Esim. marjoja jää poimimatta vaikka kuinka paljon ja markkinat vetäisivät esim. Aasiaan, mutta syystä tai toisesta tekijöitä ei löydy.
Sen verran olen kyykistellyt, että syy on helppo arvata. Poimiminen eettisesti on pitemmän päälle raskasta selälle (luontoa ruhjova haravointi erikseen, se pitäisi minusta kieltää). Jonkun tunnin sitä pystyy tekemään, mutta sitten on pidettävä pitempi tauko.
Marjakilosta maksetaan vähän. Mustikkakilosta poimija saa noin 2,5 euroa. Kilo mustikoita vastaa 1,3 litraa. Torilta mustikoita saa vähän suuremman määrän kerralla ostamalla noin kahdeksan euroa per kilo.
Hommaa kokeilemalla oppii, että poimimista rankempaa työtä tuskin rahan ansaitsemiseksi pystyy tekemään. Omat pakastimet on kiva poimia täyteen keräämällä tipoittain koko mustikka-, puolukka- ja karpalokauden aika, mutta kun rupeaa pohtimaan poimintaa ansaintamielessä, niin ei siinä ole mitään mieltä, jos palkkaa ei makseta tuntipalkkana.
Tiliä luonnonmarjoilla tekevät myyvät marjansa suoraan kauppiaille, jolloin he saavat niistä merkittävästikin paremman hinnan. Tämä pitäisi kertoa thaipoimijoille. Nythän heitä käytetään suoranaisena orjatyövoimana, vaikka bisneksen voisi rakentaa suoremmalla mallilla.
Kauppiaille suoraan myyminenkään ei mikään rahasampo ole, koska metsässä ei aina ole marjoja. Joskus on, joskus on paikoin, mutta harvassa ovat paikat, joissa poimittavaa riittää kaupallisiin tarkoituksiin. Siksi parhaita paikkoja suojellaan mustasukkaisesti ihan ruutiaseiden voiminkin. Minuakin on tultu uhkailemaan. Kerran mustikassa ja kerran karpalosuolla. Pohjoisen hillasodat ovat tiettävästi oikein kunnon myllerrystä.
Kovin on vähän työtunteja tarjolla suomalaisille marjanpoiminnassa. Kausi on lyhyt ja sato epävarma ja epätasainen. Sen vuoksi ei kannata tukiaan lakkauttaa. Kansalaispalkan varassa hommassa saattaisi toisinaan järkeä ollakin.
Jos poimimisesta maksaa poimijoille edes jotenkuten siedettävän palkan, niin sen jälkeen ei ehkä bisnes kannata. Jos taas saa jostain haalittua poimijoita puolittaiseksi orjatyövoimaksi, niin sen jälkeen yhteiskunnan on maksettava osa poimijoiden palkasta.
Oikeistolaiset näyttävät tahtovan kehittää systeemiä suuntaan, jossa osan palkasta maksavat veronmaksajat. Mikä lienee nimeltään tällainen talousjärjestelmä? Omasta mielestäni olisi viisaampaa myöntää läntisten maiden työkato ja sopeuttaa järjestelmä tosiasioihin sen sijaan että yritettäisiin vimmaisesti pitää kiinni entisestä.
Jos tahdotaan saada työttömät töihin, ainoa järkevä tapa siihen on lopettaa kehitys ja luopua tehokkuudesta. Kun ruvetaan tekemään käsin ja luovutaan koneista ja automaatiosta, niin sitten on työtä. Nyt poliitikot suhtautuvat työllistämiseen kuin Alkon johtajat viinan myymiseen. Pitäisi saada myytyä mutta samalla suojella kansaa viinan kiroilta. Pitäisi saada työttömille työtä tehtäväksi, mutta samalla syrjäyttää ihmisiä koneiden tieltä, jotta oltaisiin tehokkaita. Yksi käsi tekee sitä, jonka toinen käsi yrittää estää.