Mainos

Kokoomus

  • 1 600 683
  • 13 080
Mä olen äänestänyt enemmän Kokoomusta kuin kaikkia muita puolueita yhteensä. Olen toki äänestänyt myös muiden puolueiden edustajia. Mutta se on nimenomaan Orpo, joka tekee mulle Kokoomuksen äänestämisestä vaikeaa. En olisi kokkareita äänestänyt Orpon takia edes viime kuntavaaleissa, mutta kun pahasti näytti siltä, että Helsingin pormestarin vaaleissa Sinnemäestä olisi voinut tulla pormestari, niin oli sitten laitettava ääni enemmänkin vasuripormestaria vastaan kuin kokkariehdokkaan puolesta.

Ongelma mulla (seuraavien vaalien äänestämistä pohdittaessa) on se, että SMP:n jatketta, eli Persuja, en kaupunkilaisena oikein voi äänestää. Ainakin se tuntuu ajatuksena nihkeältä. Hjallista on myös vaikea äänestää, kun tuntuu suhmuroivan yhtä ja toista: omaa napaansa tuijottavaan Hjalliksen opportunismiin ei oikein ole luottoa. Piraattien Pennasella olisi voinut olla jotain annettavaa (self made miljonääri, ydinfysiikan tohtori - korvien välissä on ilmeisesti virtaa), mutta Pennanen on sekoillut aivan liikaa ollakseen vakavasti otettava. Mulle oikealla ei oikein ole Kokoomukselle vaihtoehtoja, ainakaan kovin varteen otettavia. Ehkä äänestän sitten kokoomuslaista, vaikkakin vastentahtoisesti, koska Orpo on Urpo, enkä usko Orpolla olevan juuri mitään annettavaa.

Tässäpä tämä lyhyesti, oma kantani. Musta ei saa mitään vasemmistokiimailijaa, ei sitten kirveelläkään. Orpon heikkous: karisman puute, älyltään ehkä keskiverto, jäätyy paineessa, huono reagointikyky paineen alla nopeasti, pitäisikö niitä piilotella? Ehkä, jos ajatellaan Kokoomuksen seuraavia vaaleja. Mutta toisaalta taas: jos Orposta tulee pääministeri, niin muuttuvatko asiat ollenkaan? Onko Orpo henkilö, joka vie asioita maaliin - en oikein usko. Tuosta älystä vielä: en ole huomannut Orpolta yhtäkään omaperäistä ajatusta, josta olisin voinut todeta, että "kas, tuohan oli uusi ajatus / uusi näkökulma, jota en osannut ennakoida". Jos nyt verrataan vaikka hyvin maltillisesti artikuloivaan Halla-ahoon, niin on selvä, kummalla on virtaa enemmän korvien välissä ja kummalla pysyy useampi pallo yhtäaikaisesti ilmassa, kun monimutkaisia asioita käsitellään.

Persuista vielä, (noin verrokkina, jos mietin äänestämistäni): Halla-aholla olisi tarvittaessa varmasti kykyä viedä asioita eteenpäin. Ongelma on suuressa määrin se, että jo pelkkä maine asettaa vastustajien joukon niin suureksi, että politiikan yhteispelissä ei Halla-ahollakaan liene kovinkaan hyvät edellytykset saada haluamiaan asioita maaliin, kun niiden taakse pitäisi saada muitakin. Purrasta en osaa oikein sanoa juuta enkä jaata. Joka tapauksessa: jos asioita haluaa muuttaa, niin Persuja äänestämällä tämä toive voi olla vaikeasti toteutettavissa, kun muiden puolueiden puolelta yhteistyöhalukkuutta on ollut niukasti. Sekin laskee intoa antaa ääneni Persuille.

