kahden suunnan sentteri
Jäsen
Näinhän se on. Ja tällä hinnalla saamme kärkitiloja globaaleissa hyvinvointivertailuissa vuodesta toiseen. Mitenkäs asian laita olikaan sillä UK / USA akselilla?OT:na vielä että itse olen suuntautunut matkustamaan enemmän ns. länsimaihin. Thaimaassakaan en ole käynyt enkä taida käydäkään.
USA, UK ja lähinnä nykyiset EU-maat on tullut kierreltyä ristiin rastiin. Näihin verrattuna Suomessa eläminen on sikahintaista ja palkkataso ei eroa yhtä radikaalisti Suomen eduksi, vaikka tilastoissa lukisi mitä. Sähkön hinta on perinteisesti ollut Suomessa halpaa muihin verrattuna, mutta asuminen, autoilu, ruoka ym. pakollinen täysin käsittämättömissä sfääreissä.
Helsingissä voit myös nukahtaa puiston penkille lompakko taskuun, ja herätä aamulla ehjin nahoin rahat tallessa. Berliinissä on vähän karumpaa, vaikka hyvinvointivaltiota sielläkin yritetään rakentaa: Ernst Wolff: 'Köyhyys kasvaa ja viha kytee' - kuvaus Berliinin joulusta 2012 - VERKKOMEDIA.org - v. 0.633bEsim. Berliinissä voisi pienituloinen perhe (tulot 2500€/kk nettona) elellä herroiksi. Asua 2km päässä ydinkeskustasta 100m2 kämpässä ja ajella pari vuotta vanhalla farkku-Audilla. Samalla voisi pistää muutaman satkun kuussa säästöön/sijoituksiin. Mites Helsingissä? Vuokraan min. 1500, ruokaan 600-800 ja sitten se pyöreälamppunen -81 Ladakin taitaa muiden menojen jälkeen jäädä haaveeksi.
Sitä paitsi, ylipäätään kaikenlainen suomalaisten ruikutus surkeasta elintasosta on muutenkin ihan itkeä vai nauraa -ketjun kamaa. Me tavalliset suomalaiset ollaan kuitenkin (vielä hetken) maailmantalouden paskaketjun yläpäässä. Meidän alapuolella taas on yli 4/5 maailman väestöstä, joiden kova työ edes mahdollistaa meidän jokapäiväisen pröystäilyn (eli lihansyönnin, asumisen ja liikenteen tuossa järjestyksessä). Kinastellaan me vaan palkankorotusprosentista ja itketään hienomman autokannan perään, kun sillä meidän pröystäilyn tuottavalla 4/5:lla ei ole edes neuvotteluasemaa omiin työehtoihinsa ja se autokanta revitään heidän selkänahastaan.