Näkemys ei ole millään tavalla minun omani, joten sen nimeäni sellaiseksi on täysin virheellistä. Tottakai firman hyvä tulos edellyttää onnistumista useammalla tasolla, mutta ylin johto on vastuussa strategiasta, oikeiden henkilöiden rekrytoinnista, keskijohdon valvonnasta jne. ja sitä kautta kaikesta firman toiminnasta, joten toki heillä ilman muuta suurin vastuu menestyksestä on. Jos tätä pankkia esimerkkinä käyttää, niin siellä on hyvin tarkkaan määritelty kunkin ihmisen valta tehdä päätöksiä. Peruskassahenkilö voi karikoidusti sanottuna suorittaa nostoja, panoja ja laskujen maksamisia. Hän ei itsenäisiä päätöksiä saa tehdä, vaan toiminta on mekaanista suorittamista (toki asiakaspalvelussa pitää osata hymyillä ja sanoa päivää). Seuraavana tasona on toimihenkilöt, jotka voivat tehdä lainapäätöksiä tai myydä ennakkoon määriteltyjä palveluita sovittujen eurosummien ja ehtojen puitteissa. Nämäkin on hemmetin tarkkaan määritelty ja jos näistä mennää yli, niin tarvitaan paikallehakea konttorin johtaja tai vastaava esimies hyväksymään sopimus tai muuten kenkää tulee. Tällä tavalla ketju toimii ylös asti. Aluejohtajat vastaavat konttoreista ja maajohtajat aluejohtajista. Firman ylimmässä johdossa tehdään näkemystä vaativat päätökset esim tarjottavista tuotteista, taloussuhdanteiden perusteella tehtävät toimenpiteet yms yms.Itse kyseenalaistan sen, että kuka tai mikä tämän yhtiön voiton tekee. Danalaisen näkemyksen mukaan yhtiön voiton tekee ensisijaisesti sen johto. Hallitus, toimitusjohtaja, avainhenkilöstö ja he ansaitsevat siitä parhaimmillaan miljoonabonukset (kun työntekijät ansaitsevat pienemmän lisän tai ei lisiä ollenkaan) koska heidän toimintansa on voiton takuu. Ilman heitä yhtiö ei tuottaisi voittoa.
Oletko oikeasti sitä mieltä, että tuollaisessa koneessa firman tulos riippuisi alimman tason henkilöiden henkilökohtaisesta kyvykkyydestä?
Minä en millään tavalla näe tätä mielipidekysymyksenä. Nordea tekee nykyisellä mallilla 4,5 miljardia tulosta ja minulle ei ole ainakaan sellaista röyhkettä, että kehtaisin besserwissermäisesti mennä heille julistamaan että busineksensa tekevät aivan perseelleen ja toisella tavalla tulos olisi parempi. Siitähän tässä kyse on. Vapaassa markkinataloudessa voi kuka tahansa alkaa businesstä tekemään haluamallaan mallilla ja vaikka on väärä ajatusmalli, että kaikki mahdollinen on jo keksitty, niin monenlaista kokeilua on vuosien aikana nähty ja tämä on taloudellisessa kilpailussa menestyvimmäksi osoittautunut. Joku täällä on vasureiden pyörittämiä firmoja listaillut ja heidän menestystään voidaan arvioida objektiivisesti.Erot voisivat olla maltillisemmat ja voitollisen tuloksen osuus (se osuus, joka jaetaan yhtiön sisälle bonuksina) voisi jakaa eri lailla. Johtajille tietysti enemmän, mutta suhteita tulisi tasata. Demarilogiikkaa tämäkin, että tässä tapauksessa yhteiskunnallinen hyötykin ohjautuisi laajemmalle porukalle, eikä keräytyisi saman lukumääräisesti harvan joukon käsiin. Tätä tarkoitin kehityksellä, mutta sinun mielestä tämä on talouden toiminnan ymmärtämättömyyttä ja olisimme vielä ajamassa kauraa.
Tämä nyt on ihan höpönhöpöä, mutta uskon että kyseessä on vilpitön tietämättömyys. Tottakai firmojen johdosta usein vika löytyy. En viitsisi enää Stephen Elopin nimeä mainita, joten tässä nopealla googlauksella pari.Kuka muuten tekee yhtiön tappiot ja huonon taloudellisen menestyksen? Siihen löydetään aina monta muuta syyllistä, paitsi yhtiön johto. Työntekijöiden kalleus, joustamaton AY-liike, kansainvälisen kysynnän heikkeneminen, valuuttakurssit...ja kaikki muut syyt paitsi yksi. Koskaan huono tulos ei johdu yhtiön johdosta. Se johtuu aina muista. Siinä mielessä on hämmästyttävää lapsenuskoa, että yhtiön hyvä menestys johtuu yhtiön johdosta ja se ansaitsee siksi huimat bonukset.
Altian Antti Pankakoski:
http://www.hs.fi/talous/a1385000925884
Lahti Energian Janne Savelainen
http://yle.fi/uutiset/kuohunta_ener...usjohtaja_sai_potkut_lahti_energiasta/6931895
Vexve Lasse Mannola:
http://www.tyrvaansanomat.fi/Uutiset/1194939818580/artikkeli/vexven toimitusjohtaja sai potkut.html