Valtion velkojen nollaus (100 % -> 0 %) ei ole talouskeskusteluissa juurikaan esillä eikä tässäkään ketjussa. Sen sijaan velkojen osittainen leikkaaminen ja muuttaminen ikuisiksi nollakorolla tulee olemaan arvatakseni seuraavat vuodet. Muutos tapahtui, kun osa tiukan kurin ekonomisteista vaihtoi koronakriisin edellä tai siitä johtuen puolta ja kun aiemmat arviot esimerkiksi velan vahingollisuudesta XX prosentin yli ovat ilmeisesti osoittautumassa kiistanalaisiksi. Tietenkin kyse on myös tulevista polvista - ellei veloilla tehdä jotain. Ja jotain on tarkoitus tehdä.
Suomessa taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä on yksi ekonomisteista, jotka ovat nostaneet velkojen leikkaukset uudelleen esille. Euroalueella tästä on viriämässä keskustelu laajemminkin, koska Italia haluaa pysyvää muutosta ja on ilmoittanut, että muu ei oikeastaan riitä. Vihriälän esitys on, että velkoja leikataan vähintään 10 prosenttia koronaa edeltäneestä tasosta. Tämä tarkoittaa sitäkin, että ottamalla nyt lisävelkaa
@mjr mainitsema 20 miljardia, se leikattaisiin kokonaan ja vielä 10 prosenttia edeltävältä tasolta.
Näin koronaelvytykseen tulisi todella paljon lisärahaa ja valtioiden velat vähenisivät silti. Teknisesti toteutus tapahtuisi esimerkiksi EKP:n ja valtioiden keskuspankkien hallussa olevien valtioiden lainakirjojen muuttamisesta nollakorolle ja ikuisiksi. Voi kuulostaa hunningolle menolta, mutta todellisuudessa virhe tehtiin jo Italian ja Kreikan päästämisessä mukaan euroon. Italian talous ja velkamäärä pankeille on niin ongelmallinen, että se vaikuttaa estävän kaikki tarpeelliset rakennemuutokset pankkisektorilla ja tuottavuuden kasvattamisessa.
Jotain on tehtävä, koska nykytavalla ei voida jatkaa montaa vuotta. Vaaraksi tulee Italian, Espanjan, Kreikan ja Ranskan lähtö eurosta ja ilmoitus, että pitäkää hyvänänne vastuita myöten.