Kokoomus

  • 1 598 615
  • 13 080

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Eero Lehti muuten itse sanoi, ettei ole koskaan lähtenyt rahan takia hallitustehtäviin, eikä pitänyt rahaa mitenkään merkittävänä.
Eihän Lehti kunnallispolitiikkaankaan ole mennyt kokouspalkkioiden takia. Tulee vaan mieleen, että kunnallispolitiikassa luoduista suhteista tuskin on ollut hänelle haittaa, kun hän on tehnyt itselleen miljoonia. Ehkä kaikki ei ole aina niin pyyteetöntä kuin joku haluaa uskotella.

Oliko muuten uuden kovan linjan konservatiivisen koti-uskonto-isänmaa Kokoomuksen linjavalinta laittaa ohjelmaan hallituspalkkioista puhumaan Lehti eikä Benkku, joka on eri linjoilla. Vaikka Lehti monin paikoin asiaa puhuikin niin enpä usko ohjelman tehneen hyvää Kokoomuksen kannatukselle.

Vai onko Lehti vain vain mennyt ohjelmaan vähän ennen vaaleja keskustelematta siitä uuden puoluesihteerikön kanssa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Nimenomaan sillä osastolla touhu onkin näin raadollista toisin kuin työntekijäportaassa jossa palkka maksetaan kun hihnan ääreen vaan jaksaa selvinpäin raahautua.

Pakko kysyä että trollaatko kun olet kuitenkin samaa mieltä lainauksen perusteella?
Herää epäilys, oletko ollut missään kosketuksissa nykyiseen suorittavan portaan työelämään. Suotta syyttähän muoti on ollut syyllistää vähiten syyllisiä, mutta että vielä laiskoja ovat. Monikos tästä talouden ja politiikan "eliitistä" on millään tavoin vastuutaan kantanut ja onko muka sulle mulle kerhossa ollut vaihtoviikkoja viime vuosina? Enpä ole ainakaan minä havainnut ole. Mitä nyt muutama rotta lähtenyt pakoon, kun suojatyö on löytynyt kv. hyvä veli kerhojen kautta, mutta siinäpä se.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Maksettiinko Elopille liikaa vai liian vähän? Olisiko pitänyt maksaa enemmän, niin olisi saatu Nokiaan vielä parempi johtaja?

Elophan ei ollut Nokian ykkösvaihtoehto mutta ykkösvaihtoehto ei suostunut Nokiaan tulemaan. Oliko kyse firman huonosta imagosta, Suomesta pohjoisena kärpäsenpaskana maailmankartalla tai palkkaustasosta, no, on selvää on että Elopin tienistit Nokian toimarina ovat ihan nakkikiska-kamaa jenkkiverrokkeihin nähden eli kyllä kääntäen voi sanoa että kenties kovemmilla palkkainsentiiveillä olisi voinut irrota joku parempikin kaveri.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Niin, kun hän sanoi pitävänsä itse sisältöä tärkeämpänä, tarkoittiko hän sitä että 1) hän menisi hallitukseen 0-korvauksella ja/tai 2) kaikki muut tekevät päätöksensä samalla kriteerillä?

Se on ristiriitaista vain niille jotka eivät osaa lukea.

...siellä on näemmä taas otettu ärripurri-limsaa, kun on niin kipakkaa tekstiä. Relaa vähän.

Eero Lehteen viitaten - ei hän varmaan menisi 0-korvauksella (vaikka samassa lähetyksessä ollut nuori hallitushai Tikka kertoi, että hän on hallituksissa ja joskus ne menee jopa miinuksille, lol), eikä kaikki muut tee päätöksiä samalla kriteerillä. Oli vain mielenkiintoista, että samaan aikaan kun jatkoajan oikeistosiiven terävimmät aivot eli Daespoo ja Varjo pitävät välttämättömänä, että hallituspalkkiot ovat korkeita, niin Lehti toteaa, että näin ei välttämättä ole. Mutta mitäpä se Lehti näistä ymmärtäisi, kun ei ole varmaan lukenut jatkoaikaa, eikä ymmärrä taloudesta...

Nämä on niitä kuuluisia arvostuskysymyksiä. Noksu olisi saanut Tauskin toimariksi korilla kaljaa ja "vapaudu vankilasta" -kortilla, nimellisesti olisi tullut todella halvaksi omistajille mutta todellisuudessa...Niin, mitä olisikaan tapahtunut? En tiedä.

Olitko muuten sinä niitä jotka kitisivät Ollilan palkkiosta 2000-luvun puolessa välissä? Rehellinen kysymys.

Tauski ja kori kaljaa. Hyvä, että esimerkitkin on realistisia. Lähinnä kyselen sen perään, että kun täällä esitettyjen näkemysten mukaan korkeilla palkoilla saadaan houkuteltua parhaat osaajat, niin oliko Elop jokin poikkeus? Että eikö korkeilla palkoilla ja bonuksilla aina saadakaan houkuteltua parhaita onnistujia. Tekikö virheet Elop vai häntä edeltänyt Kallasvuo vai Kallasvuon valintaan osallistunut Ollila...

Ylimmän johdon palkkioista...hmm...en muista olenko "kitissyt" Ollilan palkkioista - mitä tässä yhteydessä tämä kitinä ikinä tarkoittaakaan. Olen sitä mieltä, että Ollila on varmasti Suomen taloushistorian menestyneimpiä yritysjohtajia ja on osaamisensa vuoksi ja onnistumisien vuoksi myöskin ansainnut saada enemmän kuin tavallinen Jorma tai Tauski. Ja näinhän on käynytkin. Tämähän osoittaa, että meillä on kaikesta demariudesta, kateudesta ja tasapäistämisestä huolimatta mahdollisuus menestyä ja tienata, jos kyvyt siihen antavat myöden - vaikka täällä annetaan jatkuvasti ymmärtää, että kateus, demarius, tasapäistäminen ja verotus ovat esteenä menestymiselle. Eivät näytä olevan.

Sen sijaan olen voinut kyseenalaistaa sitä ajattelua, että mikä tuntuu oikeudenmukaiselta palkalta tavallisille työntekijöille. Kun välillä näissä keskusteluissa tuntuu siltä, että tavallisen työntekijän palkka ja palkankorotus pilaa talouden. Minun mielestäni näin ei ole. Työntekijälle kuuluu työntekijän palkka ja pörssin toimitusjohtajalle kuluu suurempi palkka. Sairaanhoitajat eivät mielestäni tienaa vieläkään liikaa, jos joku on sitä mieltä, että hallituspalkkiota voidaan tuosta vain nostaa kymppitonneilla. Olen siis oikeistokokoomuslainen Benin kanssa samoilla linjoilla noissa hallituspalkkiokorotuksissa. Liika näyttää olevan liikaa.

Yleisellä tasolla tuloerot ovat mielestäni hyväksyttäviä, perusteltuja ja luonnollisia - mutta joissain tapauksissa minusta näyttää siltä, että erot ovat jo aivan riittävän suuret ja en usko, että yhteiskuntamme muuttuu sillä kokonaisuudessaan yhtään paremmaksi, jos Nordea kenkii pihalle 300 ihmistä ja tätä kautta tulee lisää massia Wahlroosin tilille (jossa on jo entuudestaan ihan riittävästi rahaa).

Eli tällä logiikalla olen varmaankin kitissyt.

Tätä hän ei esittänyt, tuollaisen tulkinnan voi tehdä vaan puusilmäisin ay-demari.

Ai jaa. Voitko selvittää, millaisen tulkinnan Sinä viisaampana teit. Mitä Stubb sitten tuossa faktisesti ehdottaa?

Minun näkemykseni mukaan Stubb on nimenomaisesti lähtenyt tähän EK:n linjaan, jossa "kustannuskilpailua on parannettava" eli nimenomaan palkkatason alentamista nykytilanteeseen nähden - tehdäänkö se sitten työtunteja lisäämällä vai palkkoja alentamalla, siitä siinä on kysymys. Tuossa voi yrittää silmänkääntötemppua siitä, että "palkka ei laske, ainoastaan työtunteja kasvatetaan", mutta faktisesti kyseessä on palkan heikennys.

Voidaan olla poliittisesti erimielisiä siitä, onko tällainen hyvää politiikkaa vai huonoa, mutta tuohan se on tuon ehdotuksen ydin. Voi olla totta, että se parantaa yrittäjän intoa palkata työntekijöitä. Voi olla totta, että se nostaa Suomen viennin kilpailukykyä jne...mutta työntekijän aseman kannnalta se on heikennys. Yrittäjän ja osakkeenomistajan kannalta se olisi luonnollisesti parannus. Ja jos työtön saa tuon takia työtä, niin myös työttömän kannalta parannus - mutta tällä hetkellä työssä olevan kannalta heikennys ja siksi varmasti monen tavallisen työntekijän mielestä tuo ei ole varsinainen vaalihoukutus.

Mielestäni Stubb tuo tuossa esiin (vaikkei sitä suoraan sano), että TES-palkat ovat joillain aloilla liian korkeat ja yrittää löytää tietä niiden alennuksiin, kun tietää, että AY-liike ei ole osoittanut valmiutta TESsien heikentämiseen neuvotteluteitse. Siksi pidän tuota "tasavertaiset neuvotteluasemat" ja "vaatii luottamusta" lähinnä poliittisena koristeluna, eli höpöhöpönä.

Vai yritätkö väittää, että Stubb hakee parannuksia työntekijöiden asemaan tällä ehdotuksella? Jos Stubb haluaa maksettavan _yli_ TES:n, ei nykytilaan tarvita mitään muutosta. Sen voi tehdä jo nykyään. Ja monet yritykset tekevätkin.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
...siellä on näemmä taas otettu ärripurri-limsaa, kun on niin kipakkaa tekstiä. Relaa vähän.

Heh. Demarien kyykytys on varsin rentouttavaa sunnuntaitouhua, ei tässä tarvitse relata enempää.

Oli vain mielenkiintoista, että samaan aikaan kun jatkoajan oikeistosiiven terävimmät aivot eli Daespoo ja Varjo pitävät välttämättömänä, että hallituspalkkiot ovat korkeita, niin Lehti toteaa, että näin ei välttämättä ole. Mutta mitäpä se Lehti näistä ymmärtäisi, kun ei ole varmaan lukenut jatkoaikaa, eikä ymmärrä taloudesta...

Laitatko nyt ihan suoran lainauksen missä olen sanonut noin kiitos.

On varsin rasittavaa keskustella henkilön kanssa joka ei ymmärrä lukemaansa ja sen lisäksi yrittää epätoivoisesti tunkea sanoja suuhun.

Tauski ja kori kaljaa. Hyvä, että esimerkitkin on realistisia.
.

Voi voi. Ajattelin että nimenomaan Tauski olisi kärjistetty esimerkki johon voisit samaistua ja siten tajuta miten "halpa" ratkaisu ei aina ole oikeasti halpa ratkaisu.

Lähinnä kyselen sen perään, että kun täällä esitettyjen näkemysten mukaan korkeilla palkoilla saadaan houkuteltua parhaat osaajat, niin oliko Elop jokin poikkeus? Että eikö korkeilla palkoilla ja bonuksilla aina saadakaan houkuteltua parhaita onnistujia. Tekikö virheet Elop vai häntä edeltänyt Kallasvuo vai Kallasvuon valintaan osallistunut Ollila...
.

Toimarin palkkauksesta vastaa hallitus ja ensisijaisesti hallituksen pj. Virheitä teki kaikki kolme em. henkilöä mutta HPJ lopulta vastaa kaikesta.

Ylimmän johdon palkkioista...hmm...en muista olenko "kitissyt" Ollilan palkkioista - mitä tässä yhteydessä tämä kitinä ikinä tarkoittaakaan.

En tiedä oletko kitissyt, siksi kysyin. Se ettet tiedä mitä kitinä tarkoittaa ehkä vaikeuttaa kykyäsi hahmottaa omaa kitinääsi. Ja se selittää taas paljon.

Tämähän osoittaa, että meillä on kaikesta demariudesta, kateudesta ja tasapäistämisestä huolimatta mahdollisuus menestyä ja tienata, jos kyvyt siihen antavat myöden - vaikka täällä annetaan jatkuvasti ymmärtää, että kateus, demarius, tasapäistäminen ja verotus ovat esteenä menestymiselle. Eivät näytä olevan..

Aika mielenkiintoinen ajatusmaailma. Vastaavasti, jos sinulle esitetään yksi työtehtäviinsä ja palkkaukseensa tyytyväinen sosiaalityöntekijä niin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei ole kriisissä ja mitään menolisäyksiä ei tarvita?

. Kun välillä näissä keskusteluissa tuntuu siltä, että tavallisen työntekijän palkka ja palkankorotus pilaa talouden. Minun mielestäni näin ei ole.

Välillä näissä keskusteluissa tuntuu siltä että kirjoitat ennenkuin mietit. Fortumin palkkakustannukset ovat useita miljardeja, jos palkkoja nostetaan vaikkapa prosentti niin kustannusvaikutukset ovat useita kymmeniä miljoonia. Nyt keskusteltu yhtiön hallituksen palkkioiden nostamisen kustannusvaikutus on kymppitonneja. Kannattaa pitää mittasuhteet selvillä vaikka olisikin aatteen miehiä.

Työntekijälle kuuluu työntekijän palkka ja pörssin toimitusjohtajalle kuluu suurempi palkka. Sairaanhoitajat eivät mielestäni tienaa vieläkään liikaa, jos joku on sitä mieltä, että hallituspalkkiota voidaan tuosta vain nostaa kymppitonneilla.

Sairaanhoitajien palkka ei määräydy Fortumin hallituksen palkkioiden perusteella, on aika kummallista että herran vuonna 2015 tällaista soopaa tulee edes vasemmistoleiristä. Jos Fortumin hallituspalkka olisi ollut esimerkiksi 1000€/v ja nyt sitä olisi päätetty nostaa valtionyhtiöiden keskimääräiselle tasolle, olisiko silloin sinusta sairaanhoitajille maksettu liikaa?

Yleisellä tasolla tuloerot ovat mielestäni hyväksyttäviä, perusteltuja ja luonnollisia - mutta joissain tapauksissa minusta näyttää siltä, että erot ovat jo aivan riittävän suuret ja en usko, että yhteiskuntamme muuttuu sillä kokonaisuudessaan yhtään paremmaksi, jos Nordea kenkii pihalle 300 ihmistä ja tätä kautta tulee lisää massia Wahlroosin tilille (jossa on jo entuudestaan ihan riittävästi rahaa).