Eduskuntavaalit ovat mitä suurimmassa määrin puoluevaalit. Ja puolueet taas henkilöityvät puheenjohtajiinsa. Joku joskus määritteli karisman jotenkin seuraavasti: "henkilö, jolla on kyky olla välittämättä, mitä muut ajattelevat hänestä, ja voi siten esiintyä itsevarmasti" tjsp. Orpon ongelma on juuri tässä: kun hän koettaa olla ärsyttämättä ketään ja olla kaikille mieliksi, hänestä jää täysin lapasen oloinen olemus. Kokoomukselle oli iso miinus, ettei laatikon sisältä nähty sitä, miten muut tämän asian näkevät. Väitän, etten ole mielikuvani kanssa yksin. Orpo olisi pitänyt vaihtaa, mutta jostain syystä siihen ei ollut haluja. Odotan tulevia vaaliväittelyjä negatiivisin fiiliksin, sillä oletukseni mukaan sanavalmiit hallituksen edustajat tulevat näyttämään Orpolle kaapin paikan. Kaikki muu olisi yllättävää. Koska Orpo pitää (ilmeisesti) myös sini-puna -hallituskokoonpanoa mahdollisena, niin tämä tulee johtamaan siihen, että mitään kovin terävää kritiikkiä Orpo ei tule esittämään. Marinhan voisi suuttua, ja tyrmätä hallitusyhteistyön jo ennen vaaleja. Tässä se on, Orpon ongelma. Väittelyt tullaan käymään muiden ehdoilla.
Henkilökohtaisesti olen vuosia ihmetellyt miksi Orpo on Kokoomuksen puheenjohtaja. Tyyppi on jotenkin täysin hmv, ja kieltämättä tuollainen lapasen oloinen olemus hänestä jää. Tämä tekee myös itselle hyvin hankalaksi äänestää Kokoomusta (vaikkakaan ei parampaakaan ole löytynyt) ja ihmetyttää suuresti miten puolueen sisällä tuota asiaa ei nähdä. Näinä aikoina tarvittaisiin vahvaa Kokoomusta jossa olisi puheenjohtana asiansa osaava sanavalmis henkilö joka osaisi myös johtaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Henkilökohtaisesti olen vuosia ihmetellyt miksi Orpo on Kokoomuksen puheenjohtaja. Tyyppi on jotenkin täysin hmv, ja kieltämättä tuollainen lapasen oloinen olemus hänestä jää. Tämä tekee myös itselle hyvin hankalaksi äänestää Kokoomusta (vaikkakaan ei parampaakaan ole löytynyt) ja ihmetyttää suuresti miten puolueen sisällä tuota asiaa ei nähdä. Näinä aikoina tarvittaisiin vahvaa Kokoomusta jossa olisi puheenjohtana asiansa osaava sanavalmis henkilö joka osaisi myös johtaa.
Sinänsä vastaus on helppo. Oma näkemys:

Kataisen politiikka ei ollut Kokoomuksen politiikkaa, vaan kompromissia toisensa perään hallituksessa vasemmiston kanssa. Kun Stubb valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014, hän oli jo valmiiksi monen kokoomuslaisen hampaissa. Eurooppalainen liberaali Kataisen tapaan. Stubbin ongelmaksi saatiin väritettyä se, että häntä ei Suomen asiat edes kiinnosta eikä hän tunne Suomea ja suomalaisia ja kaiken päälle Stubb ei halunnut käskyttää, vaan luoda yhdessä linjaa. Siitäkin tehtiin ongelma.

Vihamielinen ruokinta toimi Kokoomuksen sisällä aina presidentti Niinistöä myöten, joka antoi ymmärtää vihaavansa Stubbin pukeutumista. Todellisuudessa kyse oli Suomen NATO-linjasta. Stubb oli tiukasti NATO:n kannalla, Niinistö tiukasti sitä vastaan. Todellisista syistä yksi oli vaihtaa Stubb, koska poliittiset erimielisyydet presidentin kanssa piti häivyttää maton alle. Presidentti Niinistön tuella tai hänestä huolimatta Kokoomuksessa syntyi kapinaliike, joka päätti vaihtaa Stubbin.

Ja Orpo valittiin. Siksi, että hän oli luotettava kompromissi. Orpo oli suhteellisen puhdas Kokoomuksen kenttätyön tuote Varsinais-Suomen puheenjohtajana melkein 10 vuotta, joten hänelle oli Kokoomuksen piirijärjestöjen tuki. Lisäksi Orpo ei vaatinut vastoin Kokoomuksen omaa päätöstä Suomen NATO-jäsenyyden edistämästä vuosikausiin tässä ja nyt, vaan puhui tavoitteesta jossain kaukana. Tämä sopi presidentti Niinistölle.

Orpo olisi mennyt vaihtoon ellei Kokoomus olisi voittanut aluevaaleja 2022. Vielä vuoden 2021 kesällä puhuttiin myös Kokoomuksen sisällä, kumpi nousee puheenjohtajaksi. Häkkänen vai Valtonen. Molemmille oli tukea, joskin Häkkäselle enemmän erityisesti maakunnissa. Kuten muissakin puolueissa, liberaalimmat ajatukset ovat kentällä Helsingissä, Tampereella ja Turussa ympäristöineen. Muualla ollaan konservatiivisempia.

