CreaseMonkey
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Helsingin IFK
Eikö tämä siis menisi niin, että jos perunkirjaan on arvoksi määritelty 500k niin siitä maksettaisiin siinä vaiheessa perintövero. Jos kuolinpesä taas haluaisi siirtää veronmaksua niin arvoksi määriteltäisiin 0 euroa ja perintöveroa ei tulisi tässä vaiheessa maksuun. Myyntivaiheessa luovutusvoitto laskettaisiin sitten koko myyntihinnasta.
Siis pika-ajatelmassani?
Ei noin aivan. Se menisi niin, että perintövero määrätään 500 kilosta, mutta veron maksu lykättäisiin luovutukseen ja siihen päälle mahdollinen luovutusvoittovero. Eikö tässä verorasitus olisi sama, mutta perinnönsaaja saisi vain maksuaikaa?
Jos luovutushinta olisi alle verotusarvon, eli sen arvon mistä perintövero on määrätty, voitaisiin tämä erotus huomioida verotusarvossa sitä alentavasti, eli 500 kilon sijaan verotettaisiin vaikka 400 kilosta, jos se on ollut toteutunut kauppahinta. Ei jäisi mitään luovutustappioita, joille ei ikinä ole välttämättä käyttöä.
Se onkin hankalampi ajatusleikki, miten tämä lykätty veroerä saadaan, esim. lykkääjän menehtyessä, turvatuksi niin, että se tulee joskus suoritetuksi. Äkkiseltään en keksi mitään käypää ratkaisua tähän ongelmaan.
Et koska Verottaja tarkistaa ne arvot nytkin vastaako kiinteistövälittäjän arvio asunnonarvosta sitä mitä perunkirjaan on merkattu. Eli ei sinne voi merkata ihan mitä tahansa nyttenkään ja nimenomaan tuo yliarvostus kiinnittäisi verottajan huomion varmasti tuon jälkeen kun tarkoits olisi päästä ilman veroja.
Ainut ero siis nykyiseen olisi se, että verot maksettaisiin vasta kun asuntoa luovutetaan eteenpäin eli käytännössä valtio tienaisi Kontulalaisesta yksiöstä enemmän kun sen luovutusvoittovero on varmasti isompi 10v päästä kuin nyt jos kiinteistöstä pidetään edes kohtalaisesti huolta.
Nollahintaa tuskin kovin moni haluaa kun verot maksettaisiin koko myyntivoitosta.
Joo, ymmärsin kyllä sen, että verottajan rooli kääntyisi päälaelleen ja kytättäisiin aliarvostuksen sijaan yliarvostusta. Kytätään sitä käsittääkseni nykyäänkin, koska tietyissä tapauksissa varojen arvostusta kannattaa miettiä yhtä vainajaa pidemmälle.
Tuo valtion enemmän tienaaminenhan ei pidä paikkaansa, kuin siltä osin että luovutusvoittoverotus on ankarampaa kuin perintöverotus ja luovutusvoitosta maksettaisiin enemmän veroa. Perintöveron osuushan jäisi kokonaan pois, jos oikein ymmärsin ajatuksesi.