Kuulutko siihen jengiin joiden mielestä vain tappiota tekevät firmat saavat potkia porukkaa ulos?

Ai jaa. Voitko selvittää, millaisen tulkinnan Sinä viisaampana teit. Mitä Stubb sitten tuossa faktisesti ehdottaa?

Hei, ei tämä toimi näin. Sinä esitit väitteen Stubbin sanomisista, sinun tehtäväsi on pistää todistetta kehiin.

Stubb ei missään vaiheessa puhunut palkan alennuksesta, se oli vain sinun tulkinta.

On varsin tyypillistä ay-propagandaa yrittää linkittää paikallinen sopiminen palkoista palkkojen alentamiseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Yleisellä tasolla tuloerot ovat mielestäni hyväksyttäviä, perusteltuja ja luonnollisia - mutta joissain tapauksissa minusta näyttää siltä, että erot ovat jo aivan riittävän suuret ja en usko, että yhteiskuntamme muuttuu sillä kokonaisuudessaan yhtään paremmaksi, jos Nordea kenkii pihalle 300 ihmistä ja tätä kautta tulee lisää massia Wahlroosin tilille (jossa on jo entuudestaan ihan riittävästi rahaa).
Pitää tällainen räikeä asiavirhe korjata. Wahlroos ei ole mitenkään merkittävä Nordean omistaja, vaan sen suurin omistaja on Sampo Oyj. Niinpä massit tulee Sammon tilille. Sen suurin omistaja on taas Solidium eli toisinsanottuna Suomen valtio. Nordean toiseksi suurin omistaja on Ruotsin valtio.

Suomen ja Ruotsin valtioilla ei valitettavasti todellakaan ole riittävästi rahaa ja yhteiskuntamme muuttuu sillä kokonaisuudessa paremmaksi, että tuolta tulee satoja miljoonia näiden valtioiden tileille. Toki Nallekin jonkinlaisen korvauksen menetetystä vapaa-ajastaan saa.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lähinnä kiinnitin huomiota lausuntoihin. Herran käyttäytyminen ohjelmassa oli työntekijää halventavaa potenssiin ääretön.

Mäkin toisella silmällä seurailin A-studiota ja kiinnitin samaan huomiota. Kaverin kehonkieli oli paljon puhuva kun pääluottamusmies vikisi jostain kasvaneesta duunarin työnmäärästä yt-neuvotteluiden jälkeen. Lahti näytti siltä että "v*ttu kun kiinnostaa" haki katseella jostain katosta jotain kiinnekohtaa ja ehkä juuri vältti haukottelun.

Peruste että hallituspalkkioita on nostettava suurentuneen työmäärän vuoksi +15% on hieman ontuva. Tällaisena tavallisena duunarina yt-neuvottelujen jälkeen duunimäärä on noussut +10% mutta ei varmaan kenellekään ole tullut mieleen että korotetaan liksaa +10% mutta ollaan kovasti ehdoteltu että saataisiin tiimiin yksi kaveri lisää jolloin pystyttäisiin jakamaan työmäärä tasaisemmin, nostettua asiakastyytyväisyyttä ja lisättyä myyntiä. Hallituksen jäsenet eivät ole kokopäivätöissä vaan ovat monen muunkin firman hallituksissa. Jos työt lisääntyy +15% niin mistä pirusta ne löytää tarvittavat työtunnit 24h:sta?!
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Heh. Demarien kyykytys on varsin rentouttavaa sunnuntaitouhua, ei tässä tarvitse relata enempää.
...
Voi voi. Ajattelin että nimenomaan Tauski olisi kärjistetty esimerkki johon voisit samaistua ja siten tajuta miten "halpa" ratkaisu ei aina ole oikeasti halpa ratkaisu.
...
Se ettet tiedä mitä kitinä tarkoittaa ehkä vaikeuttaa kykyäsi hahmottaa omaa kitinääsi. Ja se selittää taas paljon.

En kyllä muistanutkaan, että kuinka hauskaa kanssasi onkaan "keskustella". Kyllä tässä tuntee taas itsensä niin kyykytetyksi... Ikävä kyllä joudun toteamaan, että en ole demari. Olen äänestänyt useita puolueita, myös kokoomusta, myös Zysseä. En ole AY-liikkeen jäsen, olin itse asiassa omassa edellisessä työpaikassani kovimpia oman yhtiön asioita hoitaneen AY-yhdistyksen kritisoijia, koska heidän työskentelytapansa olivat minusta tuossa yhtiössä typeriä tuohon aikaan. Kokemusta on jo aika paljon työelämästä eri tehtävissä, niin yksityisellä kuin julkisella, sekä duunarina että esimiehenä. Että lokerointisi ei osu.

Välillä näissä keskusteluissa tuntuu siltä että kirjoitat ennenkuin mietit. Fortumin palkkakustannukset ovat useita miljardeja, jos palkkoja nostetaan vaikkapa prosentti niin kustannusvaikutukset ovat useita kymmeniä miljoonia. Nyt keskusteltu yhtiön hallituksen palkkioiden nostamisen kustannusvaikutus on kymppitonneja. Kannattaa pitää mittasuhteet selvillä vaikka olisikin aatteen miehiä.
....
Sairaanhoitajien palkka ei määräydy Fortumin hallituksen palkkioiden perusteella, on aika kummallista että herran vuonna 2015 tällaista soopaa tulee edes vasemmistoleiristä. Jos Fortumin hallituspalkka olisi ollut esimerkiksi 1000€/v ja nyt sitä olisi päätetty nostaa valtionyhtiöiden keskimääräiselle tasolle, olisiko silloin sinusta sairaanhoitajille maksettu liikaa?

Kuten todettua, en ole aatteen miehiä. Totta kai tajuan mittasuhteen ja tajuan eron sairaanhoitajan ja Fortumin pj:n välillä. Tajuan myös, että hyviä työntekijöitä, joille kannattaa maksaa, löytyy myös lattiatasolta ja keskijohdosta. Heidän palkkansa tulisi nyt kuitenkin jäädyttää vuosiksi, koska kilpailukyky. Mietin, kuten Zysse ja moni muukin, että miten tämä sopii loogisesti yhteen. Mitkä ovat signaalit ja vaikutukset. Toisille ei voida maksaa 20€/kk, mutta toisille pitäisi maksaa 20000/vuosi korotusta.

Poliittisesti tämä on nyt pinnalla, koska vaalit on tulossa. Ja mielenkiintoista on se, että myös kokoomuksesta löytyy pitkän linjan kansanedustaja, joka ei hahmota tätä kokonaisuutta ja vastustaa palkkioiden nostoa, _kytkien sen yhteen yleisen palkkamaltin kanssa_. Miksi Zysse vaatii palkkamaltin nimissä korotusten perustusta, vaikka kyseessä on tuollainen promilletason juttu?

Hei, ei tämä toimi näin. Sinä esitit väitteen Stubbin sanomisista, sinun tehtäväsi on pistää todistetta kehiin.

Stubb ei missään vaiheessa puhunut palkan alennuksesta, se oli vain sinun tulkinta.

On varsin tyypillistä ay-propagandaa yrittää linkittää paikallinen sopiminen palkoista palkkojen alentamiseen.

