Viikon eläin: Emonsa siivellä elävät matosammakot ovat eläinkunnan Kokoomusnuoria - Tiede - Helsingin Sanomat
(linkki vie Hesarin sivuille)
Tämä ihan rehellisesti sanottuna oli näppärän hauska artikkeli.
Kuitenkin, kun tuota tarkastelee hieman syvemmin, niin onhan tuossa kovasti ironiaa.
Nimittäin, jos vastaavan analogian tekisi KNL:n sijasta jonkun tietyn etnisen ryhmä osalta, täyttäisi tuo välittömästi rikosoikeudellisen vastuun edellytykset. Oikeastaan sen täyttäisi jo se, jos tässä tekisin mediakritiikin ohella havainnollistavan vertauksen koskien median harjoittamaa kaksoisstandardi-ajattelua sekä tämän ajattelun ilmentymistä aivan rikoslain tasolla.
Rikosoikeudellinen vastuu voisi muutes olla vielä tätäkin laajempaa. Nimittäin huomioon täytyy ottaa sananvapauslain sekä sähkökauppalain muutama pykälä (rikosvastuun määräytymisen perusteiden ulottaminen rikoslain ulkopuolelle on jo muutes itsessään hieman kyseenalaista, mutta ei siitä sen enempää tässä). Jos nyt oletetaan, että, vaikka Uudessa Suomessa joku toimitukseen kuuluva henkilö tekisi uutisen tuosta Hesarin uutisesta ja tämän uutisen sisältö olisi "mediakriittinen" ja esittäisi esimerkkini omaisen analogian.
Luonnollisesti toimittaja itse joutuisi tästä rikosoikeudelliseen vastuuseen puhtaasti rikoslain mukaan. Tämän lisäksi sananvapauslain "päätoimittajarikkomuksen" myötä myös vastaava päätoimittaja olisi rikosoikeudellisen vastuun alla. Tähän päälle, kun huomioidaan vielä sähkökauppalaki, niin tilanteessa, jossa sitten ilmoittaisin moderointioikeudet omaavalle taholle viestistä ja ilmoitukseni täyttäisi "ilmeisyysvaatimuksen" (tämäkin on erittäin epäselvä vaatimus, mikä kenties tarkentunee vasta joskus oikeuskäytännössä), mutta viestiä ei poistettaisi, joutuisi nämä moderointioikeudet omaava taho myös rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tämän lisäksi, jos ilmoitettaisiin vielä palstan palvelintarjoajalle viestistä, eikä tämäkään (esim. sopimusrikkomuksen pelossa) ryhtyisi tarpeellisiin toimenpiteisiin, ulottuisi tämä vastuu myös sinne. Vastuu ulottuisi käytännössä niin pitkälle kuin vain mahdollista.
Eli siis tämän yhden kirjoituksen perusteella vastuuseen voisi joutua vähintään 3-6 henkilöä.
Kun huomioidaan siis rangaistuksen laajuus, tähän prosessiin liittyvät viranomaistoimet sekä näiden resurssit, herää kysymys, että onko tämä kaikki aivan tarpeen? Onko siis todellakin loukattu jotakin niin merkittävää oikeushyvää (mikä se oikeushyvä muutes edes on?), että näin vahva valtiovallan puuttuminen on tarpeen? Tähän lisättynä sitten määritelmiin liittyvät tulkintaongelmat, vaikutus puhtaaseen sananvapauteen sekä tietenkin suojeltavan ryhmän rajottuneisuus, niin jollain saattaisi herätä muutama kysymys asiasta.