Kokoomuksen vaalivoitto 2022 sementoi Orpon aseman puheenjohtajana eikä haastajia ollut kesän 2022 puoluekokouksessa.

e: lisätään Stubbin ongelmaksi sote. Tuo Keskustan luomus, jossa ei Kokoomuksen jälki näkynyt riittävästi. Konservatiivinen esitys nosti Kokoomuksessa kapinan. Sote olikin surkea. Tosin vielä heikompi meni Marinilla läpi. Stubb jäi Sipilän jalkoihin parissa muussakin asiassa.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kokoomus voittaa vuorenvarmasti eduskuntavaalit.

Marinin ympärillä pyörinyt juhlimiskohu ei vaikuta hänen suosioonsa negatiivisesti, mutta luultavasti se vaikuttaa siihen, että demareiden kyky imuroida äänestäjiä muista puolueista on tyrehtymään päin. Marin ei siis henkilökohtaisella suosiollaan luulavasti hinaa puoluettaan enää ainakaan merkittävästi ylöspäin, vaikka ei kohu demareita myöskään romauta.

Ainoa, mikä edes teoriassa voisi viedä Kokoomuksen vaalivoiton, olisi joku radikaalimman puoleinen moka puolueen itsensä taholta. Tämän estämiseen Orpo on varmasti oikein hyvä pj: vaikka hän ei säkenöi karismallaan, ei ole myöskään todennäköistä, että hän tekisi mitään kardinaalimunausta. Tuommoisella petteriorpomaisella aika värittömänpuoleisella mutta hyväkäytöksisellä esiintymisellä Kokoomuksella ei liene juuri hätää.

EDIT: Olen itse kritisoinut voimakkaastikin Orpoa, mutta hän on kyllä sittemmin osoittanut olevansa vallan hyvä pitämään Kokoomuksen hyvinkin yhtenäisenä ja vaimentamaan puolueessa ollutta voimakastakin ristivetoa.
 
Viimeksi muokattu:

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kokoomus voittaa vuorenvarmasti eduskuntavaalit.

Marinin ympärillä pyörinyt juhlimiskohu ei vaikuta hänen suosioonsa negatiivisesti, mutta luultavasti se vaikuttaa siihen, että demareiden kyky imuroida äänestäjiä muista puolueista on tyrehtymään päin. Marin ei siis henkilökohtaisella suosiollaan luulavasti hinaa puoluettaan enää ainakaan merkittävästi ylöspäin, vaikka ei kohu demareita myöskään romauta.

Ainoa, mikä edes teoriassa voisi viedä Kokoomuksen vaalivoiton, olisi joku radikaalimman puoleinen moka puolueen itsensä taholta.

Itse ajattelin pidättää hengitystäni odottaessani että hiljattain uutisoidut Kokoomuksen kytkökset oligarkkirahaan saavat edes kymmenyksen siitä palstatilasta joka pile-Sannalle on uhrattu.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Jotenkin tuntuu, että kokoomuksessa yksi jos toinenkin pidättää tällä hetkellä henkeään ja toivoo, ettei julkisuuteen pullahda jotain uutta isompaa skandaalia. Itsestä tai riittävän näkyvästä hahmosta. Siellä on nyt kuitenkin tullut hieman ikäviä, mutta ei vakavia osumia Rydmanin, Hjalliksen, Vartiaisen (Hki palkkasotkut) muodossa. Samaan aikaan ehdokaslistoille on haalittu värikästä porukkaa Fjäderistä Sammallahteen ja paikallistasolla some pauhaa aika railakkaasti. Vaalilämmittelyä.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Aiemmin täälläkin ikään kuin hämmästeltiin Sammallahden ehdokkuutta. Tere oli jo edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilla, joten ei mielestäni kovin yllättävää nyt. Toivottavasti menee läpi. On kuitenkin erittäin asiallinen ja oikeudenmukaisuutta kannattava hahmo.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jotenkin tuntuu, että kokoomuksessa yksi jos toinenkin pidättää tällä hetkellä henkeään ja toivoo, ettei julkisuuteen pullahda jotain uutta isompaa skandaalia. Itsestä tai riittävän näkyvästä hahmosta. Siellä on nyt kuitenkin tullut hieman ikäviä, mutta ei vakavia osumia Rydmanin, Hjalliksen, Vartiaisen (Hki palkkasotkut) muodossa.

Kokoomuksessa ajatellaan kyllä niin, että hyvin on asioita hoidettu. Rydman laitettiin ryhmästä ulos kun menetti kokoomusväen luottamuksen. Hjallikselle ei annettu hänen oligarkeille jo kuuluttamaansa ministerinpestiä ja luotiin pakkorako, josta Harkimon oli lähdettävä Kokoomuksesta. Vartiaisen ongelmana ei ole palkkasotkut eikä hän osallistunut mitenkään erittäin typerään hankinta- ja testauspäätökseen, koska ei ollut edes työsuhteessa.

Tuttuun tapaan vihervasemmisto kaivaa someen ongelmia sammallahti-kaleva-rautava-meri ym Helsingissä ja vastaavista henkilöistä sitten muualla. Ei nämä vaikuta Kokoomuksen menestymiseen.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Kokoomuksessa ajatellaan kyllä niin, että hyvin on asioita hoidettu. Rydman laitettiin ryhmästä ulos kun menetti kokoomusväen luottamuksen. Hjallikselle ei annettu hänen oligarkeille jo kuuluttamaansa ministerinpestiä ja luotiin pakkorako, josta Harkimon oli lähdettävä Kokoomuksesta. Vartiaisen ongelmana ei ole palkkasotkut eikä hän osallistunut mitenkään erittäin typerään hankinta- ja testauspäätökseen, koska ei ollut edes työsuhteessa.
Tämä pitää kyllä paikkansa. Mutta silti kaikki nämä tapaukset ovat nostaneet kokoomuksen tai kokoomulaisen poliitikon esiin negatiivisessa sävyssä. Näyttäisi siltä, että ainakin jossain määrin puoluetoimistolla ollaan hereillä maineenhallinnan osalta, mutta jos ikäviä uutisia tulee liian usein, niin ne keräävät vääränlaista huomiota. Veikkaan, että tällä hetkellä useampikin toimittaja tonkii Hjalliksen ajan tapahtumia ja sieltä voi sitten nousta taas jotain sivuosumia jos nyt ei Putinin ruplakääröä vastaan tulisikaan. Katellaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä pitää kyllä paikkansa. Mutta silti kaikki nämä tapaukset ovat nostaneet kokoomuksen tai kokoomulaisen poliitikon esiin negatiivisessa sävyssä. Näyttäisi siltä, että ainakin jossain määrin puoluetoimistolla ollaan hereillä maineenhallinnan osalta, mutta jos ikäviä uutisia tulee liian usein, niin ne keräävät vääränlaista huomiota. Veikkaan, että tällä hetkellä useampikin toimittaja tonkii Hjalliksen ajan tapahtumia ja sieltä voi sitten nousta taas jotain sivuosumia jos nyt ei Putinin ruplakääröä vastaan tulisikaan. Katellaan.
Totta. Ja eiköhän Hjalliksen toimia tutki tällä hetkellä YLE, HS ja IS ainakin. Olisi mielestäni Kokoomukselle iso ongelma ellei Orpo olisi lyönyt ovea kiinni Harkimolta ja valinnut Mykkäsen ja Virolaisen ministereiksi. Ja vielä todennut perään ettei Harkimon oligarkkisuhteet mahdollistaneet muuta tms.
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aiemmin täälläkin ikään kuin hämmästeltiin Sammallahden ehdokkuutta. Tere oli jo edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilla, joten ei mielestäni kovin yllättävää nyt. Toivottavasti menee läpi. On kuitenkin erittäin asiallinen ja oikeudenmukaisuutta kannattava hahmo.

Tää oli päivän paras. Onneksi ei ollut kahvia suussa.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Tää oli päivän paras. Onneksi ei ollut kahvia suussa.
Sama reaktio. Teren edustama puolue on pitkään ollut minulle vaihtoehdoista vähiten huono, mutta nuo kaksi sanaa olisivat ehkä viimeisiä, jotka häneen yhdistäisin. Kaipaan pääministeripuolueeksi vastuullista taloudenhoitajaa, mutta Sammallahdet, Kalevat ja Rydmanit tekevät kaikkensa karkottaaksensa minut muiden puolueiden äänestäjäksi. Rydmanista päästiin eroon, mutta persuille flirttailun ja halvan populismin ongelmaa se ei poista. Tere ei ole oman siipensä radikaalein hahmo, mutta raskain persoona on melko selvällä marginaalilla.

Olisipa joku oikeistoliberaali puolue. Mielellään sellainen joka ajaisi muitakin asioita kuin pakkoruotsia.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tää oli päivän paras. Onneksi ei ollut kahvia suussa.
Kai jonkun mielestä meemivideot ja provokatiiviset YouTube videot ovat asiallisia. Oikeudenmukaisesta en sitten tiedä, kun en herran videoita tietyn pisteen jälkeen jaksanut seurata. Toki höpisee aina välillä siitä että häntä kohtaan esitetty kritiikki on vihapuhetta, mutta samaan aikaan vihapuhetta ei ole "neekerit vittuun" retoriikka.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nämä ovat kyllä sinisilmäisiä ja kaukana poliittisesta todellisuudesta olevia puheita, että Kaleva tai Sammallahti olisi jotain sellaista, mitä ei Kokoomuksessa tarvittaisi. Avaan vähän.

Kokoomus on hieman samassa tilanteessa kuin demarit Ruotsissa ja Tanskassa. En tiedä kuinka hyvin muut seuraavat poliittista tilannetta näissä maissa, mutta vasemmisto on siellä useissa kysymyksissä Kokoomusta enemmän konservatiivisia, ja osassa jopa enemmän oikeistokonservatiivista.

Tanskan tilanne varmaan sen verran hyvin tunnetaan, että tiedetään demarien vetävät kovempaa linjaa kuin PS Suomessa osassa maahanmuuttokysymyksiä. Vaikka on työpaikka, olet kouluttautunut ja asunut vuosia Tanskassa päätökseksi voi tulla: ulos!

Ruotsissa pääministeri, sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson ilmoitti vähän ennen vaaleja: "Emme halua tänne Chinatownia, Somalitownia tai Pikku-Italiaa". Demarit ovat myös koventaneet linjaansa karkotuksiin ja rahaa saa, jos opettelee kielen.

Useissa muissakin maissa vasemmisto on ajanut osassa kysymyksiä oikeistopuolueita konservatiivisempaa ja myös oikeistolaisempaa linjaa. Suomen osalta vertailu Tanskaan ja Ruotsiin istuu parhaiten. Tanskassa ja Ruotsissa demarit haluavat pitää vallan ja pitääkseen vallan, he ovat valmiita liikkumaan konservatiivisen vasemmiston ja oikeiston suuntaan ja torppaamaan siellä olevat vastustajansa. Kuten Ruotsidemokraatit.

Tästä päästäänkin Suomeen. Pääministeri Marinin SDP on avannut vaalikampanjaa hyvin tyypillisillä oikeistokonservatiivisilla vedoilla. Esimerkiksi päästöoikeuksia on saatava lisää. Siis PS:n vaatimus! Kokoomus lähti vastustamaan, samoin Vihreät. Mutta tämäkin oli Marinin puolueen tarkka isku, jolla pyritään vaikuttamaan SDP:n kannatukseen nousevasti ja Kokoomuksen kannatusta vähentävästi.

Kokoomus tulee siirtymään konservatiivisempaan suuntaan, koska se on alue, jossa taistelu käydään SDP:n, PS:n, Keskustan ja Kokoomuksen välillä. Se joka voittaa lisä-ääniä parhaiten, on pääministeripuolue. Käytännössä tämä koskee SDP:tä ja Kokoomusta. Kumpikaan ei painota oikeistoliberaaleja näkemyksiä ns. liikaa, koska sieltä ei tule kummallekaan riittävästi lisää ääniä.
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No mä en lähde siitä mitä Kokoomuksessa tarvitaan vaalimenestyksen parantamiseksi, käsittääkseni näihin topikkeihin saa kirjoittaa muutkin kuin käsiteltävien puolueiden kannattajat. Toki ihan mielenkiintoinen näkymä tietynlaisen kokoomuskannattajan pään sisään, että nähdään enemmän perseestä oleminen jotenkin tavoittelemisen arvoisena asiana.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No mä en lähde siitä mitä Kokoomuksessa tarvitaan vaalimenestyksen parantamiseksi, käsittääkseni näihin topikkeihin saa kirjoittaa muutkin kuin käsiteltävien puolueiden kannattajat. Toki ihan mielenkiintoinen näkymä tietynlaisen kokoomuskannattajan pään sisään, että nähdään enemmän perseestä oleminen jotenkin tavoittelemisen arvoisena asiana.
Mielenkiintoinen näkökulma siinä mielessä, että SDP on vetänyt läpi hallituskauden 2/2022 asti konservatiivista keskustalaispolitiikkaa vihreiden tuella. Sekin Kokoomuksen vika?

