Siirretty tämä keskustelu tähän ketjuun.
Nythän uusimpien tietojen valossa ja intialaisesta variantista johtuen taidetaan ainakin riskiryhmäläiset ja vanhukset joutua rokottamaan kolmannen kerran.
Itse vielä hieman toppuuttelisin tätä. Ei ole vielä todellista näyttöä siitä, että rokotesuoja hiipuisi kovin nopeasti - ainakaan suoja vakavalta taudilta. Israelin tiedot tuntuivat enemmän panikoinnilta yhtäkkiä nouseviin tartuntalukuihin, kun käytiin jo käytännössä nollissa. Ne ihmiset, joilla rokote ei toimi ollenkaan / toimii heikosti ovat siellä ihan ensimmäisenä rokotettujen joukossa pääosin. Kun tartuntoja on muussa väestössä, on luonnollista, että niitä osuu myös tuohon ryhmään.
Varautuminen asiaan on syytä luonnollista tehdä ja varmistaa, että ne rokotteet käytössä ovat, mikäli niitä tarvitaan.
Suomen valttina tässä myös se, että valtaosa korkeimman riskin ihmisistä on rokotettu 12 viikon välillä, mikä erittäin todennäköisesti tuottaa korkeamman ja pitkäkestoisemman immuunisuojan kuin lyhyempi väli.
Oma, selvästi pienempi, ryhmänsä ovat sitten immuunivajeiset, verisyöpää sairastavat jne., joille kolmas rokote lienee tarpeellinen viimeistään ennen talvikautta.
Tältä osinhan THL ei ole vielä mitään kantaa ottanut ja pyrkinyt sieltäkin suunnalta asian suhteen ottamaan rauhallisesti. Hyvä näin. Itse olin melko yllättynyt kuinka nopeasti ja oikeastaan ilman mitään laajempaa keskustelua THL suositteli laajamittaisia rokotuksia kaikille yli 12-vuotiaille.
Pfizerin kokeet olivat kuitenkin melko pieniä osallistujamäärältään ja oikeaa dataa esim. Yhdysvalloista vielä odotellaan. Teinien rokottaminen tietysti vähentäisi yleisesti tartuntapotentiaalia, mutta rokotteen hyöty/haitta-suhteesta heille ei ole vielä muuta tietoa kuin että hyödyt henkilökohtaisesti lapsille ovat pienet. Ja täälläkin tietysti oma lukunsa erityisiin riskiryhmiin kuuluvat.
Kolmas rokote on mitä todennäköisimmin sellainen, että siinä on suoja delta-variantilta. Näin maallikkopohjalta voisin olettaa, että se tarjoaa silloin suojaa myös muilta samankaltaisen piikkiproteiinimuunnoksen sisältävältä variantilta.
Ei välttämättä näin. Koska nykyisten rokotteiden suojahan on deltaa vastaan yhä varsin hyvä. Jos alkuperäisistä kokeista olisi tullut ne tehoprosentit ulos, mitkä nyt on tosielämässä nähty deltaa vastaan, ei kukaan olisi hetkeäkään ajatellut, että rokotteissa olisi mitään vikaa tai korjattavaa.
Nämä rokotteet kyllä (tuplana!) deltan peittoavat, sitä en itse epäile lainkaan. Isompi kysymys sitten mitä tapahtuu, jos delta painetaan ahtaalle. Taas beta esimerkiksi pystyi Afrikassa kiertämään alkuperäisen villiviruksen vasta-aineet helpohkostikin ja teki samoin AZ:n rokotteelle - vaikka data melko vajavaista sieltä olikin.
Beta ei taas levinnyt missään muualla valta-asemaan, koska se ei ollut mitenkään merkittävästi tarttuvampi - varsinkaan samanaikaisesti levinnyttä alphaa. Jos taas rokotteet läimivät tarttuvammat deltat ja alphat, voi yhtäkkiä betan suhteellinen etu tehdäkin siitä valtaviruksen.
Ja sitten on tietysti kaikki uudet mahdolliset variantit... Mutta se että viruksella on genomissaan vaikka yhdistynyt deltan ja betan muutokset, ei tarkoita, että se olisi sekä tuplasti tarttuvampi ja kiertäisi rokotteita liki kokonaan. Se voi olla täysin elinkelvoton, se voi olla heikompi kuin alkuperäinen kaikissa suhteissa tai sitten se voi olla kauhuskenaariomme.
Laboratoriokokeissa betan sairastamisen tuomat vasta-aineet ovat olleet kaikkein tehokkaimpia listimään mitä tahansa muita variantteja viruksesta myös. Mutta viruksen biologia on todella monimutkaista. Yksi muutos genomissa saattaa johtaa piikkiproteiinin taipumiseen mihin tahansa uuteen kolmiulotteiseen muotoon, millä tahansa vaikutuksilla vasta-aineiden toimintaan sitä vastaan.