Tai sitten ollaan oikeasti tietoisia siitä, että on tehty rokote kiireellä ilman sitä normaalia vuosien testipatteria.
Silloin ne riskit merkittävistä sivuoireista tai seurauksista ovat selvästi suuremmat kuin normaalilla testaus prosessilla tulleesta rokotteesta joiden seurauksia Suomessakin Sikaflunssan osalta nautitaan vielä vuosikymmeniä.
Nämä asiat on jo aikaa moneen kertaan käyty läpi, mutta kokeillaan jälleen hitaasti ja rauhallisesti :-)
On iso tukku syitä miksi nämä rokotteet valmistuvat ja hyväksytään aivan eri aikataulussa kuin jossain muussa tilanteessa. Yksikään syistä ei ole se, että olisi tingitty rokotteen turvallisuudesta tai jätetty jotain vaiheita läpikäymättä.
1. Raha. Normaalisti ihan murusten kerääminen apurahaprosesseilla kestää ikuisuuden. Jos jotain tippuukin, se on vähäistä eikä mahdollista nopeaa kehittämistä. Rokotteet usein hyödyttäisivät erityisesti kehitysmaita ja sinne rahaa on tarjolla vieläkin vähemmän. Rokotteet ovat myös lääkeyhtiöille keskimäärin heikosti kannattavia tuotteita muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Nyt rahaa on ollut käytössä rajattomasti.
2. Projektien lukumäärä. Yo. rahan puutteen takia on jo poikkeuksellista, jos samanaikaisesti olisi käynnissä useita todellisia rokoteprojekteja. Nyt niitä on meneillään toista sataa. Kun ostat sata lottoriviä, etkä yhtä, voiton todennäköisyys kasvaa.
3. Patogeenin levinnäisyys väestössä. Muiden tautien kohdalla niiden esiintyvyys väestöissä on harvinaista. Tulosten ja datan kertymisessä voi kestää vuosikausia, koska yksinkertaisesti testeihin osallistuvat eivät kohtaa virusta tai muuta patogeeniä. Nyt koronaviruksen esiintyvyys on 1/100 tai jopa 1/50 eri rokoteohjelmien kohteina olevissa maissa ja niiden väestöissä. Näin myös tuloksia kertyy esim. 100x jotain muuta ohjelmaa nopeammin.
4. Osallistujien saatavuus. Normaalisti jossain labrassa tuotaisiin varmaan perjantaina täytekakkua henkilöstölle, jos olisi saatu viikossa rekryttyä sata vapaaehtoista. Nyt maailmanlaajuisesti on satojentuhansien jono vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita ottamaan osaa ihan mihin tahansa projektiin. Näitä ei ole tarvinnut edes juuri mainostaa tai mitenkään erityisesti vapaaehtoisia hankkia, vaan kaikki ovat olleet oma-aloitteisia. Eri ohjelmiin on saatu kymmeniätuhansia testihenkilöitä sormia napauttamalla, kun joskus muulloin tämä prosessi saattaisi kestää vaikkapa vuoden.
5. Teknologioiden kehittyminen ja saatavuus. Biontech ja Oxford eivät suinkaan alkaneet maaliskuussa funtsia että pitäiskö tässä alkaa keksiä jotain. Oxford on kehittänyt jo vuosikaudet tätä omaa rokotetekniikkaansa - mikä alunperin on ollut aloitettu MERS:iä vastaan. Sen alustan pohjalta koronarokotteen kehittäminen oli nopeaa. Biontech oli kehittänyt samoin mRNA-tekniikkaansa esim. syöpähoitoihin jo monien vuosien ajan, ja kykeni muuntamaan siitä koronaa vastaan oman rokotteensa nopeasti. Ruokapöytään pääsee nopeammin, jos raaka-aineet on valmiiksi mitattuina ja uuni esilämmitettynä kuin jos aloitetaan homma vasta auton kaivamisesta lumen alta matkalla Prismaan ostoksille.
6. Ajoitus. Ajallisesti tämä on osunut nappiin. Useimmat rokoteohjelmat pääsivät pistämään piikkejään ihmisiin kesän aikana, jolloin he olivat kaikki priimavaiheessa kerryttämään dataa juuri kun toiset aallot tulivat maihin ympäri maailmaa. Jos rokotukset alkaisivat nyt ja dataa alkaisi tosissaan kertyä vasta keväällä, kun talven ajan lockdowneilla tartunnat olisi pidetty alhaalla ja vuodenajan vaihtuessa virus olisi joka tapauksessa matkalla alaspäin, voisi tulosten kertymiseen tulla pitkä viive, kun mahdollisesti tarvitsisi odotella seuraavaan syksyyn asti.
7. Byrokratian joustaminen. Mitään ei jätetä tekemättä, tutkimatta tai varmistamatta, mutta normaalisti prosessi seisoo koko sen ajan, että viimeinenkin pilkku on papereissa paikallaan. Sitten juodaan kaffet ensin ja odotellaan kampaviinereiden saapumista ennen kuin normaalilla virkamiehen ma-pe 8-16 rytmillä kaikessa rauhassa tsekkaillaan asioita. Nyt myös tämä koneisto on saanut tulta perseensä alle, kun tiedetään että jokainen prosessista kovemmalla duunilla lyhennetty päivä tarkoittaa satoja kuolleita vähemmän.
Mahdolliset rokotteiden haittavaikutukset aivan superharvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta nousevat esille useimmiten viikkojen sisään rokotuksista ja loputkin muutamien kuukausien jälkeen. Rokote on immuunijärjestelmässä temppunsa tehnyt nopeasti.
Oletko itse valmis testinukeksi?
Kyllä, testihenkilöksi, totta kai. Jätetään se nukeilla leikkiminen jollekin muulle.