuotanto-ongelmansa. Koska niin se useimmiten markkinataloudessa menee.
Lähde Pfizer-BioNTechia koskevalle uutiselle (valitettavasti auf Deutsch):
Corona: Pfizer liefert mehr Impfstoffe als geplant
Im ersten Quartal wird Österreich voraussichtlich 1,1 Millionen Dosen erhalten - ursprünglich waren 900.000 vorgesehen. Bis Jahresende gibt es Biontech-Impfstoff für 60 Prozent der Österreicher.
kurier.at
Viimeksi muokattu: