Minkälaista systeemiä olet miettinyt tilalle?
Minun ymmärryksen ulkopuolelle menee ettei miksei sitä lastensairaalan tarvitsemaa parikymmentä miljoonaa voida ottaa siitä yli 20 miljardista, jotka joka vuosi syydetään terveydenhuoltoon vaan miksi siihen tarvitaan aika joku yksityinen toimija keräämään rahaa hyväntekeväisyyskonsereilöa yms ja sitten selvittelemään epäselvyyksiä rahojen kohtalosta. Tai ehkä minulla on yksityisiä arveluita.
Ei minulla ole mitään korvaavaa systeemiä tilalle "pakasta vedettäväksi", mutta ehkä se ensimmäisenä helpottaisi asiaa, jos ei oltaisi mukana koko euroopan laajuisessa pankkiunionissa, vaan pitäisi huolehtia pelkästään oman maan pankkisektorista. Helpottaisi mittakaavaa merkittävästi. Mitä tuohon rahankäyttöön tulee, niin enemmän kritisoin ja ihmettelin siinä päätöksenteon mekanismeja. Kun on kyse miljardeista euroista johonkin "yleiseurooppalaiseen vakausmekanismiin", niin päätös puristetaan päivissä, mutta sitten, kun pitää pohtia, että miten vaikkapa tuosta oman maan 20 miljardista lohkaistaisiin 50 miljoonaa, niin siihen ei päätöksentekotahtoa löydy edes vuosikymmenissä.
Eurosta eroaminen ja mahdollinen omaan valuuttaan palaaminen on oudolla tavalla mystifioitu ja siitä on tehty täysin mahdoton skenaario virallisissa yhteyksissä. Miksi näin digiaikana oman valuutan ottaminen euron rinnalle olisi joku ihmeellinen veivaus, kun kyllähän esim. Facebook suunnittelee omaa (virtuaali)valuuttaa ja Bitcoineja on louhittu maailmalla jo ties kuinka kauan. Tokihan eurojäsenenä sopimukset kieltää oman rinnakkaisvaluutan käyttöönoton, mutta eipä euroalueella yleisesti ottaen sääntöjen noudattaminen tunnu olevan kauhean kovassa huudossa. Eli päivänä x ilmoitettaisiin, että Suomen virallinen valuutta on "huge", jonka vaihtosuhde per tämä hetki euron kanssa on 1:1 ja valuutan arvo kelluu >> markkinat päättäkööt valuutan arvon vapaasti. Euro säilyy maksuliikennetason valuuttana, eli Suomen tilanne alkaisi muistuttaa pitkälti Ruotsin tilannetta, jossa euro ja kruunu menee sulassa sovussa maksuliikennevaluuttoina, mutta jälkimmäinen on sitten maan virallinen rahayksikkö, jota hallinnoi itsenäinen keskuspankki.
Tokihan tuosta seurauksena olisi melkoinen poliittinen myllerrys, mutta ei se mikään mahdoton skenaario ole, että tuohon tilanteeseen ajaudutaan hallitsemattomasti, jos koronan 2. ja 3. aalto iskee pahasti johonkin Italiaan ja siellä todetaan ykskantaan, että meiltä jää muuten velat maksamatta.