Mainos

Koronavirus – keskustelua rokottamisesta

  • 1 286 021
  • 10 613

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Käsittääkseni rokotteella ehkäistään sairauden puhkeaminen eikä sen tarkoitus ole lievittää oireita. Tarkoitan rokotteita ylipäänsä enkä näitä uusia koronarokotteita pelkästään.

Aina kuitenkaan rokote ei estä tartuntaa täysin, mutta silloinkin rokote yleensä ns. leikkaa terän siltä taudilta ja tartunta / tauti jää lievemmäksi kuin ilman rokotetta. Eli joskus tosiaan rokote toimii siten, että tauti ei ole niin paha kuin voisi olla.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Ensiksi sanon etten tiedä mitään koko ”industrista” mutta nyt kun ainakin yksi toimiva rokote on olemassa niin eikö tuon tuotantoa voisi lisensoida kaikille maailman lääketehtaille solidaarisuuden nimissä että sitä saadaan kaikkialle mahdollisimman nopeasti? Muistelen että lääketehtaat jossain vaiheessa vannoivat yhteistyön nimeen.
 
F

Flonaldo

Ensiksi sanon etten tiedä mitään koko ”industrista” mutta nyt kun ainakin yksi toimiva rokote on olemassa niin eikö tuon tuotantoa voisi lisensoida kaikille maailman lääketehtaille solidaarisuuden nimissä että sitä saadaan kaikkialle mahdollisimman nopeasti? Muistelen että lääketehtaat jossain vaiheessa vannoivat yhteistyön nimeen.
Joo ja ei. Varmaan kaikki johtavia länsimaisia projekteja vetävät lääkefirmat ovat jo varmistaneet valmistuskapasiteettia vasemmalta ja oikealta. Firmojen normaalia aspiriinilinjastoa kun ei ole mahdollista konvertoida pukkaamaan korona-ampulleja. Muutenkin rokotteiden ja erityisesti tämän rokotteen valmistus täytyy olla viimeisen päälle turvallista, standardoitua ja ulos tulevan kaman täydellisen tasalaatuista ja kaikki kriteerit täyttävää.

Kuitenkin ne lääketehtaat ovat yksityisomisteisia liikeyrityksiä ja jokainen haluaa tuottaa omaa tuotettaan. Lisäksi Biontech/Pfizerin tulosten valossa on todennäköistä, että muutkin piikkiproteiinia vastaan (eli lähes kaikki johtavat projektit) suunnitellut rokotteet tulevat toimimaan. On hyvin mahdollista, että jotkut toiset lähiviikkoina ja -kuukausina valmistuvat projektit ovat itse asiassa "parempia". Ei niin, että välttämättä tuosta 90 %:sta päästään hirveästi ylöspäin, mutta ehkä tuotetta ei tarvitse säilyttää -70-80 C:ssä, ehkä suoja jo ensimmäisen piikin jälkeen on suurempi, ehkä niitä on helpompi massavalmistaa jne.

Jos vielä vaikkapa helmikuussa tilanne on yhä se, että Pfizerin on ainoa hyväksi todettu rokote, sitä valmistuskapasiteettia globaalisti siirtyy sitä varmasti valmistamaan - vaikka varsinaisesti AstraZenecat, Modernat ym. eivät siinä osana olisikaan.
 
F

Flonaldo

Täysin käsittämätöntä, että hoitohenkilökunta voi tällaista tekstiä päästellä.
Jos ne nyt hoitohenkilökuntaa ovat...

Kaikki vastaukset on kerätty täysin anonyymilla webbilomakkeella. En pidä lainkaan mahdottomana (vaan jopa todennäköisenä), että jotkin rokotevastaiset ryhmät (joko kotimaiset harmittomat hopeavesityypit tai sitten ihan maksetut tahot) ovat mobilisoineet tuohon vastauksia.

Iltalehti sitten ajaa näiden asiaa sokeasti. Anonyymit vastaukset tällaisessa asiassa ovat sinällään täysin ok, koska muuten ihmisiä ei saisi rehellisesti vastaamaan. Se että Iltalehdessä kukaan ei ole voinut millään tavalla varmistaa, että nämä henkilöt oikeasti ovat hoitajia, on sitten oma lukunsa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Täysin käsittämätöntä, että hoitohenkilökunta voi tällaista tekstiä päästellä. Ymmärrän, että alalla on kova työvoimapula, joten hirveästi ei taida olla varaa kuoria kermaa päältä alalle hakevasta massasta. Siltikin pidän erikoisena sitä, ettei osata asettaa ylevämpiä tavoitteita, kuten miljoonien ihmisten kuoleman aiheuttaneen ja Suomen hyvinvointivaltiota ylläpitävän talouden romahduttaneen pandemian lopettamista, omien primitiivisten pelkojen ja ennakkoluulojen edelle.
Tai sitten ollaan oikeasti tietoisia siitä, että on tehty rokote kiireellä ilman sitä normaalia vuosien testipatteria.
Silloin ne riskit merkittävistä sivuoireista tai seurauksista ovat selvästi suuremmat kuin normaalilla testaus prosessilla tulleesta rokotteesta joiden seurauksia Suomessakin Sikaflunssan osalta nautitaan vielä vuosikymmeniä.

Oletko itse valmis testinukeksi?
 
F

Flonaldo

Tai sitten ollaan oikeasti tietoisia siitä, että on tehty rokote kiireellä ilman sitä normaalia vuosien testipatteria.
Silloin ne riskit merkittävistä sivuoireista tai seurauksista ovat selvästi suuremmat kuin normaalilla testaus prosessilla tulleesta rokotteesta joiden seurauksia Suomessakin Sikaflunssan osalta nautitaan vielä vuosikymmeniä.
Nämä asiat on jo aikaa moneen kertaan käyty läpi, mutta kokeillaan jälleen hitaasti ja rauhallisesti :-)

On iso tukku syitä miksi nämä rokotteet valmistuvat ja hyväksytään aivan eri aikataulussa kuin jossain muussa tilanteessa. Yksikään syistä ei ole se, että olisi tingitty rokotteen turvallisuudesta tai jätetty jotain vaiheita läpikäymättä.

1. Raha. Normaalisti ihan murusten kerääminen apurahaprosesseilla kestää ikuisuuden. Jos jotain tippuukin, se on vähäistä eikä mahdollista nopeaa kehittämistä. Rokotteet usein hyödyttäisivät erityisesti kehitysmaita ja sinne rahaa on tarjolla vieläkin vähemmän. Rokotteet ovat myös lääkeyhtiöille keskimäärin heikosti kannattavia tuotteita muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Nyt rahaa on ollut käytössä rajattomasti.

2. Projektien lukumäärä. Yo. rahan puutteen takia on jo poikkeuksellista, jos samanaikaisesti olisi käynnissä useita todellisia rokoteprojekteja. Nyt niitä on meneillään toista sataa. Kun ostat sata lottoriviä, etkä yhtä, voiton todennäköisyys kasvaa.

3. Patogeenin levinnäisyys väestössä. Muiden tautien kohdalla niiden esiintyvyys väestöissä on harvinaista. Tulosten ja datan kertymisessä voi kestää vuosikausia, koska yksinkertaisesti testeihin osallistuvat eivät kohtaa virusta tai muuta patogeeniä. Nyt koronaviruksen esiintyvyys on 1/100 tai jopa 1/50 eri rokoteohjelmien kohteina olevissa maissa ja niiden väestöissä. Näin myös tuloksia kertyy esim. 100x jotain muuta ohjelmaa nopeammin.

4. Osallistujien saatavuus. Normaalisti jossain labrassa tuotaisiin varmaan perjantaina täytekakkua henkilöstölle, jos olisi saatu viikossa rekryttyä sata vapaaehtoista. Nyt maailmanlaajuisesti on satojentuhansien jono vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita ottamaan osaa ihan mihin tahansa projektiin. Näitä ei ole tarvinnut edes juuri mainostaa tai mitenkään erityisesti vapaaehtoisia hankkia, vaan kaikki ovat olleet oma-aloitteisia. Eri ohjelmiin on saatu kymmeniätuhansia testihenkilöitä sormia napauttamalla, kun joskus muulloin tämä prosessi saattaisi kestää vaikkapa vuoden.

