Oikeistopopulistien yksi päästrategia joka puolella maailmaa on vastakkainasettelu. Onhan se tietysti kätevää, jos tämän kritisoiminen kuitataan vastakkainasettelun luomisella.
Luitko mitä Vuorelma kirjoitti? Tuo olennainen pätkä Vuorelmalta:
" Pamfletti perustuu vahvaan uhkakuvaan oikeistopopulismin vaarasta Suomessa. Sitä verrataan jopa kauhuelokuvaan. Käsitteen määrittely jää kuitenkin roikkumaan ilmaan. Oikeistopopulismi käsitteenä on eräänlainen tyhjä merkitsijä, johon lukija voi ladata erilaisia merkityksiä. 2/8
Häkkänen määritellään oikeistopopulistisen klikin johtohahmoksi, mikä on yllättävä määritelmä. Miten oikeistopopulismi eroaa esim. konservatismista? Syntyy mielikuva, että oikeistopopulistin käsite on tapa luoda vahva me–he-asetelma, jossa he edustavat kaikkea pahaa. 3/8
Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että pamfletissa me–he-ajattelua pidetään suurena uhkana Suomelle. Kuitenkin pamfletin peruslähtökohta on juuri vahvan vastakkainasettelun rakentaminen meidän ja heidän välille. 4/8 "
Ottaen huomioon Pihan kokoomuslaisuus, tällä näytöllä hän menee itsekin "oikeistopopulisti"-kategoriaan. Kyllä oikeistopopulismia vastakkainasettelutaipumuksineen voi aivan hyvin kritisoida voimakkaasti ja älyllisesti ilman että itse sortuu kaikkiin (oikeisto)populistien kliseenomaisiin tehokeinoihin.
Tuo "tyhjä merkitsijä" -kohta on harvinaisen hyvä huomio, ja tuo puute selittänee myös hyvin miksi pääsääntöisesti kokoomusta vierastavat vasemmistolaiset näkevät Pihan "puhuvan asiaa ja totta". Samalla tavalla jotain "uusliberalismi"-termiä käytetään jatkuvasti niin, että se tarkoittaa kullekin lukijalle kaikkia nykyisessä järjestelmässä ilmeneviä negatiivisia tai sellaiseksi koettuja ilmiöitä, ei niinkään järjestelmän itsensä ominaisuuksia tai siitä seuraavia ilmiöitä. Herättää otollisessa lukijamaaperässä voimakkaan kokemuksen oikeassa olemisesta ilman että mitään todellisuudessa määriteltäisiin tai perusteltaisiin kunnolla.
Mutta kuten todettua, Pihalla on nyt niin paljon omassa tekemisessään vikaa, että ehkä nyt kannattaisi ottaa aikalisä ja antaa vähän pölyn tasoittua. Vaikka joutunut minusta vähän liikaakin lyödyksi, niin selvästikään nyt ei puolueessa ole maaperää tälle keskustelulle.
Voi olla, että tämä on vain minun kuplani vaikutusta, mutta toistaiseksi Piha on lyönyt paljon kovempaa kuin häntä on lyöty.
Niin tai jatkaa arvostelua asioista, jotka kabinettien ulkopuolella ei tiedetä mitään.
Minusta Vuorelma unohtaa analyysissään sen, että iso osa ongelmaa on pormestarin ylikorostaminen kuntavaaleissa. Koko muu maa sai kuulla aivan liikaa Helsingin tulevista pormestarista, vaikka sielläkin äänestettiin valtuustosta muiden kuntien tapaan. Pihaa ei olisi edes kosiskeltu mukaan ellei pormestari saisi aivan tarpeettoman paljon huomiota suhteessa kuntavaalien pääasiaan eli valittavaan valtuustoon. Pormestarista piti kysyä entiseltä pääministeriltä, joka ei (a) vaikuta Suomessa, eikä (b) edes asuisi Helsingissä.
Ei ole mikään ihme, että Tampereella menee niin hyvin, kun siellä on varaa laittaa pormestariehdokkaaksi mitäänsanomaton tyyppi ja pormestarivaalin sijaan käydään valtuustovaalit, jonka yhteydessä valitaan uusi pormestari. Samaan aikaan Helsingissä kokoomus luulee olevansa kusessa, kun vuosikausia politiikasta sivusta ollut vetäytyykin ehdokkuudesta.
Vuorelmien pitäisi kysyä, miksi kokoomus ei luottanut vaalivoittoon tavallisella kuntavaalipolitiikalla. Tampereella uskottiin ja voitettiin.
Miten ihmeessä tämä liittyy Vuorenmaan kirjoittamaan? Hän perkasi Pihan pamflettia politiikan tutkijan näkökulmasta. Vähän erikoista lähteä latelemaan että "oikeasti" hänen olisi pitänyt tehdä jotain ihan muuta.
Pointtisi voi olla hyvinkin oikea ja ehkä "vuorelmat" todella myös kysyvät tätä, kenties tekevät jopa paria twiittiä vakavampaakin tutkimusta aiheesta. Mutta mitä ihmeen tekemistä sillä on tämän asian kanssa? Vai onko tämäkin kätevä tapa sivuuttaa epämiellyttävä kritiikki ns. vääriin asioihin keskittymisenä?