Joo. En pysty todistamaan, enkä varsinkaan laittamaan linkkiä, siitä, että Stubb puhuu palkkojen alentamisesta (tällä tarkoitan siis työehtojen heikentämistä yleisesti, mutta helpoin ilmaisu sille on "palkkojen alennus", joten käytän sitä. Voin käyttää myös muita ilmaisuja kuten "sisäinen devalvaatio", "joustot", "kustannuskilpailukyvyn parantaminen" jne). Pointtini on se, että tuolla ehdotuksellaan Stubb hakee sitä, että yrityksissä tulisi voida sopia ehdoista, jotka ovat huonompia kuin yleissitovan TES:n pykälät. Eikö niin? Tilapäisesti tai pysyvästi, paikallisesti ja yrityskohtaisesti.

Paikallista sopimista tehdään koko ajan ja yrityskohtaisia käytäntöjä tehdään koko ajan, mutta EK on kokenut ongelmaksi sen, että yleisitovat TESsit ovat liian kalliita. Niitä pitäisi voida paikallisesti heikentää. Eikö tämä ole se, mitä tuossa haetaan. Onko Stubbin esityksessä jotain muuta? Sano nyt, mitä minä en siinä huomaa. Työaikapankkeja on jo käytössä, paikallisesti sovittu jne. ei siinä ole mitään uutta. Olenko väärässä, kun väitän, että TESsien ohi sopimisella halutaan parantaa yrittäjien asemaa ja käytännössä se tullee tarkoittamaan jollakin tasolla heikentyviä ehtoja työntekijöille? (Enkä pidä tätä kaikissa tilanteissa edes huonona, kuten en pitäisi huonona myöskään AY-verovähennyksen poistoa, enkä ansiosidonnaisen tuöttömyysturvan keston lyhentämistä).

Kuten sanottua, en ole AY-propagandisti. Kiinnostavaa on vain tämä heilahdus kokoomuksen politiikassa, verrattuna aiempiin Työväenpuolue ja Sari Sairaanhoitaja-vaalitäkyihin. Nyt ollaan selvästi lähdetty enemmän kallistamaan linjaa työnantajien ja yrittäjien suuntaan. Sinne, missä kokoomus onkin perinteisesti ollut. Nähtäväksi jää, miten tämä linja vaikuttaa äänestyspäätöksiin. Tuskin houkuttaa duunareita ja alempia toimihenkilöitä äänestäjiksi.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Pitää tällainen räikeä asiavirhe korjata. Wahlroos ei ole mitenkään merkittävä Nordean omistaja, vaan sen suurin omistaja on Sampo Oyj. Niinpä massit tulee Sammon tilille. Sen suurin omistaja on taas Solidium eli toisinsanottuna Suomen valtio. Nordean toiseksi suurin omistaja on Ruotsin valtio.

Suomen ja Ruotsin valtioilla ei valitettavasti todellakaan ole riittävästi rahaa ja yhteiskuntamme muuttuu sillä kokonaisuudessa paremmaksi, että tuolta tulee satoja miljoonia näiden valtioiden tileille. Toki Nallekin jonkinlaisen korvauksen menetetystä vapaa-ajastaan saa.

Joo. Oioin aika paljon mutkia. Wahlroos on paitsi Nordean merkittävä osakkeenomistaja, myös ja ennen kaikkea Sammon merkittävä omistaja. Omistaa yksin esimerkiksi enemmän Sammon osakkeita kuin Ilmarinen. Siis Sammon tilille tulevia rahoja tulee myös tuota kautta Wahlroosin tilille.

Kyllä. Pidän tärkänä myös sitä, että osinkoja tulee valtion käyttöön Solidiumin kautta. Huonona puolena pidän sitä, että työttömiksi joutuvat ihmiset heikentävät huoltosuhdetta.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Peruste että hallituspalkkioita on nostettava suurentuneen työmäärän vuoksi +15% on hieman ontuva. Tällaisena tavallisena duunarina yt-neuvottelujen jälkeen duunimäärä on noussut +10% mutta ei varmaan kenellekään ole tullut mieleen että korotetaan liksaa +10% mutta ollaan kovasti ehdoteltu että saataisiin tiimiin yksi kaveri lisää jolloin pystyttäisiin jakamaan työmäärä tasaisemmin, nostettua asiakastyytyväisyyttä ja lisättyä myyntiä. Hallituksen jäsenet eivät ole kokopäivätöissä vaan ovat monen muunkin firman hallituksissa. Jos työt lisääntyy +15% niin mistä pirusta ne löytää tarvittavat työtunnit 24h:sta?!

Tarkoitatko että teillä jengi joutuu tekemään 10% palkatonta ylityötä? Ottaisin kyllä tuosta (duunaripositiossa) yhteyttä luottamusmieheen.

Sen sijaan jos kyse on vain siitä että joudut tekemään 10% enemmän töitä _samojen_ työtuntien puitteissa, se on vain hyvä, koska silloin yritys on saanut tehostettua toimintaansa (ei nyt ihan tasan, prosenttilaskun magian takia) 10 prosentilla. Eli pikemminkin teidän pitäisi olla tyytyväisiä ettei teidän palkkojanne ole aiemmin alennettu jos kerta samalla rahalla on siis selvästi mahdollista saada enemmän työtehoa.

Hallituksien kohdalla kyse taas voi olla ihan konkreettisesti siitä että tehollinen työmäärä kasvaa, ts. hallituksen jäsenet joutuvat oikeasti myös tekemään sen 15% enemmän työtunteja. Koska vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja työmäärät kasvavat, tullaan nopeasti tilanteeseen missä se rajahyöty esim. hallitustyöstä vapaa-ajan kustannuksella on marginaalinen mutta tämä rajahyöty tietenkin taas siirtyy palkkion kasvun myötä.

Ehkä tässä koko sopassa kaikista vaikeinta on pystyä ymmärtämään se että työpäivän käsite on erilainen työläisille ja johto-osille, työläisen työpäivä on 8 tuntia ja työmäärä tarkoittaa käytännössä vapaan sluibailun käänteislukua, johdon työpäivä on 24h ja työmäärä tarkoittaa sitä miten monta tuntia tuosta ajasta pitää oikeasti tehdä töitä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
En kyllä muistanutkaan, että kuinka hauskaa kanssasi onkaan "keskustella".

Hei ota vähän vähemmän sitä ärripurri-limua vai miten se menikään? Relaa.

Kyllä tässä tuntee taas itsensä niin kyykytetyksi... Ikävä kyllä joudun toteamaan, että en ole demari.

Pisteet sulle. Toisaalta, minä puhuinkin demareista yleisesti, en sinusta joten miksi koit että yritin kyykyttää sinua....ellet sittenkin ole demari?

Et olisi ensimmäinen joka kolmasti kieltää demariuden.

Kuten todettua, en ole aatteen miehiä. Totta kai tajuan mittasuhteen ja tajuan eron sairaanhoitajan ja Fortumin pj:n välillä. Tajuan myös, että hyviä työntekijöitä, joille kannattaa maksaa, löytyy myös lattiatasolta ja keskijohdosta. Heidän palkkansa tulisi nyt kuitenkin jäädyttää vuosiksi, koska kilpailukyky. Mietin, kuten Zysse ja moni muukin, että miten tämä sopii loogisesti yhteen. Mitkä ovat signaalit ja vaikutukset. Toisille ei voida maksaa 20€/kk, mutta toisille pitäisi maksaa 20000/vuosi korotusta.

Minä kerron miksi se ei sovi yhteen, vastaus ay-liike ja yleissitovuus. Jos meillä olisi yritys/yksilökohtaiset palkkaneuvottelut, hyvät tyypit saisivat enemmän ja vähemmän hyvät vähemmän/ei ollenkaan korotuksia. Miksi työntekijälle jonka tuottavuus ei kehity yhtään pitäisi antaa sitä 1% yleiskorotusta?

Poliittisesti tämä on nyt pinnalla, koska vaalit on tulossa. Ja mielenkiintoista on se, että myös kokoomuksesta löytyy pitkän linjan kansanedustaja, joka ei hahmota tätä kokonaisuutta ja vastustaa palkkioiden nostoa, _kytkien sen yhteen yleisen palkkamaltin kanssa_. Miksi Zysse vaatii palkkamaltin nimissä korotusten perustusta, vaikka kyseessä on tuollainen promilletason juttu?

Zysse on täysin oikeassa, ei tällä hetkellä palkkioita voi nostaa kun muilta vaaditaan nollaa. Nostakoon kerran vuodessa pienesti kun yhdellä rysäyksellä isosti.

Toisaalta suurin syypää on Sirpa Paatero (SDP) joka aluksi hyväksyi korotukset mutta joutui sitten perumaan kaiken kun asiasta nousi möly.

Joo. En pysty todistamaan, enkä varsinkaan laittamaan linkkiä, siitä, että Stubb puhuu palkkojen alentamisesta (tällä tarkoitan siis työehtojen heikentämistä yleisesti, mutta helpoin ilmaisu sille on "palkkojen alennus", joten käytän sitä. Voin käyttää myös muita ilmaisuja kuten "sisäinen devalvaatio", "joustot", "kustannuskilpailukyvyn parantaminen" jne)

Nuo eivät ole mitään synonyymejä keskenään. Voit puhua itse mistä haluat mutta Stubb ei puhunut palkkojen alentamisesta.


. Pointtini on se, että tuolla ehdotuksellaan Stubb hakee sitä, että yrityksissä tulisi voida sopia ehdoista, jotka ovat huonompia kuin yleissitovan TES:n pykälät. Eikö niin? Tilapäisesti tai pysyvästi, paikallisesti ja yrityskohtaisesti.

Onko sinusta kaikki TESsistä poikkeava huononnusta?
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Pisteet sulle. Toisaalta, minä puhuinkin demareista yleisesti, en sinusta joten miksi koit että yritin kyykyttää sinua....ellet sittenkin ole demari?

Et olisi ensimmäinen joka kolmasti kieltää demariuden.

Periaatteessa rupesi houkuttamaan demarien äänestys. Pitääpä harkita, jos olenkin sellainen. Eikös toimihenkilöt olekin niitä liikkuvia äänestäjiä.

Minä kerron miksi se ei sovi yhteen, vastaus ay-liike ja yleissitovuus. Jos meillä olisi yritys/yksilökohtaiset palkkaneuvottelut, hyvät tyypit saisivat enemmän ja vähemmän hyvät vähemmän/ei ollenkaan korotuksia. Miksi työntekijälle jonka tuottavuus ei kehity yhtään pitäisi antaa sitä 1% yleiskorotusta?

Ensiksi pitää kysyä, että miten nuo hallituspalkkiot. Mistä tulee yhtäkkinen 20% tuottavuuden nousu? Ei kait niitä pidä automaattina korottaa, vaan sitoa tuottavuuteen ;)

Yleissitovuus on käytännössä minimipalkka. Hyvälle työntekijälle voi maksaa bonuksia, voi sijoittaa parempiin tehtäviin jne. Varmasti myönnät, että yleisitovuuden purkamista tavoitellaan siksi, että heikoimpien tuöntekijöiden ansioita voidaan heikentää, eikä sen takia, että hyville voitaisiin maksaa nykyistä enemmän. Eikö niin.

Nuo eivät ole mitään synonyymejä keskenään. Voit puhua itse mistä haluat mutta Stubb ei puhunut palkkojen alentamisesta.

Onko sinusta kaikki TESsistä poikkeava huononnusta?

TES:stä poikkeaminen ei aina ole huononnusta. Viime aikoina monissa yrityksissä TES:stä poikkeaminen ja TES:n muuttaminen on enimmäkseen ollut huonontamista. Mikään ei ole viime aikoina viitannut siihen, että juuri nyt olisi tulossa eri aloilla merkittävästi parannuksia. Siksi puheet TES:stä poikkeamisesta tulee nähtyä heikennyksinä, ei parantamisena. Toki niitä voidaan yrittää kääntää positiivisiksikin jutuiksi, "kannustavuutta", "joustavuutta", "kaikki eivät halua vakituisia työpaikkoja, vaan tekevät mieluummin töitä nollasopimuksilla"....

Täytyy seurata keskustelua ja katsoa, mitä Stubb tuolla tarkoittaa. Konsensuksesta luopuminen ja TES:seistä poikkeaminen ovat viimeisimmät avaukset. Kuulostaa aika oikeistolaiselta, toidin kuin edelliset vaalitäkyt. Mielenkiintoista nähdä, mitä tulee.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Välillä näissä keskusteluissa tuntuu siltä että kirjoitat ennenkuin mietit. Fortumin palkkakustannukset ovat useita miljardeja, jos palkkoja nostetaan vaikkapa prosentti niin kustannusvaikutukset ovat useita kymmeniä miljoonia. Nyt keskusteltu yhtiön hallituksen palkkioiden nostamisen kustannusvaikutus on kymppitonneja. Kannattaa pitää mittasuhteet selvillä vaikka olisikin aatteen miehiä.

Fortumilla on vajaat 10 000 työntekijää. Ihanko oikeasti väität, että Fortumin työntekijöiden keskipalkka huitelee sadoissa tuhansissa? Ottaen huomioon vielä sen, että lähes puolet näistä työskentelee Venäjällä.

Eli tosiaan sinunkin kannattaisi miettiä ennen kuin kirjoitat tälliaisia höpöhöpöjuttuja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joo. Oioin aika paljon mutkia. Wahlroos on paitsi Nordean merkittävä osakkeenomistaja, myös ja ennen kaikkea Sammon merkittävä omistaja. Omistaa yksin esimerkiksi enemmän Sammon osakkeita kuin Ilmarinen. Siis Sammon tilille tulevia rahoja tulee myös tuota kautta Wahlroosin tilille.

Kyllä. Pidän tärkänä myös sitä, että osinkoja tulee valtion käyttöön Solidiumin kautta. Huonona puolena pidän sitä, että työttömiksi joutuvat ihmiset heikentävät huoltosuhdetta.
Nordean osakkeita on liikkeellä 4 miljardia, Nalle omistaa niistä 100 000 eli 1/2500. Siis 0,0004%. Sammon kautta hänen omistuksensa on jo sitten 0,45% (pyöreästi).
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Fortumilla on vajaat 10 000 työntekijää. Ihanko oikeasti väität, että Fortumin työntekijöiden keskipalkka huitelee sadoissa tuhansissa? Ottaen huomioon vielä sen, että lähes puolet näistä työskentelee Venäjällä.

Eli tosiaan sinunkin kannattaisi miettiä ennen kuin kirjoitat tälliaisia höpöhöpöjuttuja.
Daespoon viestissä oli luvuissa yksi nolla liikaa, mutta se ei muuta viestin merkitystä mihinkään. Perstuntumalta arvioituna vuosittaiset palkkamenot Fortumilla ovat puolen miljardin hujakoilla, joten 1% korotus tuossa tarkoittaa 5 miljoonaa euroa. Se on edelleen täysin eri mittaluokkaa, kun ne johtajien tonnit tai kymppitonnit.

Mutta onnittelut, että todella etevästi tartuit yksittäiseen virheeseen ja leimasit höpöhöpöjutuksi viestin, joka oli asiasisällöltään ihan oikea. Minäkin ehdin jo hetken miettiä, että "jaa, erku oli kerrankin oikeassa".
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Nordean osakkeita on liikkeellä 4 miljardia, Nalle omistaa niistä 100 000 eli 1/2500. Siis 0,0004%. Sammon kautta hänen omistuksensa on jo sitten 0,45% (pyöreästi).

Osinkoesitys Nordeasta on 0,62€/osake. Eli pelkistä suorista omistuksista Nordeasta 62000€. Sammon kautta paljon lisää. Ja tietysti monista muista puroista. Yhteensä miljoonia. Ei siinä mitään, varmaan on ne ansainnut ja ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tuottavuuden noususta on hyvä esimerkki se, että hallituspalkkiot Nordeassa nousevat ensi vuonna 15,5%. Kyllä. Omistajat saavat tehdä rahoillaan mitä haluavat.

Kokoomusketjuun tämä saattaa liittyä siten, että Nordeasta poispotkitut työntekijät saattavat ajatella, että "en ainakaan äänestä sellaista puoluetta ja ideologiaa, jonka mielestä tällainen kehitys on toivottavaa. Tai edustajia, jotka tulevat kertomaan, että yhtiöillä ja Suomella menee just nyt niin huonosti, että on välttämätöntä tehdä TES:seihin lisää joustavuutta ja paikallista sopimista, jotta työntekijöillä menisi aiempaa paremmin...".

Löysin sisältäni demarin.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Näitä lukiessa tulee mieleen, että nämä osaajaylistäjät itseasiassa liputtavat plutokratian puolesta. Mielipide olkoon jokaisella toki, mutta voisi kai sen suoraankin sanoa, että demokratia on jo aikaa sitten hävinnyt tai siitä on laiteltu nätti julkisivu ihmisiä kusettamaan. Aikansa tuo varmaan menee läpi, seinä vaan tulee kaikessa jossain eteen lopulta. Sitä vaan miettii, voiko joku pelkkää tyhmyyttään moiseen hurahtaa, vai onko se väistämättä tarkoitus ja päämäärä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Periaatteessa rupesi houkuttamaan demarien äänestys. Pitääpä harkita, jos olenkin sellainen. Eikös toimihenkilöt olekin niitä liikkuvia äänestäjiä.

Kyllä, koskettele itseäsi ja löydät todellisen sinänsi. Demarius löytyy jostain kiveksien ja selkärangan välistä.

Ensiksi pitää kysyä, että miten nuo hallituspalkkiot. Mistä tulee yhtäkkinen 20% tuottavuuden nousu? Ei kait niitä pidä automaattina korottaa, vaan sitoa tuottavuuteen ;)

20% tuottavuuden nousua ei ole. Minä en puolustele hallituspalkkojen nostamista, tässä tilanteessa se ei vaan toimi.

Yksityisissä (ei-valtionyrityksissä) tehkööt palkkioilla mitä haluavat, yhtiökokous sitten päättää.

Yleissitovuus on käytännössä minimipalkka. Hyvälle työntekijälle voi maksaa bonuksia, voi sijoittaa parempiin tehtäviin jne. Varmasti myönnät, että yleisitovuuden purkamista tavoitellaan siksi, että heikoimpien tuöntekijöiden ansioita voidaan heikentää, eikä sen takia, että hyville voitaisiin maksaa nykyistä enemmän. Eikö niin.

Kyllä, nykyisin voi maksaa hyvälle työntekijälle ekstraa. Ongelmana on se että huonoille työntekijöille pitää antaa samat tasokorotukset kuin hyville työntekijöille.

Työmarkkinoiden ongelma on juuri tämä. Jousto tapahtuu vain yhteen suuntaan.

TES:stä poikkeaminen ei aina ole huononnusta. Viime aikoina monissa yrityksissä TES:stä poikkeaminen ja TES:n muuttaminen on enimmäkseen ollut huonontamista. Mikään ei ole viime aikoina viitannut siihen, että juuri nyt olisi tulossa eri aloilla merkittävästi parannuksia. Siksi puheet TES:stä poikkeamisesta tulee nähtyä heikennyksinä, ei parantamisena. Toki niitä voidaan yrittää kääntää positiivisiksikin jutuiksi, "kannustavuutta", "joustavuutta", "kaikki eivät halua vakituisia työpaikkoja, vaan tekevät mieluummin töitä nollasopimuksilla"....

Huhhuh.., TESsistä poikkeaminen voi olla neutraalia, ts. ei heikennys eikä parannus. Esimerkkinä vaikka työaikapankki joka on molemmille hyvä ratkaisu mutta (mahdollisesti) TESsistä poikkeava ratkaisu.

Täytyy seurata keskustelua ja katsoa, mitä Stubb tuolla tarkoittaa. Konsensuksesta luopuminen ja TES:seistä poikkeaminen ovat viimeisimmät avaukset. Kuulostaa aika oikeistolaiselta, toidin kuin edelliset vaalitäkyt. Mielenkiintoista nähdä, mitä tulee.

Konsensus suomalaisessa työmarkkinassa tarkoittaa käytännössä sitä että ay-liikkeellä on veto-oikeus kaikkeen. Ei vaan toimi enään, valta pitää saada takaisin demokraattisesti valituille kansanedustajille, pois Etelärannan ja Hakaniemen savuisista kabineteista.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Fortumilla on vajaat 10 000 työntekijää. Ihanko oikeasti väität, että Fortumin työntekijöiden keskipalkka huitelee sadoissa tuhansissa? Ottaen huomioon vielä sen, että lähes puolet näistä työskentelee Venäjällä.

Eli tosiaan sinunkin kannattaisi miettiä ennen kuin kirjoitat tälliaisia höpöhöpöjuttuja.

Olet oikeassa, palkkakustannukset on luokkaa puoli miljardia. Pointtia se ei toki muuta mihinkään, prosentin palkankorotus nostaa kustannuksia moninkertaisesti verrattuna siihen vaikka hallituksen palkka tuplattaisiin.

Btw, Fortumin keskiverto palkkakustannus per henkilö per vuosi Pohjoismaissa oli hieman alle 100K.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Näitä lukiessa tulee mieleen, että nämä osaajaylistäjät itseasiassa liputtavat plutokratian puolesta. Mielipide olkoon jokaisella toki, mutta voisi kai sen suoraankin sanoa, että demokratia on jo aikaa sitten hävinnyt tai siitä on laiteltu nätti julkisivu ihmisiä kusettamaan. Aikansa tuo varmaan menee läpi, seinä vaan tulee kaikessa jossain eteen lopulta. Sitä vaan miettii, voiko joku pelkkää tyhmyyttään moiseen hurahtaa, vai onko se väistämättä tarkoitus ja päämäärä.

Sinun näkemyksesi demokratiasta lienee sellainen jossa vasemmistopuolueet ovat enemmistö ja jatkuvasti hallituksessa määrittelemässä linjaa. Näin ei ole ja sinä purat täällä pahaa oloasi.

Minä uskon yksilön vastuuseen ja Pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, en tajua miksi tämä on vasemmistolle niin kauhea näkemys.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Minä uskon yksilön vastuuseen ja Pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, en tajua miksi tämä on vasemmistolle niin kauhea näkemys.

No, onhan meillä siis yhteisiäkin näkemyksiä, rasti seinään siitä. Sitä en tiedä, onko se vasemmistolle kauhea näkemys, lukemissani sieltäpäin annetuissa kommenteissa en ole juuri tätä asiaa huomannut käsiteltävän. Mutta kantasi naulanneena, kuinka ajattelit sitä hyvivointiyhteiskuntaa puolustaa, jos kannattamasi aatejärjestö sitä kivi kiveltä rapauttaa kasaksi tomua? Hyvinvointiyhteiskunta ei siis ole: itse voi hyvin, menköön muilla miten menee.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Kyllä, koskettele itseäsi ja löydät todellisen sinänsi. Demarius löytyy jostain kiveksien ja selkärangan välistä.

Eli muna, vatsa, rintakehä, kaula, pää ja niska. Aika tärkeitä juttuja kaikki. Vai olitko ihan anaali-tasolla ja kuljit sitä toistakautta?

Kyllä, nykyisin voi maksaa hyvälle työntekijälle ekstraa. Ongelmana on se että huonoille työntekijöille pitää antaa samat tasokorotukset kuin hyville työntekijöille.

Työmarkkinoiden ongelma on juuri tämä. Jousto tapahtuu vain yhteen suuntaan.

Huhhuh.., TESsistä poikkeaminen voi olla neutraalia, ts. ei heikennys eikä parannus. Esimerkkinä vaikka työaikapankki joka on molemmille hyvä ratkaisu mutta (mahdollisesti) TESsistä poikkeava ratkaisu.

Huhhuh...varsin hyvin tiedät, että viime vuosina jousto on kulkenut myös toiseen suuntaan. Työn tehostamista, joustavia työaikajärjestelyitä, työaikapankkeja ja jopa suoranaisia paljanalennuksia (esim. Finnair). On totta, että näistä sopiminen ei ole aina tapahtunut sormia napsauttamalla, mutta on aivan pölhöä väittää, että jousto tapahtuu vain ylöspäin. TES:seistä on sovittu alaspäin ja paikallista sopimista on olemassa - Stubb esittää otettavaksi käyttöön asioita, joita on käytetty. Tämän pitäisi olla selvää, jopa vaikka lukisi pelkästään Nykypäivää, EK:n työmarkkinakatsauksia ja Matti Apusen kolumneja, sillä niissäkin tuo on huomioitu. Tuo on jopa Sinulta heikkoa kärjistämistä, olet aivan erkun tasoa. Shame on You.

Konsensus suomalaisessa työmarkkinassa tarkoittaa käytännössä sitä että ay-liikkeellä on veto-oikeus kaikkeen. Ei vaan toimi enään, valta pitää saada takaisin demokraattisesti valituille kansanedustajille, pois Etelärannan ja Hakaniemen savuisista kabineteista.

No, toistaiseksi kaikki muut puoluejohtajat ovat olleet eri linjoilla kuin Stubb. Joku voisi kysyä, miten tehdään yksinään päätöksiä, jos äänipotti on 25% tai 15%. Tai koalitiossa alle 50%. Tai, että miksi Stubb ei ole hallituksessaan ottanut sitä valtaa ja käyttänyt. Koska vaalitulos ja näkemyserot. Niinpä. Kataisellellekin itsestäänselvää, että kolmikanta vaikuttaa ja ay-liikkeellä on korkea järjestäytymisaste. Se on realiteetti. Ikävä juttu, mutta realiteetti. tästä oikeistolaisimmat haluaisivat eroon ja realistisemmat toimivat sen kanssa. Verraten viestiisi JypFabulle, Sinun mieleesi olisi tilanne, jossa porvarienemmistö hallitsisi ja vetäisi linjan. Ei näytä toteutuvan. (Huomioithan muuten, että Perussuomalaisetkin puolustavat yleissitovuutta).
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Osinkoesitys Nordeasta on 0,62€/osake. Eli pelkistä suorista omistuksista Nordeasta 62000€. Sammon kautta paljon lisää. Ja tietysti monista muista puroista. Yhteensä miljoonia. Ei siinä mitään, varmaan on ne ansainnut ja ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tuottavuuden noususta on hyvä esimerkki se, että hallituspalkkiot Nordeassa nousevat ensi vuonna 15,5%. Kyllä. Omistajat saavat tehdä rahoillaan mitä haluavat.
62K€ on toki isohko raha, mutta ei kuitenkaan Walroosin tuloilla mikään erityisen merkkittävä erä (Sammon omistuksen kautta hän toki saa reilusti enemmän). Silti siinä vaiheessa kun firman liiketulos on oikeasti 4,5 miljardia euroa (ja osinko eli 2,5 miljardia euroa), niin johto on taatusti onnistunut. Nopealla matematiikalla tulos ilman 900 miljoonan säästöohjelmaa olisi ollut "vain" 3,6 miljardia (ja osinko ehkä 1,6 miljardia) oletuksella että säästöt eivät ole tuloihin negatiivisesti vaikuttaneet. Osakeomistukset ja suoritusperusteiset ovat tietenkin syytä erottaa toisistaan, mutta olli laskutapa mikä tapansa, niin minä en tässä tapauksessa osaa palkitsemista kohtuuttomaksi tähdä (toisin kuin esim Elopin tapauksessa).
Kokoomusketjuun tämä saattaa liittyä siten, että Nordeasta poispotkitut työntekijät saattavat ajatella, että "en ainakaan äänestä sellaista puoluetta ja ideologiaa, jonka mielestä tällainen kehitys on toivottavaa.
Minkälainen ideologia & kehitys? että yritykset saavat tehdä voittoa tai irtisanoa tarpeettomia työntekijöitä, mikäli tulos on voitollinen?

Kun en ole politiikko, niin minä voin tyytyä toteamaan, että voivoi tai evvk. Jos joku ei ymmärrä talouden toimintaa ja haluaa menneisyyteen takertua, niin se on henkilökohtainen valinta (joskin jossain määrin valitettava). Jos olisi tässä maassa ajateltu aina, niin täällä vieläkin ajettaisiin hevosilla ja niitetäisiin kauraa käsin. Jos yrityksien toimintaa ei saisi tehostaa, niin niiden kilpailukyky pikkuhiljaa heikkenisi ja ne lopulta kaatuisivat. Yritykset vastaavat kuitenkin isosta osasta pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kustantamisesta ja jos yritykset eivät menestyisi, niin yhteiskunnan rahoituksesta se olisi pois.
Löysin sisältäni demarin.
siltä se tosiaan kuulostaa.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Silti siinä vaiheessa kun firman liiketulos on oikeasti 4,5 miljardia euroa (ja osinko eli 2,5 miljardia euroa), niin johto on taatusti onnistunut. Nopealla matematiikalla tulos ilman 900 miljoonan säästöohjelmaa olisi ollut "vain" 3,6 miljardia (ja osinko ehkä 1,6 miljardia) oletuksella että säästöt eivät ole tuloihin negatiivisesti vaikuttaneet. Osakeomistukset ja suoritusperusteiset ovat tietenkin syytä erottaa toisistaan, mutta olli laskutapa mikä tapansa, niin minä en tässä tapauksessa osaa palkitsemista kohtuuttomaksi tähdä (toisin kuin esim Elopin tapauksessa).

Minkälainen ideologia & kehitys? että yritykset saavat tehdä voittoa tai irtisanoa tarpeettomia työntekijöitä, mikäli tulos on voitollinen?

Kun en ole politiikko, niin minä voin tyytyä toteamaan, että voivoi tai evvk. Jos joku ei ymmärrä talouden toimintaa ja haluaa menneisyyteen takertua, niin se on henkilökohtainen valinta (joskin jossain määrin valitettava)Jos olisi tässä maassa ajateltu aina, niin täällä vieläkin ajettaisiin hevosilla ja niitetäisiin kauraa käsin.

Talouden toiminnan ymmärtämisestä voi olla toki montaa mieltä. Taloudellista toimintaa voi ymmärtää myös noin uusliberaalisti (jota ilmeisesti pidetään jonkinlaisena haukkumasanana)...

Itse kyseenalaistan sen, että kuka tai mikä tämän yhtiön voiton tekee. Danalaisen näkemyksen mukaan yhtiön voiton tekee ensisijaisesti sen johto. Hallitus, toimitusjohtaja, avainhenkilöstö ja he ansaitsevat siitä parhaimmillaan miljoonabonukset (kun työntekijät ansaitsevat pienemmän lisän tai ei lisiä ollenkaan) koska heidän toimintansa on voiton takuu. Ilman heitä yhtiö ei tuottaisi voittoa.

Itse ajattelen toisin. Johdon suoraa vaikutusta voi olla vaikea osoittaa (kuten täälläkin on jo jonkun vassarin toimesta todettu). Voiton tekevät mielestäni kaikki yrityksen työntekijät, ei pelkästään johto. USA:ssa nuo johdon bonussummat on jo kasvaneet aivan mottipäisiksi ja mielestäni ei perusteltavaksi. Tästä näkökulmasta ajattelen, että nykyinen "kehitys" on vääristynyttä. Erot voisivat olla maltillisemmat ja voitollisen tuloksen osuus (se osuus, joka jaetaan yhtiön sisälle bonuksina) voisi jakaa eri lailla. Johtajille tietysti enemmän, mutta suhteita tulisi tasata. Demarilogiikkaa tämäkin, että tässä tapauksessa yhteiskunnallinen hyötykin ohjautuisi laajemmalle porukalle, eikä keräytyisi saman lukumääräisesti harvan joukon käsiin. Tätä tarkoitin kehityksellä, mutta sinun mielestä tämä on talouden toiminnan ymmärtämättömyyttä ja olisimme vielä ajamassa kauraa. Näinhän se varmaan olisi.

Kuka muuten tekee yhtiön tappiot ja huonon taloudellisen menestyksen? Siihen löydetään aina monta muuta syyllistä, paitsi yhtiön johto. Työntekijöiden kalleus, joustamaton AY-liike, kansainvälisen kysynnän heikkeneminen, valuuttakurssit...ja kaikki muut syyt paitsi yksi. Koskaan huono tulos ei johdu yhtiön johdosta. Se johtuu aina muista. Siinä mielessä on hämmästyttävää lapsenuskoa, että yhtiön hyvä menestys johtuu yhtiön johdosta ja se ansaitsee siksi huimat bonukset. Mutta tämänhänymmärtävät vain ne, jotka ymmärtävät taloutta. Muut ovat kateellisia ja ymmärtämättömiä demareita.

Täytyy vielä miettiä äänestyspäätöstä. Demarius on siis luontainen lokeroni, mutta voi olla, että vanhasta tottumuksesta palaan äänestämään Zysseä, kun sillä tuntuu olevan samat ajatukset kuin minulla.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@Daespoo ja @dana77 kiitosta vain vastauksista. Koitetaan nyt joihinkin väittämiin antaa se oma näkökanta, ei absoluuttinen totuus.

- totesin, että johtajia tarvitaan mm. PR-työhön. Tottahan se on, johtajat ovat yleisesti ne firman kasvot ja antavat virallisia tiedotteita milloinmistäkin. Kuuluu hurumykke siihen muutakin tottakai, mutta mutta kontaktien luominen ja lutviminen median yms. kanssa on heidän työtään.

- ylitöistä puhuessa pointtina oli, että en minäkään saa mitään bonusta ylitöistäni, lisät kyllä mutta se ei ole kiinteä palkkio, jonka saan joka tapauksessa, olin ylitöissä tai en. Johtajat saavat jo nyt palkkiota vaikka tilausuuksissa eivät aina käykään. Voin sanoa, että tekisin minäkin noilla palkoilla ja palkkioilla myös vapaa-ajallani duunia mikäli firman tilanne tai olosuhteet sitä vaatisivat. Eivät hekään ilmaiseksi "vapaa-ajallaan" töitä tee. Viedäänhän minulta myös "oikaisuna" kk-palkasta tietty osuus, jos alkaa tulla liikaa ylitöitä, viedäänkö johtajilta palkkioista myös kyseinen oikaisu? Tähän älkää tosin enempää tarttuko, selvittelen itsekin mistä mahtaa ylipäätään olla kyse, jos teet normaalit työajat ja silti kk-palkkaasi oikaistaan tietyn rahasumman verra. Tosin joku voi kertoa mikäli tällaisesta jotain tietää :)

Koko punainen lankahan, jonka omalla tökeröllä tyylilläni heitin sivuraiteille oli: Millainen käyttäytyminen tällä Herralla oli kyseisessä ohjelmassa. Kansanedustaja antoin käyttäytymisellään sellaisen kuvan, että turha on työntekijöiden narista johtajien palkkioista, koska työntekijä tekee aina vähemmän arvokasta työtä vaikka työtä muutettaisiin tiettyjä henkilöitä enemmän kuormittavaksi juuri irtisanomisten johdosta.

Tähän loppuun nyt sellainen kaneetti, että kun lähdetään sieltä duunarista ylöspäin, niin kuka sille johtajalle ja yritykselle sen tuotteen tai palvelun tekee? Hyvä johtaja johtaa, saa firman menestymään, mutta ei yksin. Näitä palkkioita korotellaan oikeastaan jatkuvasti ihan vain siksi, että voidaan. Jos nyt mennään sinne lillukanvarsiin, niin voisi kysyä miksei esim. Työnjohtajat työpaikoilla saa vaikka 30% palkkiota palkan kylkiäisiin? Hehän varmistavat paikan päällä, että työvoimaa organisoidaan oikeaan paikkaan ja varmistavat tuotannon jatkuvuutta. Ai niin, hekin voivat tehdä ylitöitä? Heitä on liikaa, ei voi tasaisemmin jakaa?

Eikö tarvii mitään talouskursseja suositella, nämä on ihan näkemyksiä ruohonjuuritasolta. Jos nämä ovat ihan absurdeja näkemyksiä, niin voi tietty kysyä mitä on tehty väärin, että duunari näkee asiat ulospäin tällä tavalla :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös