Tämä onkin mielenkiintoinen vähintään tällaisena tulevaisuusvisiona miettiä, että onko joskus tulevaisuudessa tilanne sellainen, että kaikki ansaitsevat saman verran, mutta toiset joutuvat tekemään sen eteen 50 tuntia viikossa kun taas toiset selviävät 15:lla. Tämä olisi monella nykymittarilla tasa-arvoista ja eikä tällöin olisi niitä kirottuja tuloerojakaan.Heitit pahan. No, jos nyt leikitellään asialla näin periaatteellisella tasolla, niin verokertymähän määrittää tulonsiirtoa rikkailta köyhille, mitä pienempi verokertymä, sitä vähemmän tulonsiirtoja, sitä suuremmat tuloerot, ja sitä suurempi negatiivinen vaikutus kansantuotteen kasvuun.
Ihmiset kieltämättä ovat kiitettävällä tavalla ahneita mulkkuja, mutta haluaisin vielä nostaa sen seikan esiin, että ulkomaanmatkailu ei tämän maan taloutta juurikaan kasvata, vaan päinvastoin valuuttaa pakenee maasta. Niinpä matkailuun taipuvaiset downshiftaajat eivät ole mitään talouden vetureita.En kuitenkaan usko, että downshiftaus ilmiönä mikään kovin yleinen on, vaikka siitä onkin viime vuosina ollut trendikästä puhua. Ihmiset tuppaavat minun kokemukseni mukaan olemaan aika laajalti riittämättömyyttä kokevia ahneita mulkkuja ihan vaan koska naapurilla on hienompi auto tai työkaverikin vei perheensä kaukoidän lomalle,
Tästä olemme eri mieltä. Kun tutkijat tekevät tilastolllisia tutkimuksiaan, niin tekevät tiettyjä oletuksia ja käyttävät tiettyjä keskiarvoja. Näiden lopputulos voi olla jotain, mutta se ei tarkoita että siitä voisi faktana vetää tiettyjä johtopäätöksiä. Minun mielestäni nimenomaan pitää ymmärtää mekanismit jos tutkimuksen pohjalta halutaan jotain ohjausta tehdä.Tällainen periaatteellinen pohdiskelu on kuitenkin aika tarpeetonta eikä todennäköisesti pidä todellisuudessa paikkaansakaan kuten ei periaatteellinen pohdiskelu tuloeroista talouskasvun ajurina käytännössä pidä. Mieluummin pysyisin faktojen äärellä.
Esim tänne on referoitu OECD:n tutkimuksia liittyen tuloeroihin ja unohdettu että OECD:n keskiarvo on eri asia kuin Suomen keskiarvo, joten tulokset eivät välttämättä ole suoraan johdettavissa. Monissa maissa tuloerojen kasvattaminen ei varmasti ole perusteltua, mutta Suomessa tuloerot ovat keskimääräistä pienemmän (korostan etten tässä yhteydessä tee väitteitä asiasta mihinkään suuntaan).
Viimeksi muokattu: