- Huhtikuun alussa, kevään pahimman koronapiikin aikaan koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli Suomessa 160. Tällä hetkellä tuo luku on Suomessa kokonaisuudessaan 137, mutta rokottamattomien piirissä se on 700. Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka monta tartuntaa on ollut sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon aikajaksolla.
– Rokotuskattavuus on hyvä, mutta tässä nyt erityisesti korostuu se, että rokottamattomat ovat se ryhmä, joka sairastuu, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
- Esimerkiksi Helsingissä lokakuun kahdella ensimmäisellä viikolla ilmaantuvuusluku oli rokottamattomien osalta 11 kertaa suurempi kahden rokotteen saaneisiin verrattuna.
Hieman jäin pohtimaan näitä THL:n ilmoittamia lukuja. Katselin, että viikko sitten Suomessa oli rokottamattomia noin 1.37 miljoonaa, ja yli 12-vuotiaista noin 752 000.
Eilisen datan perusteella Suomessa olisi viimeisen kahden viikon aikana ollut 7353 tartuntaa. Jos tuo 700 koskisi kaikkia rokottamattomia, se olisi jo 9590 tartuntaa. Tuo ei täsmää. Jos se on rokottamattoman aikuisväestön, se tarkoittaisi noin 5250 tartuntaa. THL:n datassa on kerrottu kahden viikon tartuntamäärät aina kymmenen ikävuoden haarukoissa. 10+ -ikäryhmissä tartuntoja oli 6181. Jos tuon 10-19 -vuotiaiden ikäryhmän odottaisi jakautuvan tasaisesti, hyvä arvio 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tartunnoiksi olisi 5900.
Tuon perusteella yli 12-vuotiaista rokotetuista (sis. myös vain kertaalleen rokotetut) olisi siis sairastunut kahden viikon aikana noin 650 henkeä. Tuon ryhmän ilmaantuvuusluku olisi vain 15.6.
Jotenkin tuon perusteella en ihan usko, että rokottamattomien ilmaantuvuusluku olisi kuitenkaan ihan 700:n pinnassa kuitenkaan. Sillä tuo 700/15.6 on noin 45, mikä on huomattavasti enemmän kuin 11, minkä THL tuossa ilmoitti.
Joka tapauksessa ero rokottamattomien ja rokotettujen välillä on suuri, mutta jotain mätää noissa luvuissa silti on.