Jos isoa kuvaa Euroopan politiikassa ei ymmärrä, tietenkin Sammallahti tms ovat ongelmia. Kokoomuksen sisällä näin ei ole, vaan ymmärretään hyvin se, että SDP tulee Kokoomuksen ja PS:n tonteille haastamaan ja sitä varten on oltava myös konservatiivisia ehdokkaita. Tärkeintä on, että vaaleissa 2023 Suomi lopettaa liukumisen vasemmalle ja vasemmistokonservatismiin. Yksi iso asia tämäkin.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Tää oli päivän paras. Onneksi ei ollut kahvia suussa.

Itse ainakin olen Teren aiemmista kirjoituksista ja videoista saanut nimenomaan käsityksen varsin reilusta sällistä, joka pyrkii tekemään politiikkaa rationaalisesti ja insinöörimäiseen ajatteluun perustuen. Oikeistolainen talouspolitiikkako tuon kahvit näppikselle -reaktion saa sitten aikaan vai mikä?

Olen kyllä havainnut vuosien saatossa myös jonkin verran syytöksiä persuilusta ja rasismista ja aina hieman ihmetellyt, mihin ne Teren kohdalla perustuu. Itse olen sosiaalisen median käyttämisen jättänyt pois tovi sitten (Jatkoaikaa en laske someksi), joten voi olla, etten aivan kaikkea tuoreinta materiaalia tietenkään ole edes nähnyt. Mielelläni kyllä tarkastan ajatuksiani, jos jotain raskauttavaa kamaa löytyy linkittää.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hjallikselle ei annettu hänen oligarkeille jo kuuluttamaansa ministerinpestiä ja luotiin pakkorako, josta Harkimon oli lähdettävä Kokoomuksesta.
Ei kai Hjalliksen olisi tarvinnut lähteä, jos ei itse olisi halunnut. Oliko Hjallis jo kuuluttanut ministerinpestiään oligarkeille? Tämä on mennyt multa ohi.

Hjalliksen ja Liike Nytin äänet tulivat ja tulevat Kokoomuksen potentiaalisista äänestäjistä. Jos Kokoomus osoitti Hjallikselle "pakkoraon", jonka seurauksena Hjallis lähti ottaen Liike Nytille 70 000 ääntä 2019 kuntavaaleissa, niin joku laski Kokoomuksessa pahasti pieleen.

Mä luulen, että Hjallista vitutti, kun ei päässyt ohituskaistaa pitkin ministeriksi niin kuin Berner. En tietysti tiedä, oliko Hjallikselle luvattu ministerin paikka, mutta pidän Hjalliksen väitettä ihan uskottavana, kun otetaan huomioon Hjalliksen sittemmin tapahtunut Kokoomuksesta lähtö.

Suhteita Putinin lähipiiriin ei Suomessa katsottu ollenkaan niin pahoin kuin helmikuun 2022 jälkeen. Esko Aho oli Sperbankin hallituksessa (ja voi unohtaa presidenttihaaveet tämän takia) ja Lipponen konsultoi Nord Stream -hankkeita (joilla ajoi itsensä paitsioon EU:n korkeisiin virkoihin). Ymmärtääkseni Puola on vastustanut Gazprom-Lipposen valintaa yhtään minnekään. Suomessa on vasta helmikuun 2022 jälkeen ymmärretty paremmin venäläistä sielunmaisemaa ja venäläisten hiljaista vaikuttamista. En ihan purematta niele väitettä, että Hjalliksen ministeripestin esteenä olisivat olleet liikesuhteet oligarkkeihin.

Asioiden kokonaiskuva muodostuu usein mosaiikin tavoin pienistä palasista. Hjalliksen ministerihaaveiden mosaiikissa suhteet Putinin lähipiiriin olivat varmasti jossain osassa. Oliko suhteilla oligarkkeihin sitten olennainen merkitys, on sitten eri asia. Hyvä tietysti, jos tällainen peruste oli ratkaiseva, mutta epäilen Hjalliksen omapäisyyden, itseriittoisuuden, kärsimättömyyden, puolueen johdon arvostelun ja sen sellaisten seikkojen olleen pääsyynä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei kai Hjalliksen olisi tarvinnut lähteä, jos ei itse olisi halunnut. Oliko Hjallis jo kuuluttanut ministerinpestiään oligarkeille? Tämä on mennyt multa ohi.

Hjalliksen ja Liike Nytin äänet tulivat ja tulevat Kokoomuksen potentiaalisista äänestäjistä. Jos Kokoomus osoitti Hjallikselle "pakkoraon", jonka seurauksena Hjallis lähti ottaen Liike Nytille 70 000 ääntä 2019 kuntavaaleissa, niin joku laski Kokoomuksessa pahasti pieleen.

Mä luulen, että Hjallista vitutti, kun ei päässyt ohituskaistaa pitkin ministeriksi niin kuin Berner. En tietysti tiedä, oliko Hjallikselle luvattu ministerin paikka, mutta pidän Hjalliksen väitettä ihan uskottavana, kun otetaan huomioon Hjalliksen sittemmin tapahtunut Kokoomuksesta lähtö.

Suhteita Putinin lähipiiriin ei Suomessa katsottu ollenkaan niin pahoin kuin helmikuun 2022 jälkeen. Esko Aho oli Sperbankin hallituksessa (ja voi unohtaa presidenttihaaveet tämän takia) ja Lipponen konsultoi Nord Stream -hankkeita (joilla ajoi itsensä paitsioon EU:n korkeisiin virkoihin). Ymmärtääkseni Puola on vastustanut Gazprom-Lipposen valintaa yhtään minnekään. Suomessa on vasta helmikuun 2022 jälkeen ymmärretty paremmin venäläistä sielunmaisemaa ja venäläisten hiljaista vaikuttamista. En ihan purematta niele väitettä, että Hjalliksen ministeripestin esteenä olisivat olleet liikesuhteet oligarkkeihin.

Asioiden kokonaiskuva muodostuu usein mosaiikin tavoin pienistä palasista. Hjalliksen ministerihaaveiden mosaiikissa suhteet Putinin lähipiiriin olivat varmasti jossain osassa. Oliko suhteilla oligarkkeihin sitten olennainen merkitys, on sitten eri asia. Hyvä tietysti, jos tällainen peruste oli ratkaiseva, mutta epäilen Hjalliksen omapäisyyden, itseriittoisuuden, kärsimättömyyden, puolueen johdon arvostelun ja sen sellaisten seikkojen olleen pääsyynä.

Niin, Harkimolle on voitu luvata tai ei, mutta kyllä hänen suhteensa venäläisoligarkkeihin sen tien katkaisivat. Orpo muotoilee hyvin korrektisti julkisuuteen. Joku voi ymmärtää tämän eri tavalla kuin minä, mutta näen sen torppauksena, joka on puettu kohteliaaseen asuun. Olisi kyllä melkoinen saavutus Suomessakin, jos Harkimo hoitelisi ulkomaankauppaa samaan aikaan kun hänellä on liiketoimia ja riippuvuus venäläisistä pakoteoligarkeista:

"Orpo ei halua arvioida, olivatko Harkimon Venäjä-yhteydet ongelma ministerinpaikkoja täytettäessä. Kysyttäessä, olisiko esimerkiksi ulkomaankauppaministeriksi voitu valita henkilö, jolla on liiketoimia USA:n sanktiolistalla olevien liikemiesten kanssa, Orpo vastaa, ettei se ainakaan helpottanut asiaa.

Näissä asioissa pitää olla näinä päivinä todella tarkka. Minä olen. Olen luvannut tehdä paikkoihin sellaisia valintoja, jotka ovat päteviä, kestäviä ja kokonaisuutena parhaita mahdollisia".
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei kai Hjalliksen olisi tarvinnut lähteä, jos ei itse olisi halunnut. Oliko Hjallis jo kuuluttanut ministerinpestiään oligarkeille? Tämä on mennyt multa ohi.
Se oli minun käsitys asiasta. Harkimolta vaaditiin rahaa Timchenkon toimesta (jotta "pääomistaja" maksaisi edes jotain) Jokerien kuluista. Harkimo vetosi köyhyyteensä, mutta olisi luvannut auttaa ministerinä mm. pakotteiden alaista Kai Paanasta jne.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Cobol
Mä putosin kärryiltä. Hjallis valittiin eduskuntaan 2015, Stubb ei antanut ministerin postia (joka Hjalliksen mukaan oli hänelle luvattu). Siis sama Stubb, joka ajoi Rosatomin ydinvoimalaa Pyhäjoelle, ja joka piti hankkeen arvostelua russofobiana. Stubb lähti, Orpo tuli, ministerin paikkoja kierrätettiin ja tuolileikissä Hjallikselle ei jäänyt tuolia.

Orpon edellistä lainausta pidän jälkiviisasteluna. Olisi sanonut asian suoraan silloin. Mutta ei ollut ballseja sanoa tai päätös perustui muihin seikkoihin. Lisäksi tuossa toimittajan kysymyksen asettelu vaikuttaa vastaukseen.

En ihan purematta niele ajatusta, että Orpolla olisi ollut munaa tehdä tällaisia "russofobisia" linjanvetoja. Ehkäpä tulevaisuus näyttää, että mulla on tässä(kin) asiassa opittavaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
@Cobol
Mä putosin kärryiltä. Hjallis valittiin eduskuntaan 2015, Stubb ei antanut ministerin postia (joka Hjalliksen mukaan oli hänelle luvattu). Siis sama Stubb, joka ajoi Rosatomin ydinvoimalaa Pyhäjoelle, ja joka piti hankkeen arvostelua russofobiana. Stubb lähti, Orpo tuli, ministerin paikkoja kierrätettiin ja tuolileikissä Hjallikselle ei jäänyt tuolia.

Orpon edellistä lainausta pidän jälkiviisasteluna. Olisi sanonut asian suoraan silloin. Mutta ei ollut ballseja sanoa tai päätös perustui muihin seikkoihin. Lisäksi tuossa toimittajan kysymyksen asettelu vaikuttaa vastaukseen.

En ihan purematta niele ajatusta, että Orpolla olisi ollut munaa tehdä tällaisia "russofobisia" linjanvetoja. Ehkäpä tulevaisuus näyttää, että mulla on tässä(kin) asiassa opittavaa.
Minä pidän Orpon lainausta luotettavana sen osalta, että asia myös näin oli. Senkin voi sanoa, että Harkimolle ei luvattu yhdenkään puheenjohtajan toimesta ministerin pestiä, vaikka Harkimo näin väitti muistaakseni kirjassaan. Harkimo on myöntänyt itsekin liioitelleensa.

@Moderaattorit jos voisi toiveen esittää, niin Liike Nytin nykyistä presidenttiehdokasta ja johtajaa koskeva keskustelu voisi olla Kokoomuksen sijasta Liike Nytin ketjussa. Harkimo on jo vuosia sitten vaihtanut paitaa.
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
@Moderaattorit jos voisi toiveen esittää, niin Liike Nytin nykyistä presidenttiehdokasta ja johtajaa koskeva keskustelu voisi olla Kokoomuksen sijasta Liike Nytin ketjussa. Harkimo on jo vuosia sitten vaihtanut paitaa.

Miksi Kokoomuksen ketjussa ei saisi kirjoittaa asioista joita tapahtui Harkimon ollessa Kokoomuksen jäsen, etenkin muiden asianosaisten ollessa edelleen puolueen jäseniä ja johtohahmoja? Outo vetoomus.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aiemmin täälläkin ikään kuin hämmästeltiin Sammallahden ehdokkuutta. Tere oli jo edellisissä eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilla, joten ei mielestäni kovin yllättävää nyt. Toivottavasti menee läpi. On kuitenkin erittäin asiallinen ja oikeudenmukaisuutta kannattava hahmo.
Se on hyvä, ettei Pirkanmaalla ole - ainakaan vielä - ketään teresammallahtea Kokoomuksen ehdokkaissa. Ei tule äänestäessä mieleen, että ääni menisikin hänelle.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Miksi Kokoomuksen ketjussa ei saisi kirjoittaa asioista joita tapahtui Harkimon ollessa Kokoomuksen jäsen, etenkin muiden asianosaisten ollessa edelleen puolueen jäseniä ja johtohahmoja? Outo vetoomus.
Tuo oli tunteelta. Harkimo on niin epäisänmaallinen ja törkeä tapaus Jokerien kannattajalle, että en yksinkertaisesti halua nähdä mitään hänestä. Vituttaa niin paljon se, mitä Harkimo on saanut aikaan politiikassa ja Jokereissa. Mutta toki keskustelu hänestä kuuluu tännekin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös