Kyllä
KRAK on tehnyt suunnitelmat jo hyvissä ajoin. Ne perustuu kiireellisyysjärjestykseen ja kuntalaisten tasapuoliseen kohteluun. Siksi rokotteita on jaettu suhteessa kunnan asukaslukuun.
Nyt on virinnyt keskustelua siitä, että olisiko massojen rokottaminen viisaampaa painottaa sinne, missä on eniten tartuntoja.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Suomella olisi ollut aiemmin hyväksyttyä ja pohdittua suunnitelmaa, vaan sitä, että olisiko joku toinen tapa järkevämpi. Nyt suunnitelmissa on painotettu kansalaisten yhdenvertaista kohtelua, mutta koska virus ei ole kohdellut kansalaisia yhdenvertaisesti, niin olisiko syytä pohtia rokotusten ohjaamista viruksen vai lakikirjaimen ehdoilla?
Hiihtolomalla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, vaan rokotukset etenee alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Itse olen rokotusten suuntaamisessa viruksen ehtojen kannalla, ja rokottaisin Länsi-Pohjan alueen kaikki työssäkäyvät heti kuin se on mahdollista. Tämä auttaisi heitä käymään töissä Ruotsin puolella, ja vähentäsi maahan tulevan viruksen määrää. Seuraavaksi rokottaisin täsmänä jätevesien koronapitoisuuksien mukaan todetut paikalliset viruspesät.
En nyt oikein hahmota sitä, että miten tanskalaiset ovat paremmin kertoneet aikeistaan, koska pääpiirteisään suomalainen ohjeistus on yksityiskohtaisempi:
The Danish Health Authority has determined that the target groups for the vaccination programme should be given priority in the following order:
- Residents in nursing homes, etc.
- People aged ≥ 65 years who receive both personal care and practical assistance.
- People aged ≥ 85 years.
- Personnel in healthcare, elderly care and selected parts of the social sector who are at particular risk of infection or who has been identified as performing a critical function in society.
- Selected persons with conditions and diseases that result in a significantly increased risk of severe illness from COVID-19.
- Selected relatives of persons at significantly increased risk of severe illness from COVID-19 or relatives who are indispensable as carers.
- People aged 80-84.
- People aged 75-79.
- People aged 65-74.
- People under 65 years of age who have conditions and diseases that put them at risk of severe illness from COVID-19.
- Staff in other sectors critical to the functioning of society.
- The remaining population, for example prioritised according to age.
This prioritised order is based on a professional assessment on how best to protect volunerable citizens and frontline staff.
THL:
1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1.1. Teho-osastojen henkilökunta
1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
(ryhmiä 1.3 ja 1.4. voidaan rokottaa samaan aikaan)
1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä. Kohdan 1.4. eli ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien yksiköiden rokotuksissa ensisijalla ovat vanhukset itse.
Kotihoidon (kotipalvelu ja kotisairaanhoito) työntekijöitä ei rokoteta vielä tässä vaiheessa.
Suurin osa ryhmiin 1.1.-1.3. kuuluvista ensilinjan terveydenhuollon ammattilaisista ja ympärivuorokautisen hoivan piirissä olevista iäkkäistä on jo rokotettu.
Kohdan 1.5. kriittisellä henkilöstöllä tarkoitetaan niitä sairaaloiden työntekijöitä, joiden sairauspoissaolo vaarantaisi jonkin sairaalan välttämättömän toiminnon ja joita ei voi helposti korvata sijaisilla. Sairaalan johto arvioi, keitä tähän ryhmään kuuluu.
2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.
Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.2. 75–79 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *
2.1.3. 70–74 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.4. 16-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille
erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus
2.2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset pidetään rajattuna aluksi siksi, että rokotukset saadaan ikääntyneiden lisäksi kohdennettua vakavalle koronavirustaudille alttiisiin henkilöihin.
2.2.1. Infektioille alttiita potilaita hoitavat, terveydenhuollon kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö ja muu koronavirukselle merkittävästi altistuva henkilöstö
Kun rokotetaan vakavalle koronataudille erityisen alttiita henkilöitä, rokotuksia voi tarjota myös niille, jotka hoitavat infektioalttiita potilaita sekä työntekijöille, joiden korvaaminen muulla henkilöstöllä on hankalaa tai jotka työssään voivat altistua merkittävästi koronavirukselle.
Tällaista henkilökuntaa ovat:
- parhaillaan syöpähoitoa saavia potilaita hoitavat
- dialyysiosastojen henkilöstö
- engityshalvauspotilaita hoitavat
- iäkkäitä hoitava henkilöstö terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla, laitoskuntoutuksessa ja kotihoidossa
- synnyttäjiä ja vastasyntyneitä hoitavat
- kiireellisiä hoitoja toteuttavat korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit ja silmälääkärit
- hengitystieinfektiopotilaiden suun terveydenhuollosta vastaava henkilöstö.Rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.2.2. Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksia voidaan asteittain laajennetaan koskemaan henkilöstöä sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita vielä aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa tästä.
Tällöinkin pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
Esimerkiksi vain ne sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat rokotetaan, jotka toimivat pitkäaikaisina sijaisina työsuhteessa yksikössä, jossa muukin henkilökunta on rokotettu.
3. Muu väestö
Rokotusjärjestyksessä on nyt määritelty ne taustasairaudet, joiden tiedetään tutkimustiedon pohjalta voimakkaimmin altistavan vakavalle koronavirustaudille. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin. Kun rokotuksia saadaan Suomeen vielä merkittävästi suurempia määriä, rokotukset laajenevat koskemaan koko aikuisväestöä.