Realisteja jos ollaan, niin totta kai se velka menee tähän "tukitalouden pyörittämiseen". Käytännön tasolla se tarkoittaa, että vanhustenhuolto ja opetustoimi yritetään pitää jollain keinolla pystyssä, vaikka fyrkat on loppu ja väestö senkun ikääntyy. Ei siellä budjetissa oikeasti ole mitään miljardeja "ilmaa", ellei sitten räjäytetä koko systeemiä (mitä kokoomus ei myöskään ole tehnyt päästyään vallankahvaan).
Kokoomuksen näkökulmasta talouteen saadaan luokkaa
kolme miljardia lisää, jos työllisyyttä parannetaan 125 000 oikealla työpaikalla. Keinoja on käsitelty Toivon budjetissa. Yksi niistä on erilaisten tukien pienentäminen - joka usein mainitaan - mutta keskeisiä ovat muistaakseni työnteon rajattu mahdollistaminen ilman tukileikkausta sen takia sekä koulutuspolun ja työperäisen maahanmuuton erilaiset ratkaisut.
Kokoomus voisi olla uskottava vaihtoehto, jos se keskittyisi muutamiin arvovalintoihin, joissa olisi selkeä linja. Sen sijaan sieltä tulee vuorotellen Kreikan tietä ja vaatimuksia lisäpanostuksista. Samanlaista "taikaseinäilyä" kuin tavallisimmin vasemmistopuolueilta on nähty. Jopa ilmastopolitiikasta kehdataan vaihdella bensaverokritiikin ja vaikuttavien ilmastotoimien välillä.
Kokoomuksen näkökulmasta näin ei ole. Puolue on niin moniarvoinen, että somessa ja mediassa rummutettavaa muutamaa arvovalintaa ei ole mm. Vihreiden tapaan. Kokoomuksen ei kannata tulla sellaisenaan vihreiden ja vasemmiston vesille ilmastonmuutostoimissa eikä sellaisenaan Perussuomalaisten alueelle maahanmuutossa.
Sen sijaan Kokoomus keskittyy EK:n ja yritysten kanssa konkreettisiin toimiin ilmaston osalta, joita Kokoomus voi hallituksessa edistää. Esimerkkinä nyt vaikkapa EK:n sitoutumisohjelma tai St1 ilmastonmuutoksen ehkäisyyn liittyvät laajat tutkimustoimet. Tästä löytyy yhteistä hallituksen kanssa, mutta Kokoomus olisi - ainakin oppositiossa - valmiimpi luomaan yrityksille markkinaehtoisia puitteita etenemiseen Marinin hallituksen sosialistisen lähestymistavan sijasta. Tarkoitan tällä Marinin perustamaa rahastoa ilmastohankkeille, jotka eivät ole kaupallisesti järkeviä.
Perussuomalaiset kantavat ihan syystäkin huolta humanitaarisesta maahanmuutosta, joka on taloudellisessa mielessä ja integroinnin osalta epäonnistunut. Kokoomuksessa tämä nähdään samoin puoluejohtoa myöten, mutta samalla koetaan Suomen velvoitteeksi ottaa pakolaisia ihmisoikeussyistä. Sen sijaan Kokoomus lisäisi työperäistä maahanmuuttoa, mitä PS ei tee ja hallituskin lähinnä puhuu.
Eurooppalaisittain Kokoomus on enemmän saksalainen tai ruotsalainen sosialidemokraattinen puolue kuin tiukka oikeistopuolue. Kuva hämärtyy Suomessa lähinnä siksi, että täällä vasemmisto on kovin vasemmalla, ja sieltä katsoen Kokoomus lähestyy äärioikeaa, jossa PS jo makaakin täydessä valmiudessa. Marinin valinta ei tätä kuvaa ainakaan muuta, mutta Kokoomuksen osalta puolueella olisi mahtava mahdollisuus saada oikeistodemareita ja -vihreitä Kokoomuksen kannattajaksi.
Kuten on käynytkin.