5. Teknologioiden kehittyminen ja saatavuus. Biontech ja Oxford eivät suinkaan alkaneet maaliskuussa funtsia että pitäiskö tässä alkaa keksiä jotain. Oxford on kehittänyt jo vuosikaudet tätä omaa rokotetekniikkaansa - mikä alunperin on ollut aloitettu MERS:iä vastaan. Sen alustan pohjalta koronarokotteen kehittäminen oli nopeaa. Biontech oli kehittänyt samoin mRNA-tekniikkaansa esim. syöpähoitoihin jo monien vuosien ajan, ja kykeni muuntamaan siitä koronaa vastaan oman rokotteensa nopeasti. Ruokapöytään pääsee nopeammin, jos raaka-aineet on valmiiksi mitattuina ja uuni esilämmitettynä kuin jos aloitetaan homma vasta auton kaivamisesta lumen alta matkalla Prismaan ostoksille.

6. Ajoitus. Ajallisesti tämä on osunut nappiin. Useimmat rokoteohjelmat pääsivät pistämään piikkejään ihmisiin kesän aikana, jolloin he olivat kaikki priimavaiheessa kerryttämään dataa juuri kun toiset aallot tulivat maihin ympäri maailmaa. Jos rokotukset alkaisivat nyt ja dataa alkaisi tosissaan kertyä vasta keväällä, kun talven ajan lockdowneilla tartunnat olisi pidetty alhaalla ja vuodenajan vaihtuessa virus olisi joka tapauksessa matkalla alaspäin, voisi tulosten kertymiseen tulla pitkä viive, kun mahdollisesti tarvitsisi odotella seuraavaan syksyyn asti.

7. Byrokratian joustaminen. Mitään ei jätetä tekemättä, tutkimatta tai varmistamatta, mutta normaalisti prosessi seisoo koko sen ajan, että viimeinenkin pilkku on papereissa paikallaan. Sitten juodaan kaffet ensin ja odotellaan kampaviinereiden saapumista ennen kuin normaalilla virkamiehen ma-pe 8-16 rytmillä kaikessa rauhassa tsekkaillaan asioita. Nyt myös tämä koneisto on saanut tulta perseensä alle, kun tiedetään että jokainen prosessista kovemmalla duunilla lyhennetty päivä tarkoittaa satoja kuolleita vähemmän.

Mahdolliset rokotteiden haittavaikutukset aivan superharvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta nousevat esille useimmiten viikkojen sisään rokotuksista ja loputkin muutamien kuukausien jälkeen. Rokote on immuunijärjestelmässä temppunsa tehnyt nopeasti.

Oletko itse valmis testinukeksi?
Kyllä, testihenkilöksi, totta kai. Jätetään se nukeilla leikkiminen jollekin muulle.
 
F

Flonaldo


Oxfordin rokoteohjelmassa oli siis testattu eri ryhmillä erilaisia annoksia ym., mikä sitten on alkuunsa tuota tehokkuuden uutisointia hieman sotkenut. Koko testien tulos tuo 70 %, mutta 90 % saavutettavissa antamalla ensin puolikas määrä ja sitten tehosteessa täysi setti.

Tämä on yksi niistä piikeistä, joilla koko maailma pääsee eroon tästä perkeleestä. Modernan ja Pfizer/Biontechin piikit ovat rikkaille länsimaille, erityisesti vielä jenkeille Modernan tapauksessa. Sen sijaan Oxfordin shottia on luonnehdittu työhevoseksi - sitä tulee olemaan saatavilla paljon, globaalisti ja sillä ei ole mitään erikoisia säilytysvaatimuksia.

Noita kahta ensin mainittua on varattu ~200 M annosta ei-rikkaille, tätä taas 2,4 miljardia.

 
F

Flonaldo

Pam Cheng, executive vice president of operations and information technology at AstraZeneca said:
Excluding our sub licence partners, we will have approaching 200 million doses of actives - the drug substance by the end of 2020 and more than 700m doses by the end of Q1 [the first quarter of 2021] globally.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En tiedä mutta jotenkin tuntuu että kokoajan tulee roketteiden osalta vaan hyviä uutisia ja näyttäisi myös että suhteellisen isojakin määriä rokotetta saataisiin jo tämän vuoden aikana liikkeelle. Tietenkin paljon riippuu myyntiluvien saamisesta.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen jostain otsikoista käsittänyt, että on olemassa jonkinlainen "hätäohjelma", jonka käyttöönotolla voitaneen kaiketi nopeuttaa useita prosesseja rokotteen hyväksymisessä ja tarvittavien lupien saamisessa. Jos/kun näin on niin millainen hätä pitää olla, että tätä klausuulia käytetään? Luulisi tämänhetkisen tilanteen maailmalla riittävän siihen.

Nyt sitä tavaraa lihakseen ja asap!
 
F

Flonaldo

Olen jostain otsikoista käsittänyt, että on olemassa jonkinlainen "hätäohjelma", jonka käyttöönotolla voitaneen kaiketi nopeuttaa useita prosesseja rokotteen hyväksymisessä ja tarvittavien lupien saamisessa. Jos/kun näin on niin millainen hätä pitää olla, että tätä klausuulia käytetään? Luulisi tämänhetkisen tilanteen maailmalla riittävän siihen.
Tuo tapaa tulla puheisiin ja mediaan jenkkien FDA:n toimintatavoista. Kaikille lääkkeille ja lääketieteessä muutenkin käytettäville menetelmille (esim. nyt koronapikatestit) on jenkeissä normaalit lupaprosessit, joita on sitten mahdollista nopeuttaa tällä EUA-prosessilla.


EU:n lääkevirasto menettelee ihan normaalin protokollansa mukaan ilman "hätäohjelmia" - mutta luonnollisesti käänteet ovat aika paljon rivakampia kuin jossain muussa tilanteessa. EU:kin joissain yhteyksissä puhuu hätähyväksynnästä, mutta se on jo sinällään ollut hyvän aikaa käytössä: ylipäänsä rokotteiden kehittäminen, rokoteohjelmien aloittaminen ja hyväksyntäprosessin aloittaminen jo aiemmin syksyllä menevät kaikki tuon hätäklausuulin alle.

 
Suosikkijoukkue
HIFK
Rokotetilanne on kieltämättä melko hyvä. Nyt on siis 3 toimivaa rokotetta joilla luvat tulossa lähiviikkoina. Sitten tietysti Sputnik siihen päälle.

Tämä kyllä luo toivoa.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oxfordin rokoteohjelmassa oli siis testattu eri ryhmillä erilaisia annoksia ym., mikä sitten on alkuunsa tuota tehokkuuden uutisointia hieman sotkenut. Koko testien tulos tuo 70 %, mutta 90 % saavutettavissa antamalla ensin puolikas määrä ja sitten tehosteessa täysi setti.
Tosin aika pienillä otoksilla näitä tutkimuksia on tehty. Tässä oli siis otoskokona yhteensä 11 636 tutkittavaa, joista puolet sai tutkittavaa rokotetta ja puolet lumerokotetta. Erilaisilla annoksilla testatut osajoukot ovat luonnollisesti vielä pienempiä. Kun ajatellaan koronaviruksen esiintyvyyttä tällä hetkellä, niin ei noissa pienemmissä otoksissa välttämättä ole kovin montaa koronan saanutta koko tutkimuksessa, siis lumerokotetta saaneessa vertailuryhmässäkään, joten kuinkahan paljon vain yhden henkilön sairastuminen jo heiluttaa lukuja? Yritys ei anna ulos tehoarvioiden luottamusvälejä.

Nämä koronarokotetutkimuksethan ovat tupanneet hieman viivästymään alun perin arvioidusta sen takia, kun virusta on niin vähän liikkeellä, ettei tässä ajassa ole vielä meinannut testiryhmistä juuri kukaan ehtiä sairastumaan. Kova kiire on tietysti tulla lukujen kanssa ulos niin pian kuin mahdollista, eli heti kun otoksesta edes joku harva on saanut virustartunnan.
 
F

Flonaldo

Otokset eivät ole kyllä rokoteohjelmiksi pieniä, päinvastoin.

Sairastuneiden määrät saattavat ensi alkuun tuntua pieniltä; siis että n. sadan sairastuneen perusteella tehtäisiin näin isoja päätöksiä.

Nämä "edes joku harva" tai "vain yhden henkilön" antavat mielestäni täysin virheellistä mielikuvaa aiheesta.

Jos sinä ja minä alkaisimme heittää kolikkoa 1000 euron panoksella per kerta, olisit sinä tintannut minua kusipäähuijaria turpaan aika paljon aiemmin kuin siinä vaiheessa, kun minä olen voittanut 90 kertaa, sinä 5 - ja alamme järjestää asunto-osakkeesi siirtämistä minun nimiini.

En tiedä missä on ollut alkuperäisiä arvioita, Oxfordin suunnalta ei ainakaan missään kohdin ole annettu mitään aikataulua. Kesän ja alkusyksyn aikana tuloksia varmasti kertyikin hyvin hitaasti, mutta nyt taas viimeisen kuukauden aikana viruksen esiintyvyys on ollut testimaissa jopa 1/50 - 1/100. Sen myötä nämä kaikkien kolmen rokotteet ovatkin saaneet ensimmäiset tuloksensa valmiiksi näin samanaikaisesti.

Noita tarkempia lukuja saamme varmasti pian myös saataville, ja hieman kahdesta muusta tarjokkaasta poiketen Oxford on erittäin säntillisesti julkaissut kaiken tietonsa The Lancetissa.

Oxford on myös ainoana näistä kolmesta ottanut kantaa jo tähän: "Early indication that vaccine could reduce virus transmission from an observed reduction in asymptomatic infections"

Tuo perustuu sitten jo koko ohjelman koon (l. kymmenientuhansien) N:ään.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Otokset eivät ole kyllä rokoteohjelmiksi pieniä, päinvastoin.

Sairastuneiden määrät saattavat ensi alkuun tuntua pieniltä; siis että n. sadan sairastuneen perusteella tehtäisiin näin isoja päätöksiä.

Nämä "edes joku harva" tai "vain yhden henkilön" antavat mielestäni täysin virheellistä mielikuvaa aiheesta.
No jos otoksessa on sata sairastunutta niin se ei tietenkään tunnu pieneltä. Itselläni ei ole tietoa siitä paljonko otoksessa sairastuneita on, mutta jos on satakunta niin sehän kuulostaa jo hyvältä. Suomessa noin 10 000 asukkaan kunnissa on ollut sairastuneita pääosin luokkaa kymmenkunta koko epidemian aikana. Tietenkin maailmalla virusta on monissa paikoissa ollut moninkertaisesti enemmän. Toisaalta eivät nuo rokotetutkimukset ole kai vielä niin kovin montaa viikkoa ehtineet pyöriä. Sitä juuri mietin, että jos tuota noin 10 000 henkilön joukkoa, josta rokotetta on siis saanut puolet, pilkotaan vielä pienemmiksi osajoukoiksi, kun on testattu erilaisia annostuksia, niin kuinka monta sairastunutta niihin osajoukkoihin oikein on voinut osua? Toki jos viruksen esiintyvyys on noinkin korkea kuin 1/100 niin esimerkiksi 2000 henkilön joukossa pitäisi tulla jo noin 20 sairastunutta ja tällöin varmasti jo saadaan hyvää osviittaa rokotteen tehosta.
 
F

Flonaldo

131 sairastunutta Oxfordin kohdalla, hieman alle 100 kahdella muulla.

Oxfordin ohjelma alkoi huhtikuussa. Valtaosa kolmosvaiheen osallistujista sai ensimmäisen rokotteen jo kesäkuussa, toisen n. kuukautta myöhemmin. Aika monta viikkoa jo siis menty.

Koko ohjelman koko ollut tähän mennessä yli 24 000 osallistujaa, joista puolet ja puolet siis. Vuoden loppuun mennessä lukeman on tarkoitus olla 60 000 osallistujaa.

Siihen annostelun alaryhmään luonnollisesti kuului vähemmän - mutta kuitenkin useita tuhansia, ja oletettavasti jos heidän ryhmässään sairastumisia on kertynyt jotakuinkin samaa tahtia, voisi jakauma olla rokote/kontrolli esim. 30 / 3. Jos ne olisivatkin olleet vaikka 30 / 5, puhuttaisiin sitten jostain 86 % vs. 90 % - mikä nyt ei ehkä hirveästi mitään muuttaisi ajattelussa.

Ja kuten todettukin, niin tämä ei tietysti ollut tässä ja nyt pistettäisiin mapit hyllyyn - vaan tahti vain kiihtyy tutkimuksen osalta. Esimerkiksi juuri noiden oireettomien tartuntojen osalta tehokkuusluvut määrittävät sitten hyvin vahvasti minkälaista rokotekattavuutta tarvitaan, jotta pandemia saadaan painettua pois ihmisistä.
 
F

Flonaldo

Onko eri rokotteiden tehosta nimenomaan senioreihin tai muihin riskiryhmiin jotain tietoa?
Vielä tätä oikeaa tietoa sairastumisten suhteen ei riittävästi. Ne alaryhmät ovat olleet kaikissa ohjelmissa pienempiä ja niihin on rekrytoitu osallistujia viimeisimpänä.

Sen sijaan Oxfordin osalta oli ihan muutama päivä sitten tieto (ja julkaisu Lancetissa), että immuunireaktio oli käytännössä identtinen yli 70-vuotiailla nuoriin verrattuna. Kuitenkin tuossakin ryhmässä osallistujat olivat keskimäärin "vain" 74-vuotiaita ilman vakavampia terveyshuolia. Heidän immuunijärjestelmillään ja hyvin hauraan 85+-vuotiaan immuunijärjestelmällä on merkittävä ero. Mutta siltäkään osin tämä ei ole varmasti toimii / ei toimi - vaan teho saattaa jossain määrin heikentyä.

 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
"30.11. klo 14.51 Koronarokotukset voivat alkaa Suomessa jo ennen joulua – valmiit annokset odottavat lähtökäskyä rokotetehtaalla
Aiemmista arvioista poiketen koronarokotukset saattavat alkaa Euroopassa jo joulukuussa. Myös Suomi valmistautuu siihen, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja THL:sta kerrotaan Ylelle.

Ennakkoarvioiden mukaan ainakin Pfizerin ja BioNTechin rokote voisi saada myyntiluvan jopa joulukuun alkupuolella. Yhtiön mukaan se voi aloittaa rokotteiden toimittamisen välittömästi myyntiluvan saamisen jälkeen.

– On varauduttu siihen, että myyntiluvan myöntämisen jälkeen on mahdollista aloittaa nopeasti rokotukset, kun rokote-erät on saatu maahan, ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Ekholm ei ota kantaa siihen, milloin ensimmäinen myyntilupa myönnetään ja mikä yhtiö sen saa."

Lähde: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Kanta-Häme siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen, koronarokotukset voivat alkaa jo ennen joulua, Suomessa 283 uutta tartuntaa ja kuusi kuolemaa

Olisi erinomaista, jos tämä ennuste toteutuisi!
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KK
Ullatus että täällä taas itketään rokotevastaisuudesta. En usko, että meitä koekaniineiksi kelpaamattomia on iso osa väestöstä. Tuskin kuitenkaan hirveän suuri porukka. Uskoisin että jotain 5-20% väestöstä ei missään nimessä ota rokotetta ainakaan nyt aluksi. Ja sitten kun on pari vuotta kulunut niin koko korona on jo hävinnyt, ainakin länsimaissa. Joten uskon, että tuo laumasuoja (rokote + taudin kärsineet) riittää kyllä, vaikka kaikki ei sitä rokotetta ottaisi.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ullatus että täällä taas itketään rokotevastaisuudesta. En usko, että meitä koekaniineiksi kelpaamattomia on iso osa väestöstä. Tuskin kuitenkaan hirveän suuri porukka. Uskoisin että jotain 5-20% väestöstä ei missään nimessä ota rokotetta ainakaan nyt aluksi. Ja sitten kun on pari vuotta kulunut niin koko korona on jo hävinnyt, ainakin länsimaissa. Joten uskon, että tuo laumasuoja (rokote + taudin kärsineet) riittää kyllä, vaikka kaikki ei sitä rokotetta ottaisi.
Menepäs siitä nyt juomaan hopeavettä.
 
Suosikkijoukkue
KK
Menepäs siitä nyt juomaan hopeavettä.
Miksi ihmeessä? Tuohan on jopa vaarallista. Näin olen ainakin lukenut. Itse syön vitamiinini ja muutenkin pidän hyvää mieltä yllä. Keho+mieli kuntoon niin ei tässä paljoa sairastettu olla. Viimeksi olin kipeänä vuosi sitten Joulukuun puolen välin aikoihin Kampotsassa muutaman päivän. Nousevaa sekä laskevaa kuumetta. Kuume nousi ja laski monta kertaa päivässä. Hieman oli hengitystieongelmiakin näiden päivien jälkeen ja olo hieman nuutunut noin viikon.

Sitä ennen ollut kipeänä varmaan joku 3 vuotta sitten. En käytä lääkkeitä ellen oikeasti niitä tarvitse ja en kyllä koe, että korona rokote olisi sellainen mikä minun tulisi ehdottomasti ottaa. Pitäkää mieli korkealla ja keho kunnossa. Etiäppäin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös