Koronavirus – keskustelua rokottamisesta

  • 1 256 752
  • 10 614

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Tällä vauhdilla miljoonan annoksen raja rikkoutuu hieman ennen huhtikuun puoliväliä.

Joo kiristystä tahtiin vielä, kiitos. Nyt tartuntoja ollut siellä 500/päivä (plusmiinus sata), mikä tarkoittaa siis sen 3500 tartuntaa viikossa. Tossa sakissa voi hyvin olla paljon sellasia, joilla rokotusaika olisi ollut vaikka kuunvaihteessa, mutta ehtivät sairastua ennen.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Koska ei ole rokotteita enempää. Sinne kuun vaihteeseen on annettu aika, koska parin viikon päästä tulee taas Belgiasta uusi satsi. Sitä pidemmälle ei ole THL:lla täyttä varmuutta saapuvista toimituksista.

Rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä niin vähäistä, että ne kaikki saatavilla olevat piikit saisi annettua yhtenä päivänä viikossa, jos jostain kumman syystä haluttaisiin lanseerata "rokotus-perjantai". Juuri nyt sunnuntaisin rokottaminen ei nopeuttaisi etenemistä n. mitenkään.

Eri asia sitten, kun rokotteita joskus kesällä ehkä on riittävästi. Jos silloin rokotukset eivät ole laajemmin auki, on kritiikin paikka.

Siellä on kyllä tälläkin hetkellä rokotteita kaapissa, jotka olisi voitu antaa tällä viikolla aiemmin. Tuskin on mitään hirveää määrää, mutta on kuitenkin.

Tässäkin oltu vähän tehottomia, mutta toivotaan parasta tietysti.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Ja nyt tavaraa ei ole varastossa. Se on se ero.

Kukaan ei ole varmasti eri mieltä "piikkiä vain niin pirusti" näkemyksestä. Se rokotteen saatavuus on vain se hidastava tekijä todennäköisesti vielä siinäkin kohdin, kun kaikki halukkaat yli 50-vuotiaat on saatu rokotettua.
Ehkä tuli eilen hieman ylireagoitua, tämä aika kummasti aiheuttaa tällaisia sulamisia välillä. Siinä alkuperäisessä kannassa pysyn kuitenkin että on se kummaa että tässä vaiheessa tulee sellaisia lausuntoja että pitää vielä suunnitella. Ei tämä kuitenkaan niin vaikea ole suunnitella, kun jopa jatkoajalla osataan kertoa järkevästi miten pitäisi edetä.

Alkaa vain yksinkertaisesti usko loppumaan näihin meidän viranomaisiin. Sanottaisiin sitten vaikka julkisuuteen että kesällä 2022 rokotetaan alle 40v. Kunhan annettaisiin joku selvä päämäärä. Tämä jatkuva vatvominen ja pyytely että pitäisi venyä alkaa oikeasti käydä hermon päälle. Ja itse pidän itseäni suhteellisen rauhallisena tyyppinä, vaikka välillä keittää reippaasti yli. (hymiö). Voin vain kuvitella kuinka monella ei niin rauhallinen alkaa oikeasti olla kypsä tähän touhuun.

Tanska kertoo miten ne meinaa toteuttaa tämän rokottamisen, Suomi painuu hiihtolomalle ja katsotaan sitten mitä ne lupaa meille huhtikuussa. Ei näin.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Joo kiristystä tahtiin vielä, kiitos. Nyt tartuntoja ollut siellä 500/päivä (plusmiinus sata), mikä tarkoittaa siis sen 3500 tartuntaa viikossa. Tossa sakissa voi hyvin olla paljon sellasia, joilla rokotusaika olisi ollut vaikka kuunvaihteessa, mutta ehtivät sairastua ennen.

Nykyjärjestelyillä rokotuskapasiteetti on n. 500000 rokotusta/viikko. Tuota määrää ei ole Suomessa kait koskaan aiemmin viikossa rokotettu, mutta influenssapiikitysten kiihkeimpinä aikoina on oltu lähellä. Viime syksynä influenssarokotteita oli varattu 1,7milj joiden rokottaminen alettiin loka-marraskuun vaihteessa. Ensimmäisenä rokotusten lopettamisesta taisi ilmoittaa Vaasa marraskuun puolivälissä. Syynä rokotteen loppuminen. Eli logistiikasta, rokotusinfrasta, henkilöstöstä, vapaapäivistä, rokotettavista, tai tahdosta homma ei ole kiinni. Kunhan niitä rokotteita saadaan...
 
Suosikkijoukkue
IFK
Tanska kertoo miten ne meinaa toteuttaa tämän rokottamisen, Suomi painuu hiihtolomalle ja katsotaan sitten mitä ne lupaa meille huhtikuussa. Ei näin.

