Mainos

Koronavirus – keskustelua rokottamisesta

  • 1 284 759
  • 10 613

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Älä nyt on aina hyvä näyttää ihmisille, että miten heidän muka rationaalinen toiminta ei itseasiassa olekkaan sitä. Eikä kannata turhaan loukkaantua kun he eivät suostu näkemään omassa toiminnassaan juurikin sitä samaa mistä he syyttävät muita. Aina kannattaa sohasta muurhaispesää kun mahdollista. Olet sitäpaitsi täysin oikeassa, että sinne johonkin Italiaanhan tai jopa Afrikkaan ne rokotteet pitäisi lähettää jos ei ajatella omaa napaa. Jos ajatellaan niin oltaisiin nyt edes rehellisiä asian suhteen.

Eikö valtion siis ole tarkoitus suojella omia kansalaisiaan? Vai mitä oikein haet takaa tällä maalitolppien siirtelyllä?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eikö valtion siis ole tarkoitus suojella omia kansalaisiaan? Vai mitä oikein haet takaa tällä maalitolppien siirtelyllä?
No jos rahan lappaaminen Italiaan on tehokas tapa saada Suomelle vientiä ja EUhan on liki liittovaltio muutenkin, niin mehän vain tehtäisiin itsellemme palvelus. Kohta vienti vetäisi ja talous kukoistaisi tai jotain.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Ja kuten täällä on esitetty niin sitä rokotuksen painotustahan voisi tehdä myös siellä korkean esiintyvyysluvun alueiden sisällä, en tiedä tekeekö esim HUS jo tätä ja onko tällaisesta edes jotain ajatusta. Eli ikäihmiset ja riskiryhmät pahimmilla HUS:n alueilla ensiksi ja sitten annettaisiin rokotetta HUSin matalamman esiintyvyyden alueelle.

Ja mitä tänään lueskelin eri sairaanhoitopiirien arvioita miten rokotukset on edenneet, siis tämä IL:n juttu Sairaanhoitopiireistä kitkeriä kommentteja rokotteiden alueellisesta painottamisesta: "Hyvästä tilanteesta ei tulisi rangaista"

...niin tuon perusteella Uusimaa saisi riskiryhmistä puolet rokotettua huhtikuun aikana ja loput olisi rokotettu toukokuun loppuun mennessä, täällä Kanta-Hämeessa samaan päästäisiin toukukuun aikana. Ja ei tuolla nyt ainakaan tuon jutun perusteella ollut kovinkaan isoja eroja mihin mennessä nuo riskiryhmien rokotukset ollaan saamassa valmiiksi, aikailailla se ennen kesää näyttäisi olevan kaikkialla, myös siis Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla.

Ja missä vaiheessa tuohon alueelliseen painotukseen nyt olisi tarkoitus mennä, jo tässä riskiryhmien aikana vai vasta niiden jälkeen. Ja millä mallilla tuota painotusta tehtäisiin? Ja tottakai maan tarkoitus on suojella omia kansalaisiaan, mutta olisihan tuo mielenkiintoinen päänavaus jos EU:n tasolla ehdottettaisiin rokotteiden kohdentamista pahimpiin tautipesäkkeisiin ja EMA suosittaisi tällaista niin millainen ääni Suomessa olisi ja olisko vastustus samanlaista kuin se on nyt näissä rokotteita mahdollisesti menettävissä sairaanhoitopiireissä ja mitkä olisi perusteet miksi vastuttettaisiin tuota lähtökohtaa. Ja ei, en todellakaan toivo mitään tuon suuntaista esitystä ja tuskin sillä olisi mahdollisuuksia mennä EU:ssa edes läpi.

Ja oma kantani on edelleen että painotusta voidaan tehdä, mutta mennään maan sisällä ns ryhmäjärjestyksessä, eli voidaan painottaa niin että pahimmilla alueille painotetaan rokotteita siten että siellä saadaan riskiryhmät (+ikäihmiset) rokotettua nopeammin mutta tuon jälkeen niitä rokotuksia vapautettaisiin sitten mahdollisesti perässä laahaaviin alueisiin näiden alueiden riskiryhmien rokotuksiin ja vasta kun koko maan riskiryhmät (ja ikäihmiset) on saatu rokotettua aletaan jälleen painottamaan rokotuksia pahimmille alueille ns perusterveen (ei ryhmiin kuuluvien) väestön rokotuksiin.

Täällä Kanta-Hämeessä, Riihimäellä 2.ryhmän ajanvaraus näyttäisi tän hetken tiedon mukaan aukeavan ensi viikolla, tarkoittaakohan tuo että niitä aloitetaan taas vain yli 65 vuotiailla kun THL vatuloi AZ:n kanssa vai annetaanko meille nuoremmille riskiryhmäläisille muutakin, en edelleenkään ole kuullut vahvistusta että käytettäisiin muuta kuin AZ:ta toisin kuin ikäihmisillä käytetään kaikkia tarjolla olevia rokotteita painottuen Pfizeriin ihan saatavuuden takia.

Onko tuosta AZ muuten odotettavissa jotain lisätietoa, oliko se niin että pääsiäisen jälkeen vai vatuloidaanko määrittämätön aika?
 
Viimeksi muokattu:

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Täällä Kanta-Hämeessä, Riihimäellä 2.ryhmän ajanvaraus näyttäisi tän hetken tiedon mukaan aukeavan ensi viikolla, tarkoittaakohan tuo että niitä aloitetaan taas vain yli 65 vuotiailla kun THL vatuloi AZ:n kanssa vai annetaanko meille alle nuoremmille riskiryhmäläisille muutakin, en edelleenkään ole kuullut vahvistusta että käytettäisiin muuta kuin AZ:ta toisin kuin ikäihmisillä käytetään kaikkia tarjolla olevia.

Turussa ainakin riskiryhmät 1 ja 2 ovat pausella, vanhempia rokotetaan. 70-79 -vuotiaita porrastetaan nyt tekstiviestein. Naapurikaupungeilla käsittääkseni enemmän pulmia, koska ei ole muita rokotteita juuri.

Tämäkin sekoilu pistää miettimään, että olisihan ne vaalit tullut aivan liian äkkiä.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Tästä rokotejärjestyksestä sen verran, että itse haluaisin vain tämän koronan aiheuttaman pahan unen loppuvan siten, että elämä voisi palata normaalimmaksi. Senpä takia olen valmis ottamaan rokotteen vaikka heti tai antamaan sen enemmän tarvitsevalle, mitä tahansa, kunhan rokotejärjestys johtaa siihen, että tilanne Suomessa epidemian näkökulmasta normalisoituu.
 
F

Flonaldo

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka yleinen tämä harvinainen vertitulppa oire on ihmisillä yleensä. Itse yritin asiaan etsiä vastausta, mutta en tiedä löysinkö oikeaa. Alla olevassa linkissä mainitaan, että esiintyvyys olisi luokkaa 3-4 tapausta vuodessa miljoonaa aikuista kohden. Saksassa näitä on havaittu 31 tapausta. Kun Saksa on rokottanut 1,7 miljoonaa ihmistä AstraZenecalla, niin onhan noita tapauksia siis enemmän kuin normaalisti(jos olen ymmärtänyt oikein).
Ilmeisesti oikea vastaus on "niin harvinainen, että sitä ei ole siinä määrin tutkittu, että varmuudella tiedettäisiin". On se sitten yksi tai kaksi miljoonasta, niin sitä kokoluokkaa kuitenkin.

Jotain Saksassa tapahtuu, se on selvää. Mutta mitä?

Briteissä on rokotettu AZ:lla moninkertainen määrä ja vaikka rokotukset ovat siellä keskittyneet vanhusväestöön, myös riskiryhmäläisiä, hoivakotien henkilöstöä, terveydenhuoltoa jne. on rokotettu enemmän kuin Saksassa annettu AZ:aa yhteensä. Tulos 4 kpl näitä hyvin spesifejä aivolaskimotukoksia AZ:lla, 2 kpl Pfizerilla.

Ranskassa, Italiassa, ympäri Eurooppaa on myös rokotuksia annettu AZ:lla suurempia määriä yhteensä kuin Saksassa ja tapausmäärät ovat näitä ihan yksittäisiä jos edes sitäkään.

Ovatko kaikki Saksan tapaukset todella juuri näitä verihiutalevähentymä+aivolaskimotukos? Kuinka hyvin / helposti / varmasti tuo tila voidaan diagnosoida?

Siihen on vaikea uskoa, että Saksan väestöllä olisi juuri jokin erityisesti altistava tekijä suuressa mittakaavassa.

Erot näissä tapausmäärissä ovat niin valtavia, että sattumaa se ei voi olla. Jotenkin nyt on hieman sellainen kutina, että ilman tätä kaikkea kohua läheskään tuota määrää tapauksia ei olisi diagnosoitu ja kirjattu juuri näiksi aivolaskimotukoksiksi...

edit: ja edelleen olen sitä mieltä että oma rokote saa mennä sille HUS:n alueen maahanmuuttajanuorelle. Sitä välillä ihmettelen kun ollaan esitelty malleja, että kesällä mahdollisesti rokotustodistuksella pääsee paikkaan x ja tai y. No se tietenkin on vaan paskempi tsäkä jos ei pääse kun ei saa rokotetta.
Rokotteiden kohdistamisesta nyt, huhtikuussa, tänään, on maahanmuuttajanuorisolle tarpeetonta puhua.

Jos pk-seutu saisi enemmän rokotteita, ne menisivät 60-vuotiaille, sitten 50-vuotiaille - eivät mamu-nuorille. Rokotteiden ensisijainen tarkoitus on estää kuolemia ja sairaalahoitoon joutumisia.

Ja missä vaiheessa tuohon alueelliseen painotukseen nyt olisi tarkoitus mennä, jo tässä riskiryhmien aikana vai vasta niiden jälkeen. Ja millä mallilla tuota painotusta tehtäisiin?
KRAR:n ehdotus 17.3. oli "tänään". Nyt on kaksi viikkoa sitten vatvottu ja vatvotaan vielä selvästi lisää.

KRAR:n ja THL:n ehdotus oli heti, eikä mitenkään riskiryhmien jälkeen. Juuri nyt pk-seudun riskiryhmiähän tässä haluttaisiin rokottaa, jotta eivät päädy HUS:n sairaaloihin.

Hallituksen "vasta riskiryhmien jälkeen" on omaan korvaani kuulostanut puhtaasti siltä, että yritettiin päästä koko keskustelusta eroon vaikenemalla se kuoliaaksi niin kauan, että sitten kun se olisi ajankohtaista, sillä ei enää ole merkitystä ja voidaan unohtaa kaikessa hiljaisuudessa.

THL:n asiantuntijaryhmällä oli Excel hihassa valmiina, missä kolmella kriteerillä painotusta tehtäisiin. Omasta mielestäni se voisi olla vielä yksinkertaisempaa. Joka tapauksessa kaikki alueet yhä rokotetoimituksia koko ajan saisivat, muualla vain määrät vähenisivät.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Tänään aukesi HUSissa perusterveiden (tai ei-riskiryhmäläisten) 65-69 vuotiaiden ajanvaraus ja pari tuttua oli saanut ajat jo heti ensi viikon alkupuolelle. Positiivinen yllätys oli, että noinkin pian saavat ekat piikkinsä.

Miten siellä voidaan alkaa rokottamaan ei riskiryhmäläisiä jos rokotusjärjestys ainakin tällä tietoa on että mennään ikäihmiset ja riskiryhmät ensin, vai johtuuko tuo mahdollisesti siitä että AZ olisi tarjolla mutta kaikki yli 65 vuotiaat riskiryhmäläiset on HUSin alueella jo rokotettu niin voidaan mennä jo perusterveiden 65v ja yli rokottamiseen?

Ja jos näin niin silloinhan jo ilman keskustelussa olevaa painotustakin HUS näyttäisi menevän paljon edellä monia sairaanhoitopiirejä.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miten siellä voidaan alkaa rokottamaan ei riskiryhmäläisiä jos rokotusjärjestys ainakin tällä tietoa on että mennään ikäihmiset ja riskiryhmät ensin, vai johtuuko tuo mahdollisesti siitä että AZ olisi tarjolla mutta kaikki yli 65 vuotiaat riskiryhmäläiset on HUSin alueella jo rokotettu niin voidaan mennä jo perusterveiden 65v ja yli rokottamiseen?
Kyllä ihmettelin itsekin tätä. Veikkaan, että johtuu juuri tuosta AstraZenecasta ja voi olla ettei noita aikoja ollut paljon tarjolla.

Tällainen on heidän varaussivuilla: Uudenmaan asukkaille - Koronarokotusaika.fi
Riskiryhmien koronavirusrokotukset
THL:n ohjeen mukaan AstraZenecan rokotteen käyttöä voidaan jatkaa maanantaista 29.3. alkaen mutta tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille. Tämä vaikuttaa riskiryhmien rokotuksiin. Osa rokotusajoista saatetaan joutua perumaan. Asuinkuntasi tiedottaa rokotusaikojen peruutuksesta ja uuden ajan varaamisesta. Yli 70-vuotiaiden rokotukset jatkuvat pääsääntöisesti BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotteilla.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Siitä kokkaamaan itelle piikkiä:

 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
@jokerit67 samanlainen tiedote oli myös Kanta-Hämeessä, Riihimäellä, 1.ryhmän ajanvarauksessa, tällä hetkellä tuo tiedote on poistettu sieltä, eli tarkottaisikohan tuo että niitä riskiryhmiä meinataan rokottaa kaikilla tarjolla olevilla rokotteilla ja AZ menee tällä hetkellä vain 65 vuotiaille ja sitä vanhemmille. 2.riskiryhmän osalta täällä ei ole vielä muuta tietoa kuin tuo että ajanvaraus mahdollisesti avautuu ensi viikolla.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Eipä tuo rokotejärjestyksen vekslaaminen ihan helppoa ole kun on tuo Astra Zenecan yli 65v sääntö ja sitten Pfizerin logistiikan vaatimat erikoisjärjestelyt kun pitää tietää viikkoja etukäteen minne menee. Kuinka kauan Helsingissä menisi normaalitahdilla tuon 65-69 rokottamiset ja sitten Astra Zenecoita ei enää tarvittaisi jos ei pian tuota Astra Zenecan ikävaatimusta muutettaisi. Modernaa helpompi siirtää painopisterokotteeksi, mutta jokohan sitäkin pian tulisi vähän enemmän. Onkohan missään mainittu Johnson&Johnsonin ensimmäisten rokotteiden määriä, Ruotsin puolella näkyy arvioitu luku 67000 tälle kuukaudelle sinne, mutta ei taida olla muuta faktaa.
 
4

444

Täällä Kanta-Hämeessä, Riihimäellä 2.ryhmän ajanvaraus näyttäisi tän hetken tiedon mukaan aukeavan ensi viikolla, tarkoittaakohan tuo että niitä aloitetaan taas vain yli 65 vuotiailla kun THL vatuloi AZ:n kanssa vai annetaanko meille nuoremmille riskiryhmäläisille muutakin, en edelleenkään ole kuullut vahvistusta että käytettäisiin muuta kuin AZ:ta toisin kuin ikäihmisillä käytetään kaikkia tarjolla olevia rokotteita painottuen Pfizeriin ihan saatavuuden takia.

Onko tuosta AZ muuten odotettavissa jotain lisätietoa, oliko se niin että pääsiäisen jälkeen vai vatuloidaanko määrittämätön aika?
Täällä Uudellamaalla aukeaa kakkosriskiryhmän ajanvaraus osassa kunnista jälleen huomenna. Piikkinä Pfizer / Moderna, ja AZ:aa tökitään sitten 65-69-v väestöön.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eipä tuo rokotejärjestyksen vekslaaminen ihan helppoa ole kun on tuo Astra Zenecan yli 65v sääntö ja sitten Pfizerin logistiikan vaatimat erikoisjärjestelyt kun pitää tietää viikkoja etukäteen minne menee. Kuinka kauan Helsingissä menisi normaalitahdilla tuon 65-69 rokottamiset ja sitten Astra Zenecoita ei enää tarvittaisi jos ei pian tuota Astra Zenecan ikävaatimusta muutettaisi. Modernaa helpompi siirtää painopisterokotteeksi, mutta jokohan sitäkin pian tulisi vähän enemmän. Onkohan missään mainittu Johnson&Johnsonin ensimmäisten rokotteiden määriä, Ruotsin puolella näkyy arvioitu luku 67000 tälle kuukaudelle sinne, mutta ei taida olla muuta faktaa.
Ei kai sitä painotusta niillä rokotteilla tehdä mitkä ovat jo jossain jakelussa. Ne rokoteannokset, mitkä nyt tulee maahan ohjataan vaan riskialueille isommalla lavalla.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täällä Uudellamaalla aukeaa kakkosriskiryhmän ajanvaraus osassa kunnista jälleen huomenna. Piikkinä Pfizer / Moderna, ja AZ:aa tökitään sitten 65-69-v väestöön.
Stadissa lukee kakkosryhmäan kohdalla: " Rokotusajanvaraus alkaa keskiviikkona 7.4. vanhemmista ikäryhmistä". Mitähän noi vanhemmat ikäryhmät on? Itseä kiinnostaa sattuneesta syystä.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Stadissa lukee kakkosryhmäan kohdalla: " Rokotusajanvaraus alkaa keskiviikkona 7.4. vanhemmista ikäryhmistä". Mitähän noi vanhemmat ikäryhmät on? Itseä kiinnostaa sattuneesta syystä.

Luulisin, että laskevat tuohon vanhemmat ikäryhmään 65-69-vuotiaat tai 60-69-vuotiaat. Siun sotella mennään nyt sekä ykkösryhmässä että kakkosryhmässä ikäluokissa 1952-1956.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Täällä Uudellamaalla aukeaa kakkosriskiryhmän ajanvaraus osassa kunnista jälleen huomenna. Piikkinä Pfizer / Moderna, ja AZ:aa tökitään sitten 65-69-v väestöön.

Tuusulassa asuva äitini sai juuri tänään varattua rokotusajan. 10.4 isketään piikkiä lihaan. Kuuluu siis tuohon kakkosriskiryhmään.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Luulisin, että laskevat tuohon vanhemmat ikäryhmään 65-69-vuotiaat tai 60-69-vuotiaat. Siun sotella mennään nyt sekä ykkösryhmässä että kakkosryhmässä ikäluokissa 1952-1956.
65-69 ikäryhmä saa jo varata ajan ilman mitään riskiryhmäluokitusta.

Tällä hetkellä ajan saa varata kaikki yli 65 vuotiaat, kaikki ykkösryhmäläiset sekä näitä hoitajien ja sairaalahenkilökunnan eri ryhmiä.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Täällä Uudellamaalla aukeaa kakkosriskiryhmän ajanvaraus osassa kunnista jälleen huomenna. Piikkinä Pfizer / Moderna, ja AZ:aa tökitään sitten 65-69-v väestöön.

Hyvä tietää, eli tällainen linjaus on siis olemassa. Ja hyvä ettei olla täysin jumissa tuon AZ vatuloinnin kanssa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Useissa muissa Euroopan maissa hallitukset ovat todenneet, että niillä ei ole kompetenssia lääketieteellisen etiikan ja ihmishenkien pelastamisen arviointiin. Näin ollen he lyövät leiman paikallisen KRAR:n ehdotuksen päälle ja sillä selvä. Suomessa hallituksella on parempi moraali.
Tämä on jotakin mitä en pysty käsittämään. Terveydenhuollon ammattilaiset kehoittavat toimimaan pandemian keskellä tietyllä tavalla ja poliittiset päättäjät päättävät päinvastaista. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä pääkaupunkiseudun koronaryhmä, joka päätti siirtää lähiopiskeluun hybridinä toisen asteen-opinnot sekä lukiot pääsiäisen jälkeen. HUS asiantuntijaorganisaationa olisi halunnut, että kyseiset koulut jatkaa etänä.
Tämä yhtenä syynä ymmärrän täysin sen kritiikin mikä tulee maakunnista koskien rokotteiden uusjakoa.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä on jotakin mitä en pysty käsittämään. Terveydenhuollon ammattilaiset kehoittavat toimimaan pandemian keskellä tietyllä tavalla ja poliittiset päättäjät päättävät päinvastaista. Tästä viimeisimpänä esimerkkinä pääkaupunkiseudun koronaryhmä, joka päätti siirtää lähiopiskeluun hybridinä toisen asteen-opinnot sekä lukiot pääsiäisen jälkeen. HUS asiantuntijaorganisaationa olisi halunnut, että kyseiset koulut jatkaa etänä.
Tämä yhtenä syynä ymmärrän täysin sen kritiikin mikä tulee maakunnista koskien rokotteiden uusjakoa.

HUS välittää vain sairaalanhoitokapasiteettinsa riittämisestä eli he tietenkin lobbaavat mahdollisimman tiukkaa sulkua. Fiksu päättäjäryhmä kuuntelee muitakin tahoja kuin korona-asiantuntijoita ja ottavat huomioon vaikka elinkeinoelämän iskut tai lasten rajoittamisen haitat. Ei tällaisia päätöksiä voida tehdä vain yksi asia (tartuntaluvut) edellä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
HUS välittää vain sairaalanhoitokapasiteettinsa riittämisestä eli he tietenkin lobbaavat mahdollisimman tiukkaa sulkua. Fiksu päättäjäryhmä kuuntelee muitakin tahoja kuin korona-asiantuntijoita ja ottavat huomioon vaikka elinkeinoelämän iskut tai lasten rajoittamisen haitat. Ei tällaisia päätöksiä voida tehdä vain yksi asia (tartuntaluvut) edellä.
Ymmärän, mutta samaan aikaan käytävää keskustelua siitä, että rokotteita pitäisi tänne pääkaupunkiseudulle keskittää en. Jos emme itse tee kaikkea sitä mikä meidän vallassamme on pandemian hillitsemiseksi niin miksi muiden pitäisi antaa "omistaan"?

Itse uskon, että alunperinkin terveysturvallisuus edellä( lue ilman poliittista peliä) mentynä ja rajat kiinni tarpeeksi aikaisin laitettuna meillä olisi nyt hieno kevät nauttia auringosta ulkoillen ja kavereita tapaillen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös