Siirsin osuvampaan ketjuun:
Sukupuoli näyttäisi olevan yhä enemmän puoluevalintaa määrittävä. Naisten koulutus ja asema sitä kautta työmarkkinoilla on parantunut, ja miehet kokevat turhautumista murrostilanteessa. Tämä selittää ainakin osan Perussuomalaisten ja miesten välisestä suhteesta. Vastaavasta huoli ympäristöstä ja tulevaisuudesta sekä feminismin nousu ovat vieneet naisia mm. Vihreisiin ja Vassareihin sekä myös SDP:n kannattajiksi. Jälkimmäinen tapahtui jo Rinteen demareille eduskuntavaaleissa 2019.
Tuosta on juuri kysymys. Yhteiskunnan muutos siirtää valtaa miehiltä naisille, ja vaikka tämä muutos on ihan oikeudenmukainen ja perusteltu, niin kaikki miehet eivät tätä hyväksy. Moni ajattelee, että miksi lähteä mukaan sellaiseen muutokseen, jossa ei ole henk.koht "voitettavaa".
Äänestyspäätösten vaikuttimet liittyvät vahvasti arvomaailmaan, eli käytännössä siihen, että miehillä on keskimäärin kovemmat arvot kuin naisilla. Kokoomus ja persut ovat puolueita, jotka haluavat tehdä kylmiä reaalipoliittisia päätöksiä. Vasemmalla taas ajatellaan globaalia tasa-arvoa, ilmastonmuutosta ja sukupuolikysymyksiä. Näin ollen oikeistopuolueet puhuttelevat miehiä, kun taas vasemmistopuolueet naisia. Ei toki suoraviivaisesti, sillä hajontaakin on, mutta isossa kuvassa näin.
Toinen vaikuttava tekijä on perinteinen intressipolitiikka. Persuja ja kokoomusta äänestää moni hyväpalkkainen duunari, yrittäjä ja toimihenkilö. Vaikka kaikenlaiset identiteettijutut ovat tapetilla, niin siellä on pohjalla on halu edistää itselle edullisia päätöksiä: verotusta, palkkakysymyksiä ja etuuksien jakoa. Naisia sen sijaan on asemissa, joissa yhteiskunnan tuki on tärkeämpää: huonosti palkatuissa silpputöissä, perhevapailla, matalan eläkkeen varassa jne. Ihan oletettuakin, että liberaalit vasemmistopuolueet vetoavat naisäänestäjiin.
Kokoomus voisi olla nimenmukaisesti kokoava puolue. Korkeasti koulutettuja, naisia ja miehiä, toimihenkilöitä ja menestyviä yrittäjiä perustaltaan. Mutta Kokoomus tuntuu kärsivän orastavasta blokkipolitiikasta. Ei yllätys lainkaan, sama tilanne on Kokoomusta lähellä olevilla puolueilla Euroopassa. Lisäksi Marinin vasemmistohallitus vaikeuttaa yrittäjien toimintaa erityisesti koronankriisissä, ja tämä siirtää yrittäjien kannatusta protestiksi Perussuomalaisten suuntaan putsaten mm. keskustalaisia yrittäjiä rankalla kädellä.
Ei kokoomus sinällään kärsi mistään. Nykytilanteessa, kun keskisuuria puolueita on paljon, riittää sellainen 15-20% hyviin valta-asemiin, jopa pääministeripuolueeksi.
Kokoomuksella on aika pysyvä kannatuspohja, koska Suomessa ei oikein ole muita puolueita, jotka ajaisivat järjestelmällisesti keski- ja hyvätuloisten asiaa. Niinpä myös opettajat, jakkupukuiset kassavirkailijat ja yliopisto-opiskelijat äänestävät kokoomusta, vaikka imago olisikin pielessä. Tällä hallituskaudella on lähinnä nähty, mitä tapahtuu, kun liikkuvat äänestäjät vaihtavat leiriä. Mutta ei se kokoomuksen asemaa vaaranna isossa kuvassa.