Kyllä KRAK on tehnyt suunnitelmat jo hyvissä ajoin. Ne perustuu kiireellisyysjärjestykseen ja kuntalaisten tasapuoliseen kohteluun. Siksi rokotteita on jaettu suhteessa kunnan asukaslukuun.

Nyt on virinnyt keskustelua siitä, että olisiko massojen rokottaminen viisaampaa painottaa sinne, missä on eniten tartuntoja.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Suomella olisi ollut aiemmin hyväksyttyä ja pohdittua suunnitelmaa, vaan sitä, että olisiko joku toinen tapa järkevämpi. Nyt suunnitelmissa on painotettu kansalaisten yhdenvertaista kohtelua, mutta koska virus ei ole kohdellut kansalaisia yhdenvertaisesti, niin olisiko syytä pohtia rokotusten ohjaamista viruksen vai lakikirjaimen ehdoilla?
Hiihtolomalla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, vaan rokotukset etenee alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Itse olen rokotusten suuntaamisessa viruksen ehtojen kannalla, ja rokottaisin Länsi-Pohjan alueen kaikki työssäkäyvät heti kuin se on mahdollista. Tämä auttaisi heitä käymään töissä Ruotsin puolella, ja vähentäsi maahan tulevan viruksen määrää. Seuraavaksi rokottaisin täsmänä jätevesien koronapitoisuuksien mukaan todetut paikalliset viruspesät.

En nyt oikein hahmota sitä, että miten tanskalaiset ovat paremmin kertoneet aikeistaan, koska pääpiirteisään suomalainen ohjeistus on yksityiskohtaisempi:

The Danish Health Authority has determined that the target groups for the vaccination programme should be given priority in the following order:
  1. Residents in nursing homes, etc.
  2. People aged ≥ 65 years who receive both personal care and practical assistance.
  3. People aged ≥ 85 years.
  4. Personnel in healthcare, elderly care and selected parts of the social sector who are at particular risk of infection or who has been identified as performing a critical function in society.
  5. Selected persons with conditions and diseases that result in a significantly increased risk of severe illness from COVID-19.
  6. Selected relatives of persons at significantly increased risk of severe illness from COVID-19 or relatives who are indispensable as carers.
  7. People aged 80-84.
  8. People aged 75-79.
  9. People aged 65-74.
  10. People under 65 years of age who have conditions and diseases that put them at risk of severe illness from COVID-19.
  11. Staff in other sectors critical to the functioning of society.
  12. The remaining population, for example prioritised according to age.

This prioritised order is based on a professional assessment on how best to protect volunerable citizens and frontline staff.

THL:
1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1.1. Teho-osastojen henkilökunta
1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
(ryhmiä 1.3 ja 1.4. voidaan rokottaa samaan aikaan)
1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä. Kohdan 1.4. eli ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien yksiköiden rokotuksissa ensisijalla ovat vanhukset itse.
Kotihoidon (kotipalvelu ja kotisairaanhoito) työntekijöitä ei rokoteta vielä tässä vaiheessa.
Suurin osa ryhmiin 1.1.-1.3. kuuluvista ensilinjan terveydenhuollon ammattilaisista ja ympärivuorokautisen hoivan piirissä olevista iäkkäistä on jo rokotettu.
Kohdan 1.5. kriittisellä henkilöstöllä tarkoitetaan niitä sairaaloiden työntekijöitä, joiden sairauspoissaolo vaarantaisi jonkin sairaalan välttämättömän toiminnon ja joita ei voi helposti korvata sijaisilla. Sairaalan johto arvioi, keitä tähän ryhmään kuuluu.
2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.
Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.2. 75–79 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *
2.1.3. 70–74 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.4. 16-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus
2.2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset pidetään rajattuna aluksi siksi, että rokotukset saadaan ikääntyneiden lisäksi kohdennettua vakavalle koronavirustaudille alttiisiin henkilöihin.
2.2.1. Infektioille alttiita potilaita hoitavat, terveydenhuollon kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö ja muu koronavirukselle merkittävästi altistuva henkilöstö
Kun rokotetaan vakavalle koronataudille erityisen alttiita henkilöitä, rokotuksia voi tarjota myös niille, jotka hoitavat infektioalttiita potilaita sekä työntekijöille, joiden korvaaminen muulla henkilöstöllä on hankalaa tai jotka työssään voivat altistua merkittävästi koronavirukselle.

Tällaista henkilökuntaa ovat:
  • parhaillaan syöpähoitoa saavia potilaita hoitavat
  • dialyysiosastojen henkilöstö
  • engityshalvauspotilaita hoitavat
  • iäkkäitä hoitava henkilöstö terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla, laitoskuntoutuksessa ja kotihoidossa
  • synnyttäjiä ja vastasyntyneitä hoitavat
  • kiireellisiä hoitoja toteuttavat korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit ja silmälääkärit
  • hengitystieinfektiopotilaiden suun terveydenhuollosta vastaava henkilöstö.Rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.2.2. Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksia voidaan asteittain laajennetaan koskemaan henkilöstöä sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita vielä aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa tästä.
Tällöinkin pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
Esimerkiksi vain ne sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat rokotetaan, jotka toimivat pitkäaikaisina sijaisina työsuhteessa yksikössä, jossa muukin henkilökunta on rokotettu.
3. Muu väestö
Rokotusjärjestyksessä on nyt määritelty ne taustasairaudet, joiden tiedetään tutkimustiedon pohjalta voimakkaimmin altistavan vakavalle koronavirustaudille. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin. Kun rokotuksia saadaan Suomeen vielä merkittävästi suurempia määriä, rokotukset laajenevat koskemaan koko aikuisväestöä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Lue @Lätty-ylämummo se linkki minkä lähetin. Laitat pitkää tekstiä ja en minä tuota kritisoi, vaan sitä että nyt pitäisi yhtäkkiä keksiä pyörää uudestaan. Ja vaikka ei lähdettäisi keksimään pyörää uudestaan, niin tuo viestintä tuolta suunnalta on jatkuvasti paskaa.

Mikäli viestintä tuntuu paskalta, se todennäköisesti myös on sitä. Minulle pitäisi tulla tunne siitä että kyllä nämä meidän virkaihmiset tietää mitä ne tekee, mutta kun sellaista fiilistä ei yksinkertaisesti tule. Uskon että suurin osa on minun kanssa tästä samaa mieltä. Se että googlaamalla saa nippelitietoa ei paljoa lohduta isossa kuvassa, koska suurin osa ihmisistä eivät sitä tee. Ja sitten tulee just tätä yleistä tyytymättömyyttä viranomaisia kohtaan mitä nyt tulisi välttää kaikin tavoin.

Niin kauan kun suurin osa jutuista perustuu suosituksiin pitäisi viesti olla selkeä ja välittyä tunne että kaikki ovat samassa veneessä.

Sori meni vähän OT rokotuksen näkökulmasta.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Kyllä KRAK on tehnyt suunnitelmat jo hyvissä ajoin. Ne perustuu kiireellisyysjärjestykseen ja kuntalaisten tasapuoliseen kohteluun. Siksi rokotteita on jaettu suhteessa kunnan asukaslukuun.

Nyt on virinnyt keskustelua siitä, että olisiko massojen rokottaminen viisaampaa painottaa sinne, missä on eniten tartuntoja.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Suomella olisi ollut aiemmin hyväksyttyä ja pohdittua suunnitelmaa, vaan sitä, että olisiko joku toinen tapa järkevämpi. Nyt suunnitelmissa on painotettu kansalaisten yhdenvertaista kohtelua, mutta koska virus ei ole kohdellut kansalaisia yhdenvertaisesti, niin olisiko syytä pohtia rokotusten ohjaamista viruksen vai lakikirjaimen ehdoilla?
Hiihtolomalla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, vaan rokotukset etenee alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Itse olen rokotusten suuntaamisessa viruksen ehtojen kannalla, ja rokottaisin Länsi-Pohjan alueen kaikki työssäkäyvät heti kuin se on mahdollista. Tämä auttaisi heitä käymään töissä Ruotsin puolella, ja vähentäsi maahan tulevan viruksen määrää. Seuraavaksi rokottaisin täsmänä jätevesien koronapitoisuuksien mukaan todetut paikalliset viruspesät.

En nyt oikein hahmota sitä, että miten tanskalaiset ovat paremmin kertoneet aikeistaan, koska pääpiirteisään suomalainen ohjeistus on yksityiskohtaisempi:

The Danish Health Authority has determined that the target groups for the vaccination programme should be given priority in the following order:
  1. Residents in nursing homes, etc.
  2. People aged ≥ 65 years who receive both personal care and practical assistance.
  3. People aged ≥ 85 years.
  4. Personnel in healthcare, elderly care and selected parts of the social sector who are at particular risk of infection or who has been identified as performing a critical function in society.
  5. Selected persons with conditions and diseases that result in a significantly increased risk of severe illness from COVID-19.
  6. Selected relatives of persons at significantly increased risk of severe illness from COVID-19 or relatives who are indispensable as carers.
  7. People aged 80-84.
  8. People aged 75-79.
  9. People aged 65-74.
  10. People under 65 years of age who have conditions and diseases that put them at risk of severe illness from COVID-19.
  11. Staff in other sectors critical to the functioning of society.
  12. The remaining population, for example prioritised according to age.

This prioritised order is based on a professional assessment on how best to protect volunerable citizens and frontline staff.

THL:
1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
1.1. Teho-osastojen henkilökunta
1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta
(ryhmiä 1.3 ja 1.4. voidaan rokottaa samaan aikaan)
1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä. Kohdan 1.4. eli ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien yksiköiden rokotuksissa ensisijalla ovat vanhukset itse.
Kotihoidon (kotipalvelu ja kotisairaanhoito) työntekijöitä ei rokoteta vielä tässä vaiheessa.
Suurin osa ryhmiin 1.1.-1.3. kuuluvista ensilinjan terveydenhuollon ammattilaisista ja ympärivuorokautisen hoivan piirissä olevista iäkkäistä on jo rokotettu.
Kohdan 1.5. kriittisellä henkilöstöllä tarkoitetaan niitä sairaaloiden työntekijöitä, joiden sairauspoissaolo vaarantaisi jonkin sairaalan välttämättömän toiminnon ja joita ei voi helposti korvata sijaisilla. Sairaalan johto arvioi, keitä tähän ryhmään kuuluu.
2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.
Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.2. 75–79 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *
2.1.3. 70–74 -vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*
2.1.4. 16-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
2.1.5. 18-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus
2.2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset pidetään rajattuna aluksi siksi, että rokotukset saadaan ikääntyneiden lisäksi kohdennettua vakavalle koronavirustaudille alttiisiin henkilöihin.
2.2.1. Infektioille alttiita potilaita hoitavat, terveydenhuollon kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö ja muu koronavirukselle merkittävästi altistuva henkilöstö
Kun rokotetaan vakavalle koronataudille erityisen alttiita henkilöitä, rokotuksia voi tarjota myös niille, jotka hoitavat infektioalttiita potilaita sekä työntekijöille, joiden korvaaminen muulla henkilöstöllä on hankalaa tai jotka työssään voivat altistua merkittävästi koronavirukselle.

Tällaista henkilökuntaa ovat:
  • parhaillaan syöpähoitoa saavia potilaita hoitavat
  • dialyysiosastojen henkilöstö
  • engityshalvauspotilaita hoitavat
  • iäkkäitä hoitava henkilöstö terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla, laitoskuntoutuksessa ja kotihoidossa
  • synnyttäjiä ja vastasyntyneitä hoitavat
  • kiireellisiä hoitoja toteuttavat korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit ja silmälääkärit
  • hengitystieinfektiopotilaiden suun terveydenhuollosta vastaava henkilöstö.Rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.
2.2.2. Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksia voidaan asteittain laajennetaan koskemaan henkilöstöä sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita vielä aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa tästä.
Tällöinkin pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
Esimerkiksi vain ne sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat rokotetaan, jotka toimivat pitkäaikaisina sijaisina työsuhteessa yksikössä, jossa muukin henkilökunta on rokotettu.
3. Muu väestö
Rokotusjärjestyksessä on nyt määritelty ne taustasairaudet, joiden tiedetään tutkimustiedon pohjalta voimakkaimmin altistavan vakavalle koronavirustaudille. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin. Kun rokotuksia saadaan Suomeen vielä merkittävästi suurempia määriä, rokotukset laajenevat koskemaan koko aikuisväestöä.

Kiitos kattavasta viestistä. Paljon infoa ja jostain syystä mielenkiintoa vielä riittää tarkastella noita. Luulisi ettei jaksa enä mitään koronaan liittyvää...

Olisi pitänyt jo aikoja sitten mun mielestä kääntää kelkka rokotussuunnitelmassa, ja lähteä kiivaammin rokottamaan paikkakuntia, jossa koronaa eniten on, eli 3 isointa kaupunkia ne taitaa nyt olla. Onhan meillä jo alueellisia rajoituksiakin, niin miksei ole alueellisia rokotuksia. Esimerkiksi täällä Helsingissä tauti jyllää ihan erilailla, kun vaikka pikkukaupungissa ylempänä. Turku ja Tampere peesaavst, koska niissäkin paljon liikehdintää ja myös kansainvälisyyttä. Tämä siis jos oikeasti halutaan edetä tässä. Nyt jumitetaan, vaikka kuinka kauniisti puhuttaisiin asiasta.
 
F

Flonaldo

Siinä alkuperäisessä kannassa pysyn kuitenkin että on se kummaa että tässä vaiheessa tulee sellaisia lausuntoja että pitää vielä suunnitella. Ei tämä kuitenkaan niin vaikea ole suunnitella, kun jopa jatkoajalla osataan kertoa järkevästi miten pitäisi edetä.
Ei tilanne kuitenkaan ole se, että Penalla on paperit levällään työpöydällä ja tiuskii työkavereilleen "hitostako minä tiedän". Sen sijaan suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, kun aikataulu on vielä auki, jatkuvasti tulee uutta dataa, se aste millä esim. 50-65-vuotiaat käyvät rokotuksissa selviää, saatavuus tarkentuu jne. jne.

Alkaa vain yksinkertaisesti usko loppumaan näihin meidän viranomaisiin. Sanottaisiin sitten vaikka julkisuuteen että kesällä 2022 rokotetaan alle 40v.

Tanska kertoo miten ne meinaa toteuttaa tämän rokottamisen, Suomi painuu hiihtolomalle ja katsotaan sitten mitä ne lupaa meille huhtikuussa. Ei näin.
Hetki sitten oli valtava EU:n kokoinen älämölö, kun ensimmäiset, syksyllä kerrotut, ennen tuotannon aloittamista olleet alustavat toimitusmäärät oli kerrottu totuudeksi. Mielestäni nykyiset tavoitteet ovat ihan järkevät, ja niitä voi kotvan päästä tarkentaa - ja samalla muuttaa optimistisemmiksi. Sen sijaan toiseen suuntaan ei kannata mennä - ensin luvata liikaa, sitten lykätä "kassellaan syssymmällä".

Eikä Tanskakaan tosiaan ole alle 65-vuotiaiden priorisoinnista sanonut kuin "esimerkiksi iän mukaan". Jo kolmasosan aikuisväestöstä yhdellä annoksella rokottanut UK ei ollut myöskään kertonut mitään aikatauluja riskiryhmien jälkeen vielä ennen eilistä. Eikä siellä vieläkään ole lyöty lukkoon miten priorisointi jatkuu sen jälkeen, kun yli 50-vuotiaat on rokotettu.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Lue @Lätty-ylämummo se linkki minkä lähetin. Laitat pitkää tekstiä ja en minä tuota kritisoi, vaan sitä että nyt pitäisi yhtäkkiä keksiä pyörää uudestaan. Ja vaikka ei lähdettäisi keksimään pyörää uudestaan, niin tuo viestintä tuolta suunnalta on jatkuvasti paskaa.

Mikäli viestintä tuntuu paskalta, se todennäköisesti myös on sitä. Minulle pitäisi tulla tunne siitä että kyllä nämä meidän virkaihmiset tietää mitä ne tekee, mutta kun sellaista fiilistä ei yksinkertaisesti tule. Uskon että suurin osa on minun kanssa tästä samaa mieltä. Se että googlaamalla saa nippelitietoa ei paljoa lohduta isossa kuvassa, koska suurin osa ihmisistä eivät sitä tee. Ja sitten tulee just tätä yleistä tyytymättömyyttä viranomaisia kohtaan mitä nyt tulisi välttää kaikin tavoin.

Niin kauan kun suurin osa jutuista perustuu suosituksiin pitäisi viesti olla selkeä ja välittyä tunne että kaikki ovat samassa veneessä.

Sori meni vähän OT rokotuksen näkökulmasta.

Tätäkö linkkiä tarkoitit:


Riskiryhmät ensin, sitten rokotusjärjestys uusiksi?
THL:n Nohynek: Suuria arvolatauksia, tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua


Lehtiä lukiessa täytyy tietää se, että toimittaja tekee jutun halutessaan julkituoda jotain näkemystä, mutta skuupit, otsikot, väliotsikoinnit ja lihavoinnit yleensä joku muu; usein toimituksen esimies.
Tämä joku muu tekee ne siksi, että hänen vastuullaan on tehdä jutusta mahdollisimman myyvä, jotta sen lukisi mahdollisimman moni, jotta julkkaisia saisi siitä jotain kautta mahdollisimman paljon rahaa. Tämä on malliesikerkki.
Ensin tehdään isolla otsikko, joka kiistää koko jutun perusajatuksen. Kysymysmerkillä väite seivataan, jottei saada Julkisen sanan neuvostolta raippaa vääristelystä. Hyvin lähellä tuota vääristelyä ollaan otsikossa väitettäessä, Että THL:n Nohyek vaatisi keskustelua. Leipätekstissä lause on muodossa:

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek pitää keskustelua aiheellisena, mutta muistuttaa kuitenkin, että marssijärjestys on selkeä."

" – Alun perin ajatus oli, että tällaiseen uudelleenmietintään ei tarvitse mennä, Nohynek muistuttaa Ylen haastattelussa."

Eli toimittaja on halunnut tehdä jutun, jossa hänen mielestään olisi fiksua muuttaa massojen rokotusjärjestystä tasapääsysteemistä tartunta-alueita suosivaksi. Näkemyksensä tueksi hän on kerännyt ja haastatellut poliitikkoja, ja lopulta THL:n Nohynek:iä, joka ei ole kiistänyt ajatusta, mutta muistuttaa useampaan kertaan pelikirjan olemassa olosta, ja siinä pysymisestä.

Poliitikot luottavat asiantuntijoihin, mutta rokotusjärjestystä on varovaisesti pohdittu

"Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinteen väläyttämä rokotejärjestyksen muuttaminen ei saa suoraa kannatusta eduskuntaryhmien puheenjohtajilta. Yle soitti lauantaina suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajille ja kysyi, pitäisikö rokotusjärjestystä heidän mielestään muuttaa."

Eli jälleen toimitusesimies on pistänyt värikynällä vähän 'potkua' artikkeliin, ja vääntänyt toimittajan sanomiset uuteen uskoon:
Toimittaja on tehnyt puhelinkierroksen, jossa suoraa kannatusta asialle ei saatu, mikä toimituksen esimiehelle tarkoittaa varovaista pohtimista, millä halutaan sanoa, että asiassa olisi viilattavaa.

Eli summarum, THL ja Nohynek ei muuta toistaiseksi mitään miksikään, vaan pysyvät siinä, mitä aiemmin on päätetty ja viestitty.
Surullisinta tässä on, että YLE vääntää asiallisen jutun päälaelleen, ja saa aikaiseksi mielikuvan jostain suuresta draamasta asiassa. Syitä voi olla arkinen vitutus, politiikka, kauna, kateus tai muu syy kyseistä toimittajaa tai ihan vaan asioiden nykytilaa vastaan.
Mutta toisaalta, asioista on voitava aina keskustella, ja jos konsensus on muuttaa jotain paremmaksi, niin sitten tehdään niin. Ilmiöllä on nimi; demokratia. Tätä keskustelua käydään milloin mistäkin syystä tai syyttä. Siitä ei kannata hermostua, vaan paneutua asiaan sitä suurinta otsikkoa hieman pidemmälle. Se on tehtävänsä tehnyt, ja saanut sinut kiinnostumaan asiasta, mutta sitten alkaa lukijan vastuu perehtyä väitteeseen hieman syvemmälle.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit

Pfitzerin piikki näyttäisi myös estävän tartunnan leviämistä eteenpäin 89%:n teholla. Todella merkittävä uutinen.
Mutta kenelle tätä on luvassa Suomessa?

Emäntä sai työn puolesta tuon toissapäivänä. Itse olen menossa 27.2. ilmeisesti kategoorisesti riskiryhmiin tuikitaan Suomessa AZ:n lataus? Mistähän tämä johtuu, vai onko sitä vaan yksinkertaisesti hankittu eniten? En tiedä miksi, mutta minulle kelpaisi myös rna-rokote. Saan sen ilmeisesti ensin riskiryhmästatuksella ennen kuin se tulisi työn takia. Alun perin piti mennä toisin päin, jolloin olisin saanut Biontechin. Nyt riskiryhmän statuksella tulee AZ.

AstraZenecan piikistä ei varmaan ole vielä tullut mitään dataa? Vaikka työn puolesta nyt lähellä aihetta olenkin, niin aika vähän on tullut seurattua näitä, mistä tässäkin ketjussa ansiokkaasti keskustellaan.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Kiitos kattavasta viestistä. Paljon infoa ja jostain syystä mielenkiintoa vielä riittää tarkastella noita. Luulisi ettei jaksa enä mitään koronaan liittyvää...

Olisi pitänyt jo aikoja sitten mun mielestä kääntää kelkka rokotussuunnitelmassa, ja lähteä kiivaammin rokottamaan paikkakuntia, jossa koronaa eniten on, eli 3 isointa kaupunkia ne taitaa nyt olla. Onhan meillä jo alueellisia rajoituksiakin, niin miksei ole alueellisia rokotuksia. Esimerkiksi täällä Helsingissä tauti jyllää ihan erilailla, kun vaikka pikkukaupungissa ylempänä. Turku ja Tampere peesaavst, koska niissäkin paljon liikehdintää ja myös kansainvälisyyttä. Tämä siis jos oikeasti halutaan edetä tässä. Nyt jumitetaan, vaikka kuinka kauniisti puhuttaisiin asiasta.

Niin. nämä ovat arvovalintoja.
Omasta mielestäni koronapotilaiden kanssa päivittäin töitä tekevä terveydenhoitohenkilöstö on itseoikeutettu eturyhmä rokotteen saajaksi.
Hyvin korkea ikä ja tietyt sairaudet nostavat koronasta aiheutuvaa kuolemanriskiä niin paljon, että ovat mielestäni oikeutettuja jonon keulille hekin. Siellä nuppiluku on niin mitätön, ettei se isossa kuvassa muuta mitään miksikään.
Tästä vuoroon alkaa tulla nuorempaa porukkaa, jotka on pistetty riskiä kohottavien perussairauksien perusteella jonoon. Ei mulla mitään pahaa sanottavaa noidenkaan edellä oloon ole.

Itseasiassa kysymys nousee itselleni esille vasta työikäisen massan kohdalla, ja siinä mielestäni olisi mahdollista painottaa tartuntoja painopistealueina. Mutta noihin rokotuksiin on vielä pitkä matka. Oma veikkaus on, että keskustelu pikkuhiljaa kiihtyy, ja poliitikot päätyvät ohjeistamaan THL:n ohjaamaan rokotteet pahimmille alueille ensin.
 
F

Flonaldo

Mutta kenelle tätä on luvassa Suomessa?
Toistaiseksi, kun Suomessakin AZ/Oxfordia ei käytetä vanhuksille, niin sitä sitten annetaan muille riskiryhmille. AZ:n jenkkitulosten tultua varmaan melko pian kaikille, eikä silloin sitten eri rokotteita mitenkään keskitetä eri ryhmille.

AstraZenecan piikistä ei varmaan ole vielä tullut mitään dataa? Vaikka työn puolesta nyt lähellä aihetta olenkin, niin aika vähän on tullut seurattua näitä, mistä tässäkin ketjussa ansiokkaasti keskustellaan.
Alkuperäisen rokotekokeen osalta data tuli jo ensimmäisenä: 67 % oireetonta tartuntaa vastaan. Se on pidemmältä, puolen vuoden aikaväliltä, kun Pfizerin on vielä siis joidenkin viikkojen ajalta.

UK:n koko väestöä koskevat tulokset varmaan tulevat myös julki pian - molempien rokotteiden osalta julkisuuteen vuodetut tiedot myös oireettomien tartuntojen estämisen osalta ovat olleet hyvin positiivisia sävyltään.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rokotusjärjestystä voisi muuttaa niin, että normaalipainoiset ennen läskejä ja savuttomat ennen röökaajia. Arvovalintoja.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joo kiristystä tahtiin vielä, kiitos. Nyt tartuntoja ollut siellä 500/päivä (plusmiinus sata), mikä tarkoittaa siis sen 3500 tartuntaa viikossa. Tossa sakissa voi hyvin olla paljon sellasia, joilla rokotusaika olisi ollut vaikka kuunvaihteessa, mutta ehtivät sairastua ennen.

Rokottamisvauhdin kiristäminen olisi toki tärkeää. Valitettavasti se ei hirveästi ole mahdollista, jos rokotteita ei tule maahan enempää. THL:n arvio on näemmä, että ensi viikolla maahan tulisi reilu 100 000 annosta. Sen jälkeen reilu 150 000 annosta. Ja sitten taas 100 000. Eli suurta nousua ei vielä ole näköpiirissä.

Siksi tartuntojen painaminen laskuun rajoituksin ja rajojen ylittävään liikenteen pakkotestaaminen ja -karanteenit olisivat hyvin tärkeitä. Rokotetuilla se vastustuskyky kehittyy muutenkin viiveellä, että siinäkin mielessä oikein kohdennetut rajoitukset olisivat tärkeitä.

Edit: Näköjään tuli tuplalainaus...
 
Viimeksi muokattu:

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
lukijan vastuu perehtyä väitteeseen hieman syvemmälle.
Tämä on huonoa viestintää "kriisitilanteessa". Aivan turhaan vastaat minulle noin pitkiä viestejä, en lukenut muuta kuin ensimmäisen ja viimeisimmän lauseen.

Kuten jo aiemmin totesin, eilen hermo kireällä pelkän otsikon perusteella. Ja sellaista ei tarvita enää.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä


Rokottamisvauhdin kiristäminen olisi toki tärkeää. Valitettavasti se ei hirveästi ole mahdollista, jos rokotteita ei tule maahan enempää. THL:n arvio on näemmä, että ensi viikolla maahan tulisi reilu 100 000 annosta. Sen jälkeen reilu 150 000 annosta. Ja sitten taas 100 000. Eli suurta nousua ei vielä ole näköpiirissä.
Onhan se kuitenkin melkoinen hyppy tulossa kun kolmessa viikossa tulee ja rokotetaan 350 000, nyt on tilastoitu 287 000 rokotetta, niin kyllä se on melko hyvä tilanne jos ja kun maaliskuun puolessa välissä on rokotettu yli 600 000 piikkiä ja 500 000 ihmistä.

Ja siis olen ymmärtänyt, että terveydenhuolto olisi kyllä valmiina pistämään helvetisti enemmän, mutta rokotteita ei ole. Niin, palataanpa tässä mielessämme siihen, että tässä ketjussa ollaan kritisoitu luokkaa helvetin paljon terveydenhuoltoa siitä että ollaan ihan housut kintussa kun rokotteet tulee ja mitään ei ole suunniteltu.

Fakta: kaikki rokotteet lyödään heti asiakkaisiin ja toiminta on ensiluokkaisen tehokasta.
Toinen fakta: ollaan selvästi samassa vauhdissa kuin muu eurooppa, jopa nopeimmasta päästä
Kolmas fakta: kun rokotteita tulee ns. Riittävästi ja massarokottamiset alkaa, niin mennään tahdissa muista eu-maista ohi, keskimäärin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rokotusjärjestystä voisi muuttaa niin, että normaalipainoiset ennen läskejä ja savuttomat ennen röökaajia. Arvovalintoja.
Rodunjalostusoppi kunniaan?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Niin. nämä ovat arvovalintoja.
Omasta mielestäni koronapotilaiden kanssa päivittäin töitä tekevä terveydenhoitohenkilöstö on itseoikeutettu eturyhmä rokotteen saajaksi.
Hyvin korkea ikä ja tietyt sairaudet nostavat koronasta aiheutuvaa kuolemanriskiä niin paljon, että ovat mielestäni oikeutettuja jonon keulille hekin. Siellä nuppiluku on niin mitätön, ettei se isossa kuvassa muuta mitään miksikään.
Tästä vuoroon alkaa tulla nuorempaa porukkaa, jotka on pistetty riskiä kohottavien perussairauksien perusteella jonoon. Ei mulla mitään pahaa sanottavaa noidenkaan edellä oloon ole.

Itseasiassa kysymys nousee itselleni esille vasta työikäisen massan kohdalla, ja siinä mielestäni olisi mahdollista painottaa tartuntoja painopistealueina. Mutta noihin rokotuksiin on vielä pitkä matka. Oma veikkaus on, että keskustelu pikkuhiljaa kiihtyy, ja poliitikot päätyvät ohjeistamaan THL:n ohjaamaan rokotteet pahimmille alueille ensin.

Joo hoitohenkilökunta on selviö, kun altistuvat jatkuvasti. Ja onhan sitten paljon ammatteja, joissa altistus on suurta, kuten esim.kenttäpoliisit ja monet monet muut.

Se on hyvin kaunis ajatus, että eläkeläiset ensin, mutta niin kauan kun ei ole rokotettu eniten liikkuvia ihmismääriä isoimmilla koronapaikkakunnilla, eli työikäisiä lähinnä, niin tilanne junnaa aikalailla paikallaan. Sulkuja ja rajoituksia tarvitaan aina vaan ja mahdollisesti lisää ja lisää, ja homma etenee tuskastuttavan hitaasti.

Ei varmaan ole kaikenkattavaa vastausta kenelläkään siihen, mistä ryhmästä sitten alottaa kun rokotteita rajallinen määrä. Varmaan työikäiset riskiryhmäläiset jne. Tietenkään ei pidä eläkeikäisiä alkaa syrjimään, vaan jotenkin pitäisi nyt vaan päällekkäin pystyä rokottamaan heitä ja työikäistä isoa massaa. Mutta vaikeaa on kun rokotetta liian vähän täällä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Se on hyvin kaunis ajatus, että eläkeläiset ensin, mutta niin kauan kun ei ole rokotettu eniten liikkuvia ihmismääriä isoimmilla koronapaikkakunnilla, eli työikäisiä lähinnä, niin tilanne junnaa aikalailla paikallaan. Sulkuja ja rajoituksia tarvitaan aina vaan ja mahdollisesti lisää ja lisää, ja homma etenee tuskastuttavan hitaasti.

Rokoteet on olemassa, niiden tiedetään toimivan, mutta niitä ei ole tarvetta vastaavasti saatavilla. Eletään todella tympeää vaihetta, mutta noita paljon liikkuvia ikäluokkia ei saada rokotettua ilman massiivista tuotannon nousua. Tai pidempää juoksua.
Nyt on vaan jaksettava odottaa, ja pitää itsensä terveenä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös