Itse näen asian niin, että Suomen valtio asettaisi tuossa ylimääräisen esteen markkinoiden toteutumiselle. Kun valtio ei oletettavasti ole itse hyödyntämässä mineraaleja niin miksi valtion pitäisi niistä erikseen pyytää suurempaa maksua? Sitten on tiestysti kysymys siitä miksi valtion pitäisi tähänkään hommaan edes puuttua. Markkinatalous ei ole sitä, että valtio väkivallan uhalla hakee sinulta rahaa pois pelkästä työn tekemisestä. Verot voi hakea pois siinä kohtaa kun lopputuotetta myydään tai työntekijöiden palkasta voi myös kerätä veroa.
Ei aina kannata miettiä sitä miten saadaan valtiolle mahdollisimman paljon verorahaa, vaan sitä mikä on oikein.
Kaivosvero on nimenomaan markkinatalouden oppien mukainen, rajalliselle hyödykkeelle asetetaan arvo ja valtio ottaa omansa markkinalta vastineeksi ulkoishaitoista sekä rajallisen hyödykkeen luovuttamisesta.
Nykyinen kaivoslaki ei käytännössä huomioi ulkoisvaikutuksia ollenkaan, ei aseta rajallisille hyödykkeille hintaa eikä ohjaava vaikutus ole toivottu, osin koska kaivosyhtiöiltä ei saada käypiä korvauksia ympäristövahingoista eikä asetettua riittäviä uhkasakkoja/vaadittua riittäviä vakuutuksia näiden ehkäisemiseksi.
Markkinatalouteen ei sinänsä kuulu se, että rajallisia hyödykkeitä annetaan yhdenkään markkinaosapuolen toimesta ilmaiseksi, eikä se että ulkoishaittoja saa aiheuttaa käytännössä kustannuksitta.
Sinänsä se on melkolailla yhdentekevää verotetaanko kaivosveroa per tuotettu tonni, per aiheutettu ympäristöhaitta vai per hehtaari, pääasia olisi se että rajallisia luonnonvaroja ei anneta ilmaiseksi eikä anneta tuhota ympäristöä karkkirahoin.
Tämä on vähän sama keskustelu kuin ilmastonmuutoskeskustelu, ongelma ei tässäkään ole markkinatalous tai sen soveltaminen, vaan se ettei ulkoisvaikutuksia ole hinnoiteltu markkinalla, koska Suomen kaivoslakimallissa luonnonvaroilla ei käytännössä ole omistajuutta.