Ja mitkä ne muut kulut ovat?
Onko siis niin, että tuo 0,1 % (tuhannes osa) ratkaisee sen, tekeekö välittäjä kaupasta voittoa vai tappiota?
Ja jos olen käsittänyt jotain aivan oleellista väärin, niin käytä rautalankaa. Minua ihmetyttää, miksei tästä ole noussut jo valtava meteli, jos asia on näin yksinkertainen. Ja toisaalta: mikä on Saksa-Ranskan logiikka asiassa?
Eli asiallista keskustelua, pyydän. Avataan tämä asia (minullekin).
Siis pankki veloittaa monia maksuja asiakkailta, mutta karkeasti ne voidaan jakaa kahteen osaan. Palvelumaksu ja kate välittämisestä. Voidaan ajatella, että palvelumaksulla katetaan työnkustannus / IT-kuluja (siis jonkun pitää fyysisesti hakata se koneeseen tai pyörittää järjestelmään).
Sitten pankilla on "kate" eli jokaisesta kaupasta se ottaa tietyn osuuden. Tämä osuus muodostuu markkinoilla ja se on nähtävässi osto-hinnan ja myynti-hinnan erotuksena eli niin sanottu bid-ask spreadi.
Esimerkki perustuen Affecton osaketietoihin tällä viikolla kauppalehdestä:
Pankki ostaa 1000 euroa osaketta hintaan 2,95 euroa ja maksaa tästä 2950. Mikäli pankki toimii välittäjänä, niin hän voi myydä osakkeet eteenpäin ja tällöin myynti-hinta olisi 2,98 ja pankki saisi 2980. Kaiken kaikkiaan pankki siis tienaa tästä palvelusta 30 euroa (2980 – 2950). Sijoittajat ovat valmiita maksamaan pankin palvelusta eli välittämisestä, koska muuten myyjä ja ostaja ei välttämättä olisi löytäneet heitä. Mikäli pankki päättää pitää osakkeet ja odottaa parempaa ajan hetkeä, niin tällöin pankki ”keinottelee /spekuloi”. Kaikki pankit eivät spekuloi kaikilla osakkeilla ja tietty osa on välittämistä (en tiedä kuinka paljon).
Mikäli transaktiokustannus tulee, niin uudet hinnat olisivat 2,95295 (ostohinta*1,001) ja 2,97702 (myyntihinta*(1-0,001). Tällöin välittäjä pankki saisi vain 24,07 euroa (2977,02 - 2952,95). Valtio veisi siis välistä 19.76 %. Tämän veron voi pankki yrittää siirtää asiakkailleen, mutta sen toteuttaminen voi olla vaikeaa, koska rahoitusmarkkinat ovat niin globaaleja. Lopputulos on luultavasti jotain välistä eli hinnat nousee ja pankki tekee vähemmän voittoa. Siis tämä on ihan perus-osakkeenvälitystä eikä pankki mitenkään spekuloi vaan ainoastaan välittää. Nykyisillä hintatasoilla pankkien ei kannatta välittää Nokiaa, koska siinä marginaalit ovat niin pieniä.
Laskin huvikseni, että transaktioverosta seuraava keskimääräinen efektiivinen veroaste ennen henkilöstö- ja muita kuluja olisi noin 30 % teknologia-osakkeille Helsingin pörssissä. Tämä on vain yksittäisotanta, joten todellisuudessa kate voi olla pienempi tai isompi.
Pointti on siinä, että vaikka vero tuntuu pieneltä 0,1% tai 0,01 %, mutta kun sen suhteuttaa pankkien katteeseen, niin sillä voi olla iso vaikutus. Kaikissa tuotteissa marginaali ei ole 0,1 %, mutta teknologian osakkeille keskimääräinen kate oli 0,19 % kun viimeksi tarkistin.
Olen lähettänyt asiasta mailia hesarille ja yrittävät tehdä artikkelin asiasta.